Keresés

Részletes keresés

szilvakukac Creative Commons License 2006.12.03 0 0 3213
Na pont ilyesmire gondoltam
Előzmény: Xrob (3212)
Xrob Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3212
Sziasztok!

Mit ér egy nagy méretű réz üstös "régi" pálinkafözö (kb. gázolajos hordónyi cefré befér egybe)?

Természetesen nem a rendőri változatra gondolok.

jiking Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3211

Szevasztok!

Láttam egy-két kisebb főzőt10,l-körül(kukta).Érdekel nem lassu a főzés,Érdemes ilyen kicsit készíteni?Még nem föztem de gondolkodom.

 

szilvakukac Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3210

Szevasztok!

Élesztőt a cefrébe? Dédapám bocsáss meg nekik, mert nem tüdják mit cselekszenek.

Na mindegy. Kéne nekem egy egy jóformájú főző, 50-300 l-ig. Ha tudtok valamit megköszönöm.

 

Vork12 Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3209

Szia!!!

 

"Ja! Anyjuk zsebelt ki, sok hiányzott, de kurvára valszeg nem lett volna elég."

 

Ne is törödj vele, minden rendes emberrel előfordulnak ehez hasonló esetek.

A sötétített rész meg ilyenkor eszünkbe sem jut.

Az asszonyt mindig nagyra tartjuk.

Üdv Vork12

 

Előzmény: comad (3196)
snapszmester Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3208

Mit tudsz te a bérfőzőkről? Te a saját cefrédből se csinálsz jó pálinkát.

 A bérfőzőknek meg minden szarból várat kell építeni?

Előzmény: germanungar (3203)
comad Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3207
Ez fair! A jobb játékos hamarébb berúg, így kiegyenlítődnek az esélyek!
Előzmény: absztinens (3205)
comad Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3206
Kösz az emilt, válasz ment.

Csak jósorom van nekem, most ment el egy haver, hozott két zsák napraforgót, hogy etetném a cinegéket a szőlőjében, amíg Németben van, meg hozott egy fél liter házipálinkát is, hogy ne fázzak, ha biciklizek ki :-)

germanungar, most nincs cefrém, ha már látótávolságban lesz az új főző, majd bekeverek egy kis almát, az van bőven.
Előzmény: kezdő városi (3204)
absztinens Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3205

Egy sakk partit?

 

 

 

kezdő városi Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3204
Szia!

Én írtam.Csak sejtem de pontosan nem tudom hétfőre megpróbálok utána járni, hülyeséget nem akarok írni. Egyébként sürgősen N.o.-ba kellett mennem azért nem tudtam még utána nézni.München mellett voltam.

Üdv. Kezdő Városi.


Comad!

Ment az e-mail. Majd arra figyelj, hogy nehogy úgy járj mint a kollégám akinek két agysejtje volt, az eggyiket elitta és pont az maradt amelyik azt irányítja hogy hogy kell a szádhoz emelni a poharat.

Üdv. Kezdő Városi.
Előzmény: germanungar (3203)
comad Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3202
Teljesen igaz, másképp: keverj egy hordó szennyvízhez egy pohár bort; szennyvizet kapsz. Keverj egy hordó borhoz egy pohár szennyvizet; megint csak szennyvizet kapsz.
Előzmény: germanungar (3200)
snapszmester Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3201

germanungarn-no komment.

 

Nem ellenzem a fajéllesztőt, de inkább sütő mint semmi. gm-nek igaza van a mennyiség a döntő az élesztő bevitelnél, de honnét tudja mennyi a vad élesztő. Lehet várni az élesztőzéssel, a vadak már bent vannak és dolgoznak szorgalmasan.

Egyszer ittam élesztő ízü szeszesitalt lánchid brendinek hívták, kisüsti pálinkában még nem éreztem, máséban sem. Kétszer át van desztillálva, ki van csukva, hogy pont az élesztő íz menjen át és semmi cefrézési hiba.

Vinkel kösz a kiegészítést. Azt még megírhattad volna mi a különbség a specifikus gyümi élesztő és a sörélesztő között, én is kiváncsi vagyok rá.

Az erjesztési módszeredről annyit, hogy ez a leggyakoribb cefrésési hiba. Nagy szerencséd, hogy eddig mőködött, vagy soha nem lett csak a Te cefréd külön lefözve. Egyszer megpróbálhatnád az én ajánlásomat: kis tételeket külön cefrézni, erjeszteni és csak a lerjedteket összeönteni, hogy elkerüld a hosszadalmas erjedést.

 

Nem kaptam fel a vizet. Évtizede csinálom élőben és aki megfogadta a tanácsomat nem győz hálálkodni mert rá sem ismer a pálinkájára. Gondoltam az interneten is terjesztem, de az elfogadási arány ugyan az mint éllőben, tehát nem ért meglepetés. Azért itt is van eredmény, néhányan visszajeleztek és nem panaszkodtak.

Üdv sm

 

 

germanungar Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3200

".....akkor sincs nagy gond, mert hozzá lehet keverni a hibátlan italokhoz,...."

 

 

A keverésre van a profiknál egy arany-mondás:

 

A jó pálinka a rosszból soha nem csinál jót,

de a rossz pálinka a jóból mindig rosszat csinál!

Előzmény: gulyáságyu (3195)
germanungar Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3199

Igen, a legtöbb probléma abból adódik, hogy az emberek elbeszélnek egymás mellett. Ezért javitsatok csak ki nyugodtan ha hülyeséget mondok.

 

Én viszont maradok a véleményemnél, hogy egy beindult ecetesedést már a sütöélesztövel sem tudod jó irányba terelni. Ha viszont valakinek van ezzel kapcsolatosan más véleménye, vagy tapasztalata, akkor én azt is elolvasom - legfeljebb csodálkozok rajta!

Engem mindenkinek a véleménye érdekel - nem kötekedek de néha hitetlenkedek és kételkedek, mert én tanulni jövök ide.

Azt már többször emlitettem, hogy osztrák és német pálinkás-fórumokon pont a miénkel ellenkezö, vagy nem egészen egyezö véleményeket olvasok, és ebböl adódóan van néha más véleményem. Aki akar, az tanuljon belöle....merthát holtig tanul a jó pap!

 

A lófasz pedig csak egy barátságos lófasz volt, viszont ha zavar, akkor elnézést kérek!

Tudod, pálinkázás közben sem szoktunk minden szót az arany-mérlegre tenni....O)))))

Én SM-t nagyon is jól értettem, hiszen ö sokszor ir ugy, hogy nem cimezi konkrét, hanem értsen belölle aki akar.

Előzmény: absztinens (3191)
comad Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3198
Igen, nekem is írja a szakirodalom, de azt is, hogy az eredmény: "erősen csökken az aromaanyag, gyenge minőség". Egyik bűntársam nagyapjának a momdása jut az eszembe, amikor fröccsöt kértem: "rossz bort ne igyál, a jót meg ne vizezd". Nem egész ide illik, de a lényeg asszem érthető.
Előzmény: tuzer (3197)
tuzer Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3197

Pedig a szén működik. Kétféle módon próbáltam. Granulált aktív szénen átszűrve és porszenet belekeverve. Az ihatatlanból persze nem csinál ihatót (pedig a kátránynál hígabb bármit megiszunk), de a bosszantó kisebb dolgokat megoldja.

 

Előzmény: comad (3196)
comad Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3196
Nem számoltam :) A főző gyorsasága: csak annyira gyors, amilyen gyorsan fűtök alatta. Nincs egyébként jelentősége, ezt már valszeg nem használom többé. Egyszer sem mértem a főzés idejét. A pálinka lett ilyen is, olyan is. A seprőből pl. két főzésre valóm volt, az első kihabzott (nem figyeltem), újra kellett főznöm, a vége meg opálos lett. Azért megittuk, ízre jó volt. A cefrézési dolgokhoz egyébként azért nem szólok hozzá, mert zömmel koldultam haveroktól-kollégáktól (szilva, cserkó, barack és körte is volt), pedig 41 gyümölcsfánk van. Na jó, a két diót nem számolva 39, de nem mindegyik termő még.

Diótörő: szerintem ne bűvészkedj aktív szénnel és ilyesmivel. Ha rossz a pálesz, főzd le még egyszer, ha akkor is, öntsd ki. Vagy ajándékozd el, olyannak, aki még annak is örül (pl. mint én :-D) Írtad, hogy 40 foknál álllsz le főzéskor. Úgy vettem ki, hogy az épp lefolyó mennyiséget méred. Én az addig lefolyt összeset, és ha AZ 50-55 fok akkor stop, és deszt. vízzel 40 fokra, amit szintén én magam csinálok. Tényleg, lehet hogy annak megtartom ezt a cuccot.

Ja! Anyjuk zsebelt ki, sok hiányzott, de kurvára valszeg nem lett volna elég...legfeljebb...valami nagyon ócsóra...olyat meg csak nem csináltam...
Előzmény: Vork12 (3193)
gulyáságyu Creative Commons License 2006.12.02 0 0 3195

Üdv Mindenkinek

Az idegen, nemkívánatos ízek utólagos eltávolításához szólnék hozzá.

A desztilláció során az anyagok forráspont és illékonyság szerinti sorrendben "hagyják el" a meleg cefrét. Ha a nemkívánatos íz valamilyen illékony anyag, akkor azt már nagyon nehéz eltávolítani. Higítással csak azt érjük el, hogy magasabb hőfokon kezdődik a desztilláció és még könnyebben "mennek át" ezek az anyagok a végtermékbe. Meg lehet próbálni viszont az aktív szenes kezelést. Az aktív szénnek nagy a szag- és ízmegkötő képessége, színtelenít is. Ez sok kísérletező munkát kíván (tapasztalatszerzés céljából), mire megvan a megfelelő dózis (g/l) a megfelelő módszer (por, vagy szemcsés szén), rázni, vagy csak átszűrni, stb. Én kezeltem (nem nagyon hibás) pálinkát úgy, hogy néhányszor átszűrtem szemcsés szénen, és szinte tiszta alkoholra emlékeztető ízű lett a szűrlet. Ha ilyen ízű a páleszunk akkor sincs nagy gond, mert hozzá lehet keverni a hibátlan italokhoz, mert semleges ízű, tehát kárba semmiképpen sem vész. Mennyiségi veszteség csak a szűrőben maradt minimális pálinka lesz. Természetesen semmilyen módszer nem pótolja az egészséges, helyesen erjesztett, jól lepárolt cefrét, de mentsük ami menthető.

Vork12 Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3194

A mustnál én is így jártam. Már azt hittem, hogy beképzelem magamnak. Sogorom borász Ő mondta, hogy semi baja. A mai napig sem hiszem el neki. Ő szokott adni indítót ha gondjaim vannak. Hál istennek az utóbbi időben jó pár éve nem történt baleset ezügyben.

 

A cefrébe is akkor teszek (kb. 80 liter/hordó) egy keveset ha két nap mulva nem látok erjedést. Kb az 50g-os negyede.

 

Előzmény: germanungar (3189)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3193

Szóval jó pár milliót elittál? igaz?

 

(Mármint az agysejtjeidből.)

Előzmény: comad (3175)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3192

Öregem le a kalappal előtted. Minden tiszteletem a tiéd. Most akkor szerintem csak neked fognak szólni az írások.

Milyen ízű volt a pálinkád? Vagyis mihez tudod közelíteni a keserűséget. Pl. mint a keserű barackmag, mandula keserű, vagy a kakaóéhoz tudod hasonlítani.

 

Az alszesz finomítását én mindig addig főzőm míg megtudom gyújtani. Ha már nem tudom akkor abbahagyom.

 

Úgycsinálom, hogy Egy evőkanálba csorgatok a hűtőből, meggyújtok egy gyufát, a forró üstre rálöttyentem és közben odatartom az égő gyufát. Ha lángralobban akkor van még benne pálesz (kék szinnel ég). Ha nem akkor már víz folyik. No én itt szoktam megszakítani a pálesz finomítását. Régóta így csinálom, nekem bevált. Itt biztosan kapsz több ötletet. Próbáld ki, és válassz magadnak ami neked jó.

 

A kesernyés ízt próbáld úgy eltüntetni, hogy a páleszodat hígitsd fel 20%-os ra.

Főzd le ismét. lassú tűzön óvatosan. vegyél előpárlatot is.

 

Üdv: Vork12

 

 

Előzmény: Diótörő (3186)
absztinens Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3191

1.-

""A snapszmesternek abban is igaza van, hogy a fajélesztő nem indítja be akkor       az erjedést, ha a cefrében olyan baktériumok szaporodtak el nagymértékben amelyek az ecetesedésnek kedveznek."""

2.-

"Ez igy igaz, viszont ebben az esetben szerintem már semmi sem tudja jó irányba terelni az erjedést."

 

BOCS (szól a harmadik), de elbeszéltek egymás mellett szerintem.

SM (ha jobban megnézed) nem válaszolt senkinek! Ismét szólt az élesztőről.

Nincs "ebben az esetben".!

 

Egyébként nem érdemli meg SM a "lófaszt".

 

szerintem..........................

Előzmény: germanungar (3189)
germanungar Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3190
Comad-ra hiába várunk, mert neki most stressz van az asszonnyal - nem tudja megmagyarázni, hogy hol van a fizetése! Nem tudja, hogy elitta, vagy elkurvázta!O))))))
Előzmény: absztinens (3188)
absztinens Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3188
Drága sejtpusztító barátom!
A gőz -pára- mindí felül marad, míg cseppfolyóssá nem válik! A gőzt nem zavarja még, hogy utána lezuhan, vagy lecsorog! Na de amikor el kezdi a cseppfolyós állapotot, még mindíg fogja a kezét a gőznek is és a folyékonynak is.
Így töténhet az, hogy szépen lassan csorog ki a csőből, miközben szépen lassan csorog az ember fia nyála. Mire lefő az egész, így készeris kiütheti magát az ember úgy, hogy a végén még marad is egy kis eredmény. (tán ez is megfontolandó)
Előzmény: comad (3175)
vinkel Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3187
Roy !
Úgy van, és ez a gomba ott van a gyümölcsön, csak meg kell őrizni. Aki lemossa a gyümölcsőt az eltávolítja a természetes élesztőt is. Az én gyakorlatombam pld. az idén a szilva volt a főszereplő. Nos az nekem is szakaszosan érett, lepotyogott a gazba, földre, ha indokolt volt, letisztítottam, de ha nem akkor nem. Arra ügyeltem, hogy az első adag legalább (és hibátlan!) 10 kg legyen és 1 kg. cukorral dúsítva indítottam a hordót, hogy biztosan meginduljon a forrás helyes írányba. Néhány nap után pezsget is, és akkortól úgy kb. 2-3 naponként tettem utána a többi szilvát mely egyre édesebb volt, végül lett 120 liter cefre. A keverés csak a következő adag beletevésekor volt, az is magozva, aprítva. Az utólsó adagtól számítva kb. 1 hét után végleg kiforrt, s ezután lett kifőzve hivatásosoknál. (kb. 15 éve főzik nekem). A cefre végig az udvaron a féltető alatt volt. ( 12 és 27 fok között ingadozott akkor az időjárás). Lett 14 liter és mostmár nagyon-nagyon finommá érett.

Egészségetekre, megyek is a kamrába.
Előzmény: Roy.K (3184)
Diótörő Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3186
Kösz széoen,egyetértünk.Több mint 3 ezer beírást végigolvasni, az nem semmi.
De még valami eszembejutott.Már nem egyszer aktív szénen keresztülszűrtem a kész pájinkát , de nem éreztem,hogy a kesernyés íze elment volna.Van ennek valami értelme? Átszűrni kell, vagy valamennyi ideig ázni hagyni benne a szenet?
Üdv: D.
Előzmény: Vork12 (3183)
vinkel Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3185
Snapszmester honlapját láttad már? Lentebb megvan a címe, nézd meg, s ha még mindig van kérdésed olvassál vissza, meglátod, hogy csökkenni fognak s akkor már könnyebb lesz azokat újrafogalmazni.
Előzmény: Diótörő (3181)
Roy.K Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3184
Meg ne haragudj rám, de ebből én a következőt szűrtem le tanulságként:
Isten éltesse a Saccharomyces Cerevisiae élesztőgombákat, dolgozzanak mindannyiónk egészségére!
:-)
Előzmény: vinkel (3182)
Vork12 Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3183

Üdvözöllek!

 

A kérdések jogosak. Ha itt visszaolvasol akkor ezekre a kérdésekre megtalálod a választ. Az lenne az igazi ha valaki nálunk hozzáértőbb emberke ide leírná szépen pontokba szedve.

 

Előzmény: Diótörő (3181)
vinkel Creative Commons License 2006.12.01 0 0 3182
Az élesztő szerepe vissztért gyakorlati (cefre erjedése) problémaként, ezért engedjétek meg, hogy írjak erről :

Az élesztők olyan egysejtű gombák, amelyeknek legnagyobb része sarjadzással, kisebb része osztódással szaporodik. Az új sejt elválik az erdetitől, vagy azzal öszetapadva szaporodik tovább, s ez utóbbi esetben ún. sarjláncok, elágazó sejtlánckötegek képződnek.
Az élesztők sejtalakja nem változatos, ezért annak alapján az élesztőféleségeket egymástól megkülönböztetni nem lehet. Az élesztők nem rendelkeznek helyváltoztatási szervekkel. Kedvezőtlen körülmények között az élesztősejtekben SPÓRÁK keletkeznek, az élesztő aszkusszá alakul.
Alkoholos erjedésre a SACCHAROMYCES CEREVISIAE élesztő különböző változatait alkalmazzák. (De pld.: takarmány és tápélesztőnek a Torula és Candida-törzseket.) Stb.

Erjedési folyamatokban fontos szerepe van mert pld. az élesztő ( Saccharomyces) a glukozból anoxidatív erjedéssel etilalkoholt állít elő, ( ez a célunk) de ha magas a baktériumszámunk ( pld.: Clostridium acetobutylicim), akkor a cukorból butilalkoholt és acetont termel. A baktériumok elindíthatnak kevert tejsavas erjedést, vajsavat, egyes penészfajták citromsavat, Mucor-fajok cukorból ecetsavat.

Mi nem vagyunk mikrobiológusok, de látható, hogy az erjedések során milyen sokféle kémiai reakció játszódik le. Ezek a folyamatok a valóságban nagyon bonyolúltak. Így pld.: az alkoholos erjedés jóval több mint 10 lépésban, sok enzim közreműködésével játszódik le.

Mivel ezekkel mi nem foglalkozunk ezért lényeges, hogy a gyakorlati tapasztalainkat megosszuk egymással, annak érdekében, hogy jó pálesz kerüljön asztalunkra.

Bocsi ha okoskodó voltam, de az élelmiszerkémia és pálesz közel áll hozzám.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!