Az ízt vagy a mag érettségét nem nézed? Van hogy a melegben beaszalt szőlő 23°MM-osan is érettlen és van hogy gyönyörű érett 19°-osan is. Szerintem a cukorfok önmagában nem meghatározó.
Nem mondtam hogy kell, de szerintem sokkal finomabb lesz ha érett szőlőből készítünk bort. Nálam az érett kékszőlő 21-es mustfoknál kezdődik, de a 22-23 közti mustfokot tartom ideálisnak... persze én a saját számíze szerint készítem a boraimat...
Tényleg nem akarok vitatkozni erről, mert pontosan tudom, hogy nonszensz ebben a témában konszenzusra jutni.
Ha nem muszáj, nem kényszer akkor nem pakolok a saját szervezetembe önként és dalolva mérgező vegyszereket... vagyis rézgálicot sem innék, még kis dózisban sem
Ha egy borom fingszagú lesz és ez nem kezelhető vegyszerek nélkül akkor az a bor nem bor. Én egyébként a növényvédelemmel is így vagyok... ha brutális mennyiségű felszívódó fungiciddel kellene megküldenünk a szőlőt azért, hogy legyen borunk akkor inkább ne legyen borunk. Mert bort nem _KELL_ minden évben, minden szőlőből csinálni... szerintem bort készíteni egy lehetőség. 100-150 éve ezt még elfogadta (és nem is volt olyan profi a vegyipar) mindenki és volt is elképesztő ingadozás az egyes évjáratok mennyiségében.
Manapság meg fel vagyunk háborodva ha nem jön le mililiterre és ízre évről évre ugyanaz a bor...
De ha van egy egyébként igéretesnek mutatkozó borom, ami menet közben fing szagú lesz, nem fogom csakazért is kiönteni, vagy jobb esetben a szivacsoknak odaadni, nem azért dolgoztam egy éven át. Egyszerüen megpróbálom megmenteni. Erre a levegőztetés nem mindig megoldás. Véleményem szerint egy ilyen borba adagolt 0,5-1,0 g/Hl CuSO4x5H2O nagyságrendileg kisebb kockázatot rejt a szervezetre nézve, mint egy járványos (pl. 2010-es) év fokozott növényvédelme után a gyümölcsön(-ben) megmaradó szermaradványok és bomlástermékeik.
Neked kilencmilis stukkert tartanak a fejedhez, hogy fingszagú bort igyál.
Az, hogy mi mérgező és mennyire az egy izgalmas téma. Én csak azt mondom, hogy ha nem kell, akkor nem tolnék a szervezetembe feleslegesen semmilyen mérget.
A vegyszerezéssel kapcsolatos nézeteimre és gyakorlatomra ez nem adekvát válasz. Lényegében megismételhetném GYORGY45 legutolsó hozzászálásák e tárgyban.
Ellenben a fingszagú bort én nem szeretem meginni, ha egyszer véletlenül az lett.
Egyébként a kén-hidrogén meglehetősen mérgező gáz!
Szerintem nem _KELL_ Enni kell, inni kell, lélegezni kell, gyereket nevelni kell, dolgozni kell... de bort csinálni nem kell. Én ha egy bor gatya akkor azt lepároltatom és nem felpancsolom... de én ebben a kérdésben eléggé koczka vagyok és rendszeresen vívom ki a vegyipar rajongóinak a dühös gyűlöletét.
Szerintem ha büdös a bor akkor fejtések, levegőztetés és türelem a megoldás és ha ezek sem segítenek akkor mehet az üstbe kifőzetni. Az is szesz :) az is jó.
Fater toxikológus :) gyerekkorom az eldéötvenes kisérletekről szólnak... nekem a jézuska is hipofízismetszetet hozott és fater patkányt boncolni taníttt meg nem horgászni :) Szóval én így tudom... de lehezt más terminológia is használatos.
A KUPFAT-kérdéshez még annyit had szóljak hozzá, hogy a körültekintően, azaz nem túladagolt szer a kén-hidrogénnel csapadékot képezve leülepszik és lefejthető, ill. le is fejtendő róla a bor. Tehát ha nem adagolunk feleslegben, akkor lényegében nem marad oldott Cu2+. Egyébként növényvédelemmel is jócskán juttatunk ki a szőlőre rezet, amiből kerülhet némi oldott formába is az erjesztés során. Persze sokan idegenkednek a réz mint fungicig felhasználásától, de kérdem én: mennyive jobb más gombaölőszer, aminek bomlástermékei sem feltétlenül jámbor anyagok? Amúgy a réz eszenciális mikroelem, az más kérdés, hogy a túlzott adag már mérgező, de ez szerintem hasonlóan van sok más eszenciális elemmel is.
Az LD50 értékre visszatérve, azt testsúly kilogrammra vonatkoztatják, nem pedig abszolut értékben értendő.
Esetenként, száraz és forró években nálam is fordult elő kén-hidrogénes bor. Fémion bevitel miatt én is idegenkedtem a KUPFAT használattól, de hiába levegőztetve fejtettem többször is, de többnyire nem múlott el, csak mérséklődött, és cserébe gyümölcsösségéből is vesztett.
Nem az a megelőzés,ha mindenfélét rakunk a borba előre,hogy ne történjen semmi.Probléma esetén az ok megállapitása vagy megállapittatása és az annak megfelelő intézkedés vagy eljárás megtétele szükséges.Ez is csak indokolt mértékig.
Szinte kivétel nélkül úgy kerülnek forgalomba ezek a szerek (meg minden más is), hogy a legjobb esetben is csak LD50-et (az adott kísérleti állatállomáény 50%-át garantáltan kinyíró dózis) mérnek. Hosszú távú, több évtizedes hatást vagy karcinogenitást (rákkeltő hatást) csak a a legfelsőbb kategóriás gyógyszereknél mérnek. Az ilyen kísérletek borzasztóan drágák és melósak.
Emiatt a cévitamin és a krómkénsav közötti mezsgye megllehetősen széles... Hogy frappánssan fogalmazzak, csak az egészen agyalágyult ember rak a saját borába olyan vegyszert amiről pontosan tudható, hogy mérgező. A kén sem egy egészséges dolog, de az az egyetlen amit éppeszű ember a borába belerak.
Ez egészen pontosan réz-szolfát, népies nevén rézgálic. 8-10 gramm már halálos belőle. Tartósítószerként is használatos, a kovászos uborka roppanósabb és szebb színű lesz tőle. E519 az élelmiszeriprai kódja.
Használja bárki bátran... csak ne legyen illúziója, hogy egy teljesen ártalmatlan szert rak a borába.
Milyen tőketerheléssel dolgoztál? Amúgy, ha ez a maszkimum, amit ki lehet hozni a dűlőből még ne csüggedj, hisz a 19-es mustfokú merlot egy kiváló alapanyag egy jó kis rozéhoz vagy (ami a nagy kedvencem) sillerhez.
Érdemes lehet bevizsgáltatni a talajt is. De egyplatónyi trágyát belegyúrni a földbe és a sorok közét pedig gyepesíteni midenféle vicces virággal/növényel.
Megkövezni nem kell nagyon, van ott hárshegyi homokkkő, meg talán dolomit bőven :-). Az egyik szomszéd szőlői ugyanolyan problémásak, pedig ő még kapálta is a szőlőt, többször is :-), a másik szomszédé pedig sokkal jobban néz ki, pedig ugyanaz a telepítés, azt gyanítom, hogy a szárazság mellett korábbi folyamatos túlterhelés, vagy egyéb hiba lehet a háttérben.
Egy üveg aljon hagytam pár centit darabon, még mikor először írtam a ,,bajról''.
Azóta áll, levegőzik, most megnéztem, ecetesedésnek nyoma sincs, csökkent annyit a szaga, hogy már kóstolható, már elhiszem, hogy még el is felejtehti ezt a szörnyű szagot.
Na de a kezdeti gyümölcsösség nem igazán észlelhető.
Az idei év alapján szerintem elhamarkodott dolog lenne megkövezni (de hülye szó ez ebben a kontextusban) egy területet. A szárazság miatt hiába volt meg a hőmennyiség és a napsütéses órák száma... víz nélkül nincs élet és ha nincs élet akkor nem érik a szőlő sem. Nálunk is vége volt a nótának már október elején... hiába vártunk néhány sorral novemberig, a refraktométer meg sem mozdult.