Akkor csak próbából legyen a Kozma (legeljebb átoltod), nálam meg sem közelíti pl. a Csaba gyöngyét ízben. Otonel muskotály van? (bocs, ha nem jól írtam a nevét)
:-)))) Mintha árválkodna egy a kertben, csak nem olvasták az instrukciódat, hogy már első éven teremnek. Még az idén is csak vesszőt hozott az Attilával együtt!
Már lefejtettem és meglepődve tapasztaltam, hogy a másfél hónaphoz képest jelentős borkősav-kicsapódás van az edény falán. Más borosgazdától is hallottam ezt az idén. Lehet, hogy ez csak nekem meglepetés, de én korábban csak jóval több idő utám tapasztaltam hasonlókat. Remélem, hogy javulni fog a minősége, amit szükség esetén házasítással is segíteni fogok.
Hagyj neki még egy kis időt. Szinte napról napra más ize van még ilyenkor az uj bornak.
Nekem a cserszegi volt nagy csalódás idén. Már szüretkor éreztem, hogy nem olyan finom illatos, ízes mint máskor. Így a mustot egy kicsit hamarabb "lefojtottam" kénnel, hogy egy kis édesség maradjon benne. Nem akartam, hogy savanyúra forjon ki. Így is egy kicsit izetlen, illattalan. De legalább finom édeskés.=)
Idén nagyon jól kijött a terület okozta különbségek. Az igazi hegyi termőhelyen (tengerszint feletti 350méter, vulkanikus, tufás terület) még az ilyen száraz évben is jobb izű lett a szöllő, később ebből a bor.
Maszatka kérdésen felbuzdulva nekem is lenne egy jó kérdésem:
Az egyik ismerősömnek van egy 4-5 éves szőlője, ami valami erős hélyú, nagy bogyójú, semleges, de mindenképp elég édesnek mondható gyümölcsöt hoz.
nemigazán van jó helyen maga a növény, keveset süti a nap, szélzugos a fekvés, meg egyébként sem az a tipikus szőőlőtermő vidék vagyunk.
lényeg ami a kényeg, hogy egy igen bőn és kiegyensúlyozottan termő, igénytelen, gyorsannövő fajtáról van szó /szerintem rezisztens "teréz"/, s én szereték abból valahogyan szaporíttatni vele...
hogy lehet ezt megoldani?
kérjek én is egy vesszőt? vagy hajtassak le az illetővel?
Pár napja Erdélyből hoztam 10db 30 centis vesszőt egy jó fajta szőlőből. Dugványozni szeretném, homoktalajom van. Most dugványozzam el, vagy tartsam télen a pincében, nedves homokban? Vagy ha a kertben duggatom el, nem fagy meg télen? Esetleg takarjam valamivel?
Gratulálok az első borodhoz. Én közel huszadik éve csinálom, - persze nem nagy tételben- de ez az első alkalom amikor nagyon nem erre számítottam, bár két teljesen azonos év nincs. Ezt majd te is tapasztalni fogod.
Köszönöm a választ. Akkor mégis csak lefejtem. A savas és savanyú közti külömbséget ismerem. Ez, mint írtam, savanyú, de még mindig jobb az ecetesedéstől.
Hello!tegnap én is megkóstoltam, persze a sajátom amit szeptember közepén szüreteltem 21 cukorfokkal azóta már 1x lefejtettem durvaseprűről,de ként még nem látott.Kis savanykás izt én is éreztem,de gondolom ez minden újbornak van.Ennek ellenére úgy gondolom szépen fejlődik a borocska és első boromnak pedig igazán szép lesz.
Idei száraz időjárásnak köszönhetően alacsonyabb savval értek a szöllők. Sokan csak a cukorfokot nézik a szüret időpontjához. Idén hamarabb kellett volna szüretelni ( föleg az illatos fajtákat) ahoz, hogy egyensúlyba maradjon a cukor és a savtartalom.
A mustok forrása is gyorsabb volt ( főleg ha a pince sem volt elég hűvös).
Ha kiforrt a must, ként neki és szigorúan azonnal fejteni!. A teljes kiforrást sem vártam meg idén ( cserszeginél, leánykánál, kozmánál) mert a forrás végén már kezdett átmenni oxidációs folyamatokba.
Kíváncsi lennék az első infokra az idei borokról, mert én ma megnéztem a fehéret és lehangolóan savanyú. Szeptember végén szüreteltem 21,5 mustfokkal, a szőlő egészséges volt. Le akartam fejteni a seprűről, de még hagyom, mert a vonatkozó irodalom szerint így csökken a savassága (állítólag). Lehet, hogy az a bizonyos almasavbontás még nem zajlott le és ez az oka?