Keresés

Részletes keresés

Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.05 0 0 358

Folyt köv.:

- fennhéjázás

- akkor

- beállítani

- többször

- 23 éve, nem kell kötőjel

- 12 éve, itt sem

- fürjeket is, külön írandó

- önjelölt

- 40 db, nem kell kötőjel

- tyúkért

- múlva

- tyúkfélék

- 3 hónap, szintén nem kell kötőjel

- megállapítani

- minkéntjét

- kétségbe

- egyet

 

Na most voltam fennhéjázó! Ez viszont a madarászattal ellentétben nem "ahány ház, annyi szokás" elven működik, mert a helyesírás szabályai a magyar nyelvben mindenkire vonatkoznak.

 

Ennyi balfogás már egy 8 évesnél is egyes érdemjegyet von maga után, többszörös aláhúzással és lehet, hogy mindet észre sem vettem, mert ugye te is tudod, hogy az ember úgy is tud olvasni szavakat, ha az első és utolsó betűje stimmel.

 

De ezt biztosan te is tudod, hisz én sosem kedveltem a nyelvtant és a szakmámtól is távol áll. De bizonyos dolgok, mint tudjuk jobban hozzá tartoznak az általános műveltséghez, mint a napos madarak ivara...

 

De kíváncsian várom továbbra is a módszer pontos leírását, ami remélhetőleg nem okoz fájdalmat szegény kis jószágnak, és persze leginkább a képeket.

 

Ha 23 éve madarászol, biztosan sokkal szebb madarakat tudsz nevelni nálam és biztosan mindnyájan hasznát vesszük a szakértelmednek, amit remélhetőleg megosztasz végre velünk is.

 

A többieknek bocs, már kidühöngtem magam, akik személyesen ismernek, meg úgyis tudják...

Előzmény: albim (353)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.05 0 0 357

"Mivel én a fotóra válaszoltam, és a kb-20 madárból csak két fehér van amin nem lehet látni. De naggyából a többin már láccik. Nem fehér és nem csoki madarakra kérdezte kizárolag, hanem gondolom azokra amik a képen láthatók! De azis lehet hogy én gondolom, és látom rosszúl."

 

 

Idézet Albimtól.

 

Na most ő sem adott választ arra, hogyan is lehet egy csoki, vagy egy fehér csibe ivarát meghatározni.

 

Én tényleg azt hittem, hogy tud rá tuti módszert és vártam, hogy mondja, és csalódtam, hogy nem mondott rá semmit, ez miért fennhéjázás?

 

Most tényleg fennhéjázó leszek és hozzáfűzöm a fenti idézethez, hogy ha valaki már egy fórumra ír, legalább a helyesírásra figyeljen egy kicsit oda, mert míg a madarakból autodidakta módon szerezzük a tudásunkat, a helyesírás elsajátítása már általános iskolában kötelező tanagyag.

 

Ezt csak azért elemezném, mert baromira felhúzott, szóval így írjuk helyesen:

 

- nagyjából

- látszik

- rosszul

- az is

 

4 mondatban négy súlyos hiba! Amiből kettő biztosan nem lehet elütés...

 

 

Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.05 0 0 356

Tényleg, szerintem a többiek is kíváncsiak lennének a madaraidra is velem együtt.

 

Légyszíves, dobjál már fel néhány képet róluk, had nézzük meg őket!

 

 

Én büszke vagyok a kedvenceimre, bár a fényképezés terén elég lusta vagyok...

 

 

 

Én mióta az eszemet tudom, az állatok szerelmese vagyok és benne van szívem-lelkem, és itt a szíven van a hangsúly, én szívvel madarászkodom.

 

És az, hogy néha ezért kapok "ezt-azt", az csak hab a tortán...

 

Nem az oklevelekért, vagy a kupákért csinálom. Azért mert szeretem őket, mert megbabonáznak, mert csodálom őket és a legjobbat akarom nekik. Figyelem minden rezdülésüket, azt, hogy mit szeretnek, hogy érzik jól magukat, mitől a legszebbek, leg fittebbek.

 

Akkor vagyok boldog, ha ők is azok, ha az ő kis bolond, rövidke létük öröm számukra.

 

Úgyhogy tőlem senki nem várja el, hogy toleráljam a taposórácsot, vagy azt, ha valaki még büszke is arra, hogy ha nem költ jól a kanárija a csap alá tartja és addig engedi a torkába a vizet, míg meg nem fullad!

 

Szerintem mindenkire vonatkozik: Aki élőlényekkel akar foglalkozni, az szeresse őket! Aki erre nem képes, az gyűjtsön bélyegeket, vagy válasszon más szakmát! Aki csak önmagát és a pénzt képes szeretni, az meg keressen fel sürgősen egy pszichiátert és kerülje messziről el szegény állatokat!

Előzmény: albim (353)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.05 0 0 355

Tényleg nagyon jó kis vitaminkészítmény. Én a papagájoknak, rollereknek, pintyeknek, stb is adom a lágykajába, amivel etetnek. Ha a mák helyett használom, akkor  nem lesznek aluszékonyabbak a kis csupaszok, de ugyanúgy nem megy a hasuk, jobban kérnek, jobban eteti az anyjuk őket, szebben fejlődnek és gyakorlatilag annyi repül ki, amennyi kel.

 

 

Tulajdonképpen mióta felfedeztem, teljesen eltűnt az első napok elhullása, vannak csapatok, amiből egyetlen kicsi sem pusztult el az első 3 hétben, ami a legkritikusabb időszak.

 

Előzmény: kukori5 (350)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.05 0 0 354

Hát ha te ismered a módszert, amivel a napos fürjnek meg lehet állapítani a nemét, akkor légyszíves oszd meg velünk is!!!!!!!

 

Bocsi, de én csak ezt a módszert ismerem, hogy a hagyományos színűeknél a tolláról, mikor leváltják a gyerektollukat, a mutációkat meg a kloákáról, ha ivarérettek.

 

Bizonyos színeknél van különbség a testalkat között, de egy fehérnél, vagy csokinál a kakas éppoly testes, mint a tojó.

 

Kínai törpefürj torokfolt nélküli mutációk?

 

Én az első fürjemet kislányként kaptam és sajnos még mindig nem jöttem rá a titok nyitjára, pedig annak már több évtizede...

 

 

De hát épp azért van ez az oldal, hogy megosszuk a tapasztalatokat!

 

Szerintem sokan várjuk kíváncsian a tuti módszert az ivar meghatározására, úgyhogy légy szíves, magyarázd el nekünk is, mert én sajnos olyantól sem hallottam más módszerről, aki több ezer madárral foglalkozik. De olyantól is vettem már fehér törpefürj "tojót", amiről pár hét múlva kiderült, hogy kakas, aki az OB-n helyezett lett vele...

 

Úgyhogy most nagyon kíváncsivá tettél!

 

Copfos fürj gyerektollal?

 

 

Aki meg állatkínzó módszerekkel való tartásra buzdít, azt mindig is hülyének fogom beállítani, mert nem csak hülye, hanem szörnyeteg is,  meg azt is, aki össze vissza hazudik a megtérülésről, csakhogy eladjon valamit, közben semmi valóság alapja nincs a dolognak, ha egy kicsit utána számol az ember!

 

Aki a pénz részesíti előnybe és ezért természetellenes helyzetbe kényszerít állatokat, pl. egy tyúkalkatút taposórácsra kényszerít, aminek mindene a kapirgálás és a porfürdő, csak hogy tömje a zsebét, az nem csak buta tirpák, hanem a szememben még az emberi lét alsó határát sem éri el, állatnak csak azért nem nevezem, mert megsérteném az állatokat... 

 

Előzmény: albim (353)
albim Creative Commons License 2009.05.04 0 0 353
Ez az "Ó már azt hittem van valami tuti módszer..." egy kicsit fenhéjjázosnak olyan nagyképűnek tünik!! Nem szeretnélek megbántani, de ha nem tudsz valamit akkór nem a másik felet kell hülyének beállitani. Nagyon régóta figyelem ezt az oldalt és ezt már töbszőr is észre vettem. Én 23-éve tartok madarakat, és 12-éve fürjeketis. A tapasztalatom még nem túl sok!!!!!! De azért önjelöltt szakértőnek sem tartom magam. De az biztos hogy elég necces lenne ha jönne egy vevő 40-db napos fürjért, mondjuk 30-tyukért és 10-kakasért és azt kellene mondanom hogy jöjjön visza 3-hónap mulva mert nem lehet megálapitani a nemét. A tyukfélák családjába tartozó összes madárnak, már napos korától meg lehet állapítani a nemét függetlenül a szinétől. Amúgy majdnem mindnek, kivétel 1-2 egzóta. De gondolom ezt te is tudod, csak nem jutott az eszedbe és hamarosan megosztod a mikéntyét a kedves érdeklődökkel. Remélem nem bántottalak meg, nem a tudásod és a tapasztalatodat akartam kétcségbe vonni, de nem mindenki buta tirpák aki épp nem ért veled eggyet. Még ha te azt is gondolod!!
Előzmény: Feketemarcsi (341)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.04 0 0 352
Kösz szépen !
Már megvettem a purinát a Dorozsmai 170 -ben.
Ma reggel.

De a Bábolnás link az frankó, mert az később jó lesz nagyon.

Kukori5 te is szegedi vagy ?
Előzmény: kukori5 (351)
kukori5 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 351
http://www.babolnatakarmany.hu/index2.html
Előzmény: Törölt nick (345)
kukori5 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 350
Köszike!
Acsibéknek a kajájukba teszem a felnöteknek a vizükbe.
Nem is drága 680 ft.

Előzmény: Feketemarcsi (335)
kukori5 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 349
http://www.gazdalkodok.hu
Előzmény: Törölt nick (345)
kukori5 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 348
http://www.purinatakarmany.co.hu/Screens/ertekesitesipontok.aspx
Kálvária sgt van 1 tápbolt ,ha ottan nincsen akkor Szöregen a Szerb templom után van és ök beis szerzik neked.
Előzmény: Törölt nick (345)
kukori5 Creative Commons License 2009.05.04 0 0 347
Hali
Van valamalyik környezö faluban ismerösöd akkor a purinások autoral teritenek, takarmányt.
Előzmény: Törölt nick (345)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.04 0 0 346
Nálam a fácán kölkök is ugyanazt ették, mint a kisfürjek. Persze azok több túrót, tojást és zöldet kaptak mellé. Jó étvágyú kis társaság voltak a kis fácánok is. : - )
Előzmény: Törölt nick (345)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.04 0 0 345
Marcsi :
Megmondom őszintén, h átjártam vagy 20 takarmányost itt Szegeden, de szinte mindenhol tágra nyílt szemekkel néztek, amikor kimondtam, h fácán indító táp .
Ja meg nekem célirányosan is kellett, nem csak a fürjeknek, hanem a vadász, meg a piros arany fácán csemetéknek. Hamarosan azok is kelnek :)

Egy hely volt ahol azt mondták, h tudnak rendelni egy vadásztársaságtól 11.450- ért 50kg-osat ! ! !

És a Purinát is azért vettem mert csak ilyenben találtam fácánnak való tápot.
Mostmár mindegy, legalább a gyöngyik is ezt szeretik, abból meg 19. napon tart 78db tojás. Úgyhogy szerintem pikk-pakk eltűnik a 40Kg, és akkor megnézzük a Bábolnait.
Előzmény: Feketemarcsi (339)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.04 0 0 344

A fürjtojás drágább, mint a tyúktojás, mert sokkal értékesebb a beltartalma. Az ára általában 25 és 55 Ft között van. Én 30 Ft-ért szoktam adni, de már évek óta, úgyhogy legutoljára már 35-ért adtam.

 

A fürjtojás pl. koleszterinmentes, magas az ásványi anyag tartalma és minőségileg is más, mint a tyúktojás. Nagyon sok pozitív élettani hatással bír, ami a tyúktojásról nem mondható el.  A minőséget meg kell fizetni.

Előzmény: gergosrac (343)
gergosrac Creative Commons License 2009.05.04 0 0 343

Sziasztok!

Minimum 4családot szeretnék belőlük hagyni 3+1es arányban, remélem összejön. Most raktam őket át egy nagyob dobozba, de egy pár darab kiszököt... volt amelyik felrepült vagy 2m magasra. Egyre jobban tetszik ez a fürj. Keveset kell velük foglalkozni, keveset esznek és lenne szép számmal vevő is fürj tojásokra. Most ugye 18naposak és mostanra fogyott el 4kg indítótáp amit vettem nekik. Világítani is csak az első egy héten világítottam folyamatosan utána már csak este, 2napja pedig egyáltalán nem világítok. Elméletben számolgattam hogy menyire éri meg anyagilag velük foglalkozni, ott megéri. Csak gyakorlatban nem tudom, de most ugy csinálom hogy mindent irok hogy menyit fordítottam már rájuk. Szerintetek étkezési tojásként menyiért lehet ugy eladni hogy nekem is megérje és a vásárló se mondja azt hogy azért már egy tyuktojást veszek.

Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.04 0 0 342
Megnéztem az alsót is. 18 madár van rajta, 8 vadas, 8 csoki és két fehér, de a vadasoknak is pihés a fejük, azért pöttyös mind. Ezek még levedlik a pöttyöket...
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.04 0 0 341

A felső képen fele csoki színű...

 

Ó már azt hittem van valami tuti módszer...

 

De 16 napos korban még a vadason sem látszik, olyankor még a hímek is pettyesek, aztán 3 hetes kor után olyan szépen átvedlenek vörös mellűre. ..

 

Eleinte én is mindig örültem nekik, hogy mennyi tojó van benne, aztán megvedlettek...

Előzmény: albim (340)
albim Creative Commons License 2009.05.04 0 0 340
Mivel én a fotóra válaszoltam, és a kb-20 madárból csak két fehér van amin nem lehet látni. De naggyából a többin már láccik. Nem fehér és nem csoki madarakra kérdezte kizárolag, hanem gondolom azokra amik a képen láthatók! De azis lehet hogy én gondolom, és látom rosszúl.
Előzmény: Feketemarcsi (337)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.04 0 0 339

Húúúúú! Az nagyon drága!

 

Én a 40 kg-os bábolnai morzsalékost 4280 Ft-ért vettem a takarmányboltban, a csibéknek vettem indítót, az meg 4450 Ft volt.

 

Nálatok nincs bábolnai márkaképviselet?

Előzmény: Törölt nick (338)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.04 0 0 338
Képzeld Marcsi !

Ma jött meg a purina fácán indító (sajnos ez csak 40kg -os kiszerelésben van, és nem bontanak 6700-), meg a purina Extra tojó táp (állítólag ez a leg intenzívebb, legnagyobb fehérje tartalmú, ebből bontanak is 10Kg 1780) Ja meg vettem laktifermet M+C, meg Ap17-et is, meg valami vitamin komplexet amit csak hetente egyszer kell nekik bekeverni (Ezs is purina )
Na majd tudósítok az eredményekről.
Előzmény: Feketemarcsi (337)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.04 0 0 337
Arra én is kíváncsi lennék, hogy egy hónaposan egy csokoládé, vagy fehér madarat hogy lehet megkülönböztetni. Hiszen színre teljesen egyformák, még nem ivarérettek, tehát a kloákát hiába nézem.
Előzmény: albim (334)
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.04 0 0 336
Nálam bábolnai morzsalékos tojótápot esznek darálva, magasabb a fehérje tartalma a  csibetápnál, mikor csibetápot adtam, csipkedték egymást.
Feketemarcsi Creative Commons License 2009.05.04 0 0 335
Laktiferm M+C tömányebben, mint a ráírt adagolás, azonnal a keléstől legalább 3 hetes korig és 0 lesz az első hetek elhullása.
Előzmény: kukori5 (322)
albim Creative Commons License 2009.05.03 0 0 334
1-hónaposan már tisztán láccik a neme. De szerintem ha jól megnézed, már mostis kivehető. A fotón elég fejletnek tünnek hogy láccon.
Előzmény: gergosrac (328)
fapeter Creative Commons License 2009.05.03 0 0 333

A tojástermelés első szakaszában a tojások nem alkalmasak a keltetésre.
Nem jó a fehérje-sárgája arányuk, sok a kétszékü tojás...

egy hónap tojástermelés után már beáll a tojásméret, és beltartalom-arány.

Jah, és a kakasok is rájönnek a "dolog" mikéntjére...

Előzmény: gergosrac (328)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.03 0 0 332
Van itt Szegeden egy Purina takarmánybolt is, csak a weben nem írják hol.
Csak a tulaj, üzemeltető neve : Miklós Gábor, és neje Katika
Ebből keressem ki a boltot. Pedig nekik van fácán indítójuk is meg minden féle tojó táp is .
Előzmény: kukori5 (330)
albim Creative Commons License 2009.05.03 0 0 331
Hát elvileg ezenis felnőnek, de az indítónak más a beltartalma. És van amelyikben még gyogyszerekis vannak. A Japán fürj jobban igényli az erössebb tápokat mint más fürj félék. Majd meg látod hogy fejlödnek, és ha nem vagy megelégedve vele válcsd le inditóra. De én mindenképpen azt javasoltam volna. Van aki rögtön tojó táppal eteti őket mer mivel nagyon gyorsan nő, igényli a sok kálciumot. És abban amit kevertec nincs ha nem potolód.  
Előzmény: kukori5 (330)
kukori5 Creative Commons License 2009.05.03 0 0 330
Hali!
Megoldotam a táp kérdést.
Kolegám szaki a takarmány keverésben.
kever nekem: Szoja, kukorica, napraforgo,buza / keveréket a madaraknak.
Előzmény: albim (323)
Törölt nick Creative Commons License 2009.05.03 0 0 329
Hja vágom azt az üzletet ! Onann szereltem a Tisza határ-vadász -októl :)
Köszönöm az infót, majd holnap beugrok és bepróbálom.
Előzmény: kukori5 (326)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!