Szerintem nem _KELL_ Enni kell, inni kell, lélegezni kell, gyereket nevelni kell, dolgozni kell... de bort csinálni nem kell. Én ha egy bor gatya akkor azt lepároltatom és nem felpancsolom... de én ebben a kérdésben eléggé koczka vagyok és rendszeresen vívom ki a vegyipar rajongóinak a dühös gyűlöletét.
Szerintem ha büdös a bor akkor fejtések, levegőztetés és türelem a megoldás és ha ezek sem segítenek akkor mehet az üstbe kifőzetni. Az is szesz :) az is jó.
Fater toxikológus :) gyerekkorom az eldéötvenes kisérletekről szólnak... nekem a jézuska is hipofízismetszetet hozott és fater patkányt boncolni taníttt meg nem horgászni :) Szóval én így tudom... de lehezt más terminológia is használatos.
A KUPFAT-kérdéshez még annyit had szóljak hozzá, hogy a körültekintően, azaz nem túladagolt szer a kén-hidrogénnel csapadékot képezve leülepszik és lefejthető, ill. le is fejtendő róla a bor. Tehát ha nem adagolunk feleslegben, akkor lényegében nem marad oldott Cu2+. Egyébként növényvédelemmel is jócskán juttatunk ki a szőlőre rezet, amiből kerülhet némi oldott formába is az erjesztés során. Persze sokan idegenkednek a réz mint fungicig felhasználásától, de kérdem én: mennyive jobb más gombaölőszer, aminek bomlástermékei sem feltétlenül jámbor anyagok? Amúgy a réz eszenciális mikroelem, az más kérdés, hogy a túlzott adag már mérgező, de ez szerintem hasonlóan van sok más eszenciális elemmel is.
Az LD50 értékre visszatérve, azt testsúly kilogrammra vonatkoztatják, nem pedig abszolut értékben értendő.
Esetenként, száraz és forró években nálam is fordult elő kén-hidrogénes bor. Fémion bevitel miatt én is idegenkedtem a KUPFAT használattól, de hiába levegőztetve fejtettem többször is, de többnyire nem múlott el, csak mérséklődött, és cserébe gyümölcsösségéből is vesztett.
Nem az a megelőzés,ha mindenfélét rakunk a borba előre,hogy ne történjen semmi.Probléma esetén az ok megállapitása vagy megállapittatása és az annak megfelelő intézkedés vagy eljárás megtétele szükséges.Ez is csak indokolt mértékig.
Szinte kivétel nélkül úgy kerülnek forgalomba ezek a szerek (meg minden más is), hogy a legjobb esetben is csak LD50-et (az adott kísérleti állatállomáény 50%-át garantáltan kinyíró dózis) mérnek. Hosszú távú, több évtizedes hatást vagy karcinogenitást (rákkeltő hatást) csak a a legfelsőbb kategóriás gyógyszereknél mérnek. Az ilyen kísérletek borzasztóan drágák és melósak.
Emiatt a cévitamin és a krómkénsav közötti mezsgye megllehetősen széles... Hogy frappánssan fogalmazzak, csak az egészen agyalágyult ember rak a saját borába olyan vegyszert amiről pontosan tudható, hogy mérgező. A kén sem egy egészséges dolog, de az az egyetlen amit éppeszű ember a borába belerak.
Ez egészen pontosan réz-szolfát, népies nevén rézgálic. 8-10 gramm már halálos belőle. Tartósítószerként is használatos, a kovászos uborka roppanósabb és szebb színű lesz tőle. E519 az élelmiszeriprai kódja.
Használja bárki bátran... csak ne legyen illúziója, hogy egy teljesen ártalmatlan szert rak a borába.
Milyen tőketerheléssel dolgoztál? Amúgy, ha ez a maszkimum, amit ki lehet hozni a dűlőből még ne csüggedj, hisz a 19-es mustfokú merlot egy kiváló alapanyag egy jó kis rozéhoz vagy (ami a nagy kedvencem) sillerhez.
Érdemes lehet bevizsgáltatni a talajt is. De egyplatónyi trágyát belegyúrni a földbe és a sorok közét pedig gyepesíteni midenféle vicces virággal/növényel.
Megkövezni nem kell nagyon, van ott hárshegyi homokkkő, meg talán dolomit bőven :-). Az egyik szomszéd szőlői ugyanolyan problémásak, pedig ő még kapálta is a szőlőt, többször is :-), a másik szomszédé pedig sokkal jobban néz ki, pedig ugyanaz a telepítés, azt gyanítom, hogy a szárazság mellett korábbi folyamatos túlterhelés, vagy egyéb hiba lehet a háttérben.
Egy üveg aljon hagytam pár centit darabon, még mikor először írtam a ,,bajról''.
Azóta áll, levegőzik, most megnéztem, ecetesedésnek nyoma sincs, csökkent annyit a szaga, hogy már kóstolható, már elhiszem, hogy még el is felejtehti ezt a szörnyű szagot.
Na de a kezdeti gyümölcsösség nem igazán észlelhető.
Az idei év alapján szerintem elhamarkodott dolog lenne megkövezni (de hülye szó ez ebben a kontextusban) egy területet. A szárazság miatt hiába volt meg a hőmennyiség és a napsütéses órák száma... víz nélkül nincs élet és ha nincs élet akkor nem érik a szőlő sem. Nálunk is vége volt a nótának már október elején... hiába vártunk néhány sorral novemberig, a refraktométer meg sem mozdult.
- Szalmiák? Az baj. Enyhe kénhidrogént fejtéssel, szellőztetéssel, kénezéssel lehet kezelni. A komolyabbnál fejtés levegőztetés, pontosan kimért rézszulfát adagolás. Tégy egy fél pohárnyi borba egy öt forintost, ha javul nincs nagy baj. Ha a húsz forintosra sem javul rohanj el egy laborba. Megnézném én is, de messze vagy. A szőlő mikor volt szüret előtt rézzel, kénnel permetezve? Mert ezeket az illatokat penészek és baktériumok produkálják. Így aztán ez nem borhiba, hanem betegség.Baktériumok ellen a kénezés, meleg kezelés vagy kazeines derítés hatásos. A lényeg: -Mindent méress meg amit lehet.( alkohol, illó tejsav, almasav, borkősav, etil-acetát, glükonsav, cukor, kén)
Miért szedted le korán, ilyen mustfokkal? Ez elvileg 12-es alkoholnak felel meg, ami egy vörösnek azért nem az igazi (barikhordónak meg már pláne, még ha több éves is). Amúgy meg fejteni és kénezni, rezet a szőlőben használj...
Vörösbornál nem kell olyan korán pálinkának küldeni. Sokszor (akár évek alatt) döbbenetes változáson megy keresztül.
Ha szépen kiforr és nincs különösebb gond vele akkor nem szoktam kénezni, ülepíteni a vörös bort. De ebben az esetben amit te irtál egy kénezéssel, majd fejtéssel kezdeném. Mindenképp levállasztani a seprüröl ha még ez nem történt meg. Szellőztetés nem árt bár ilyen jelentős izeltérésnél nagy változást csak ettől ne várj.
Amúgy az íze milyen? Mert sokszor az illata nagyon más tud lenni.
Idén készítek először vöröset és sajnos egy súlyos borhibába futottam bele.
Egy szép gyümölcsös merlot raktam használt barikhordóba.
Pár hét múlva záptojás és szúrós szalmiák szagot kapott, nagyon büdös. Ez volna a kénhidrogénesség? Fehérbornál megismerném, de ilyen szagot borban még nem éreztem.
Mi lehet a gond?
Lehet, hogy az, hogy még nem kéneztem? (Azért nem kéneztem, mert elég kénesnek véltem a hordót, igaz, nem mértem.)
Csersav van bőven a borban, bár nem mértem, de alkohol is a helyén kell legyen, 19 fölött szüreteltem és szárazan került fahordóba.
A hordó elvileg jól kezelt, az egyik legnagyobb hazai pincészettől hoztam 6 év használat után, eredeti francia barikhordó.
Mit tanácsoltok? Gondolom szellőztessem, vagy lehet egyből pálinkát kellene főzni belőle?