A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Kicsit más, de az ízkörrel, kóstolással kapcsolatos: átküldtek ma mailban nekem egy kóstolási/kiértékelési ábrát, amit állítólag pl. a Verganano is használ a saját laborjában, a kávéi kostólásánál, elbírálásánál. Az Illy-nél pedig bevett "gyorstesztként" használják pörkölés-tesztelések után.
A lényege az egésznek az, hogy van egy kilenszögű "pókháló", 0-tó 10-ig skálázva a középpontól kifele bejelölik az adott kávé tulajdonságait (0=nagyon gyenge, 10=maximálisan jó). Az értékelés nagyon egyszerű: a maximális pontokat a "pókhálón" belül a maximális pontok vonalán összekötik ("kisebb, szakadt szélű pókháló a "nagyobb" pókhálóban" lesz), és minél nagyobb lesz a "pókháló", annál jobb összminősítést kap az adott kávékeverék. A mintákat áttetsző papírra (pauszra) írják, és átfedéssel, átnézeti módon hasonlítják össze (tehát egymásra téve őket). Ez az ábra állítólag sokkal tárgyilagosabb kóstolási/értékelési eredményt tesz lehetővé, mint más módszerek... Érdemes elgondolkodni rajta, érdekes.
Íme az ábra: (egyelőre ez van, holnapra ígérték, hogy küldenek egy nagyon jó minőségű ábrát is, pontos leírással, értékelési-pontozási "kritériumokkal" stb. Ha beérkezik és érdekes, akkor felteszem.)
Igen, az ideológia kell, de azért nem ennyire egyszerű. Nem akartam ide írni, de már több topiclakóval megosztottam, hogy a húgom szállodaigazgató Ausztriában és néha razziázok a presszógépeknél. Mert ugye akkor nekem mindent szabad:-)) Legutóbb egy hatalmas Marzoccot nyüstöltem:-)) A pincér nem győzött csodálkozni, hogy milyen jó kávét kezdett főzni a gép, kérdezte, mit csináltam a géppel... Semmit. Beállítotrtam a darálót. Próbáltam Bristot-ra áttéríteni őket, vittem is 10 kg-ot nemrég "próbálni", de egyelőre maradtak a sz@r Segafredo-nál, valami idétlen szerződés miatt, pedig csak az egyik bárpult gépe miatt van, a másik gép "kávéfüggetlen". Aztán két nap múlva durvábbra kellett venni a darálást, mert ott nem isszák a normális eszpresszót, hanem "Verlangerte", azaz hosszúkávét isznak:-(( Aztán egy másik vendélglátóipari helyen jutottam pár órára pult mögé záróra után, amíg a tulaj privát-partyzott, ott is E61-es gép... Na, a lényeg, hogy az E61 szép, jó, de otthon sokkal jobb kávékat készítettem/készítek úgy a Turmix-al, mint a Saeco-val, vagy a Gaggia Pure-ommal...
Lehet, önteltnek, sőt gőgös megállapításnak tűnik, de én otthon még a legrosszabb passzban is jobb kávét főzök, mint amit "autentikus" helyeken ittam E61-ből... és ez nem a saját munka öröme, káprázata. Szerintem ezt itt többen is megerősíthetik. Lehet, Luigi is jobb eszpresszó kávét készít otthon a kisebb gépeivel, mint a munkahelyi E61-es géppel, csak az a kérdés, beismeri-e:-))?
akkor az angolnak írj postaktg miatt. ha sokat mondana rá akkor hivatkozz a www.parcel2go.com oldalra : ott verhetetlen árak vannak ! :) es eBay vásárlásnál van még vmi további kedvezmény is.
a 159 GBP pedig durván 48 e forint szóval az elég jóóóó : nem ? :)
OFF: A tesztelőknek szólna, hogy aki küldeni akarja az eredményt, az az infókuki weblapnévre tegye már meg, és a továbbiakban is ott tartsuk a kapcsolatot, illetve telcsin. :)
Andrew, ha gondolod jöhet ;) THX mindenkinek! Már szervezem a következőt! ON:
Hát, Monyesz, ezen azért vitatkoznék... Újonnan vásárolva valóban jó gépet, sajnos éppen nem mondható, hogy olyan nagyon nagy lenne a kínálat piacon... A magyar piacról ne is beszéljünk e tekintetben.
Legalábbis igénye válogatja. Nekem a nagy, tekintélyt parancsoló krómozott bronzkar, a nagyobb, "ipari" kifolyó csőr a "mániám", és ez vált be. Persze, vannak nagyon jó régi gépek is, pl. a SiD-nek köszönhetően általam is megismert és használt Turmix TX-10 is egy nagyon jó kicsi gép, baromira jó kávét főz, de nem Gaggia, messze nem az!
Egy biztos, nem véletlenül vezet a Rancilio Silvia, a Gaggia Classic és az Isomac Venus mindenütt, ahol komolyan foglalkoznak háztartásban is eszpresszókészítéssel. Drága, de viszonylag megfizethető, elvileg élethosszig szolgáló gép. Nem szervizigényesek, stabil, masszív gépek. A hasonló ár/kategóriába betuszkolt Saeco Nina pl. annyira nem ment (megbukott), hogy a magyar forgalmazó ki is fogja venni a kínálatból. Nem csodálom. Nemzetközi fórumokan pl. nem is jegyzik, legalábbis a Rancilio Silvia, a Gaggia Classic és az Isomac Venus színvonalán. Az pedig más kérdés, hogy E61-es gépre én már nem költenék (nagy, sok hely kell neki, fél nap, amíg bemelegszik, háztartási felhasználás esetén és háztartási körülmények között semmivel nem főz jobb kávét. mint a többi, "hagyományos" eszpresszógép), nálam az eszpreszógép pszichológia határa a 100.000, max. 150.000 Ft, de így se' vagyok normális, hogy ennyit költök erre, amennyit:-))
Dehogynem tájékozódtam;-)), még a gyárral is mailoztam, csodák csodája hogy egy hát alatt válaszoltak is az olaszok. Jól körüljártam, körüljártuk a témát, még Silviát is vizslattunk, több kollega is rástartolt a dologra.
úgy tűnik, itthon jobban megéri vásárolni Gaggia Classic-ot, a Miramax árulja a legjobb áron. Miramax. Hmmm:-)) Szegények olykor akadoznak az importtal, önhibájukon kívül nem egyszer volt gondjuk a külföldi szállítóval stb., meg a gyár is volt, hogy nagyobb európai és USA-i piacokat részesített drasztikusan előnyben, és emiatt a Miaramx rendelése hónapokat csúszott, de ha van kis türelme az embernek, akkor ki lehet valahogy jönni velük. Most már azért odafigyelnek talán jobban a dolgokra...
Csak egy példa a külföldi árakra: http://www.tasteit.at/test1212.html Gaggia Pure vagy Gaggia Color 199.- € Gaggia Baby 399.- €-tól
Az USA-ban és Ausztráliában gyakorlatilag mindenhol vezeti az eladási listákat a legjobb gépek közül a Gaggia Classic. Nem értem, miért álltak le a gyártással... Azért is írtam, hogy most érdemes vásárolni. Igaz, a gyártó esküszik, hogy az "utód", a Gaggia Baby Classic is ugyanolyan, csak modernebb design. De én, kockafej, már csak a hozzám passzoló kockagépeket szeretem, mint pl. a Gaggia Classicot:-))
Te tudod a legjobban, hogy egyik kedvencem a silvia, (lesz is teszt róla a korzón), de ahogy felhívtad a figyelmem a gaggiára valóban igazad volt. Ha minden igaz először SiD mester karos rosszcsontjai lesznek, aztán a silvia, majd egy gaggia teszt. Szal a terv már megvan.
De biztos, hogy nem jársz vele rosszul, nagyon sztárolták külföldi fórumokon is. Sok sikert a beszerzéshez!!!!!!
Esetleg nem tájékozódtál külföldről történő direkt vásárlás tekintetében? Mint ahogy a kávé is meg szokta érni, így gondolom itt is lehet esélye a dolognak - persze mint tudjuk, a postaköltség itt is játszik.
Én épp mostanság szeretnék vásárolni, illetve hezitálok még, vagy Gaggia Classic-ot, vagy Gaggia Baby Classicot szeretnék, de mindenképpen Gaggiát. Ha a Classic és Baby Class között pro/contra van tippetek, megköszönöm, érdekelnének a tapasztalatok, vélemények.
"Kifutó" modell a Gaggia Classic, helyére a Gaggia Baby Classicot nyomják, mindekettő ugyanolyan: inox ház, azonos belső. Különbség csak a tapszelepes tartályban van (a Gaggia Baby Classicnak már talpszelepes tartálya van), illetve a gőzölő belső csöve már nem teflonos (mint a régi Classic) hanem hőre táguló szilikon. Állítólag az utolsó darabokat gyártották le a közelmúltban a Gaggia Classicból, a gyártó honlapján már nincs is a Gaggia Classic, aki akar vásárolni, annak most érdemes, újonnan.
A Gaggia Classic a legtöbb külföldi kávéfórum szerint is fej-fej mellett áll a Rancilioval, azonos kategória (az www.eszpresszo.com is egy kategóriába sorolja, nagyon helyesen) ld. az összehasonlító értékeéseket a Buying the best espresso-cappuccino machines tárgyban pl.: "I find the Rancilio, with the right grinder and fresh coffee, to be the creme de la creme of espresso machines, neck and neck with the Gaggia Classic." http://www.coffeecrew.com/content/view/22/27/
Egyébként ma Magyaroszágon a következő helyeken a következő áron vásárolható GAGGIA CLASSIC:
MIRAMAX Kft.-nél http://www.miramax-shop.com/Items/Gaggia/Products/espresso%20range.aspx A Miramax Kft is árulja a Gaggia Classic-ot, a honlapon külön nincs feltüntetve, de biztos forrásból tudom, többet is rendeltek (egy barátom is akar vásárolni, ő tájékozódott), ára ugyanaz, mint a Gaggia Baby Classicé, tehát 88.200 Ft (bruttó ár).
DIGITALL-nál http://www.digitall.hu/index.php?conect=shop&fokat=4&alkat=96&fullview=43683 93.898 Ft (bruttó ár)
SHOPUNAS-nál http://shop.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=1971&cikk=haz_preso_Gaggia_Classic_Edelstahl_matt 94.995 Ft. (bruttó ár)
Fene sem tudja. MAjd 7 éven át szinte napi szinten teáztam. (gyakrabban, mint most KVzni.) Aztán 1x csak elég volt.
Tény, a megfázás, hideg előhozza, mivel nem ihat az ember mindig forraltbort ~ ;D
De, a nyári nagy forróságban 3 iagzán jó dolog van: - forró tea (inni nem jó, de utánna sokkal jobban viselhető a meleg) - hideg sör (na ezt leginkább inni jó) - hideg naturjoghurt vízzel higítva, sózva. (ez meg üdít és energiával lát el, mellesleg finom is)