Hát én örrülnék egy 4837 oldalas pálinkakönyvnek, ami a sokat tapasztalt mesterek titkaival van tele, nem félnék tőle!:D Nem akarok viccet csinálni ebből, hiába az elmélet, a saját tapasztalatot nemigen lehet megúszni, és nem is lehet mindent leírni. Mindenesetre minél felkészültebb valaki, annál kevesebb butaságot csinál, elméletileg!
Miért folyamatosan adagolod az erjedő cefrébe, és miért nem utóérleled őket egy kicsit, és az összevárt mennyiséget egyszerre zúzva, kisebb hordókban erjeszted, külön-kölön?
Ha az a válasz, hogy nincs kisebb hordód, akkor megértelek. A szükség nagy úr... :))
nekem egy fügebokrom van de az jó nagy úgy 4*4 méteren terül el és 3-4 méter magas.Bizonyára tudod, hogy kétszer érik, pálinkának jobb alapanyag lenne a júliusban szedhető (nagyobb is édesebb is)de akkor kevés volt még nem volt értelme maszatolni vele. Az októberi szedésnél se lehetett sokat szedni mert nem ért meg sok.
Milyen az íze?nem hasonlítható semmihez, hisz a füge az füge, de kellemes lesz ennek is kell simulni néhány 3-4 hónapot. A szedremnek majd fél évet kellett.
Cefrézés? semmi különbség, 2kg napfénnyel indítom az edényt és naponta kétnaponta szedem most késsel vagdaltam 5-6 darabra viszont sok esetén beüzemelem a komposztaprítóm és pektinbontót is kellene beletenni, a bundát finoman nagyobb átkevergetés nélkül le kell nyomkodni 1-2 naponta, hogy friss lé kerüljön felülre. most folyamatosan szedtem vagy egy hónapig, elég sokáig forrt én is felvittem a lakásba, hogy melegebben legyen. van még kérdés?
szerintem is ez a fórum meg a honlapod szakmailag elég sokat segit és szinte mindenre kiterjed.ha meg valamit nem talál az ember akkor kérdez és általában kap segitséget
Hát még én milyen kíváncsi vagyok. Ebben a témában 1990-ben jelent meg cikk az akkori szeszipar nevű újságban. Még a bérfőzdések sem kaptak semmi támogatást a műszaki fejlesztéshez.
Na meg egy terjedelmesebb könyvtől a legtöbben rögtön megijednek, le sem veszik a polcról.
A rossz élményekről meg egy külön könyvet tudnék írni :( Áldom a napot, mikor rátaláltam erre a fórumra :) Már alig várom, hogy végre megkóstolhassam a "rendesen" elkészített körtecefrém nedűjét!
Az alapdolgoknak tényleg elég egy kisebb terjedelem. Az a baj, hogy az ilyen könyvek úgy kezdődnek, hogy végy egy szlovénfőzőt...vagy gyári duplikáltat...A házi gyártmányokat általában elrettentésként teszik bele, lám - így nem szabad. Normális , jó kivitelezésűt nemigen fog beletenni, és még csak nem is feltételezek rosszhiszeműséget. Ha már valaki úgy fog az egészbe, hogy vesz egy méregdrága főzőt, és rögtrön szarrá égeti benne a cefrét a tapasztalatlansága miatt, azt elég rossz élmény éri! Arra akarok kilukadni, hogy én szerves részének tekintem e téma minden részét, tehát a technikai dolgokat is. Egy kezdőnek igen fontos dolgok ezek! Nem mindegy hogy fog hozzá, és itt kezdődik! A biztonság kérdéséről nem is beszélve. Az ilyen témáknak helye van a könyvben, de terjedelem lesz e rá?
Nem árt, de nem is lényeges, ugyanis nem szénacél, tehát a szén nem tud kiégni ami elsősorban felelős az ilyen, és hasonló berendezések amortizálódásáért.
Szia 100kg fölött már én is ki voltam idegileg és beledobáltam a présbe a veszteség jelentős de legalább megtudod kóstolni milyen! Azért én a helyedben 30kg még belepucolnák mégiscsak az az igazi!
25. napja forr a körte cefrém és nem akar a bunda átfordulni.Egy 30 és egy 60 Literes hordóban vannak,van bennük összesen 3 Kg cukor és élesztőt is tettem bele még az elején
Semmi problémát nem mutat,nem ecetes,co2-t még termel,az illata is rendben van/szerintem/.
A helység ahol van,10-13 C fokos,függően a kinti hőmérséklettől.
Engem nagyon érdekelne,hogyan is csináltad a cefrézést,mire kell ügyelni és mi a külömbség mondjuk a szilvához képest.A semmihez sem hasonlító íz milyen?Jó,vagy rossz?Van 40 fügebokrom ezért érdekelne.
Kész a füge pálesz és tudom, hogy fügéből is van mert, hogy a saját 1 darab bokromról szedtem.Sajnos csak 20 liter cefre jött össze- 2kg napfénnyel együtt- mert az idő nem kedvezett a beérésnek. Józsi papa 46 fokosra állította be, így 3.2 liter lett, az íze semmi másra nem hasonlít, gondolom még pihenni kell neki most gyorsan mégegyszer mintavétellel memorizálom az ízét és legközelebb karácsony előtt veszek mintát. szerintem ebbe is kellett volna pektinbontót tenni utólag lettem okosabb.
köszönöm ez részletes utbaigazitás volt .teszek eggy próbát,már ugyis csak eggy kis almám van meg csipke meg bor (mennyi a tennivaló)ugyhogy elbabrálok vele.ez a fajta kicsi csipke alaku.
azt irják a disz az csak disznek jó semmi egyébre
elfogyott a pektinbontóm az almára,bekell szereznem
Galagonyát az idén csináltam először. Szept. végén-október elején összesen 12 kg-ot szedtem. Festékkeverő szárral jól cefrézhető, de rengeteg benne a pektin, sok vizet vesz föl. Ahhoz, hogy valamennyire kezelhető állapotú legyen, a 12kg-hoz még kb. 8 liter vizet kellett tenni, így is simán "bekötött" a vödörbe. A pektinbontó (Lallzyme HC) segített valamennyit rajta. Megpróbáltam természetes élesztővel beindítani, de két nap után se mutatott hajlandóságot (pedig meleg helyre tettem), így raktam bele borélesztőt (cukrot nem). A főzés előtt leszűrtem a magokat, és hogy főzhető konzisztenciát kapjak, még belemet vagy 10 liter víz (!!!!) -méghogy a birs pektines. Lárifári. A galagonya az.
Minthogy eleve kevés a cukor a galagonyában, és meg is kellet higítani, simán 1%-os alkoholtartalom alatt volt, amit végül nekiálltam főzni. Kicsit, izé, túl sokat engedtem, így az alszesz 8%-os lett, viszont kristálytiszta - talán túlontúl is kozmaolaj-mentes. Tisztázásnál az utópárlatot lehúztam annyira, mintha cefrét főznék - azaz lett egy 25% körüli utópárlatom, amit még egyszer lefőztem. Így a 12 kg galagonyából lett 4,6dl 40%-os pálinka.
Ízre, illatra finom - van benne valami mazsola-szerű -, de Snapszmesteré intenzívebb. Úgy is mondhatnám, hogy már megint oktatott. :)
Szóval, munkás szedni, munkás főzni, kicsi a kihozatal, de ha különlegességre vágysz, akkor érdemes.
Azt azért még megyjegyzem, hogy a galagonya épp annyira változatos, mint az alma vagy a körte. Van élénpiros és bordó bogyó, gömb alakú, kicsit szögletes, és csipkebogyó szerűen megnyújtott, különböző méretben. Ha lenne rá energia, külön szedve ezeket a formákat, ki lehetne próbálni, hogy melyik a legjobb. Ja, és kertészetekben kapni valami kínai díszgalagonyát, aminek csaknem cseresznyényi a bogyói, lehet, hogy érdemes vele foglalkozni.