A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Jól megfertőztetek az egyszer biztos :D . Szerintem meg vegyen mindkettőt az a tuti :D . Ha nincs idő, akkor benyomom a podost és had szóljon, de ha van a hagyományos szerintem is sokkal jobb.
Van egy szösszenet itt is a podosról: http://www.kavekorzo.hu/szakmai-cikkek/az-e.s.e-easy-serving-espresso-rendszer-bemutatasa.html , a sok fényezés mellett azért ott van az árnyoldal is :) .
Én egyre kevesebbet használom (azért jó ha van), mert tényleg a frissen darált kávénak nincsen párja.
Viszont ez nem gőzöl, és pego írta, tejeskávét szeret.
Amit én írtam 35-ért klasszissal jobb, az a szintén SiD-től származó dupla termoblokkos Grimachoz hasonló gép ami RCTiv-hez került. Az bajnok pod és csúcs gőz.
Vagy itt van Weinmaker aki szintén kávétaligivó automatavásárlóként nézett be ide pár hete, és Grimac podos gépnél kötött ki 150ejró környékén, mostmegmár...:-)
Hát jó, ha le akarsz mondani a frissen darált kávé illatozó varázsáról és a kultuszról, az árnyalatos crema- és ízorgiákról, a sokismeretlenes egyenletekkel való játszadozásról..., ám legyen a POD, amely MINDIG jó, de SOHASEM a legjobb...
Gépet érdemes SiD-nél keresni, átnézett, felújított géphez tudsz hozzájutni. Pl. most ez időszerű, ha jól olvastam: San Remo Astra kávégép http://www.kavekorzo.hu/aprohirdetes-189.html
Köszi az ötletelést. Nem láthatóan, de visszaolvastam, csak nem pod-ot kerestem, ezért arra vonatkozóan nem is találhattam infót. Most megtettem, bár elég sok hozzászólás születik, tehát a 2-3 hét pár ezret jelent :-)
Köszönöm még egyszer mindenkinek, valóban úgy tűnik, hogy a pod lehet számomra a megoldás, legfőképpen azért, mert sokkal változatosabban lehet kv-t fogyasztani.
(az ember meg le tud mondani a szintén hozzá nem értők elkápráztatásától, amikor bekapcsolja az örlő-főző masinát :-), viszont cserébe kaphatnak jó, és akár többféle kv-t). Az is igaz, hogy akárcsak 250 gr szemes kv is elég sokáig kitart, és addig (ha az ember feltöltötte a tartályt), amíg le nem főzzük, nincs más íz.
Viszont arra vonatkozóan nem nagyon találtam infót, hogy hol és milyen pod-os gépet érdemes venni. Amit találtam ugyanis, azok 100k körüliek, és annyit nem szánnék rá. Itt viszont azt olvastam, hogy az általam 60k körüli összeg feléért sokkal jobb megoldást tudok venni pod-osból..
Ugyancsak szívesen vennék infókat, hogy hol van a legjobb pod kv választék, ami még árban is kedvező. (azt jól érzékelem, hogy azért a pod-os kv adagjának ára magasabb, mint ha szemesből főzném le?)
Danesi Gold engem is erdekelne, ha vesztek. Negyed kilo siman, de lehet meg fel kilo is : ahogy kijon, ha kijon :)
GAABEN : teglassal ne varj jo kavet Gaggiaddal. Igen kemenyen kenyes a daralasra... Iberital daralot csak ajanlani tudom a geped melle : eg es fold mint a teglassal vagy olcsobb daralo orlemenyevel keszult kave....
A Danesi Gold fincsi, ha veszel, én benne lennék egy felezésben. Kibontva finom fűszeres vaníliás íze van. Emerald szerintem is felejtős, az olyan tucatízű kv. Csak ha az utadba kerül akkor vedd meg, mert lehet kapni 250 grammosba is, az meg a legjobb kiszerelés otthonra.
Mokambo Ge és Oro ég és föld.Mint ízre, mint kinézetre. Az ég a GE. :-D
Danesiből csak az Orót ismerem, sokáig az volt a kedvencem. 100% arabicaságát meghazudtolóan vastag crema, kellemes, nem egysíkú ízvilág. A Doppio sokkal drágább nála, ráadásul szinte csak 2 kg-os, fémtartályos kiszerelésben elérhető, ezért nem próbálkoztam vele. Egy Danesi-spíler ismerős szerint nem annyival jobb a Goldnál, mint amennyivel drágább.
Verganóból a 900 nekem kicsit túl "jólfésült" volt, a 800-ast a közeljövőben szeretném megkóstolni, mert az eddig kimaradt a szórásból.
Mokambo GE, Oro: mostanában sok szó esett róluk (a GE még nem járt nálam)
Inkább arabika párti vagyok, így legalacsonyabb arányban 80%-ot tudok elképzelni, de inkább 90% vagy 100% legyen.
Danesi Doppio Danesi, Oro, Emerald Mokambo Grande Espresso, Oro Pascucci Riserva, Golden Sack Vergnano Dolce '900 (Lattine a kisz. leírás alapján dobozos, ami nekem a "mégdrágább" jelentéssel bír.)
Ez rögves 8 lehetőség a próbálgatásra, keresésre. Thx
PS.: Igazából a Danesi esetében az keltette fel érdeklődésemet, hogy 100%-osból van 3 féle is. Vajon mi a nagy különbség közöttük? :-)
A gyári őrlésűek közül nekem csak a Molinari Espresso volt tuti az eddigi Gaggiáimhoz (előző generációs BabyD, Classic), a többivel (qrvasokfélét próbáltam, hátha megúszom daráló nélkül, DE NEM:-) ) olyan 15 másodperces, tehát sz@r kávék sikerültek...
"Ezekből pontosan így van a sorrend szerintem is. (Goppion, Lucaffé, Molinari, Illy.)" Igazából pont a kérdést felejtettem el feltenni! :-) Ezek után mit javasol a közösség? Milyen irányba menjek tovább kóstolgatás ügyileg?
Néhány hónapja olvasom a fórumot és nemrég lecseréltem a kiváló szarvasi....
Nyár óta operálok egy Gaggia Baby D-vel, egyenlőre még daráló nélkül (gyűjtök az Iberre). Van valakinek itt ilyen készüléke, melyik vákumos téglát érdemes venni hozzá?
A Pest-Budai Kávébehozatali Társaságnál (teszkó,Váci út) vásároltatok már? Mi a véleményetek róla?
Más: az Achille jó kis gépnek tűnik, próbálta már valaki?
Márpedig oly annyira odafogja a rugó, hogy ha ki akarod piszkálni a szűrőt, késfokot kell igénybevenned hozzá. (nekem gombom van amit megnyomok és kiugrik, de ez extra) Még a mozikávézóban is, ahol sokszor van odacsapva a zacckiütőhöz.