Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 13006

Én a bujtatást választanám.

Előzmény: kisannar (12985)
Falusi1 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 13005

Szerintem ha a pincéd nem túl meleg (mondjuk 10 C alatt) akkor ott, de a homok ne száradjon ki.

Előzmény: Maszatka55 (12984)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.16 0 0 13004

Melyiknek van különleges íze? A Bornemissza8-nak?

Előzmény: Ali-bá (12999)
tp329 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 13003

 

 

 

Még fiatal a lelkem, de majd jövőre! :-) (megbeszéltem vele)

Majd vigyázok rá! :-))))

Előzmény: Ali-bá (13002)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.15 0 0 13002

Pedeig nagyon bőtermő, még vigyázni is kell rá, hogy nehogy agyon teremje magát. Erős tőkébe oltottad? Azt szereti.

 

Előzmény: tp329 (13000)
tp329 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 13001

 

 

Akkor csak próbából legyen a Kozma (legeljebb átoltod), nálam meg sem közelíti pl. a Csaba gyöngyét ízben. Otonel muskotály van? (bocs, ha nem jól írtam a nevét)

Előzmény: Ludmilla Love (12997)
tp329 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 13000

 

 

:-)))) Mintha árválkodna egy a kertben, csak nem olvasták az instrukciódat, hogy már első éven teremnek. Még az idén is csak vesszőt hozott az Attilával együtt!

Előzmény: Ali-bá (12998)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12999

Nagyon helyes. Nem akarsz oltani az előbb említettből? Különleges íze van.

Előzmény: Ludmilla Love (12997)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12998

(Kinek a Pap, kinek a Papné, neki a Kozma Pálné.)    

 

tp !  Van Boenemisza 8 szőlőd?

 

 

 

Előzmény: tp329 (12996)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12997

Mert imádom a muskotályosokat!

 

Ali bá: az a kettő is van már.

Előzmény: tp329 (12996)
tp329 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12996

 

 

Akkor meg minek a Kozma Pálné? (kérdezem, miután nekem (még) mindegyik van)

Előzmény: Ludmilla Love (12994)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12995

Az Attilát ki ne hagyd! A Fanny is finom.

Előzmény: Ludmilla Love (12994)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12994

Csaba gyöngye és Favorit már van:)

Előzmény: tp329 (12993)
tp329 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12993

 

 

 

Ha ebből a kettőből 3 tőkét ültethetnék, akkor a Kozma Pálné helyett ültetnék egy Csaba gyöngyét és egy Favoritot, a Pölöskei meg lenne Pölöskei! :-)

Előzmény: Ludmilla Love (12988)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12992

Köszi, akkor beszerzem mindkettőt:)

Előzmény: jacsoj (12991)
jacsoj Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12991

A Kozma jobb Augusztus végén, a Pölöskei jobb októberben, novemberben (!).

Előzmény: Ludmilla Love (12988)
Kezsu Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12990

Ez jó kérdés. Ki mit szeret.?

Nekem a pölöskei finomabb és talán egy kicsit stabilabban terem mint a Kozma

Előzmény: Ludmilla Love (12988)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12989
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12988

Melyik a jobb , a Kozma Pálné muskotály vagy a Pölöskei muskotály? Ha már választani kell.

Falusi1 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 12987

Már lefejtettem és meglepődve tapasztaltam, hogy a másfél hónaphoz képest jelentős borkősav-kicsapódás van az edény falán. Más borosgazdától is hallottam ezt az idén. Lehet, hogy ez csak nekem meglepetés, de én korábban csak jóval több idő utám tapasztaltam hasonlókat. Remélem, hogy javulni fog a minősége, amit szükség esetén házasítással is segíteni fogok.

Előzmény: Kezsu (12986)
Kezsu Creative Commons License 2012.11.14 0 0 12986

Hagyj neki még egy kis időt. Szinte napról napra más ize van még ilyenkor az uj bornak.

Nekem a cserszegi volt nagy csalódás idén. Már szüretkor éreztem, hogy nem olyan finom illatos, ízes mint máskor.
Így a mustot egy kicsit hamarabb "lefojtottam" kénnel, hogy egy kis édesség maradjon benne. Nem akartam, hogy savanyúra forjon ki. Így is egy kicsit izetlen, illattalan. De legalább finom édeskés.=)

Idén nagyon jól kijött a terület okozta különbségek. Az igazi hegyi termőhelyen (tengerszint feletti 350méter, vulkanikus, tufás terület) még az ilyen száraz évben is jobb izű lett a szöllő, később ebből a bor.

 

 

Előzmény: Falusi1 (12983)
kisannar Creative Commons License 2012.11.14 0 0 12985

Maszatka kérdésen felbuzdulva nekem is lenne egy jó kérdésem:

Az egyik ismerősömnek van egy 4-5 éves szőlője, ami valami erős hélyú, nagy bogyójú, semleges, de mindenképp elég édesnek mondható gyümölcsöt hoz.

nemigazán van jó helyen maga a növény, keveset süti a nap, szélzugos a fekvés, meg egyébként sem az a tipikus szőőlőtermő vidék vagyunk.

lényeg ami a kényeg, hogy egy igen bőn és kiegyensúlyozottan termő, igénytelen, gyorsannövő fajtáról van szó /szerintem rezisztens "teréz"/, s én szereték abból valahogyan szaporíttatni vele...

hogy lehet ezt megoldani?

kérjek én is egy vesszőt? vagy hajtassak le az illetővel?

 

Maszatka55 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 12984

Pár napja Erdélyből hoztam 10db 30 centis vesszőt egy jó fajta szőlőből. Dugványozni szeretném, homoktalajom van. Most dugványozzam el, vagy tartsam télen a pincében, nedves homokban? Vagy ha a kertben duggatom el, nem fagy meg télen? Esetleg takarjam valamivel?

Falusi1 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 12983

Gratulálok az első borodhoz. Én közel huszadik éve csinálom, - persze nem nagy tételben- de ez az első alkalom amikor nagyon nem erre számítottam, bár két teljesen azonos év nincs. Ezt majd te is tapasztalni fogod. 

Előzmény: AKG89 (12979)
Falusi1 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 12982

Köszönöm a választ. Akkor mégis csak lefejtem. A savas és savanyú közti külömbséget ismerem. Ez, mint írtam, savanyú, de még mindig jobb az ecetesedéstől.

Előzmény: Kezsu (12978)
Balage-81 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 12981

Szia! Igen és válaszoltam is rá kb. 1 órával ezelőtt, remélem odaért!

 

Előzmény: korgan (12980)
korgan Creative Commons License 2012.11.14 0 0 12980

Küldtem mail-t még hétfőn.

Megkaptad?

Előzmény: Balage-81 (12971)
AKG89 Creative Commons License 2012.11.14 0 0 12979

Hello!tegnap én is megkóstoltam, persze a sajátom amit szeptember közepén szüreteltem 21 cukorfokkal azóta már 1x lefejtettem durvaseprűről,de ként még nem látott.Kis savanykás izt én is éreztem,de gondolom ez minden újbornak van.Ennek ellenére úgy gondolom szépen fejlődik a borocska és első boromnak pedig igazán szép lesz.

Előzmény: Falusi1 (12977)
Kezsu Creative Commons License 2012.11.13 0 0 12978

Idei száraz időjárásnak köszönhetően alacsonyabb savval értek a szöllők. Sokan csak a cukorfokot nézik a szüret időpontjához. Idén hamarabb kellett volna szüretelni ( föleg az illatos fajtákat) ahoz, hogy egyensúlyba maradjon a cukor és a savtartalom.

A mustok forrása is gyorsabb volt ( főleg ha a pince sem volt elég hűvös).

Ha kiforrt a must, ként neki és szigorúan azonnal fejteni!. A teljes kiforrást sem vártam meg idén ( cserszeginél, leánykánál, kozmánál) mert a forrás végén már kezdett átmenni oxidációs folyamatokba.

A savanyú és a  savas bor nem ugyan az...

Előzmény: Falusi1 (12977)
Falusi1 Creative Commons License 2012.11.13 0 0 12977

Kíváncsi lennék az első infokra az idei borokról, mert én ma megnéztem a fehéret és lehangolóan savanyú. Szeptember végén szüreteltem 21,5 mustfokkal, a szőlő egészséges volt. Le akartam fejteni a seprűről, de még hagyom, mert a vonatkozó irodalom szerint így csökken a savassága (állítólag). Lehet, hogy az a bizonyos almasavbontás még nem zajlott le és ez az oka?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!