Söripari fertőtlenítés engem is érdekelne,miután láttam üdítő iparit kíváncsi vagyok a különbségekre .Ők a savas, lúgos anyagokat váltva használják 50-60C -on.Hypo származékok, hidrogén peroxid és keverékei ,kálium és nátrium lúgok, salétromsav ,foszforsav stb.Perectsavban fürdik szinte minden.
Kérlek térj ki arra is, hogy miért gondolod, vagy - így utólag visszaemlékezve - mi a konkrét jele annak, hogy fertőzött volt a főzésed kb. 80%. Kérésem abból indul ki, hogy gondolom egyik utólag fertőzöttnek vélt főzetedet sem öntötted ki, hanem elfogyasztottad, de jobb lett volna a minősége, ha akkor már a mostani tudás birtokában vagy. Mik ezek a jelek?
Kerestem de nem találtam a fórumon hogy valaki foglalkozott, foglakozik nitrogenel dúsított sörrel? Van aki otthon nintrogen segítségével csapolja a sört.:)
Én nagyon kíváncsi vagyok arra, amit írni fogsz! Egészen a hűtésig mindig jobban élvezem a sörfőzést, mert utána van bizonyos stressz a fertőzésveszély miatt. Biológiás gimnázium és agrár főiskola után nem tudom a tudatlanok bátorságával kezelni a helyzetet, hogy ezer helyen támadhat a sörrontó boszorkány, pedig kevés sörömbe sikerült beleköpnie. Remélem csökkented ezt a frusztrációmat!
Szerintem mindenki, aki igényes, örömmel fogad minden hasznos tanácsot.
Sziasztok! Már jó pár éve nem volt hozzászólásom. Kb. 2012-ben kezdtem a házi sörfőzést, az oldaltól sok segítséget kaptam. Ebből kifolyólag elmentem egyetemre borásznak, dolgoztam borászati kutatóintézetben 4 évig ...bla ...bla. Jelenleg egy kisüzemi sörfőzde sörfőzője vagyok, ezért is szeretném felhívni minden egyes Házi Sörfőző figyelmét az eszközök tisztaságára (főleg az erjesztő vödrökre). Nem olyan rég járt nálunk a Pécsi Sörgyár volt higiéniai felelőse. Sok kisüzemnek ő adott tanácsot, amit valószínűleg mindnyájan már kóstoltunk.
Elmondta, hogy manapság már nem a használt komlók meg receptek számítanak, hanem az hogy ki tud tiszta maradni (nekünk 1 hónap volt kitisztítani a rendszert) . Teljesen igaza van. Én kb 30X főztem otthon, ebből visszagondolva kb. 80%-a a főzetemnek fertőzött volt. Ma már tudom, hogy milyen egy egészségesen fejlődő sör élete.
Holnap össze írom a tisztasági receptet, remélem érdekel valakit.
Hát köszönöm a hozzászólásokat mindenkinek! Ma egész nap dolgoztam, most este meg sajtot csinálok, nem volt időm válaszolgatni, de köszönöm mindenkinek.
Amúgy nagy hülye vagyok, csak a webshop-ok oldalait nézegettem, nem jutott eszembe, hogy felhívjam őket és érdeklődjek roppantott maláta ügyben :-).
Szívesen venném ha valakivel a környéken tudnék konzultálni sörfőzés ügyben, személyesen is, nem tapasztalatcserére, mert nekem még nincs mit cserélnem, megnézném, hogy is néz ki a dolog a gyakorlatban. Krump/lee majd írok, ma este sajtoznom kell.
Üdv, közeledben Ajkán van a trudy kft alap dolgok náluk is vannak. Nincs a közeledben lovarda? Ott használnak roppantót a takarmány feltárására. 1-2 sörért biztos segítenek.
Segítsetek legyetek szívesek. Első sörfőzés előtt nem tudom, honnan rendeljek roppantott malátát. Néztem több webshop-t, de ott úgy látom maláta van dögivel, de roppantott? Illetve sörcsomagokban van, de én nem szeretnék sörcsomagot venni. Vagy nekem kerülte el valami a figyelmemet?
Sörfőzésem szünetélése miatt feleslegessé vált fél literes csatos üvegeimtől megválnék. Olasznál beszerzett üvegekről van szó + rekesz. Ha valakit érdekel keressen.
Helyileg Pilisvörösvár. Ár: 2500/rekesz (több rekesz is van)
Udv Mindenkinek! Decemberben lesz szaritott Sigmund Voss kveik szaritott elesztom, ha valakit erdekel. Egyelore csak ez az egy torzs, de szeretnek mas kveik torzseket is beszerezni. Ha erdekel, irj ide, s irok emailt a reszletekkel. Koszonom. http://www.garshol.priv.no/blog/391.html
Elsősőr oldalán: letölthető anyagok, BJCP 2015 és a korábbi 2008 fordítás is fent van. Sernevelés oldalán is találsz számodra hasznos anyagot.APA amerikai maláta ,komló, élesztő felhasználásával készül (ez persze csak nagyon le egyszerűsítve).Kezdetben érdemes egyszerűvel próbálkozni ,Pale Ale 95% , carapils maláta 5%,egy fajta komló és pl. us 05-ös élesztő.Sörtervező programmal kedvedre variálhatod pl. Brewers Friend .Gugli a barátunk.