Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40185

Még az előkészület fázisban gondolkoztam én is hasonló megoldáson, de a bográcsban főzök,amibe elég nehéz lett volna ilyesmit fabrikálni. A szalmát meg el se kell mosni mehet a moslékal együtt a komposztra.Csak legyen tiszta a szalma:) Bár ettől függetlenül nagyon figyelek arra is, hogy csak módjával pakoljam a fát a tűzre. Ami fűrészpor szerű ahhoz meg teszek még egy kis plusz vizet a biztonság kedvéért. A vadkörtém se égett le ezzel a módszerrel, jövőre remélem megpróbálkozhatom a birssel és a vadalmával is:)

Előzmény: Amphenol (40182)
norris53 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40184

Pálinkás szép estét !

 

NO-KUBU = Nabiti !!

A  "régiek még emlékeznek erre"

Előzmény: Amphenol (40183)
Amphenol Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40183

Bocsánat a Nabiti ajánlotta ... rosszul emlékeztem ...

 

 

Előzmény: Amphenol (40182)
Amphenol Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40182

Ismerősőmnél a NO-KUBU által ajánlott "kosár" nagyon bejött ...

 

egy az egyben másolta le apró lyukú koranyagból , az oldala perforált , az alja tömör ..

kb. 3 centis lábakon áll ...

 

Ja és a cefre feltöltése előtt 2-3 liter víz az aljára ... 

 

Birssel láttam , semmi probléma ...

 

A NO-KUBU féle kép :

 

Előzmény: Törölt nick (40163)
stapika Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40181

hal65 őszije még most is finom!:-)))

Előzmény: ZOZICSKAHURBINYEK (40180)
ZOZICSKAHURBINYEK Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40180

Üdv!

Érdekes módon, tényleg nem túl elterjed az őszi pálesz, pedig mindig rogyásig van a piac gyümölccsel, tehát nem a termék hiánya miatt van ez. Mindenképp foglalkozz vele máskor is. Azért azt tudni kéne, hogy maga a gyümölcs mennyire volt aromadús. Mert sajnos párszor én is vettem már "vízízű" őszit, na ettől nem is lehet sokat várni, ha az ember lefőzi....Ha viszont jó volt az alapanyagod, akkor (lehet hogy)  a főzőmester pancsolt el valamit. Vagy ahogy vki írta, pihentesd, lehet, hogy pár hét múlva kellemes meglepetésben lesz részed.

Hal65 őszije annyira finom volt, még most is a számban az íze! :)))

Előzmény: tbatya55 (40114)
Attaa Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40179

Ez nem a higénia vagy az erjesztés hibája a kénhidrogénes szag az évjárat hibája és a tápsók okozzák a rezet már adták tippnek feltétlen szellőztesd.

Még vezetett mustderített cefrénél is előfordult idén. Csúcsminőséget ne várj.

Előzmény: Pancher70 (40156)
deszegregator Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40178

:-))Nem ő kérdezi. Sok lerohadt, lett volna egyébként besztercei. Vehettem volna, sajnos nem vettem. Nálam csak lekvárnak való mennyiség lett. Jövőre ha nem lesz horror ára én részint beszterceiben utazom, remélem nálam is össze jön egy kevés, most lesz öt fa hatodik éves, illetve van három idősebb fám. Az idei szilva ültetésemben is 3 db a besztercei, sarka vírus ide vagy oda.:-)) ( Ültettem még: Cacansca lepotica, stanley, bódi szilvafákat.)

Előzmény: miriuta maci (40177)
miriuta maci Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40177

Ha ő kérdezi akkor nem.

Viszont ha te, akkor igen;-)

Előzmény: deszegregator (40176)
deszegregator Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40176

Van e olyan, mint a kövesdi nagybátyádé volt? :-))

Előzmény: miriuta maci (40173)
kupeci Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40175

Elszomorító látvány amit mutattok,nem igazán lehet okosat mondani......kár érte!

Előzmény: Törölt nick (40152)
gabi953 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40174

Heló!  A 17 kerben lakom. Meg van még valmelyik főződ ? Érdekelne

Előzmény: köműves (40098)
miriuta maci Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40173

Na tegnap végre megkóstolhattam (alaposan:-) életem első saját szilvapálinkáját.

Óvatosan csak annyit írnék róla, hogy nekem nagyon tetszik. Az illata egyértelműen szilva, zavaró kísérőbukék nélkül.

A szárazpróbán pompásan állta a sarat, addig-addig szagolgattam a kiürült poharat, hogy nem álltam meg, hogy újra és újra teletöltsem.

 

Ízre még egy kicsit friss és makrancos, de ez szerintem természetes, és két hét pihentetés után majd kisimul.

Magíz nulla, értelemszerűen, és ennek is nagyon örülök.

 

De ha minden jól megy, topikunk tiszteletbeli feje is megkóstolja és az a vélemény lesz majd a frankó.

Jövőre kajsziban indulok. (reszkess szilvakukc!:-)

snapszmester Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40172

Próbának megteszi.

Innét nehéz megsaccolni a fertőzés nagyságát. Ha nem szűnt meg a kellemetlen szag másnapra sem,  ismételd meg az adagot.

Előzmény: Pancher70 (40170)
Babar66 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40171

Üdv!

Szemet gyönyörködtető szerkezet! Gratula!

 

Előzmény: bobi51 (40145)
Pancher70 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40170

Először is köszi mindenkinek a tanácsot!

 

Snapszmester! Mennyi az a kevés rézgálicos oldat?

Mondjuk egy kávéskanál rézgálic feloldva 1 liter vízben? És ezt keverem hozzá a kiforrás után a 100 literhez cefréhez? Vagy sok a kávéskanál?

 

Egyébként tuttibiztos, hogy az edényekben volt valami. Két 50 literesnek semmi szaga, a másik kettő meg záptojás.

 

Köszi!!!

 

Előzmény: snapszmester (40168)
snapszmester Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40169

Persze rézgálicot csak az erjedés végén mert erős gombaőlő hatása van és leáll a rorrás!!!

Előzmény: snapszmester (40168)
snapszmester Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40168

A tanulság: tegyél bele élesztőt már az elején. Kevés rézgálic oldattal károsodás nélkül orvosolható. Gálic nélkül is jelentősen csökken a kénhidrogénes szag mert nagyon alacsony a forráspontja és nem kondenzál le a hűtés hatására sem. Ezüst színű lerakódásra számíthatsz.

Előzmény: Pancher70 (40156)
Bucynus Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40167

Mit szóltok hozzá, szerintem jó ár: http://www.aldi-hungary.hu/hu/html/offers/58_22131.htm ?

bobi51 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40166

...nagy-nagy gratula, a fáin kis címkéhez, szintén saját terv..??, rá lehet nyomatni öntapadósra..??

és főleg, gondolom lehet változtatni a felírást...őszintén érdekel engem is...

Előzmény: norris53 (40140)
bobi51 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40165

...pályinkás jónapot mindenkinek...

...jatti, comad, H.Balázs, Naiv...köszi az elismerést, remélem amikor egyben lesz és műkszik, méltó lesz a címre...

...az árról...úgy terveztem, hogy mindennel együtt 50-alatt tudom tartani...de majd kiszámolom, mert most mindent egybe írok  (hordók, fokolók, egyéb cuccok)...

...itt inkább a gógyizás a sok, mire összeáll a kép, a részletek-kivitelezés és hozzá találd meg a megfelelő embert, arra amit te nem tudsz megcsinálni és az ne-legyen lehúzós...

...elsőnek ilyet készíteni mindíg sokkal tovább tart, a kitaposott úton, már könnyebb menni...

 

...de sokat segítettek a fórumos hsz-ek, képek is a tervezéskor...

Előzmény: NaivNaiv (40149)
pálinkaüst Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40164

Igen, a szalma nagyon jó leégés ellen, és takarítani sem kell. Lehet használni kifőzött, hántolt fűzfavesszőből készített (mint a kosarak alja) szűrőt, ez is nagyon jó módszer. Ausztriában pedig a hagyományos leégés védelem egy vászon zsákot jelent, amit az üst szájához rögzítenek kampókkal úgy, hogy a zsák alja ne érjen le. Ebbe a zsákba öntik a cefrét, a lé ugye átmegy a zsákon, a darabos részek pedig nem tudnak leégni.

Előzmény: Törölt nick (40163)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40163

nekem ez bevált leégés

 ellen:

Előzmény: pappito (40112)
Ladybee Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40162

Itt elég részletesen összefoglalták a "bakszag" problémát, igaz bornál, de le lehet vonni következtetéseket: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:HfjGhHTqrwEJ:www.pincefalvak.hu/tema/119-bakszag+%C3%A9leszt%C5%91%2Bk%C3%A9nhidrog%C3%A9n&hl=hu&gl=hu&strip=1

Előzmény: Pancher70 (40156)
nyulica Creative Commons License 2010.11.19 -1 0 40161

Az, hogy mikor kellett és mikor lett nem függ össze. Szerintem.

Én már főztem le záptojásszagú bort, nem ment át a szag.

Előzmény: comad (40159)
hori64 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40160

Még megszűnhet a záptojás szaga, úgyhogy szerintem érdemes várni vele.

Bornál ezt a hibát szellőztetéssel gyógyítják, de ezt esetleg majd közvetlenül a főzés előtt teheted meg büntetlenül, viszont még van ideje elpárologni, amíg kiforr.

 

Előzmény: Pancher70 (40156)
comad Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40159

Kizártnak tartom, hogy a permetezés lenne az oka. Hónapokkal ezelőtt kellett utoljára permetezni bármilyen szőlőt.

barkócza Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40158

Szerintem, ami záptojás szagú, abban úgy félrementek a dolgok, hogy nem érdemes vele tovább vesződni. Szerencsére én még nem taklálkoztam ilyennel, talán másnak van vele konkrét tapasztalata is, de én kiönteném.

 

A tisztaság alapkövetelmény. Én a cefrésvödreimet másra nem használom, mindig forró vízzel kimosom, és nem cefrézés előtt, hanem rögtön, amikor kiürülnek. Néha hypózom is, nem kell attól félni, csak jól ki kell utána öblíteni a vödröt/hordót.

 

A szőlőt csak lebogyóztad, vagy meg is mostad? Ha magad szeded, és tudod, hogy rég nem permeteztél már, a mosás elhagyható, egyébként ajánlatos. A rohatdt szemeket meg szigorúan ki kell dobni.

 

Célszerű a cefrét azonnal beoltani élesztővel, ahogy tele van a hordó, nem kell a többit megvárni vele. A pektinbontót és az élesztőt minden további nélkül hozzá lehet adni egyszerre, nem bántják egymást. Egyébként akármikor raksz bele élesztőt, nem rontasz vele a cefrén, még most is megteheted.

Előzmény: Pancher70 (40156)
nyulica Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40157

A záptojás szag a kénhidrogén sajátja. Kérdezd meg mivel permetezték a szőlőt!

Kinek van még ilyenkor csemegeszőlője?

Előzmény: Pancher70 (40156)
Pancher70 Creative Commons License 2010.11.19 0 0 40156

Jó reggelt az Uraknak!

 

Múlt hétvégén kaptam egy barátomtól 2 mázsa csemegeszőlőt.

Vasárnap-hétfőn leszemeztem, ledaráltam az egészet. Hétfőn este tettem bele pektinbontót. Kedden reggel akartam belerakni az élesztőt, de akkor már rotyogott a lé, így nem mertem.

4 db 50 literes tiszta műanyag hordóban van a cucc.

Tegnap este vettem észre, hogy két hordónak záptojás-szaga van.

Szerintetek mit lehet ezzel tenni? Létezik valami kegyszer, ami eltünteti ezt a szagot? Vagy nem kell vele foglalkozni?

Segítsetek légysziiii

Köszi!!

Egy Pancher:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!