Tudjuk, hogy a német rendszerető, precíz nép, ez igaz az élelmiszereikre is. Semmi vegyi cucc (vagy csak minimális). A sörtörvényük is baromi szigorú; sokan nem tudják, hogy sörfőzésnél is szoktak savazni, nos a németek itt is csak a természetes erjedésű tejsavat engedik meg.
Azért az a 150 oldal nem olyan sok...tegnap elolvastam a Pischl féle könyvet,a képeket nem számolva kb az is annyi lehet,van benne pár érdekes dolog, pl: betonban is szoktak erjeszteni, na ilyet nem gondoltam volna, de egész jó ötletet adott pl a bodza bogyózására. Snapszmester honlapja szinte lefedi az egész könyv tartalmát. Ami kicsit meglepett, hogy 2-2.5 órát irt mire lecsorog az alszesz, ezt kicsit kevesellem. Viszont ami nagyon meglepett, az az, hogy a németek miért tiltják a foszforsavval való savazást??? (amikor pl az üdítőkben ugyanazt a foszforsavat isszák az emberek csak kisebb töménységben)
Végre én is beléptem az aktív fórumozók táborába az eddigi olvasó táborból.Az összes hozzászólást elolvasva rengeteg információhoz jutottam, melyeket most már a gyakorlatban is kamatozni szeretnék.A nyári ZD-n nagyon jó barátokra találtam a részemről igyekszem majd megfelelni a várakozásotoknak és amiben segítségre lehetek szívesen megteszem.
Egyenlőre ennyi majd innentől aktívan szeretnék résztvenni a fórum mindennapjaiban.
Az tényleg elég kevés. Én a szederrel jártam így. Naponta csak egy kis tálkával jött össze, fagyasztóban gyűjtögettem, de így sem lett pár kilónál több. Nem erjesztettem, összezúztam, felöntöttem egy liter, szerintem enyhén előpárlatos főzetett almával, és pár nap múlva lepároltam. Nem lehetett túl rossz, mert a következő baráti összejövetelen ez fogyott el a leghamarabb. :)
Akkor sem hagyom magam. Egyszer kikérdeztek. Egy kérdés: fogyaszt e alkoholt? Válogathattunk: Soha, Alkalmakként, Renszeresen. Hát, hogy soha, nem mondhattam! Rendszeresen? Az sem igaz. Marad az alkalmanként. Határozott mozdulattal bejelőltem. Közben azért lestem a kollégát Ő mit húz be. Az is csak úgyanezt. A zöm hasonszőrű alkoholfogyasztó volt, mint én. Egy két elveteműlt hazudozó szemrebbenés nélkül beírta, hogy soha! A köztudottan alkoholisták becsülettel válalták a renszerességet.
Jött az értékelés. Ezt a témát a PK. elvtárs kiemelten taglalta. Fenyegetés, fenyegetés hátán, hogy jó lesz változtatni a magatartásunkon, mert elvetemült erkölcstelen dolog az, amit mi művelünk, ráadásul be is valljuk. Mert mi minden alkalmat megragadunk ahhoz, hogy igyunk. Értelmezése szerint ez nagyobb bűn volt annás, hogy a köztudottan alkoholisták őszintén be is vallották a rendszeres alkohol fogyasztásukat. Őket meg sem említette, de hogy mi ezért mit kaptunk... ne tud meg.
Hát ezért nem válaszolok ilyen provokativ kérdésekre, még akkor sem, ha úgy kezdődik, hogy neme.
Hát én örrülnék egy 4837 oldalas pálinkakönyvnek, ami a sokat tapasztalt mesterek titkaival van tele, nem félnék tőle!:D Nem akarok viccet csinálni ebből, hiába az elmélet, a saját tapasztalatot nemigen lehet megúszni, és nem is lehet mindent leírni. Mindenesetre minél felkészültebb valaki, annál kevesebb butaságot csinál, elméletileg!
Miért folyamatosan adagolod az erjedő cefrébe, és miért nem utóérleled őket egy kicsit, és az összevárt mennyiséget egyszerre zúzva, kisebb hordókban erjeszted, külön-kölön?
Ha az a válasz, hogy nincs kisebb hordód, akkor megértelek. A szükség nagy úr... :))
nekem egy fügebokrom van de az jó nagy úgy 4*4 méteren terül el és 3-4 méter magas.Bizonyára tudod, hogy kétszer érik, pálinkának jobb alapanyag lenne a júliusban szedhető (nagyobb is édesebb is)de akkor kevés volt még nem volt értelme maszatolni vele. Az októberi szedésnél se lehetett sokat szedni mert nem ért meg sok.
Milyen az íze?nem hasonlítható semmihez, hisz a füge az füge, de kellemes lesz ennek is kell simulni néhány 3-4 hónapot. A szedremnek majd fél évet kellett.
Cefrézés? semmi különbség, 2kg napfénnyel indítom az edényt és naponta kétnaponta szedem most késsel vagdaltam 5-6 darabra viszont sok esetén beüzemelem a komposztaprítóm és pektinbontót is kellene beletenni, a bundát finoman nagyobb átkevergetés nélkül le kell nyomkodni 1-2 naponta, hogy friss lé kerüljön felülre. most folyamatosan szedtem vagy egy hónapig, elég sokáig forrt én is felvittem a lakásba, hogy melegebben legyen. van még kérdés?
szerintem is ez a fórum meg a honlapod szakmailag elég sokat segit és szinte mindenre kiterjed.ha meg valamit nem talál az ember akkor kérdez és általában kap segitséget
Hát még én milyen kíváncsi vagyok. Ebben a témában 1990-ben jelent meg cikk az akkori szeszipar nevű újságban. Még a bérfőzdések sem kaptak semmi támogatást a műszaki fejlesztéshez.
Na meg egy terjedelmesebb könyvtől a legtöbben rögtön megijednek, le sem veszik a polcról.
A rossz élményekről meg egy külön könyvet tudnék írni :( Áldom a napot, mikor rátaláltam erre a fórumra :) Már alig várom, hogy végre megkóstolhassam a "rendesen" elkészített körtecefrém nedűjét!
Az alapdolgoknak tényleg elég egy kisebb terjedelem. Az a baj, hogy az ilyen könyvek úgy kezdődnek, hogy végy egy szlovénfőzőt...vagy gyári duplikáltat...A házi gyártmányokat általában elrettentésként teszik bele, lám - így nem szabad. Normális , jó kivitelezésűt nemigen fog beletenni, és még csak nem is feltételezek rosszhiszeműséget. Ha már valaki úgy fog az egészbe, hogy vesz egy méregdrága főzőt, és rögtrön szarrá égeti benne a cefrét a tapasztalatlansága miatt, azt elég rossz élmény éri! Arra akarok kilukadni, hogy én szerves részének tekintem e téma minden részét, tehát a technikai dolgokat is. Egy kezdőnek igen fontos dolgok ezek! Nem mindegy hogy fog hozzá, és itt kezdődik! A biztonság kérdéséről nem is beszélve. Az ilyen témáknak helye van a könyvben, de terjedelem lesz e rá?
Nem árt, de nem is lényeges, ugyanis nem szénacél, tehát a szén nem tud kiégni ami elsősorban felelős az ilyen, és hasonló berendezések amortizálódásáért.