Keresés

Részletes keresés

kardosur Creative Commons License 2018.11.19 0 0 25953

És minden sört új palackban erjesztesz, vagy mindig  kimosod?

Előzmény: zenélő ezüstkecske (25952)
zenélő ezüstkecske Creative Commons License 2018.11.17 0 0 25952

Egy jó ideje 5L-es desztillált vizes palackban erjesztek...azóta nincs fertőzés és stressz, a vödört már rég elfelejtettem :)

Tótikám Creative Commons License 2018.11.17 0 0 25951

Söripari fertőtlenítés engem is érdekelne,miután láttam üdítő iparit kíváncsi vagyok a különbségekre .Ők a savas, lúgos anyagokat váltva használják 50-60C -on.Hypo származékok, hidrogén peroxid és keverékei ,kálium és nátrium lúgok, salétromsav ,foszforsav stb.Perectsavban fürdik szinte minden.

Smürc Creative Commons License 2018.11.15 0 0 25950

Fiuk, ez kemény lesz, mert még fogalmaz!!! :)

Előzmény: tea5 (25949)
tea5 Creative Commons License 2018.11.15 0 0 25949

Szia, én is kíváncsian várom a receptet.

Előzmény: C. Tamas (25945)
adorjan777 Creative Commons License 2018.11.14 0 1 25948

Szia.

 

Engem is érdekel. 

Kérlek térj ki arra is, hogy miért gondolod, vagy - így utólag visszaemlékezve - mi a konkrét jele annak, hogy fertőzött volt a főzésed kb. 80%. Kérésem abból indul ki, hogy gondolom egyik utólag fertőzöttnek vélt főzetedet sem öntötted ki, hanem elfogyasztottad, de jobb lett volna a minősége, ha akkor már a mostani tudás birtokában vagy. Mik ezek a jelek?

 

Előre is köszönöm tanácsaidat.

Előzmény: C. Tamas (25945)
Coco80 Creative Commons License 2018.11.13 0 0 25947

Sziasztok!

 

Kerestem de nem találtam a fórumon hogy valaki foglalkozott, foglakozik nitrogenel dúsított sörrel? Van aki otthon nintrogen segítségével csapolja a sört.:)

Üdv mindenkinek.

Smürc Creative Commons License 2018.11.12 0 0 25946

Én nagyon kíváncsi vagyok arra, amit írni fogsz! Egészen a hűtésig mindig jobban élvezem a sörfőzést, mert utána van bizonyos stressz a fertőzésveszély miatt. Biológiás gimnázium és agrár főiskola után nem tudom a tudatlanok bátorságával kezelni a helyzetet, hogy ezer helyen támadhat a sörrontó boszorkány, pedig kevés sörömbe sikerült beleköpnie. Remélem csökkented ezt a frusztrációmat!

Szerintem mindenki, aki igényes, örömmel fogad minden hasznos tanácsot.

Előzmény: C. Tamas (25945)
C. Tamas Creative Commons License 2018.11.12 0 3 25945

   Sziasztok! Már jó pár éve nem volt hozzászólásom. Kb. 2012-ben kezdtem a házi sörfőzést, az oldaltól sok segítséget kaptam. Ebből kifolyólag elmentem egyetemre borásznak, dolgoztam  borászati kutatóintézetben 4 évig ...bla ...bla. Jelenleg egy kisüzemi sörfőzde sörfőzője vagyok, ezért is szeretném felhívni minden egyes Házi Sörfőző figyelmét az eszközök tisztaságára (főleg az erjesztő vödrökre). Nem olyan rég járt nálunk a Pécsi Sörgyár volt higiéniai felelőse. Sok kisüzemnek ő adott tanácsot, amit valószínűleg mindnyájan már kóstoltunk. 

 

  Elmondta, hogy manapság már nem  a használt komlók meg receptek számítanak, hanem az hogy ki tud tiszta maradni (nekünk 1 hónap volt kitisztítani a rendszert) . Teljesen igaza van. Én kb 30X főztem otthon, ebből visszagondolva kb. 80%-a a főzetemnek fertőzött volt. Ma már tudom, hogy milyen egy egészségesen fejlődő sör élete. 

 

  Holnap össze írom a tisztasági receptet, remélem érdekel valakit.

HappyCarpenter Creative Commons License 2018.11.12 0 0 25944

Hát köszönöm a hozzászólásokat mindenkinek!
Ma egész nap dolgoztam, most este meg sajtot csinálok, nem volt időm válaszolgatni, de köszönöm mindenkinek.

Amúgy nagy hülye vagyok, csak a webshop-ok oldalait nézegettem, nem jutott eszembe, hogy felhívjam őket és érdeklődjek roppantott maláta ügyben :-).

Szívesen venném ha valakivel a környéken tudnék konzultálni sörfőzés ügyben, személyesen is, nem tapasztalatcserére, mert nekem még nincs mit cserélnem, megnézném, hogy is néz ki a dolog a gyakorlatban.
Krump/lee majd írok, ma este sajtoznom kell.

Előzmény: krump/lee (25943)
krump/lee Creative Commons License 2018.11.12 0 0 25943
Hello, van esetleg más Veszprém megyei , összedolgozhatnánk, (happy kollégának már írtam privátban)
Előzmény: Tótikám (25941)
rotburg Creative Commons License 2018.11.12 0 0 25942

Köszönöm, elkeltek az üvegek.

Előzmény: rotburg (25935)
Tótikám Creative Commons License 2018.11.12 0 0 25941

Olaszsped,Beerodalom, Főzőház. Rendelheted roppantva vagy anélkül. Telefonon is elérhetőek.

Előzmény: HappyCarpenter (25937)
novakszab Creative Commons License 2018.11.11 0 0 25940

Üdv, közeledben Ajkán van a trudy kft alap dolgok náluk is vannak. Nincs a közeledben lovarda? Ott használnak roppantót a takarmány feltárására. 1-2 sörért biztos segítenek. 

Előzmény: HappyCarpenter (25939)
HappyCarpenter Creative Commons License 2018.11.11 0 0 25939

Pápa. Dunántúl, Veszprém megye

Előzmény: öreg_néne_b (25938)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.11 0 0 25938

Hol laksz?

Előzmény: HappyCarpenter (25937)
HappyCarpenter Creative Commons License 2018.11.11 0 0 25937

Hello Mindenki!

Segítsetek legyetek szívesek. Első sörfőzés előtt nem tudom, honnan rendeljek roppantott malátát. Néztem több webshop-t, de ott úgy látom maláta van dögivel, de roppantott? Illetve sörcsomagokban van, de én nem szeretnék sörcsomagot venni. Vagy nekem kerülte el valami a figyelmemet?

Köszii

Kisgubac Creative Commons License 2018.11.09 0 0 25936

A komlók már elkeltek.

Előzmény: wins001 (25934)
rotburg Creative Commons License 2018.11.08 0 0 25935

Sziasztok,

 

Sörfőzésem szünetélése miatt feleslegessé vált fél literes csatos üvegeimtől megválnék. Olasznál beszerzett üvegekről van szó + rekesz. Ha valakit érdekel keressen.

Helyileg Pilisvörösvár. Ár: 2500/rekesz (több rekesz is van)

 

rotburg2085@gmail.com

+36 20 4203969

wins001 Creative Commons License 2018.11.06 0 0 25934

Hali a komlók megvannak még esetleg?

Előzmény: Kisgubac (25928)
Inkman Creative Commons License 2018.11.05 0 1 25933

Kosz a tippe. Gondolom Lars-ra gondolsz. Majd rakerdezek, hatha tud segiteni.

Előzmény: bwing (25931)
bwing Creative Commons License 2018.11.05 0 0 25932

Twoj rendelés indul, holnap estig küldjétek!

Aki nem járatos, az ide írjon: https://goo.gl/forms/fxKq8o2ccANTaaRz1

bwing Creative Commons License 2018.11.05 0 0 25931

Beszélj Acerolával! Ő ismer egy norvég fazont, aki gyűjtésbe fogott.

Előzmény: Inkman (25930)
Inkman Creative Commons License 2018.11.02 0 0 25930

Udv Mindenkinek! Decemberben lesz szaritott Sigmund Voss kveik szaritott elesztom, ha valakit erdekel. Egyelore csak ez az egy torzs, de szeretnek mas kveik torzseket is beszerezni.  Ha erdekel, irj ide, s irok emailt a reszletekkel. Koszonom. http://www.garshol.priv.no/blog/391.html

atisz79 Creative Commons License 2018.10.28 0 0 25929

Érdeklődnék, hogy valakinek van e bármilyen tapasztalata a www . hopcat . eu céggel?

Kisgubac Creative Commons License 2018.10.28 0 0 25928

Sziasztok!

 

Mélyhűtő pakolás közben ráakadtam a következő bontatlan csomagolású komlókra (dátum a lejárati idő):

 

100gr

Challanger, 2017.12.22

Tettnanger 2018.02.04

Magnum 2018.02.20

Simcoe 2018.12.22

Citra 2018.12.22

Styrian Goldings 2019.12.22

Magnum 2019.12.22

 

50 gr

Villamett 2018.12.22

Galaxi 2018.12.22

Mosaic 2019.12.22

 

Én már biztos nem fogom használni őket, mert már nem főzök. Amióta megvettük őket, azóta fagyasztóban tároltam őket.

Szegeden vannak, aki eljön érte, annak odaadom egyben a csomagot, kubatovicsi@partsoft.hu címen várom a jelentkezést.

 

Üdv,

 

kardosur Creative Commons License 2018.10.24 0 0 25927
Előzmény: Vibranium (25923)
Tótikám Creative Commons License 2018.10.24 0 0 25926

Elsősőr oldalán: letölthető anyagok, BJCP 2015 és a korábbi 2008 fordítás is fent van. Sernevelés oldalán is találsz számodra hasznos anyagot.APA amerikai maláta ,komló, élesztő felhasználásával készül (ez persze csak nagyon le egyszerűsítve).Kezdetben érdemes egyszerűvel próbálkozni ,Pale Ale 95% , carapils maláta 5%,egy fajta komló és pl. us 05-ös élesztő.Sörtervező programmal kedvedre variálhatod pl. Brewers Friend .Gugli a barátunk.

 

 

Előzmény: Vibranium (25923)
janijani Creative Commons License 2018.10.24 0 0 25925

Így senki nem tudja megmondani mit csináltál rosszul.

Hogy milyen lesz a söröd sokmindentől függhet (milyen malátát használtál, milyen a vized, milyen komlót használtál és milyen élesztőt használtál)

Referenciának vehetsz egy sörfőző csomagot, ebben jól összeválogatott alapanyagok vannak,

http://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2_17&zenid=c10036451c1634eb90449accc83b77af  ha megnézed az oktató videót jó sört főzhetsz belőle.

http://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2

 

Aztán a következő főzeteknél változtathatsz rajta ízlésed szerint.

 

 

 

Előzmény: apetivagyok (25921)
janijani Creative Commons License 2018.10.23 0 0 25924

Az IPA-ról itt olvashatsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/India_pale_ale

egyéb sörfajtákról meg itt: http://player.hu/eletmod/gasztro/sorfajtak/

Előzmény: Vibranium (25923)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!