Na végre valaki,akinek van barackja...Nem kritikaként,de kissé kezdett ellaposodni a topic.Itt a főszezon,de senkinek nincs bemutatni valója ? Nem nagy dolgokra gondolok,nekünk hobbykertészeknek a kis öröm is öröm,főleg ilyen nyomorult évben.Na ébresztő ! Akinek egy fája van arról is meséljen :)))
Én sem dicsekedhetek az idei terméssel,nagyrészt a vízhiánynak köszönhetően,másrészt a saját hülyeségemnek: bátortalan metszés,nem megfelelő ritkítás,túlterhelt fák = apró,gyenge termés.A pozitívum : Idén már több új fa termését megkostolhattuk ill. bebizonyosodott,hogy az orsó formának /persze még javítani kell rajta/ van létjogosultsága.
Ha virágzás környékén permetezel,azzal magadnak még nem ártasz,de a kajszit nagy százalékban megvéded a moniliától.Én is nagyrészt csak tavasszal permetezek,később már csak max a kései almát,körtét.
Kedves beekeeper123, Neked is köszönöm a választ! Itt is agyagos a talaj, majdnem Dunakanyar, Cserhát lába. Egy Gönci, a Ceglédi Arany és egy Pannónia (ami tudtommal a magyar kajszi egy későbbi érésű változata) van nálunk. Remélem bírni fogják!
Mivel nekem nincsen más szilvám ebből szoktam "igazi" szilvalekvárt főzni cukor nélkül.
Teljesen éretten s sokáig kell lassú tűzön főzni. Sűrű, kiválló állagú és finom szilvalekvár lesz belőle. Az idén kipróbálom az üstben főzést, mert rengeteg lesz a szílva.
Komolyra fordítva: tavaly meg idén 2 telken szemeztem vagy 6 őszit mirabolánra és zöldringlóra (a többség helyben kihajtott gyökérsarj, korábban nagyon erős növekedéssel), és nem fejlődnek sehova. 20-30 centis hajtások, pedig ha meghagyom a saját szilvahajtásokat, mostanra 1-2 méter lombú fák lennének.
Két oltványt is nevelgetek, plusz idén még egy nagyobb fát is átoltottam, feleslegesen, mert Bódiból bármennyi sarjat tudnék szedni elhagyott telkekről, meg van is egy 25 éves fám.
Kaptam tavalyelőtt szemzőhajtást, de szerintem az nem az volt, mert amennyire meg tudtam állapítani, augusztus végén kellene érnie, az enyém meg mostanra ért meg a Boldogasszonyi (Bódi) szilvával együtt, kinézetre is teljesen egyformák. A Bódi meg lekvárnak nem túl jó.
Már nem nézek vissza, de úgy emlékszem, hogy a Te Bergeron fád adta az indíttatást, hogy én is ültessek egyet.
Az idén tavasszal ültettem is egyet s most azt tapasztalom, hogy nagyon szépen lendületesen nő. Úgy mint a Gönci, melynek a termését az ültetés után 3 évvel megkóstolhattuk. Jövőre pedig reménykedünk, hogy már nem csak kóstolónyi lesz rajta.
Nálam már lement a Bergeron, de itt nem marad zöld , teljesen beszínesedik. Idén méretben is szép volt /a tavalyihoz képest kevesebb volt a fákon - ebből 2 van - /
Amit a Ceglédi aranyról írtál teljesen helytálló,nekem is van 3 nagy fám. Amivel kiegészíteném : nagy termésbiztonságú ,viszont a moniliára nagyon érzékeny.Oda kell rá figyelni,különösen esős időszakban,deezzel együtt nagyon jó fajta,meg lehet szakítani annyit terem.Ezen kívül van még egy csomó fajtám.Érésben a Bergeron a legkésőbbi /egyenlőre/ koraiakból van több /pl Harmat,Sylred,Pinkcot stb/
A ceglédi arany termése tapasztalatom szerint (idén termett először kb, 1-2 kilót, Dunakanyarban agyagos talajon, myrabolán alanyon) szép méretes (göncit veri), a külseje jellegzetesen gömbölyű, felszíne kissé dudoros.
Erőteljes növekedésű (szemben a Bergeronnal, nálam) a fa, bőtermő, gyümölcse lédús, ízletes, édes és savas is egyben, nem "lisztes". Rögtön kedvenc lett...
Nálam a gönci előtt érik kicsivel. Állítólag gombabetegségekre azért érzékeny.
A google szerint: "Nyujtó Ferenc és munkatársai állították elő 1968-ban a 'Ceglédi óriás' és a 'Rózsabarack C. 1668' keresztezésével."
Nekem egyébként ízre a ceglédi óriás veri a göncit vagy a magyar kajszit, csak lassan nő nálunk.
Mondjuk a meglévő termő fám kb. 35-40 éves lehet.
A Magyar Kajszi c235 fám pedig lekőrözi a göncit gyümölcs és faméretben is, de ennek lehet telepítési oka (elhelyezkedés) is.
A késői kajszik pl. farbaly felkeltették érdeklődésemet, nem hallottam eddig róluk.
A kipusztult páréves rakovszky kajszim helyére tennék valamit ősszel, ezzel meg is van a cél!
Ma szedtem le az első barackokat a Bergeronról (persze befőttnek való érettségben). Szép nagyok, az íz is kiváló, különösen tetszik, hogy a kőmag kicsi. Csak a színük, küllemük nem a legtetszetősebb. Viszont nagyon jó fajta.