Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13120

Szerintem nem _KELL_  Enni kell, inni kell, lélegezni kell, gyereket nevelni kell, dolgozni kell... de bort csinálni nem kell. Én ha egy bor gatya akkor azt lepároltatom és nem felpancsolom... de én ebben a kérdésben eléggé koczka vagyok és rendszeresen vívom ki a vegyipar rajongóinak a dühös gyűlöletét.

 

Szerintem ha büdös a bor akkor fejtések, levegőztetés és türelem a megoldás és ha ezek sem segítenek akkor mehet az üstbe kifőzetni. Az is szesz :) az is jó.

Előzmény: gyorgy45 (13117)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13119

Az eldéötvenes értéket nem ok nélkül írtam felnőtt férfire... ugyanis beszoroztam :)

 

Tőlem amúgy bárki tolhat akár nukleárius hulladékot és krómkénsavat is a borába. Szíve joga, lelke rajta... szabad világban élünk :)

 

Én ezzel együtt azért hogy finomabb legyen a borom én nem tolnék az egészségre egyértelműen káros vegyszereket.

Előzmény: GENOM_66 (13116)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13118

Fater toxikológus :) gyerekkorom az eldéötvenes kisérletekről szólnak... nekem a jézuska is hipofízismetszetet hozott és fater patkányt boncolni taníttt meg nem horgászni :) Szóval én így tudom... de lehezt más terminológia is használatos.

Előzmény: RAMBO (13113)
gyorgy45 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13117

Nem vagyok híve a vegyszerezett boroknak,sőt az általad leírtakkal értek egyet,de ha már a baj megtörtént akkor azt orvosolni

kell a lehető legkisebb károsító tényezővel

Egyébként nap mint nap megeszünk egy csomó  mérgező anyagot a boltokban vásárolt  élelmiszerekkel is.

Előzmény: BZoltan (13112)
GENOM_66 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13116

A KUPFAT-kérdéshez még annyit had szóljak hozzá, hogy a körültekintően, azaz nem túladagolt szer a kén-hidrogénnel csapadékot képezve leülepszik és lefejthető, ill. le is fejtendő róla a bor. Tehát ha nem adagolunk feleslegben, akkor lényegében nem marad oldott Cu2+. Egyébként növényvédelemmel is jócskán juttatunk ki a szőlőre rezet, amiből kerülhet némi oldott formába is az erjesztés során. Persze sokan idegenkednek a réz mint fungicig felhasználásától, de kérdem én: mennyive jobb más gombaölőszer, aminek bomlástermékei sem feltétlenül jámbor anyagok? Amúgy a réz eszenciális mikroelem, az más kérdés, hogy a túlzott adag már mérgező, de ez szerintem hasonlóan van sok más eszenciális elemmel is.

Az LD50 értékre visszatérve, azt testsúly kilogrammra vonatkoztatják, nem pedig abszolut értékben értendő.

Esetenként, száraz és forró években nálam is fordult elő kén-hidrogénes bor. Fémion bevitel miatt én is idegenkedtem a KUPFAT használattól, de hiába levegőztetve fejtettem többször is, de többnyire nem múlott el, csak mérséklődött, és cserébe gyümölcsösségéből is vesztett.

gyorgy45 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13115

Nem az a megelőzés,ha mindenfélét rakunk a borba előre,hogy ne történjen semmi.Probléma esetén az ok megállapitása vagy megállapittatása és az annak megfelelő intézkedés vagy eljárás megtétele szükséges.Ez is csak indokolt mértékig.

A megállapításoddal egyetertek.

Előzmény: imkerei (13111)
GENOM_66 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13114

Toxikológiából nekünk is LD50 értéket tanítottak!

Előzmény: RAMBO (13113)
RAMBO Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13113

Zoli, az nem LD, hanem DL (dosis lethalis).

Előzmény: BZoltan (13112)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13112

Szinte kivétel nélkül úgy kerülnek forgalomba ezek a szerek (meg  minden más is), hogy a legjobb esetben is csak LD50-et (az adott kísérleti állatállomáény 50%-át garantáltan kinyíró dózis) mérnek. Hosszú távú, több évtizedes hatást vagy karcinogenitást (rákkeltő hatást) csak a a legfelsőbb kategóriás gyógyszereknél mérnek. Az ilyen kísérletek borzasztóan drágák és melósak.

 

Emiatt a cévitamin és a krómkénsav közötti mezsgye megllehetősen széles... Hogy frappánssan fogalmazzak, csak az egészen agyalágyult ember rak a saját borába olyan vegyszert amiről pontosan tudható, hogy mérgező. A kén sem egy egészséges dolog, de az az egyetlen amit éppeszű ember a borába belerak.  

Előzmény: gyorgy45 (13110)
imkerei Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13111

Megelőzésképpen, használja saját bevallása szerint.

Sajnos sokan annélkül, használnak különböző szereket, hogy megvizsgálnák (megvizsgáltatnák), hogy kellenek-e egyáltalán csodaszerek a borba.

Előzmény: gyorgy45 (13110)
gyorgy45 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13110

Miért használja rendszeresen az ismerősöd?Ha a bornak nincs olyan jellegű problémája ami ellen a kupfat való,akkor én

feleslegesen nem tenném bele.A felhasználásnál az előírt mennyiségnél sem tennék bele többrt.

Amint írtam,hogy az egyik barátom használta ezt a szert,s miután az okot megszüntette ,megkóstoltam a bort nekem

semmiféle tünetet nem okozott.Szerintem a bor állagán,ízén,minőségén semmit nem változtatott.

Előzmény: imkerei (13108)
Daeril Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13109

Miért kell egy vörösborba 12%-nál több alkohol?

 

Előzmény: csabi_felvidek (13105)
imkerei Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13108

Egy ismerősöm rendszeresen használja. Nincs is semmi baj a borával, csak a fejem fájt tőle állandóan, ezért nem is kérek belőle többet.

Előzmény: gyorgy45 (13106)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13107

Ez egészen pontosan réz-szolfát, népies nevén rézgálic. 8-10 gramm már halálos belőle. Tartósítószerként is használatos, a kovászos uborka roppanósabb és szebb színű lesz tőle. E519 az élelmiszeriprai kódja.

 

Használja bárki bátran... csak ne legyen illúziója, hogy egy teljesen ártalmatlan szert rak a borába.

Előzmény: gyorgy45 (13106)
gyorgy45 Creative Commons License 2012.12.10 0 0 13106

A leírásod alapján javasolnék egy szert ami nagy valószínüséggel,  rövid idő alatt megszünteti ezt a jelenséget.

A szer neve "KUPFAT",melyet szőlészeti vagy mezőgazdasági boltban tudsz beszerezni.Az ára nem vészes,ha jól tudom

1 gram / 100 liter az adagolása ill.a szükséges szermennyiség.

Néhány éve az egyik barátom járt így a borával,mindent csinált vele,kénezte,szellőztette,s a végén az emlitett szer hoz-

ta meg a kellő eredményt.Teljesen eltünt a borából az általad írt jelenség.

Előzmény: medvegyu (13092)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.12.10 0 0 13105

Milyen tőketerheléssel dolgoztál? Amúgy, ha ez a maszkimum, amit ki lehet hozni a dűlőből még ne csüggedj, hisz a 19-es mustfokú merlot egy kiváló alapanyag egy jó kis rozéhoz vagy (ami a nagy kedvencem) sillerhez.

Előzmény: medvegyu (13103)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.10 0 0 13104

Érdemes lehet  bevizsgáltatni a talajt is. De egyplatónyi trágyát belegyúrni a földbe és a sorok közét pedig gyepesíteni midenféle vicces virággal/növényel. 

Előzmény: medvegyu (13103)
medvegyu Creative Commons License 2012.12.10 0 0 13103

Megkövezni nem kell nagyon, van ott hárshegyi homokkkő, meg talán dolomit bőven :-). Az egyik szomszéd szőlői ugyanolyan problémásak, pedig ő még kapálta is a szőlőt, többször is :-), a másik szomszédé pedig sokkal jobban néz ki,  pedig ugyanaz a telepítés, azt gyanítom, hogy a szárazság mellett korábbi folyamatos túlterhelés, vagy egyéb hiba lehet a háttérben.

 

Előzmény: BZoltan (13101)
medvegyu Creative Commons License 2012.12.10 0 0 13102

Még mindig a merlot.

Egy üveg aljon hagytam pár centit darabon, még mikor először írtam a ,,bajról''.

Azóta áll, levegőzik, most megnéztem, ecetesedésnek nyoma sincs,  csökkent annyit a szaga, hogy már kóstolható, már elhiszem, hogy még el is felejtehti ezt a szörnyű szagot.

Na de a kezdeti gyümölcsösség nem igazán észlelhető.

 

BZoltan Creative Commons License 2012.12.10 0 0 13101

Az idei év alapján szerintem elhamarkodott dolog lenne megkövezni (de hülye szó ez ebben a kontextusban) egy területet. A szárazság  miatt hiába volt meg a hőmennyiség és a napsütéses órák száma... víz nélkül nincs élet és ha nincs élet akkor nem érik a szőlő sem. Nálunk is vége volt a nótának már október elején... hiába vártunk néhány sorral novemberig, a refraktométer meg sem mozdult.

Előzmény: medvegyu (13097)
medvegyu Creative Commons License 2012.12.10 0 0 13100

A túlkénezés előfordulhat, mikor a pincében beleszagoltam a hordóba, kis híján elszédültem...

De hát így kezelnek ott sok száz hordót.

 

Előzmény: Daeril (13094)
medvegyu Creative Commons License 2012.12.10 0 0 13099

Köszi, hát íze nem nagyon maradt és nem lehet elvonatkoztatni a szagtól...

Előzmény: Kezsu (13093)
medvegyu Creative Commons License 2012.12.10 0 0 13098

Köszi, hát ez a mérés dolog azért kérdéses, mert nem hiszem, hogy pálinkán kívül más lehet még ebből.

Szerintem csak az kérdés, hogy legközelebb hogy előzzem meg, ill. lehet-e bűnös a hordó.

Egyébként a kénezés óta nem annyira büdös, így lehet, hogy préselés után ha nem mulasztom el, nem járok így.

 

 

Előzmény: lalá (13096)
medvegyu Creative Commons License 2012.12.10 0 0 13097

Utoljára szüreteltem az egész hegyoldalban október közepén ezt a tételt, már mindenki mindent leszedett ekkorra.

Sajnos valami nagy gond van evvel a táblával a felső sorokon, nem tudott tovább érni, jövőre nem is fogom bérelni.

A hordóban már 6 évet barikoltak, nem is barikolásért miatt vettem, hanem mert úgy gondoltam, hogy profin kezelt és olcsó.

Eredetileg szép gyümölcsös volt ez a tétel nagyrészt merlot, kis részben kékfrankos.

Össze-vissza van ültetve, így nagy gonddal válogattuk tőkénként...

A maradék kéfrankos (azt még kisebb cukorral szüreteltem) üveg edényekbe berült, mart fahordóból nem volt kisebb, azoknek nincs ilyen baja.

Most csak egyet használtam volna, de van még pár ilyen hordóm, amik idén üresen maradtak, kérdés mit tegyek velük köv. őszig, hogy ne járjak így.

Kénezve voltak rendesen és tiszta bolti barikolt bor szaguk van.

 

Előzmény: csabi_felvidek (13095)
lalá Creative Commons License 2012.12.09 0 0 13096

- Szalmiák? Az baj. Enyhe kénhidrogént fejtéssel, szellőztetéssel, kénezéssel lehet kezelni. A komolyabbnál fejtés levegőztetés, pontosan kimért rézszulfát adagolás. Tégy egy fél pohárnyi borba egy öt forintost, ha javul nincs nagy baj. Ha a húsz forintosra sem javul rohanj el egy laborba. Megnézném én is, de messze vagy. A szőlő mikor volt szüret előtt rézzel, kénnel permetezve? Mert ezeket az illatokat penészek és baktériumok produkálják. Így aztán ez nem borhiba, hanem betegség.Baktériumok ellen a kénezés, meleg kezelés vagy kazeines derítés hatásos. A lényeg: -Mindent méress meg amit lehet.( alkohol, illó tejsav, almasav, borkősav, etil-acetát, glükonsav, cukor, kén)

 

Persze így messziről nehéz biztosat mondani.

Előzmény: medvegyu (13092)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.12.09 0 0 13095

Miért szedted le korán, ilyen mustfokkal? Ez elvileg 12-es alkoholnak felel meg, ami egy vörösnek azért nem az igazi (barikhordónak meg már pláne, még ha több éves is). Amúgy meg fejteni és kénezni, rezet a szőlőben használj...

Előzmény: medvegyu (13092)
Daeril Creative Commons License 2012.12.08 0 0 13094

Záptojás - kénhidrogén...

Túlkénezett hordók haználatba vételekor előfordulhat. Prohászka bácsi nyílt fejtést - alapkénezést ajánl kezelésére.

Borjedik réztartalmú szerekkel is tudják ezt kezelni - ez biztosabb módszer.

Előzmény: medvegyu (13092)
Kezsu Creative Commons License 2012.12.08 0 0 13093

Vörösbornál nem kell olyan korán pálinkának küldeni. Sokszor (akár évek alatt) döbbenetes változáson megy keresztül.

Ha szépen kiforr és nincs különösebb gond vele akkor nem szoktam kénezni, ülepíteni a vörös bort. De ebben az esetben amit te irtál egy kénezéssel, majd fejtéssel kezdeném. Mindenképp levállasztani a seprüröl ha még ez nem történt meg. Szellőztetés nem árt bár ilyen jelentős izeltérésnél nagy változást csak ettől ne várj.

Amúgy az íze milyen? Mert sokszor az illata nagyon más tud lenni.

 

 

Előzmény: medvegyu (13092)
medvegyu Creative Commons License 2012.12.08 0 0 13092

Idén készítek először vöröset és sajnos egy súlyos borhibába futottam bele.

Egy szép gyümölcsös merlot raktam használt barikhordóba.

Pár hét múlva záptojás és szúrós szalmiák szagot kapott, nagyon büdös. Ez volna a kénhidrogénesség? Fehérbornál megismerném, de ilyen szagot borban még nem éreztem.

Mi lehet a gond?

Lehet, hogy az, hogy még nem kéneztem? (Azért nem kéneztem, mert elég kénesnek véltem a hordót, igaz, nem mértem.)

Csersav van bőven a borban, bár nem mértem, de alkohol is a helyén kell legyen, 19 fölött szüreteltem és szárazan került fahordóba.

A hordó elvileg jól kezelt, az egyik legnagyobb hazai pincészettől hoztam 6 év használat után, eredeti francia barikhordó.

Mit tanácsoltok? Gondolom szellőztessem, vagy lehet egyből pálinkát kellene főzni belőle?

Érdemes most kénezni ebben az állapotban?

 

barkócza Creative Commons License 2012.12.08 0 0 13091

Persze, és az ilyen kombinált tabletták üzenete az, hogy ne erőlködj a szőlővel, ne gondolkodj, tedd bele a tablettát, aztán jó lesz.

Előzmény: BZoltan (13090)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!