Azért olyan a produktumod, mert türelmetlen vagy. Nagy tüzzel dolgozol. (gondolok itt gáz-, villany-, fa-, vagy más fűtésre) Az erős fűtés felhordja a páracsőbe a kifőzetlen cefrét. Kérdés még, hogy hogyan van kialakítva a főződ? Van e felszálló cső, milyen hosszú a páracső, milyen vastag? Vedd alapul, hogy a finomitóm 35 l.-es. Az első cseppek megjelenése után még 3-4 óra, mig végzek a finomítással (kb. 20 l. alszesz). A pálesznak cérnavékonyan kell folyni! Enyhe opálosodást vettem észre akkor, amokor gyorsan akartam végezni. Fűtöttem alá kegyetlenül. Időt nem sokat nyertem, de minőségben sokat ráfizettem. Szépen lassan, finoman, ha pálinkát főzöl, akkor biztos ráérsz.
Ha nem habzik akkor mért is?Nekem tök tiszta a sisakom! A megyet is teleraktam csak időben visszavetem a fűtést! Az utolsó adag már csak fél üst volt bátrabb is voltam (nem kellet volna) át is tolta szépen!
Jól gondolod a hőtágulás, az enyém sincs tele töltve, kb 5 centivel van lejebb az olajszint. Persze, akkor a palástot annyira emeld meg, hogy az olaszint legyen a cefreszintig.
Amint látod, a betöltőnyilásom egy anya fölhegesztve, ebbe tekerek kézzel , tömítés nélkül egy csavart, így nem folyik ki, de igazán tömítetlen is marad.
Hu, ez nem volt semmi. Nagyon segítőkész volt mindenki, köszönöm nektek!!
Mindenképpen olajjal szeretném majd feltölteni. A hőtágulást meg azzal oldanám meg, hogy nem töltöm a külső köpenyt fullra, hanem hagyok neki egy kis légrést.
Természtesen hallgatok rátok, és a külső burkolatot felviszem az üst tetejéig.
Vagyis... meddig is kell? Az üst tetejéig, vagy pedig addig, ameddig a cefrét töltöm bele?
El szoktam hagyni kb. 10 cm-t, hogy legyen helye esetleg felhabzani (de hülye szó:))).
Nekem 100 literes a duplafalum ls kb-2,5-3 cm a falvastagság teljesen fel van víve a külső is így fent szinte vízszintes így a függőleges nyomásszabályzó szelep elfér benne és erre bizpony szükség van !. Talán ma lesz időm feltenni a videót -működés közben a technika- .De hova töltsem fel ???
Van egy pálinkafőzőm:). Az üst 60 cm magas, és 40 cm az átmérője.
Most kitaláltuk, hogy "duplafalúsítjuk". Ahogy nézegettem nem túl nagy a költsége.
1 tábla 1-es vaslemez kb 5000.-. Haver megcsinálja ingyen.
A kérdés csak az, hogy mekkora legyen a külső burkolat.
Elegendő, ha 45 cm átmérőjű meg 35 cm magas?
Ebben az esetben a külső köpeny és az üst között oldalt 2,5 cm hely maradna, az alján 5 cm, és az üst feléig érne fel. Természetesen a tetejét hozzázárnánk az üsthöz, meg raknánk bele valami feltöltő csövet.
Mivel töltsem fel? Víz? Trafóolaj? Kell rá valami biztonsági szelep?
kezdő vagyok a lekvárfőzésben idén készitettem 14 literes kuktából 40 literes hütővel főzőt nagyon jó szuperál mégis a segitségeteket kérem mikor tisztázom a párlatot 40 fok alá esik a szeszfok zavaros lessz mitől van ez?