A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Igen, ennyire számít. Az Omniát kotyogóhoz csinálják, nagyon eltér a darálása attól, amit a kávéfőződ vár. Megpróbálhatod agyontömöríteni, de valószínűleg az sem lesz elég. Inkább használj valami eszpresszóhoz való kávét (legalább íze is lesz), vagy legalább a nyomásfokozót – a te esetedben ez segíteni fog.
"a kis sikereket is értékelni kell:-)) Én még ennyit sem tudok egyelőre felmutatni család/szülő/nagyszülő "eszpresszósítás" ügyben:-(( De nagyon igyekszem"
Én eleve nem tűztem ki túl ambíciózus célt, csak brikkásítom a környezetemet :) De pl. hiába vittem már a készülékbe szerintem remekül illő Mauro Orót és Lavazza Rossát (utóbbi nem is drága) a húgomnak, ahogy kiteszem a lábam, azonnal visszakerül a Karaván... El kell ismernem egyébként, a Brikka egész ihatóvá teszi a Karavánt is (a Pasco Saecóból szintet már megközelíti úgy), és ők is valóban értékelik a különbséget a régi kotyogójukhoz képest.
Ha megbontjuk, szerintem a felemnek a felét lehet, hogy odaadom, nekem anno úgy is csak negyed kiló kellett volna ebből, csak nem volt rá több válalkozó. Ez 20/80 arabica/robusztakávé ám!
"soha nem jutna eszembe a lucaffet a molinari elé helyezni. nálam a lucaffe édességboltos csokis karekterét a sokakkal szárazabb de izgalmasabb molinari veri."
Nem akármelyik Lucafféról van szó (bár én a pirosat is szívesebben iszom a Molinarinál), konkrétan a Piccolo Dolcéról. Az csak eleinte édességboltos-csokis, az utóíze nálam borsos-grillfüstös, nagyon egyedi és egész pompásan ellensúlyozza a fő-ízt!
Ejha, picit még tudnánk várni? Olyan kurva sok kávém van megbontva, hogy két hét amire elfogy a nagyja. :-( Nincs kedved tesztelni a MoKambo Ge-t addig? :-D
"Köszi mindenkinek, majd "ráállok" a tömörítésre!"
Nincs értelme, de ahogy gondolod. Ennyi idő alatt jön le a szimpla, ez a normális az ilyen pumpával szerelt OPV nélküli gépen. Nem érdemes annyira finomra őrölni, hogy 30 s alatt jöjjön le szimpla, mert akkora lesz a nyomás, hogy fulladni fog a gép.
Ha a nyomásfokozós kart használod, akkor nem tudod nem használni a nyomásfokozót, annak pedig nem szükséges a nyomás miatt finomra őrölni a kávét.
Azért a műanyag is használható, szarul és baromi nehezen, de használható... Sajna nekem sincs még mindig rendes tamperem, szóval én is műhanyaggal szenvedek :S
Nincs darálónk, ez vmi 50%-os koffein tartalmú akármilyen (asszem Omnia) kv, gyárilag darálva.
Az rendben, hogy nem elég finomra van darálva, de ennyit számítana? Mármint ennyivel gyorsabban főne le? Mert az, hogy a normál 25-30 sec helyett, mondjuk 18-19 sec, az még OK, de hogy 12-13 sec??
Sanszosan lesz rá mód, de nem ebből. Ezt még nyáron megvettük, csak ketten birtoklunk 1 kg-os csomagot, minek fele luigié, fele enyém, s luiginál tároljuk hűvös helyen. ~ :D