A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Így igaz. Alaposan körbejártam a témát én is. Ettől persze nem rosszabb (!) a Gaggiáknak ez az újabb szériája, ár/érték arányban helytálló. Végülis a Turmix-oknak is alumíniumból van a főzőfejük, és ott még csúszássegítő, védő teflonos műanyag sincs..., és ettől még jól működnek (pedig a karjuk, és a kazánjuk is alumínium...)
Összességében a Gaggiák közül ami bronz (főzőfej ÉS szűrőtartó kar egyaránt) és jó technikai adottságokkal rendelkeznek, az a Gaggia Classic (régi Gaggia) és a Gaggia Baby Class. Nem véletlenül írom, képben vagyok a témával kapcsolatosan, utóbbi időban túlzottan is:-))
Ezeken a Gaggiákon már nem krómozott réz/bronz a fej, hanem egy kétrészes rozsdamentes acél bojlerrel vannak szerelve, ez a bajonett pedig aluminium és azért teszik rá ezt a műanyag csúszósínt, hogy ne az aluminium kopjon.
Borzalmas költségcsökkentő megoldások, szerintem ezzel nagyon gyorsan sikerül majd lerombolniuk a Gaggia jóhírét.
Köszi az infót... Digitall-ban vettem, visszavinni nem szivesen vinném, ha nem muszáj, elég sokáig elvacakolnának vele :S
Tudsz javasolni valami hőálló ragasztót, ami ilyen célra alkalmas lehet? Szilikont lehet, hogy megpróbálom...abból van kis kiszerelés valahol, ami nem literes? :D
Szilikozsírt tegyél rá 2-3 naponta vékony rétegben, vagy a szűrőtartó kar karmának alsó részére vékony rétegben!!! (Expolygonnál kapható!) Ne izgulj, semmi gond nincs... Hol vetted a Gaggiát?
Na akkor még egyszer, a kéepek lemaradtak... Kedves pepppeee és SiD!
Ez egy belső/felső perem a sínen, a Gaggiák közül "csak" az újabbakban van. A Gaggia Pure és Color bajonettzárjában is ez van (ld. ábra). Igen, többször előfordult, hogy gépeken kitört vagy kilazult, többen panaszkodtak erre, nálam nem okozott problémát. Egy barátomnak igen, épp a tegnap javítottam meg a Gaggiáját, nála el is tört a sín három darabba...! Megismétlem: jó, ha szilikonozzuk, de nem csak a Gaggiák eme típusánál..., hanem minden gépnek jót tesz, a tömítéseknek is!!! (Pl. tengerparti kávébárokban rendszeresen szilikonzsírozzák vékonyan a tömítéseket, hogy a "sós levegő" maró hatását csökkentsék, és óvják a gumit..., tehát a rendszres szilikonzsírozás védi a tömítéseket és meghosszabbítja az élettartamukat is).
Egyébk ez a műanyagszerű képlet a Gaggiában (legalábbis ezekben az újabb típusú Gaggiákban) arra szolgál, hogy jobban, simábban csússzon a szűrőtartó kar. Teflont is tartalmaz ez a képlet, éppen azért, hogy jobban csússzon rajta a szűrőtartó kar "karma". Érdemes időszakonként szilikonzsírral ártkenni, úgy még jobb, kisebb a súrlódás, kevesebb terhelés éri.
Pepppeee, hol vetted a gépet?
Próbáld valahogy visszaragasztani hőálló ragasztóval, ha nem sikerül, alkatrészpótlás rá nincs, a főzőfej teljes alját cserélik, pl. erre (ld. kép, lefotóztam az alkatrészt).
A Gaggiák közül "csak" az újabbakban van ez a "sín"...
Ez egy belső/felső perem a sínen, a Gaggiák közül "csak" az újabbakban van. A Gaggia Pure és Color bajonettzárjában is ez van (ld. ábra). Igen, többször előfordult, hogy gépeken kitört vagy kilazult, többen panaszkodtak erre, nálam nem okozott problémát. Arra szolgál, hgy jobban, simábban csússzon a szűrőtartó kar. Teflont is tartalmaz ez a képlet, éppen azért, hogy jobban csússzon. Érdemes időszakonként szilikonzsírral ártkenni, úgy még jobb, kisebb a súrlódás, kevesebb terhelés éri.
Pepppeee, hol vetted a gépet?
Próbáld valahogy visszaragasztani hőálló ragasztóval, ha nem sikerül, alkatrészpótlás rá nincs, a főzőfej teljes alját cserélik, pl. erre (ld. kép, lefotóztam az alkatrészt).
A Gaggiák közül "csak" az újabbakban van ez a "sín"...
Baromira nem értem, minek egy ilyen plusz peremet beleszenvedni oda?!?! Csak egy plusz meghibásodható alkatrész (ami meg is hibásodik) és semmi haszna nincs...
Műanyag, ahogy a kart rátekerek, ez segit jobban fixálni, a kar menetébe való (ahogy rájöttem, miután hozzá tudtam nyúlni)... Nemtom nélküle mennyire lehetne rászoritani a kart...
Nem néz ki töröttnek, de mintha ragasztva lett volna, ahogy néztem így forró állapotában talán a kar "csúszkája" lehet... Találkoztatok már ilyennel, hogy ez esett le volna a gépről? Ennek van valami tömítési szerepe, tehát vigyem 2 hetes szervizútra? :S
OFF HO-ból Hegyi árnika. De nagyondrága kint is. Itthon meg Repce, akác, és van egyfajta mézünk ami idén sajna nem volt. Feketeméz, mézharmat-méz... nemtudom mi a pontos neve. Ezen kívül 2 évvel ezelöttig a kedvencem az édesdohány virágának méze volt, jártunk bérporzásra. 2 évvel ezelöttig.Itt is.. Több milliós kár. Méhállomány fele elpusztult (szerencsére csak annyival vándoroltunk arra).
Mondom, ezt már megkérdeztem személyesen őtőle is e-mailben, de úgy sem sikerült megtudnom...
Amíg gyakrabban változott a munkám, úgy figyeltem meg, hogy minden vidéki vállalkozás amúgy is küld hetente legalább egyszer kocsit BP-re mindenféle vegyes elintézni/beszereznivalók miatt, de lehet, hogy a győriekre ez már nem általánosan érvényes (azok azért közelebbiek voltak), vagy h. időközben megváltozott a helyzet (mert ez régen volt, a net előtti korban).
Hja, mézből nincs gondom, összegyűjtöm ki melyikből mennyit, oszt ha hazamegyek, kimerem a hordókból, s felhozom Bp-re. ~ : D Bár a kínálat koránt sem széles most (repce, akác, s ha még nem adták le, akkor vegyesvirág, de az olyan viszonyban van a boltival, mint az átlag kocsmai KV az általunk otthon jónak ítélttel, értelemszerün a hordóban lakó a pozitív véglet)
"Viszont ahhoz, hogy jó helyen elérhetők legyenek, személyesen kipróbálhatóak, annak igen húzós költségvonzata lenne."
Nem igazi kávéházra gondolok, csak egy bemutató polcra vmely édesságboltban/büfében stb., ahol amúgy is főznek kávét automatával, és eddig nem nagyon érdekelte őket, hogy pontosan miből.
Ilyen hely és üzletmenet sokfelé van már a fővárosban, pl. az ugyanarról a környékről származó ménfőcsanaki mézhez is pont így lehet hozzájutni: bemegyek egy bizonyos csokiboltba, ők felírják, melyikből kéne, egy-két hét múlva benyitok és vagy tényleg meghozták, vagy nem, mert azért az olajozottól még messze van ott a szervezés :/
Viszonylagos. Bp-ről Bp-re kiszállítás szintén nem olcsó, bár olcsóbb lehet futárcéggel, vagy saját futárral. Viszont ahhoz, hogy jó helyen elérhetők legyenek, személyesen kipróbálhatóak, annak igen húzós költségvonzata lenne. ÉS akkor még mindig ottvan a személyzet ami ugye nagyban meghatározza a kapott italt. Igy a forgalmat is.
Annak meg nincs értelme, hogy mint pl Expolygon, kitelepüljenek a fenébe, ahol bár a hely olcsó, de mivel istenhátamögött lenne, a személyes forgalom elég hullámzó-kicsi tud lenni.