Nem áll szándékomban senkit meggyőzni,elég ha én hiszek benne.Én nem másnak,hanem magamnak csinálom.Ha nem sikerül max kivágom a közepét és hagyományos koronát csinálok belőle,de egyenlőre nem hiszem,hogy kellene.
Az idei szemzéseimből-ha sikerülnek- ugyanezt megcsinálom kajsziból is...sőt sövényt is csinálok kajsziból.
A tavalyi szemzéseimből pedig lesz egy /ill. 1,5 / újabb orsó-sor .
az enyén is hullik, nem teljesen zöld, de nem is érett be rendesen, kicsit íztelen, nem olyan édes mint szokott lenni...sztem a napsütés, meleg hiyánzik neki...nem ez a hűvös, esős, szeles idő...
Na végre valaki,akinek van barackja...Nem kritikaként,de kissé kezdett ellaposodni a topic.Itt a főszezon,de senkinek nincs bemutatni valója ? Nem nagy dolgokra gondolok,nekünk hobbykertészeknek a kis öröm is öröm,főleg ilyen nyomorult évben.Na ébresztő ! Akinek egy fája van arról is meséljen :)))
Én sem dicsekedhetek az idei terméssel,nagyrészt a vízhiánynak köszönhetően,másrészt a saját hülyeségemnek: bátortalan metszés,nem megfelelő ritkítás,túlterhelt fák = apró,gyenge termés.A pozitívum : Idén már több új fa termését megkostolhattuk ill. bebizonyosodott,hogy az orsó formának /persze még javítani kell rajta/ van létjogosultsága.
Ha virágzás környékén permetezel,azzal magadnak még nem ártasz,de a kajszit nagy százalékban megvéded a moniliától.Én is nagyrészt csak tavasszal permetezek,később már csak max a kései almát,körtét.
Kedves beekeeper123, Neked is köszönöm a választ! Itt is agyagos a talaj, majdnem Dunakanyar, Cserhát lába. Egy Gönci, a Ceglédi Arany és egy Pannónia (ami tudtommal a magyar kajszi egy későbbi érésű változata) van nálunk. Remélem bírni fogják!
Mivel nekem nincsen más szilvám ebből szoktam "igazi" szilvalekvárt főzni cukor nélkül.
Teljesen éretten s sokáig kell lassú tűzön főzni. Sűrű, kiválló állagú és finom szilvalekvár lesz belőle. Az idén kipróbálom az üstben főzést, mert rengeteg lesz a szílva.
Komolyra fordítva: tavaly meg idén 2 telken szemeztem vagy 6 őszit mirabolánra és zöldringlóra (a többség helyben kihajtott gyökérsarj, korábban nagyon erős növekedéssel), és nem fejlődnek sehova. 20-30 centis hajtások, pedig ha meghagyom a saját szilvahajtásokat, mostanra 1-2 méter lombú fák lennének.
Két oltványt is nevelgetek, plusz idén még egy nagyobb fát is átoltottam, feleslegesen, mert Bódiból bármennyi sarjat tudnék szedni elhagyott telkekről, meg van is egy 25 éves fám.
Kaptam tavalyelőtt szemzőhajtást, de szerintem az nem az volt, mert amennyire meg tudtam állapítani, augusztus végén kellene érnie, az enyém meg mostanra ért meg a Boldogasszonyi (Bódi) szilvával együtt, kinézetre is teljesen egyformák. A Bódi meg lekvárnak nem túl jó.
Már nem nézek vissza, de úgy emlékszem, hogy a Te Bergeron fád adta az indíttatást, hogy én is ültessek egyet.
Az idén tavasszal ültettem is egyet s most azt tapasztalom, hogy nagyon szépen lendületesen nő. Úgy mint a Gönci, melynek a termését az ültetés után 3 évvel megkóstolhattuk. Jövőre pedig reménykedünk, hogy már nem csak kóstolónyi lesz rajta.