Keresés

Részletes keresés

Antisystem Creative Commons License 2002.10.25 0 0 81
Na ja, szerintem sem szabad túlzásokba esni, főleg jól kezelhető nyavaják kapcsán nem.
Persze a darabolást nem tudom miért felkiáltójelezted, nem hiszem, hogy sokat érdekelné az izomzatban (halhúsban) tokozódott férget.:-)))
A rovarirtókkal szembeni immunítás meg elképzelhető, szép példája ennek a krumplibogár, ami kiirthatatlan lett lassacskán...
Különben ha nekem genya külső élősködő jön szembe (ilyen szőrtüszőatka-féle mondjuk) még mindig a lemosásban bízom a legjobban, mondjuk Neostomosannal, és ugyanazzal kipermetezem a kutyaólat, macskakosarat is... Ez macskára is elmegy a tudomány 1998-as állása szerint (ilyen könyv van mellettem, nekem még csak kutyára kellett)
A környezet kukkancstalanítására
meg a Mitac nevű ősi és occso permetszert szoktam használni, tekintve, hogy nem ártalmas se kutyára, se macskára ha az ólra, bokrokra, ilyesmire nyomatod...(van belőle lemosószer is a kuttyra, maccsra, csak úgy Taktic néven fut.)

ÜdV

Előzmény: Tibbe (80)
Tibbe Creative Commons License 2002.10.25 0 0 80
Stronghold előtt Frontline csepp és spray volt kb két évig használatban, és nálunk már röhögtek tőle a bolhák és a kullancsok.....
Immunisak lettek felénk rá??????
Állatorvosunk szerint ezeknél a szereknél is ajánlatos évente egy hónap kihagyás...
Mivel tenyésztek..Kutyit / TT / ezért ezt a hónapot lezárom egy nem mindig ugyanolyan tipusú, de általában Drontal plus tablettával, nem hinném, hogy ilyen kezelések mellett, ha nagynéha nyershalat ennének a ciccek, valami bajuk lenne...én különben sem pontyféléket emlitettem, kárász, keszeg, pikkelyezve.......darabolva!!!!!
De ez úgysem általános, úgyhogy inkább a pontyfejet, farkat belsőséget veszik az állatoknak............
nemtudomka...de ilyen alapon mi sem ehetnénk egy kis bélszint, vagy tatárbeafsteket.......
Előzmény: Antisystem (79)
Antisystem Creative Commons License 2002.10.25 0 0 79
A Stronghold (Selamectin) egy Ivermektin-származék, ami valóban nagyon sokmindenre jó elvileg, de más más adagban és módon. Mondjuk ez a konkrét bundára önthető cuccon a meglévő bélférgek szerintem legfeljebb harsány gúgykacajt kapnak. (azt meg nem tudom, van-e belőle már tabletta vagy injekció, és egyáltalán úgy használható-e. Maradjunk a nem-nél, bár megelőzésre 1 hónapi időtartamban valszeg elmegy... :-))))
(Spec az ősvegyület az Ivermektin kutyánál elég jól bejön itatva és injekcióban is szőrtüszőatkára, bár némely fajtának tilos így adni, mert túlérzékeny rá. Macsnak az nem játszik, nem bírja.)
Úgyhogy a magam részéről élősdi témában a Frontline bőrre, + évi 2-3 alkalommal Drontal Cat híve vagyok...

Egyébként privát tapasztalatom szerint (majd holnap megint el leszek igazítva:-)))) a Stronghold még a kullancsot sem likvidálja rendesen, pedig papírforna szerint úgy rémlik kellene neki. Valamiért a budafoki kullancsok direkte szeretik, úgy tűnik :-))) Viszont meg kell hagyni, a rühatka meg a szőrtüsző-atka döglik tőle, ezt láttam.

ÜdV

Előzmény: Tibbe (78)
Tibbe Creative Commons License 2002.10.25 0 0 78
Én mondjuk az életmódváltozással átálltam a száraztáp etetésre, teljesen az utóbbi időben....
Úgyhogy nem érint, de......

De mivel vizparti városban nőttem fel, és éltem, ez már évtizedeket jelent,,,,macskákat sűrűn etettük nyers hallal, sőt a belsőséggel is.....
A család és a környezetem macskái mind hosszú, egészséges életet éltek.{ autóbaleseteket leszámitve } Akkor mennyire """ sűrű " ez a megbetegedés....?Vagyis ez a tipusú
bélférgesség?
Én egyébként minden kutyámnak.macskámnak Stronghold kezelést használok..Ez belső élősködőkre is jó állitólag,,,,,,vagy erre a tipusúra nem???????,,

Előzmény: Antisystem (77)
Antisystem Creative Commons License 2002.10.25 0 0 77
Na akkor kedves szaktársak:
A nyers hallal etetés kutyában és macskában az Opisthorchosis nevű férgességre hajlamosít.
Ennek a féregbek úgy néz ki a fejlődési ciklusa, hogy a köztigazda vizicsiga a petéket táplálkozása közben felveszi. A csigában 2 hét alatt kialakul a rajzó alak, ami szétszóródik a vízben, és felkeresi a második köztigazdának számító pontyféle halcikat. Ezek bőrén áthatolva az izomzatukban!!! és belső szerveikben betokozódik. Innen cica nyam-nyam, és benne az epeereken meg a hasnyálmirigy erein élősködve 4 hét alatt kialakul a lárvaürítő métely.(Egy féreg esszénk tárgya:-))
Következmények az kutyban és macskoszban: epeér-gyulladás, májgyulladás, hasnyálmirigy-bántalom, hasvízkór.
Tünetek: Érvágytalanság, kedvetlenség, lesoványodás, sárgaság (szemfehérjén látható!!!), krónikus emésztési zavar. Májtájék tapintásra fájdalmas.
Az therápia pediglen: Droncit állatgyógyászati tabletta 20 mg hatóanyag/ttkg 3 egymást követő napon, amelytől az férgek megmurdelnek. Ez fontos, tehát itt a Droncitot a szokásos adag 4x-esében, 1 tabl/10 kg helyett 1 tabl/2,5 kg mennyiségben kell nyomatni és 3 napig!!! Ez egy teherbíró rusnya féreg, úgy tűnik...

ÜdV

Előzmény: Törölt nick (72)
Tibbe Creative Commons License 2002.10.24 0 0 76
szerintem ilyen alapon akkor semmit sem ehetne...
mi lehet a halnak a zsigereiben.........??????
halmáj,azonkivül a belét ugyis kidobod, nem?????
Előzmény: gyanus_capa (74)
gyanus_capa Creative Commons License 2002.10.24 0 0 74
Szerintem ha jot akarsz nem adsz a macskadnak nyersen halat. Lehetnek benne ellege ronda eloskodok kulonosen a zsigerekben amik megbetegithetik a macsekot is. Ha megfozod akkor ezek elpusztulnak.
Előzmény: Törölt nick (70)
Tibbe Creative Commons License 2002.10.24 0 0 73
Miért nem jó, a pikkelyt azért ne add neki, az nem jó...de a többi, pl kárász is nyersen feldarabolva, nagyon jó.......
Előzmény: Törölt nick (72)
Tibbe Creative Commons License 2002.10.24 0 0 71
A hal főve szálkás,balesetlehetőség!
a nyers hal szerintem nem okoz balesetet, persze konzervhal az nem nyers, az mehet.......
Előzmény: Törölt nick (70)
Antisystem Creative Commons License 2002.10.22 0 0 69
Én nem tehetem ki a szárazkaját, mert a nagyobbik kandúromat - 4 éves - ha rózsaszín lenne malacnak néznék...:-)
Ezen túl én is tök felváltva és esetlegesen konzervet, száraztápot, párizsivéget, darálékot az állatkajástól, borsófőzeléket:-), meg ami jön.
A tapasztalatom meg ugyanez.

ÜdV

Előzmény: eMM (68)
eMM Creative Commons License 2002.10.22 0 0 68
Nálam mindig van kint szárazkaja víz aztán kapnak időnként tejet,konzerv mükaját(az a 4% hús nem terheli meg a veséjükat tuti)konyhamaradék,hal,(vízparton lakom)
olcsón kapható sertés/nyúltüdő szív,és még egerésznek is hozzá.
Így gazdaságosnak mondható a cicák tartása, és még változatosan kajálnak is.
Előzmény: Antisystem (65)
Antisystem Creative Commons License 2002.10.22 0 0 67
Haliho!

Szerintem a szakmai rész csak azért maradt most el, mert sok mindent letisztázva és megbeszélve elértünk ahhoz a ponthoz, ahol már nem tudjuk meggyőzni egymást konkrét adatok nélkül, meg már nem is akkora az a különbség. Tudod az a baj, hogy az általam látott prosikban gyönyörűen le van írva, hogy hogy alakul a védettség mondjuk az 1. a 2. és a többedik Primucell-FIP adag alapján - ha csak azt kapja a tesztmacska. Az sehol nincs, hogy mi történik, ha közben még kap 3 másik oltást is...

A cicatáp-forgalmazók adatai akár korrektek is lehetnek bel-Budapest tekintetében, de hogy a vidéki maccsok többsége nem azon él, az ziher, és ott él azért a több nyérvogi SzVSz.
"Az, hogy ez jó vagy rossz, elsősorban nézőpont kérdése: egy kijáró cica szabadon meg tudja keresni a szervezetének szükséges tápanyagokat (egér, madár,stb), de egy szobamacs kínjában max. a virágföldet nyalja ki." - ebben egyetértünk, csak ez ellen sajnos a táp sem véd 100%-ban. Az anyós cicce tápos, oszt évente viszi az orvoshoz, és az mindig vitaminhiányt diagnosztizál - valszeg persze van ebben némi felszívódási zavar is. Én meg mostanság nyúzom, hogy szerezzen a maccsnak vágási csirkebelet (tudod, ahogy van, frissen kiszedve a tyúkállatból) és adja azt hetente mondjuk 2 alkalommal az cicnek, és majd nem lesznek ilyen nyavajái. Tudod, a természetben a tigris is valahogy így kezeli ez...és ez egy krónikus baj, ahol mint írtam alább, inkább a természetes megoldások pártján állok.
" Az a fontos, ha már költünk a macskára, akkor ne csak a Whiskas jusson az eszünkbe, hanem az állat egészsége is (bár erre nincs tévéreklám)." - ezzel meg szó szerint egyet tudok érteni ebben a formában.

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (66)
Wet RinR Creative Commons License 2002.10.22 0 0 66
Antisystem! Örülök, hogy a szakmai rész lassan elmaradozott a levelezésből és inkább tényleg a filozófiai síkon mozgunk. A macska-etetésről kialakult képemet biztosan befolyásolja, hogy egy ún. jobb budai kerületben van a rendelőnk, de a tápforgalmazók összesítései szerint már a magyar kutyák-macskák több mint fele kap tápot. Az, hogy ez jó vagy rossz, elsősorban nézőpont kérdése: egy kijáró cica szabadon meg tudja keresni a szervezetének szükséges tápanyagokat (egér, madár,stb), de egy szobamacs kínjában max. a virágföldet nyalja ki.
Amit a befogadás-kezelésről írtam, azt az Állatvédelmi Törvény szabja meg. Nyilván sokan tesznek ki az ajtó elé egy tálkába kajamaradékot, nem is ezekre gondoltam. Az a fontos, ha már költünk a macskára, akkor ne csak a Whiskas jusson az eszünkbe, hanem az állat egészsége is (bár erre nincs tévéreklám). Zsolt
Előzmény: Antisystem (65)
Antisystem Creative Commons License 2002.10.22 0 0 65
Szia Wet RinR!

Azt hiszem elértünk filozófiai különbségünkhöz :-)))
"Ennél a kajája sem kerül kevesebbe (Whiskas+Friskies)." - ma Magyarországon a kutyák-macskák zöme konyhamaradékon és, és nem tápokon. Ezt persze lehet negatívan is megitélni (én magam ideálisan az is-is mellett vagyok, felváltva.) de mindenesetre tegnapelőtt voltam kutyát futtani és beszélgetésbe elegyedtem egy fiatal boxer gazdájával. Mondtam neki, hogy nekem is volt ilyen kutyám 8 és 23 éves korom között, és ugyanilyen szeles ugribugri volt még 10 évesen is. Ő meg dobott egy hátast a 15 évet élt boxertől. Na ez a kutya csak és kizárólag ugyanazt ette amit mi, meg a szőlőt és a paradicsomot szüretelte a tőkékről...A nagyanyám cicája meg 16 évet élt, szintén konyhamaradékon...a vége felé már csak a tejbe áztatott kalácsot tudta megcsócsálni...
"Azt pedig igenis tudomásul kell venni, hogy csak az fogadjon be állatot, aki teljes körűen (!) tud gondoskodni róla." - ha egy állatot a sintértelepen hagysz, az életkilátása 0%. Ha elhozod "felelőtlenül" és időnként "löksz neki egy kis maradékot" tapasztalataim szerint 70%-80% ma...aztán ahogy javítod ehhez képest a figyelmet/ellátást, úgy nő ez az arány.
Szóval SzVSz Isten adjon sok-sok "felelőtlent".

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (63)
Wet RinR Creative Commons License 2002.10.21 0 0 63
Antisystem! Azért nincs igazad, mert minden második oltás ugyanaz (ismétlés), ami a már említett booster-hatás miatt erősíti az ellenálló-képességet.
Az oltások költsége sem áll:egy fiatal macs oltása (2 kombinált, 2 leukózis,1 veszettség)cca. 14000Ft(+ 2 FIP=8000Ft). A szállításhoz egy műanyag ketrec 3000 (ezt én pl. ingyen kölcsönadom a tulajnak, tehát megspórolható). Miért kéne kihívni az állatorvost? (Persze a kiszállás sem lenne több, mint 10e forint). Mivel a 14e forintot 2,5 hónap alatt kellene kifizetni, az kevesebb, mint havi 6000. Ennél a kajája sem kerül kevesebbe (Whiskas+Friskies).Azt pedig igenis tudomásul kell venni, hogy csak az fogadjon be állatot, aki teljes körűen (!) tud gondoskodni róla. Tudom, hogy ha éhes akkor balhézik, de ha oltatlan, akkor nem, de attól még-)
Előzmény: Antisystem (62)
Antisystem Creative Commons License 2002.10.21 0 0 62
Részben ugyanarról. Akkor megpróbálom részletesebben:
Beadod az oltást, bekövetkezik a stimuláció (mondjuk 4. - 5. nap maximummal), utána egy rebund-fázis (mint mindig, ezt jelöltük mindketten..."átmenetileg csökkenő") majd az immunrendszer egyensúlya visszaáll a normálisra.
Idáig az egyetértés.
Amit én ennél többet állítok, az az, hogy ha túl kevés idő telik el a stimulálások között, akkor egyre laposabbak lesznek a csúcsok, és egyre hosszabbak a negatív platók, és szélső esetben előfordulhat, hogy már csúcsok se lesznek, csak negatív plató - na mondjuk ezt azért nem könnyű elérni, de nem is lehetetlen, ha erre hajtasz...egyszerűen túl kell stimulálni...
Ebből eredően a jelenség kiküszöbölését sem az oltások teljes mellőzésében, hanem megfelelő időbeli széthúzásában látom. Na és szerintem itt jön be az a kompromisszum, hogy mi az ami nagyon kell, és mi az, ami halasztható - amit pedzegettem.
Tudomén szopornyica elleni oltás nélkül nem szivesen viszem a kutyát kutyák közé, a veszettséget nyugodtan elhúztam a 7. hónapig, hiába mond a passzus 3-at :-) Ha mondjuk erdőben laknék, akkor meg talán fordítva...Szal ésszerűen...A cicákra persze dettó.
Akkor meg még arról a "kényes kérdésről" nem is beszéltem, hogy az általad ideálisnak tartott oltási rend kihívva az állatorvost cc. 40 kFt, és az ember attól, mert befogad egy talált cicust vagy kutyust ezt nem fogja tudni leakasztani a szögről 2-3 hónap alatt, de fél év alatt mondjuk igen.

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (61)
Wet RinR Creative Commons License 2002.10.21 0 0 61
Antisystem!Igen, lehet,hogy ugyanarról beszélünk, hiszen köztudott, hogy oltások után nagyobb eséllyel betegszik meg az állat (az átmenetileg csökkenő ellenálló-képesség miatt). Persze ez az embereknél is így van, de ettől még az oltások fontosak.
A két hetes időköz inkább csak a kölyköknél fontos, ahol az a cél, hogy minnél előbb védettséget szerezzenek és mehessenek utcára is.
Látod, te is kombinált oltásról beszélsz, pedig így a Te kutyád is ki van téve az immunparalizisnek:-)))
Előzmény: Antisystem (60)
Antisystem Creative Commons License 2002.10.21 0 0 60
Szia!

Köszönöm az alapos tanulmányozást!:-)
"Azért 2 hetente ismétlünk, hogy legyen elég idő a megfelelő immunválasz kialakulására és az immunrendszernek ismét "nyugalmi" állapotba visszatérni." - hát akkor mégicsak hallottak, ha tudják, hogy vissza kell térnie a nyugalmi állapotba, legfeljebb más néven nevezve a gyermeket :-)))) Akkor a nézőponti különbségünk tovább szűkült, most már csak annyi ebben, hogy sok egymás utáni oltás esetén én a 2 hetet kevésnek látom. Mondjuk 2 oltás esetén nem, a kutyámat én is 2 hete oltattam veszettség ellen, és most fogom kombinálttal.

Apropos, van valami tapasztalatod a Lyme-vakcináról kutty/maccs berkekben? Nálunk a kert ugyanis tele van kullancs nevű élőlénynel, az előző kutyámnak volt is Lyme-kórja (de kikezeltem, 14 évesen, naaaa....:-))))) és a gatyám Frontline-ra megy mostanság...
(Tudod mennyi kell egy hosszú bundájú kaukázusira, a két maccsot nem is említve?:-))))

ÜdV

Előzmény: Wet RinR (59)
Wet RinR Creative Commons License 2002.10.21 0 0 59
Antisystem! A hét végén volt egy kis időm és meginterjúvoltam 1-2 nagyobb tudású kollégámat is. Az immunparalizisről nem hallottak, de mindegyiknek az volt a véleménye, hogy az oltásokhoz nem lehet köze. Azért 2 hetente ismétlünk, hogy legyen elég idő a megfelelő immunválasz kialakulására és az immunrendszernek ismét "nyugalmi" állapotba visszatérni. Az, hogy egy oltást többször is megismétlünk, pedig a jól ismert "booster" jelenség kihasználása, ez szakmailag többszörösen igazolt. Ezt használja ki az oltás utáni vadvírus-fertőzés is, ami tovább erősíti az immunitást. De ez az immunitás egyik vizsgálat szerint sem tart több évig, így az évenkénti újraoltás szükséges. (Tudom, hogy egy állatorvos nem is mondhat mást, de ezt most a tesztek is igazolják.) Zsolt
Előzmény: Antisystem (53)
Wet RinR Creative Commons License 2002.10.21 0 0 58
Safi95! Sajnos nekem sincs jobb ötletem. Kaja ne legyen kint folyamatosan, etetni csak ellenőrzött körülmények közt szabad. Ne is ugyanazt egyék, a fogyókúrázónak valamelyik "Light" tápot (Royal Canin vagy IAMS) érdemes adni, szigorúan az előirt mennyiségben. Zsolt
Előzmény: Törölt nick (55)
Tibbe Creative Commons License 2002.10.21 0 0 57
A mintha helyett ,csak ha....
Előzmény: Tibbe (56)
Tibbe Creative Commons License 2002.10.21 0 0 56
safi..
Ha egy olyan magasabb helyre pakolnád, polc, stb a száraztápot ahova csak kis , ügyes, fürge maccs fér.........dagimaccs nem, akkor mi van??????
Nem csodaszer, csak stratégia......:
Miért muszály egy maccsnak a földön tálalni?????,
Nálunk a macska -polcos etetés a kutyik miatt régen működik...hiszen azok is irigységből mindig megennék a maccsoknak kirakott száraztápot. Mivel ők mindig eszegetnek, majd pihengetnek, iszogatnak vizet rá, ......igy kevesebb a száraztáp által okozott veseprobléma állitólag, mintha a maccs apránként, magának beosztva fogyasztja.....
Polcátrendezés már ugyis folyamatos nálatok , nem?????,
Előzmény: Törölt nick (55)
eMM Creative Commons License 2002.10.19 0 0 54
Ja akkor azért van tele az a kis cetli apróbetüs latin kisregénnyel.
Azt hiszem egyelőre mindent tudok,köszi Neked és a többi topiclakónak azért ne hagyjuk meghalni a topicot.
Előzmény: Wet RinR (36)
Antisystem Creative Commons License 2002.10.18 0 0 53
Na azért a hasmetszéshez még "nem elég beteg" ez a cica, mondhatni a hasmarson kívül kutya baja:-)))...
Nem tudom, olvastad-e Herriot könyvét a pályakezdéséről. Abban van egy ilyen jelenet kb.
- Ukádik...
- Helyes, akkor keverek neki megint fél liter bizmutkarbont...
...
- És az "ukádás"?
- Semmi jelentősége nincsen, egyenes következménye annak, hogy összezabál mindenféle szemetet...
Na, ha ezt a terrieres jelenetet áttennéd macskára, ez Bobo, a szóbanforgó, akinek kedvence a nyers krumplihéj példának okáért. Csak ő nem ukádik, hanem a teste ellenkező pólusát terheli...:-)))
Átmenve szakmaira, a macska nagy valószinűséggel anacid szerintem hála csecsemőkori megpróbáltatásainak, és egyfelől ezért nem tökéletes az emésztése - bár egy frakcionált próbareggelire még nem tudtam rávenni:-)))) -, másfelől meg pont ezért kap el minden gyomorhurutot könnyebben.

ÜdV

ps: az általad említett Stomorgyl az Spiramicin + Klion, jól rémlik?

Előzmény: Wet RinR (52)
Wet RinR Creative Commons License 2002.10.18 0 0 52
Antisystem! Hosszú antibiotikum-kezelés után nekem is az első tippem a Klion (esetleg Stomorgyl)- legalább 3 hétig. Esetleg egy bélsár-vizsgálat sem ártana (emésztettség, tenyésztés, parazitológia), ha minden negatív (hasmenéses időszakban), akkor hasi UH és vérvétel. Utolsó lehetőségként marad a diagnosztikai lapar bélmetszéssel, de ez már tényleg a vég.
Előzmény: Antisystem (46)
Antisystem Creative Commons License 2002.10.18 0 0 51
Ez így van, a macska nem gyilkol tudatosan, csak ragadozik. Tudatos gyilkolásra csak az ember képes...pl a catkillerek...
Miért, én mondtam, hogy egy macska gyilkos?

ÜdV

Előzmény: _Yoda_ (50)
_Yoda_ Creative Commons License 2002.10.18 0 0 50
A gyilkos szót emberre használják.
Előzmény: Antisystem (49)
Antisystem Creative Commons License 2002.10.18 0 0 49
Mér, szóba kerültek a macskagyilkosok?

ÜdV

Előzmény: _Yoda_ (48)
_Yoda_ Creative Commons License 2002.10.18 0 0 48
Ciánt mondtál?
Előzmény: Antisystem (47)
Antisystem Creative Commons License 2002.10.18 0 0 47
Ja, én most éppen az amöbás eredettel és a Klion kipróbálásával játszom gondolatban egyenlőre...az jött már be régebben nekem hasmarsos cicnél...

ÜdV

Előzmény: Antisystem (46)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!