A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igen, de mint mondtam ezek benne vannak a pakliban. Akkor gyakorlatilag semmit se csináljon senki, mert mindenbe bele lehet kötni. Amúgy meg azért is jó lehet a portál, hogyha valaki így jár, akkor azt az adott fórumon megírja, és meg lehet vitatni, illetve abban az esetben is lehet egy újabb tesztet csinálni.
"...nekem olyan gépem van, lesz, aminél én kapcsolom be, meg ki a "vízcsapot" ~ ; D..."
A vendéglátós gépeken is van "manuális" (megnyomom - lefőzés indul; megint megnyomom - lefőzés megáll) gomb, de napi 40-80 adag nmellett értelemszerűen egyszerűbb a programgombok használata.
Engem inkább a fordítottja izgat: letesztelsz egy helyet, maximálisan elégedett vagy vele, s ezt le is írod. Valaki ezek alapján elmegy oda, összeakad egy lazább alkalmazottal, akitől sz@r kávét kap. Magyarázd meg neki, hogy "de a múltkor tényleg jó volt a kiszolgálás, meg a kávé is"...
Más (géphiba) is okozhat gondot/kellemetlenséget, ezt bizonyítja luigi és MrB eszmecseréje is. Luigit ismerjük, így neki hiszünk - de mit szólnál, ha egy tökismeretlen vendéglátós mondaná ugyanezt?
Az a gép haldoklik. ~ : ( Már értem, mér nem szimpatikus nekem ez a megnyomom a gombot, s lejön a víz. Szal nekem olyan gépem van, lesz, aminél én kapcsolom be, meg ki a "vízcsapot" ~ ; D
Mellesleg nekem az az augusztusi cappuccino, na az volt olyan, hogy 5öst adtam volna rá. A szemptemberi már csak 4,5 volt, pedig ugyanaz az arc főzte le, ugyanugy tökéltesre. ~ : D
Volt idő, hogy beállítattam a ristrettora a kvgépet. Jött a szerelő, beálította az adagot. Harmadnap gondoltam iszok má' egyet. Betöltöm a szűrőt, nyomom a gombot, 9 másodperc után leáll a folyás. Az lefolyt cucc nem egész egy cent körül mozgott. Szerelő kihív, újra beállít, fasza minden. Egy hét után már 3 cent körüli a ristretto adagja. Ezt add össze.
Én a gépre gyanakszom, mert amióta lezárták a IX. kerületet - a kamubomba miatt- teljes áramszünetekkel és az áramot le-fel kapcsolgatva karöltve, azóta van gondom az adagokkal.
Várj, az kapucsínó volt, egészen más dimenziókat döngetünk. Itt most az eszpresszóról írkálok. :-) Ha adok egy jó eszpresszót neked, és ugyanabból egy kapucsínót lehet, hogy nem fog ízleni az utóbbi. És lehet, hogy itt már az ízlelőbimbóinkat állítjuk harcba egymással. Én nem szeretem a kapucsínóba a kávé dominanciáját, azt szeretem ha egymásba olvadnak az ízek. És mivel én így szeretem, erre tanítom a pultosokat.
Egyszerűen baromi nehéz eltalálni a jó kapucsínóba főzött kávét. Ha túl sok a kv benne az a baj, kellemetlen felé megy el. Ha túl kevés akkor jellegtelen lesz. Ehhez kell hozzájönnie a jól elkészített tejkrémnek. Cukrok átalakulása stb. Hogy megdobja a kávét. Ha olyanja van a gépnek, akkor úgy fúj, mint egy gőzmozdony, qrva nehéz jó habot csinálni. Ha folyamatos üzemben van a gép akkor normalizálódik a dolog.
És ehhez kell még hozzáadnod a jótakaró pultost, ami szintén nagy tényező a folyamatban.
Eszemben sincs megvédeni az ürgét de nem azt mondja hogy a kedvenc kávéja hanem azt hogy az egyik kedvenc kávéja az americano. Legalábbis magyarra ezt fordították.
Ez így igaz. De ez benne van a pakliban, max ha valamelyik nagyon gyenge értékelést kap, akkor egy későbbi időpontban meg lehet ismételni, és ha úgy is akkor sanyi.
Nemugyfárad, hanem pörköléstől eltel időben számolva. Mléxel... a hűbazze, ez igy korrektől, a hát ez már elég laposon át a jellegtelen, nem él... semmilyenig. És ez ugyanaz a KV volt, jól lefőzve, csak a pörkölés utáni párnappal, pörkölés után párhéttel, meg az elején nemtudom mennyivel volt pörkölés után. Szal igy öreg.
Meg kell védenem magunkat a szarvasival szemben. Egyből utána én is főzettem vele egyet, ugyanabból a fejből, karból, kávéból. Ugyanolyan hosszabbra sikeredett, mint az övé, folyamatosan szarakszik a gép adagolója. Ugyanúgy ott ültem velük amikor elkezdték a najadnak gyártani a kávét, látta a pultos, hogy ott vagyok, tudja, hogy harapok ha nem főz jót, főleg az ismerőseimnek. Nem volt egy ízorgia, de nem is volt olyan rossz. Az orohoz képest. Ha skáláznom kéne, akkor egy 3-ast kapna rá. Amúgy most már mindegy, mert többet nem nagyon fog beállni a pultba az a páros. 1-étől személyzet csere. Ennyi, és soha többet vendéglátásban edződöttet. :-)
Térjünk vissza, pont ezért vetettem fel a dolgot. Én ismerem ezt a kávét, meg amit otthon főzök. Ha össze akarom hasonlítani egy otthon főzött dupla kosaras kávéval, akkor fényévekre van még az itteni általam lefőzötthez.
Nem fárad olyan könnyen a kv-nk. Max. másnapra elfogy.
Ott, hogy Nej azt a KV-t igy jellemezte itthon: "Bent ittam egy szarvasi-s KV-t és fényévekkel jobb lett, mint amit az a picsa csinált luiginál"
R-go az nagyon elvolt baskurálva. Amit meg Te főzöl, ha olyan 1 részt nem jön ki, másrészt ha a KV fáradt már, akkor lehet, hogy ízre nem lesz a toppon, de akkor is fényévekkel verte volna. ~ :D
Annak ellenére, hogy az amerikai típusú papírpoharas koncepció szerint értékesítenek, a Costa Coffee jellegében és stílusában olasz kávézókhoz áll közel. Magyarországon a kávéfogyasztás elsősorban az eszpresszó jellegű italokon alapul, hasonlóképpen az olasz tradíciókhoz, ilyen szempontból a kínálat igazodhat a hazai igényekhez.
ha valakinek Gaggia gépe van és/vagy szereti a modell autókat akkor ajánlom figyelmébe a Spanyol SEAT 600-as "Gaggia" modellt, én tutira fogok venni belőle :
Gaggia gépem van és imádom az autó modelleket, főleg a teherautókat :)
Ha vkit érdekel írjon mailt mielőbb mert több darabnál olcsóbb a szállítás stb.
A kávézók tesztelése szvsz éppen az emberi tényező miatt igen nehéz - és most nem a tesztelőre gondolok!
Egyik kedvenc kávézóm a Pozsonyi úti Grissini (volt). Danesi Goldból készítették az eszpresszót, tökéletesen. Pár hónapja aztán új arcok tűntek fel a pult mögött - és olyan középsz@r kávét produkáltak...:-(( Mint megtudtam, tulajváltás történt, s az új csapat már a belesz@rós fajtából való...ennyi. Ma már senkinek nem ajánlanám az üzletet.
Ugyanígy jártam a volt Duna mozi presszójában, ahol Vergnano 600-zal dolgontak, hibátlanul - kivéve az egyik (új?) pultoscsajt...na, az gyalázatos eszpresszót képes gyártani. Így viszont a teszteredmény annak a függvénye, hogy éppen kivel hozza össze a (bal)szerencséje a kávébírát...