Még az előkészület fázisban gondolkoztam én is hasonló megoldáson, de a bográcsban főzök,amibe elég nehéz lett volna ilyesmit fabrikálni. A szalmát meg el se kell mosni mehet a moslékal együtt a komposztra.Csak legyen tiszta a szalma:) Bár ettől függetlenül nagyon figyelek arra is, hogy csak módjával pakoljam a fát a tűzre. Ami fűrészpor szerű ahhoz meg teszek még egy kis plusz vizet a biztonság kedvéért. A vadkörtém se égett le ezzel a módszerrel, jövőre remélem megpróbálkozhatom a birssel és a vadalmával is:)
Érdekes módon, tényleg nem túl elterjed az őszi pálesz, pedig mindig rogyásig van a piac gyümölccsel, tehát nem a termék hiánya miatt van ez. Mindenképp foglalkozz vele máskor is. Azért azt tudni kéne, hogy maga a gyümölcs mennyire volt aromadús. Mert sajnos párszor én is vettem már "vízízű" őszit, na ettől nem is lehet sokat várni, ha az ember lefőzi....Ha viszont jó volt az alapanyagod, akkor (lehet hogy) a főzőmester pancsolt el valamit. Vagy ahogy vki írta, pihentesd, lehet, hogy pár hét múlva kellemes meglepetésben lesz részed.
Hal65 őszije annyira finom volt, még most is a számban az íze! :)))
:-))Nem ő kérdezi. Sok lerohadt, lett volna egyébként besztercei. Vehettem volna, sajnos nem vettem. Nálam csak lekvárnak való mennyiség lett. Jövőre ha nem lesz horror ára én részint beszterceiben utazom, remélem nálam is össze jön egy kevés, most lesz öt fa hatodik éves, illetve van három idősebb fám. Az idei szilva ültetésemben is 3 db a besztercei, sarka vírus ide vagy oda.:-)) ( Ültettem még: Cacansca lepotica, stanley, bódi szilvafákat.)
A tanulság: tegyél bele élesztőt már az elején. Kevés rézgálic oldattal károsodás nélkül orvosolható. Gálic nélkül is jelentősen csökken a kénhidrogénes szag mert nagyon alacsony a forráspontja és nem kondenzál le a hűtés hatására sem. Ezüst színű lerakódásra számíthatsz.
...jatti, comad, H.Balázs, Naiv...köszi az elismerést, remélem amikor egyben lesz és műkszik, méltó lesz a címre...
...az árról...úgy terveztem, hogy mindennel együtt 50-alatt tudom tartani...de majd kiszámolom, mert most mindent egybe írok (hordók, fokolók, egyéb cuccok)...
...itt inkább a gógyizás a sok, mire összeáll a kép, a részletek-kivitelezés és hozzá találd meg a megfelelő embert, arra amit te nem tudsz megcsinálni és az ne-legyen lehúzós...
...elsőnek ilyet készíteni mindíg sokkal tovább tart, a kitaposott úton, már könnyebb menni...
...de sokat segítettek a fórumos hsz-ek, képek is a tervezéskor...
Igen, a szalma nagyon jó leégés ellen, és takarítani sem kell. Lehet használni kifőzött, hántolt fűzfavesszőből készített (mint a kosarak alja) szűrőt, ez is nagyon jó módszer. Ausztriában pedig a hagyományos leégés védelem egy vászon zsákot jelent, amit az üst szájához rögzítenek kampókkal úgy, hogy a zsák alja ne érjen le. Ebbe a zsákba öntik a cefrét, a lé ugye átmegy a zsákon, a darabos részek pedig nem tudnak leégni.
Szerintem, ami záptojás szagú, abban úgy félrementek a dolgok, hogy nem érdemes vele tovább vesződni. Szerencsére én még nem taklálkoztam ilyennel, talán másnak van vele konkrét tapasztalata is, de én kiönteném.
A tisztaság alapkövetelmény. Én a cefrésvödreimet másra nem használom, mindig forró vízzel kimosom, és nem cefrézés előtt, hanem rögtön, amikor kiürülnek. Néha hypózom is, nem kell attól félni, csak jól ki kell utána öblíteni a vödröt/hordót.
A szőlőt csak lebogyóztad, vagy meg is mostad? Ha magad szeded, és tudod, hogy rég nem permeteztél már, a mosás elhagyható, egyébként ajánlatos. A rohatdt szemeket meg szigorúan ki kell dobni.
Célszerű a cefrét azonnal beoltani élesztővel, ahogy tele van a hordó, nem kell a többit megvárni vele. A pektinbontót és az élesztőt minden további nélkül hozzá lehet adni egyszerre, nem bántják egymást. Egyébként akármikor raksz bele élesztőt, nem rontasz vele a cefrén, még most is megteheted.
Múlt hétvégén kaptam egy barátomtól 2 mázsa csemegeszőlőt.
Vasárnap-hétfőn leszemeztem, ledaráltam az egészet. Hétfőn este tettem bele pektinbontót. Kedden reggel akartam belerakni az élesztőt, de akkor már rotyogott a lé, így nem mertem.
4 db 50 literes tiszta műanyag hordóban van a cucc.
Tegnap este vettem észre, hogy két hordónak záptojás-szaga van.
Szerintetek mit lehet ezzel tenni? Létezik valami kegyszer, ami eltünteti ezt a szagot? Vagy nem kell vele foglalkozni?