Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2012.11.20 0 0 13030

Ezt az 1879-es évfolyam április 10-i számban olvastam. Majdnem teljesen biztos vagyok abban, hogy 133 éve egészen mást tartottak somlóinak mint manapság. De ez a mondat segíthetne megérteni, hogy akkoriban mit is értettek somlaiasság alatt. Ugyanis a mazsolával való tokaji készítés tulajdonképpen ül.

 

Amúgy egészen vicces dolgok vannak ezekben a régi újságokban :)

Előzmény: medveger (13029)
medveger Creative Commons License 2012.11.20 0 0 13029

Egyébként ezt is a '30-as Borászati Lapokban találtad? :-)

Előzmény: BZoltan (13027)
medveger Creative Commons License 2012.11.20 0 0 13028

Gondolom, hozza a sós-ásványos ízvilágot. :-) (végülis a só is egy klorid)

Ha így megy tovább, az aromaboltban somlai és tokaji (a többiről nem is beszélve) aroma is kapható lesz... Sajnos...

Előzmény: BZoltan (13027)
BZoltan Creative Commons License 2012.11.20 0 0 13027

Most olvastam egy friss borászati lapban, hogy "akadtak oly borkereskedők is külföldön, kik látván a magyar bor jó keletét,a magyar bort nem is hozatták, hanem mindjárt künn készítették tetemesen olcsó áron; elesvén ugyanis igy a porto s vámkiadás is.  Csináltak vashalvaggal somlyait, mazsolaszőlő-vel tokajit stb"

 

Azt tudom a fotós  tolvajnyelvből, hogy a halvag az kloridot jelent. De mit csinál egy borral a vas-klorid, hogy attól "somlyai" lesz a bor?

RAMBO Creative Commons License 2012.11.20 0 0 13026

Szalma szokot az lenni, ez a képen műanyag szalma van. 

Én legutoljára szalmát a kutyámnak vettem, egy bálányit egy lovas helyről. Bemész, adnak.

Előzmény: AKG89 (13023)
vlacko Creative Commons License 2012.11.19 0 0 13025

Kutya (vagy inkább eb) legyek, ha nem találom ki!:-)

Előzmény: Ali-bá (13024)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.19 0 0 13024

Nem, csak csaltam valakit messziről Szoboszlóra fürdeni, hogy aztán hozzám is ellátogasson fehér eperfáért. Szoboszlótól Debrecentől 20 km-re lakom, ha nem találod ki, hogy hol és érdekel, írj egy levelet.

Előzmény: vlacko (13022)
AKG89 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 13023

Hello! Volna valami tippetek, honnét tudnák demizson köré ilyen hosszú faforgyácsot, vagy valami hasonlót keriteni???

       

vlacko Creative Commons License 2012.11.18 0 0 13022

Ali bá, Te nem Szoboszlói vagy? Mintha lett volna erre valami utalás régebben.

Előzmény: Ali-bá (13013)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.18 0 0 13021
Hálásan köszönöm.
Előzmény: Ali-bá (13020)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.18 0 0 13020

Igen. Előjegyeztelek.

Előzmény: borsika79 (13017)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.18 0 0 13019

Köszönöm az alanyszőlő felajánlást, de nekem is van egy jó forrásom. A háború előtt volt itt egy faiskola, ami már 60 éve nem működik. Onnan annó 'megszökött' az alanyszőlő és a kerítésen kívül az erdőben ma is futkos. Kimeríthetetlen. Ha igaz Teleki BB. (?) Onnan hoztam alanynak, erre szoktam oltogatni, nagyon hálás.

Előzmény: Flanell (13018)
Flanell Creative Commons License 2012.11.18 0 0 13018

Köszönöm, akkor majd tavasszal megtárgyaljuk.

 

Írtam korábban, hogy szedtem az oltványtelepről olyan alanyokat, amiről a rossz forradás miatt letört a nemes. De a vad rész egészséges, gyökeres. Kérsz cserébe egy pár ilyet?

Nekem az a szándékom velük, hogy beültetem fóliakonténerbe vagy 2 literes PET-be, januárban meghajtatom 15 fokon, és februárban oltom. Vagy valami ilyesmi. (Az oltásnemet még nem tudom, a szokásos oltványvastagságnál már vastagabb a többség.)

Előzmény: Ali-bá (13013)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.17 0 0 13017
Tavasszal kérhetnék 1 db vesszőt zöldbe-fás oltáshoz?
Előzmény: Ali-bá (13016)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.17 0 0 13016

Eléggé nagyszemű, roppanó, rágható héjjú.

Előzmény: borsika79 (13015)
borsika79 Creative Commons License 2012.11.17 0 0 13015
Kedves Ali-bá. Igéretes szöllőnek hangzik. Nagyszemű,a hélya vékony?
Előzmény: Ali-bá (13013)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.17 0 0 13014

Ld. előző hsz.

Előzmény: Ludmilla Love (13009)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.17 0 0 13013

Feltétlenül küldök. Egyik kedvencem. Egy szőlőt hobbiból keresztezgető ismerőstől kaptam Csurgóról 1982-ben. Ezt nem ő kereztezte, hanem Csizmazia Darab József Egerben. A  "Bornemissza Gergely" szőlőcsoport egyik tagja. Aranysárga csemege szőlő, csak nem lehet manipulálni, mert a kocsánya könnyen törik, ezért a kereskedelem nem vevő rá. Azt hiszem ezért nem szabadalmaztatták. Nagy kár érte, majd meglátod!

Előzmény: Flanell (13010)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.17 0 0 13012

Ha tényleg Teréz, azt sok helyen árulják oltva, nem ritka fajta (és nem is a legjobb). Könnyen beszerezheted és nem kell a házi szaporítással bajlódni. Én egyszer dugványoztam szőlővesszőket inkább csak kíváncsiságból és szinte mindegyik fajta jól megeredt, kivéve a Teréz. A fele még kihajtott, de csak pár centis hajtások nőttek és 1 éven belül mind odalett. A többi fajta meg már mind több méteres.

Előzmény: kisannar (12985)
Flanell Creative Commons License 2012.11.17 0 0 13011

A helyben gyökereztetés (bújtás) gyorsabb, de csak akkor van értelme, ha homokra akarod tenni. Kötött talajon előbb-utóbb úgyis filoxérás lesz, amit kiirtani nem könnyű, permetezéssel csak szinten tartani lehet. (Saját tapasztalat.)

Előzmény: kisannar (12985)
Flanell Creative Commons License 2012.11.17 0 0 13010

Én például szeretnék, ha majd gondolsz rám vesszőszedéskor.  :)

Anno amit küldtél, egy sem moccant meg a kb. 5-ből, szerintem már nem éltek a csapok az oltás idején.

Előzmény: Ali-bá (12999)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.16 0 0 13009

Sosem hallottam róla! A neten sem találtam róla semmit. Milyen szőlő ez?

Előzmény: Ali-bá (13008)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.16 0 0 13008

Igen.

Előzmény: Ludmilla Love (13004)
Maszatka55 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 13007

Köszönöm szépen. Remélem márciusig nem lesz bajuk. 10 fok alatti a hőmérséklet egész télen. Néha lemegy -2-ig, amikor kinnt -20 van.

Előzmény: Falusi1 (13005)
Falusi1 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 13006

Én a bujtatást választanám.

Előzmény: kisannar (12985)
Falusi1 Creative Commons License 2012.11.16 0 0 13005

Szerintem ha a pincéd nem túl meleg (mondjuk 10 C alatt) akkor ott, de a homok ne száradjon ki.

Előzmény: Maszatka55 (12984)
Ludmilla Love Creative Commons License 2012.11.16 0 0 13004

Melyiknek van különleges íze? A Bornemissza8-nak?

Előzmény: Ali-bá (12999)
tp329 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 13003

 

 

 

Még fiatal a lelkem, de majd jövőre! :-) (megbeszéltem vele)

Majd vigyázok rá! :-))))

Előzmény: Ali-bá (13002)
Ali-bá Creative Commons License 2012.11.15 0 0 13002

Pedeig nagyon bőtermő, még vigyázni is kell rá, hogy nehogy agyon teremje magát. Erős tőkébe oltottad? Azt szereti.

 

Előzmény: tp329 (13000)
tp329 Creative Commons License 2012.11.15 0 0 13001

 

 

Akkor csak próbából legyen a Kozma (legeljebb átoltod), nálam meg sem közelíti pl. a Csaba gyöngyét ízben. Otonel muskotály van? (bocs, ha nem jól írtam a nevét)

Előzmény: Ludmilla Love (12997)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!