Keresés

Részletes keresés

csalitos Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40494

Nem hagyom magam kikérdezni...   :-((

Előzmény: Törölt nick (40482)
deszegregator Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40493

Hát én örrülnék egy 4837 oldalas pálinkakönyvnek, ami a sokat tapasztalt mesterek titkaival van tele, nem félnék tőle!:D Nem akarok viccet csinálni ebből, hiába az elmélet, a saját tapasztalatot nemigen lehet megúszni, és nem is lehet mindent leírni. Mindenesetre minél felkészültebb valaki, annál kevesebb butaságot csinál, elméletileg!

Előzmény: Babar66 (40484)
hori64 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40492

Van! :)

Miért folyamatosan adagolod az erjedő cefrébe, és miért nem utóérleled őket egy kicsit, és az összevárt mennyiséget egyszerre zúzva, kisebb hordókban erjeszted, külön-kölön?

Ha az a válasz, hogy nincs kisebb hordód, akkor megértelek. A szükség nagy úr... :))

 

Előzmény: TINTUS (40491)
TINTUS Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40491

szia!

 

nekem egy fügebokrom van de az jó nagy úgy 4*4 méteren terül el és 3-4 méter magas.Bizonyára tudod, hogy kétszer érik, pálinkának jobb alapanyag lenne a júliusban szedhető (nagyobb is édesebb is)de akkor kevés volt még nem volt értelme maszatolni vele. Az októberi szedésnél se lehetett sokat szedni mert nem ért meg sok.

Milyen az íze?nem hasonlítható semmihez, hisz a füge az füge, de kellemes lesz ennek is kell simulni néhány 3-4 hónapot. A szedremnek majd fél évet kellett.

Cefrézés? semmi különbség, 2kg napfénnyel indítom az edényt és naponta kétnaponta szedem  most késsel vagdaltam 5-6 darabra viszont sok esetén beüzemelem a komposztaprítóm és pektinbontót is kellene beletenni, a bundát finoman nagyobb átkevergetés nélkül le kell nyomkodni 1-2 naponta, hogy friss lé kerüljön felülre. most folyamatosan szedtem vagy egy hónapig, elég sokáig forrt én is felvittem a lakásba, hogy melegebben legyen. van még kérdés?

Előzmény: Törölt nick (40465)
hori64 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40489

Igen felresikerült kérdőív, vagy tényleg tisztán marketing célzatú.

Attól, hogy ismerem a terméket, nem biztos, hogy rendszeresen fogyasztom, és pláne nem biztos, hogy ajnározni akarom...

Előzmény: zsuzska60 (40483)
aknil Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40488

Van, aki ebből nem jelölte be mindet?:)

 

5. Milyen alkalomból fogyaszt Ön pálinkát? (több válasz lehetséges)

  • étkezés előtt
  • vendégségben
  • társasági élet, szórakozás kapcsán
  • ünnep alkalmából
  • nem kell hozzá alkalom
  • Egyéb

 

Előzmény: snapszmester (40487)
snapszmester Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40487

Szerintem Te rossz helyre jöttél. A kutatás nem lesz reprezentatív.

Előzmény: Törölt nick (40482)
templomhegyi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40486

hamarosan kiderűl mester

szerintem is ez a fórum meg a honlapod szakmailag elég sokat segit és szinte mindenre kiterjed.ha meg valamit nem talál az ember akkor kérdez és általában kap segitséget

Előzmény: snapszmester (40485)
snapszmester Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40485

Hát még én milyen kíváncsi vagyok. Ebben a témában 1990-ben jelent meg cikk az akkori szeszipar nevű újságban. Még a bérfőzdések sem kaptak semmi támogatást a műszaki fejlesztéshez.

Előzmény: templomhegyi (40481)
Babar66 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40484

Na meg egy terjedelmesebb könyvtől a legtöbben rögtön megijednek, le sem veszik a polcról.

A rossz élményekről meg egy külön könyvet tudnék írni :(  Áldom a napot, mikor rátaláltam erre a fórumra :) Már alig várom, hogy végre megkóstolhassam a "rendesen" elkészített körtecefrém nedűjét!

Üdv!

Előzmény: deszegregator (40480)
zsuzska60 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40483

Te ki vagy a Zwack-nak, hogy reklámozod?

Előzmény: Törölt nick (40482)
templomhegyi Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40481

szép napot

nem tudom mijen lessz a könyv a 4.fejezet eggyik alcime ez

 Egyszerű főzőberendezések és működésük (egyszerű ábrákkal)

kiváncsi vagyok rá

Előzmény: deszegregator (40480)
deszegregator Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40480

Az alapdolgoknak tényleg elég egy kisebb terjedelem. Az a baj, hogy az ilyen könyvek úgy kezdődnek, hogy végy egy szlovénfőzőt...vagy gyári duplikáltat...A házi gyártmányokat általában elrettentésként teszik bele, lám - így nem szabad. Normális , jó kivitelezésűt nemigen fog beletenni, és még csak nem is feltételezek rosszhiszeműséget. Ha már valaki úgy fog az egészbe, hogy vesz egy méregdrága főzőt, és rögtrön szarrá égeti benne a cefrét a tapasztalatlansága miatt, azt elég rossz élmény éri! Arra akarok kilukadni, hogy én szerves részének tekintem e téma minden részét, tehát a technikai dolgokat is. Egy kezdőnek igen fontos dolgok ezek! Nem mindegy hogy fog hozzá, és itt kezdődik! A biztonság kérdéséről nem is beszélve. Az ilyen témáknak helye van a könyvben, de terjedelem lesz e rá?

Előzmény: nabiti (40429)
liptiki Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40479

Kösz a válaszokat, a lemezvastagságra és a hegesztésre is.

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40478

Köszi.

Az is lehet,hogy behozom a szobámba,hogy hamar leforrjon,mert már nagyon megkóstolnám.

 

Előzmény: Törölt nick (40473)
deszegregator Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40477

Nem árt, de nem is lényeges, ugyanis nem szénacél, tehát a szén nem tud kiégni ami elsősorban felelős az ilyen, és hasonló berendezések amortizálódásáért.

Előzmény: comad (40474)
firekiller Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40476

Elég a 1,5 mm 50-es üsthöz, de duplafalúra csináld!

Előzmény: liptiki (40470)
deszegregator Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40475

Elég az 1,5 mm. Nekem 2mm, az szinte atombiztosnak tűnik. AWI, vagy más védőgázas hegesztési eljárással készíttesd!

Előzmény: liptiki (40470)
comad Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40474

Elég. Talán az alja nem árt, ha vastagabból van.

Előzmény: liptiki (40470)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40472

Köszi a választ.

Akkor ezek szerint csak türelmetlen vagyok.

Mert már majdnem 4 hete erjed.

 

Előzmény: Törölt nick (40471)
liptiki Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40470

Sziasztok!

Kérdezem a véleményeteket, hogy kb 35-50 literes saválló főzőt milyen vastag anyagból illik készíteni?

3,0 v 2,0mm anyagból szerettem volna de úgy néz ki hogy 1,5mm vastag Ko33-hoz tudnék olcsóbban hozzájutni.

Véleményetek szerint elég a 1,5mm vastag?

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40469

Minden nap nyomkodom,keverem,ahogy elvileg kell,de újra és újra bunda lesz rajta.

Tapasztalt szakik azt mondják,hogy akkor van kész,ha a bunda átfordul,azaz nem lesz rajta.

Korábban már cefréztem és akkor úgy volt.

Előzmény: comad (40467)
köműves Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40468

Szia 100kg fölött már én is ki voltam idegileg és beledobáltam a présbe
a veszteség jelentős de legalább megtudod kóstolni milyen!
Azért én a helyedben 30kg még belepucolnák mégiscsak az az igazi!

Előzmény: Pancher70 (40447)
comad Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40467

Hogyhogy nem akar átfordulni? Neked kellett volna lenyomkodni.

Előzmény: Törölt nick (40466)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40466

Mesterek.

25. napja forr a körte cefrém és nem akar a bunda átfordulni.Egy 30 és egy 60 Literes hordóban vannak,van bennük összesen 3 Kg cukor és élesztőt is tettem bele még az elején

Semmi problémát nem mutat,nem ecetes,co2-t még termel,az illata is rendben van/szerintem/.

A helység ahol van,10-13 C fokos,függően a kinti hőmérséklettől.

Emiatt nem akar esetleg elkészülni?

Valami más ok esetleg?

További szép napot.

Törölt nick Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40465

Helló Tintus.

Engem nagyon érdekelne,hogyan is csináltad a cefrézést,mire kell ügyelni és mi a külömbség mondjuk a szilvához képest.A semmihez sem hasonlító íz milyen?Jó,vagy rossz?Van 40 fügebokrom ezért érdekelne.

Köszi.

Előzmény: TINTUS (40463)
vf1 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40464

Pálinkás jóreggelt!

TINTUS Creative Commons License 2010.11.26 0 0 40463

Nagy nap ez a mai !

Kész a füge pálesz és tudom, hogy fügéből is van mert, hogy a saját 1 darab bokromról szedtem.Sajnos csak 20 liter cefre jött össze- 2kg napfénnyel együtt- mert az idő nem kedvezett a beérésnek. Józsi papa 46 fokosra állította be, így 3.2 liter lett, az íze semmi másra nem hasonlít, gondolom még pihenni kell neki most gyorsan mégegyszer mintavétellel memorizálom az ízét és legközelebb karácsony előtt veszek mintát. szerintem ebbe is kellett volna pektinbontót tenni utólag lettem okosabb.

templomhegyi Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40462

köszönöm ez részletes utbaigazitás volt .teszek eggy próbát,már ugyis csak eggy kis almám van meg csipke meg bor (mennyi a tennivaló)ugyhogy elbabrálok vele.ez a fajta kicsi csipke alaku.

azt irják a disz az csak disznek jó semmi egyébre

elfogyott a pektinbontóm az almára,bekell szereznem

mégegyszer köszi

Előzmény: barkócza (40461)
barkócza Creative Commons License 2010.11.25 0 0 40461

Galagonyát az idén csináltam először. Szept. végén-október elején összesen 12 kg-ot szedtem. Festékkeverő szárral jól cefrézhető, de rengeteg benne a pektin, sok vizet vesz föl. Ahhoz, hogy valamennyire kezelhető állapotú legyen, a 12kg-hoz még kb. 8 liter vizet kellett tenni, így is simán "bekötött" a vödörbe. A pektinbontó (Lallzyme HC) segített valamennyit rajta. Megpróbáltam természetes élesztővel beindítani, de két nap után se mutatott hajlandóságot (pedig meleg helyre tettem), így raktam bele borélesztőt (cukrot nem). A főzés előtt leszűrtem a magokat, és hogy főzhető konzisztenciát kapjak, még belemet vagy 10 liter víz (!!!!) -méghogy a birs pektines. Lárifári. A galagonya az.

Minthogy eleve kevés a cukor a galagonyában, és meg is kellet higítani, simán 1%-os alkoholtartalom alatt volt, amit végül nekiálltam főzni. Kicsit, izé, túl sokat engedtem, így az alszesz 8%-os lett, viszont kristálytiszta - talán túlontúl is kozmaolaj-mentes. Tisztázásnál az utópárlatot lehúztam annyira, mintha cefrét főznék - azaz lett egy 25% körüli utópárlatom, amit még egyszer lefőztem. Így a 12 kg galagonyából lett 4,6dl 40%-os pálinka.

Ízre, illatra finom - van benne valami mazsola-szerű -, de Snapszmesteré intenzívebb. Úgy is mondhatnám, hogy már megint oktatott. :)

 

Szóval, munkás szedni, munkás főzni, kicsi a kihozatal, de ha különlegességre vágysz, akkor érdemes.

 

Azt azért még megyjegyzem, hogy a galagonya épp annyira változatos, mint az alma vagy a körte. Van élénpiros és bordó bogyó, gömb alakú, kicsit szögletes, és csipkebogyó szerűen megnyújtott, különböző méretben. Ha lenne rá energia, külön szedve ezeket a formákat, ki lehetne próbálni, hogy melyik a legjobb. Ja, és kertészetekben kapni valami kínai díszgalagonyát, aminek csaknem cseresznyényi a bogyói, lehet, hogy érdemes vele foglalkozni.

Előzmény: templomhegyi (40457)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!