Keresés

Részletes keresés

medvegyu Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13149

Ezt a rezes kísrlet izgalmas :-).

Beletettem egy pohár borba egy 1 schillngest, mivel a gyerekek épp ilyenekkel játszottak, az egy kicsit nagyobb az 5 Ft-nél.

Nagy csondálattal figyeltem, hogy tényleg elmúlt a brutális szúrós szag.

Viszont utána csináltam kontrollt, egy másik pohárba is öntöttem, abba nem került rézpénz, na és egy nap alatt annak is elmúlt a szaga.

 

 

 

Előzmény: lalá (13096)
medvegyu Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13148

Az egyik dédapámmal meg is történt,  meghúzta tévedésből bor helyett és bele is halt.

Mondjuk nehéz elhinni, de így hallottam a családban.

 

 

Előzmény: BZoltan (13132)
medvegyu Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13147

lejtőszög-> lejtőszög és fekvés

Előzmény: medvegyu (13146)
medvegyu Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13146

Tőketerhelésről ne beszéljünk, a metszést nem én csinálnam, zöldmunkakor igyekeztem korrigálni.

De végül alacsony lett a tőketerhelés, nem is csak a zöldmunka miatt, hanem egyszerűen nem termett a szőlő.

A lejtőszög külöben kiváló, és azokon a tőkőken, ahol szépek voltak a fürtök, biztos lehetett egy 21-es mustfok.

De mint látszik, sokkal nagyobb bajba keveredtem, mint hogy vékony a merlot...

 

Előzmény: csabi_felvidek (13105)
medvegyu Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13145

Köszi a tippet. Igazad van, ilyen irányokba kellene haladnom. Csak hát itt és most bérlek, haladok a jobb állapotú szőlők bérlése felé, ez az egyetlen megoldás, a talajjavítás, vagy egy harmatgyökértelenítés is nagy befektetés volna egy bérelt, sok korábbi bérlő által lehasznált szőlőben.

 

Előzmény: BZoltan (13104)
Jbori Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13144

Szerintem is, már írtam. Nem tudom miért kell, és hogyan lehet nemtelen eszközöket felhasználni.

Előzmény: medveger (13143)
medveger Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13143

Asszem, egyet kell értenem nagyon Zoltánnal: ha a törvény, kedv, szándék megengedi, a technika meg lehetővé teszi egy bor valamilyen szerrel történő javítását, a termelő szíve joga élni ezzel a lehetőséggel - a másik termelőnek ugyanúgy szíve joga nem élni ezzel.

Nekem meg legyen már szívem joga eldönteni, hogy a kettő közül melyik termelő borából kérek.

A XXI. század legértékesebb árucikke az információ.

Jelen esetben a döntéshez szükséges információ az, amitől a buta fogyasztó (mint pl. én) el van zárva. És ez nagyon nincs jól.

(Még egyszer, hogy egyértelmű legyen: nem a beleteszem-nem_teszem_bele döntéssel van a baj, hanem hogy nem tudok róla!)

szerintem.

Előzmény: BZoltan (13141)
Jbori Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13142

Gyerekeimnél csak metszéssel bőven terem a szőlő már két éve szüretelhetjük, ehetjük, nagypapa bort csinálhat.

 

De nálunk a családban borkészítés címszóval eddig szinte minden előfordult, szenvedtük alaposan. Nem azért mert ostobák voltunk, mai szempontból persze igen, de inkább helyzet hozta kényszerűség okán. Meg kell becsülni ha lehetőség van károsanyag mentes növénytermesztésre, és az eredményt is meg kell becsülni.

 

Előzmény: BZoltan (13141)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13141

Igen... az agrártechnológia elképesztő fejlődése és a vagyipari cégek marketingmunkájának köszönhetően az elmúlt bő fél évszázadban minden kistermelő, háztáji kertészkedő elhitte, hogy a jó termés és a jó bor érdekében csak beballag a gazdaboltba és vesz ződ-kék-piros porokat meg löttyöket és máris ki van bekkelve a természet minden nehézsége és a saját dilettanizmusa. Tolta, tolja eszetlenül az egységsugarú gazdálkodó az összes létező szert ami a csövön kifér, mert fel sem merül benne, hogy tudnia kellene mit, mikor, milyen dózisban és hogyan kell használni. A legtöbb kistermelőben nyoma sincs a kétségnek nemhogy a félelemnek, hogy az amit a szőlőjére és a borába tol az esetleg hosszútávon súlyos problémákat okozhat neki, a családjának és a vevőinek. Ívesen tesz erre mindeki...Én gyerekkoromban láttam a Somlón, hogy a pistabácsik kaptak a fűzfői gyártelepről lopott kék szert és azzal szórták a szőlőjüket... de manapság is elég átnézni a szomszédhoz, hogy lefújja valami totálmetálszadomazopornokarate vegyszerrel a krumpliját, oszt ha marad a tankban akkor a végét kifújja az almafára, hogy ne menjen kárba. Aztán a hétvégén viszik az almát az onokának, mert jó az neki. Írni, olvasni alig tudó emberek veszik az ilyen tablettát, olyan bort, hogy azokkal majd kiegyenesítik a pimpós vinkócskájukat. Gőzük sincs arról, hogy pontosan mire és mit használnak... a szomszéd aszondta és ez már elég is. Aztán amikor a mama befekszik rákkal a kórházba akkor szidják az egészségügyet, az eszükbe sem jut, hogy tán inkább hanyagolni kellett volna azt a sok szart és elfogadni, hogy néha nem annyi és nem olyan terem

Előzmény: Jbori (13140)
Jbori Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13140

Igazad van, a vásárlókat megtévesztik, a tisztán dolgozó borászokat pedig hátrányos helyzetbe hozzák. Odáig oké az engedékenység hogy lehet benne valami, de az már nem oké hogy ne lehessen tudni hogy mi van benne. Akit nem érdekel, úgy issza, a saját dolga, de szívem szerint én őt is védem a saját hülyeségétől. De aki tudni akarja mit iszik annak joga van ehhez, és lehetőséget kell kapnia rá.

Előzmény: BZoltan (13139)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13139

De, csúsztatás... pontosan ugyanolyan csúsztatás mintha az utcán való szemetelést azzal védenéd, hogy hiszen amúgyis koszos az utca. Igen, az, de az eldobott szeméttől csak még koszosabb lesz.

 

De a téma békés lezárása után... :) Szerintem ha rézgálicot burogat egy bortermelő a borába akkor miért nem kell a borra ráírnia, hogy tartalmaz E519-et? Ha csemegeuborkát csomagolok akkor arra rá kell írni, a borra miért nem?

Előzmény: GENOM_66 (13138)
GENOM_66 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13138

Én azért nem vélem csúsztatásnak a növényvédelmet ebbe a kérdésbe belevenni, mert sajnos a növényre, fürtre kipermetezett fungicidek időjárástól, használt szertipustól, alkalmazott borkészítéstől függően különböző mértékben ugyan, de belekerülhetnek a mustba, borba a hatóanyag maradékok, vagy ezek bomlástermékei. Legyen szó kontakt, felszívódó vagy akár mélyhatású fungicidről is.

Egyébként ezt a csontot én sem rágnám már tovább.

Előzmény: BZoltan (13136)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13137

de, hogy elejét vegyem a további szócséplésnek és lezárjam ezt a "vitát" (?) ...

 

Igen, rengeteg erősen kérdéses dolgot csinálunk (úgy többes szám első személy, hogy te is, én is és mindannyian szőlő meg bortermelők) a bortermelés során. A borkészítés környezeti terhelése alapvetően nagyon magas. a borkészítés során az ültetvényekben és a pincében használt vegyszerek egészség és környezet rongáló hatása legalábbis aggodalomra adhat okot. Az aki minden komolyabb kényszer és szükség nélkül feleslegesen növeli a falhasznált vegyszerek mennyiségét az szerintem felelőtlen. Ha pedig ezt mások által fogyasztott borok termelése során teszi úgy, hogy a fogyasztónak lehetősége sincs tudni arról, hogy mi az amit iszik az meg szerintem gazemberség.

 

Ennyi... én továbbra is marhaságnak tartom, hogy a borba rézgálicot tegyünk.

Előzmény: GENOM_66 (13135)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13136

Nem tudom, hog mi az amit én nem mondok ki. Szerintem kimondok mindent.

 

Én a borba való vegyszer adagolásáról beszélek.

 

Nem mellesleg a mi szőlőnkben nem programszerű a növényvédelem. Felszívódó szerekhez is csak a legeslegvégső esetben nyúlunk, ha a növény egészsége olyan kockázatnak van kitéve. De direkt nem akartan erről beszélni, mert a téma szempontjából ez irreleváns. Konkrétan csúsztatásnak és logikai bukfencnek tartom a borba való rézgálic adagolásának a témájához a növényvédelem citálni. Ha egy erzed grammal is csökkenteni lehet az élelmiszereinkbe rakott vegyszert akkor van értelme csökkenteni. Akkor is ha gigatonnról csökken egy nanogrammnyit.

Előzmény: GENOM_66 (13135)
GENOM_66 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13135

Értem én, alapvetően jogos amit leírsz. Ami nekem viszont kevéssé érthető, sőt kissé farizeusi megközelítésre vall, hogy kijuttatok a szőlőre több kilogrammnyi rézvegyületet és más szintetikus kemikáliát, tipikusan megelőzés jelleggel, akkor nehezen érthető, hogy a borba csak az esetlegesen kialakult, bekövetkezett borhiba gyógyítására az 1 grammnyi rézvegyületet miért ne tehetném bele, ha ennek kb. az ezerszeresét megelőző jelleggel (nem esetileg kuratív módon) kiszórtam rá. Még akár érthető is lehet ez a szemlélet, de akkor az lenne a tényleg korrekt megoldás, hogy rezisztens szőlőfajtákat kell telepíteni és akkor nemm kell "a szőlőbe 100 ezer gigatonna nukleáris hulladékot kiszórni". Ilyen esetben ezt az álláspontot teljesen vállalhatónak mondanám én is.

Ugyanakkor tudom, hogy amit én itt feszegetek, úgy sem fogod kimondani. Végül is különbözőek vagyunk és ez így is van rendjén.

 

Előzmény: BZoltan (13134)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13134

Én nem lihegek túl semmit. Én sem a szőlőbe, sem a borba feleslegesen vegyszert nem szórok, nem locsolok. Az, hogy a szőlőbe 100 ezer gigatonna nukleáris hulladékot szórunk ki az szerintem még nem indokolja azt, hogy a borba akár egy nanogram rézgálicot rakjak... ha egyszer nem kell.

Van előttem egy pohár bor... az én döntésem, hogy megiszom olyannak amilyen, vagy kiöntöm és nem iszom meg. Az én döntésem, hogy rakok-e bele vegyszert avagy sem. Ezek a döntések teljesen függetlenek attól, hogy előtte mondjuk végigsétáltam az autópálya mellett és beszívtam egy raklap mérgező anyagot.

 

Ez ugyanolyan elvi kérdés, hogy még egy ganés, koszos putrinegyedben sem dobok el szemetet, még akkor sem ha az én szemetem a már földön heverő szeméthez képest elenyésző lenne. Egyszerűen azért mert ha tehetem (és ugye tehetem) akkor nem szemetelek. Akkor sem szemetelek, ha pontosan tudom, hogy mögöttem jön a takarító meg a kukásautó, akkor sem szemetelek, ha tudom, hogy senki nem lát, akkor sem szemetelek, ha tudom, hogy ezzel nem ártanék senkinek. Egyszerűen engem így neveltek, ezt tartom helyénvalónak és nem okoz nekem elviselhetetlen terhet at, hogy nem szemetelek.

 

Pontosan ugyanezt mondom a borok vegyszerezésére. Ezzel együtt te is és bárki más is szívetek joga szerint annyi vegyszert lapátoltok a boraitokba amennyit a kedvetek tartja. Én ezzel együtt persze masszívan és következetesen kampányolok a mellett, hogy a kereskedelembe jutó borok esetében az ilyen vegyszerezés tényéről a fogyasztónak legyen joga tudnia és legyen joga saját maga meghozni a döntést, hogy akarja-e avagy sem.

 

Hangsúlyozom, hogy bármely más kereskedelmi élelmiszerbe rézgálicot raknál akkor törvényi kötelezettséged lenne feltüntetni, hogy E519-et tartalmazhat. A bor esetében ügyes lobbistáknak köszönhetően a fogyasztónak nincsen joga tudni ezt.

Előzmény: GENOM_66 (13133)
GENOM_66 Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13133

Látom kellően elbeszélünk egymás mellett, ezért nem akarom a témát túllihegni, de mivel kicsit parasztvakítás íze van szerintem a dolognak ezért mégegyszer összefoglalom az álláspontomat.

A vitatott mennyiségű réz SOKSZOROSÁT juttatjuk ki a szőlőre peronoszpóra ellen, aminek egy része akarva akaratlanul belekerülhet a mustba/borba. Lehet más kontakt fungicidet ellene használni, de véleményem szerint ezek sem kevésbé kockázatosak a maradékanyagok tekintetében.

Ha körültekintően, nem túladagolva tesszük a réz szulfátot a borba, akkor annak a döntő többsége oldhatatlan csapadékként kiválik, tehát nem marad oldott, felvehető formában (erről le is fejtik).

Lehet itt a nem teszünk vegyszert a borba szlogeneket hangoztatnunk (én sem vagyok a borok vegyszerezésének a híve, nem is vagyok vegyipari cégek bújtatott vagy nyílt ügynöke), de szőlőnövényre a vegyszerek tömkelegét (nem csak felszívódó, hanem kontakt fungicid is az!) juttatjuk ki, amelyek nem minden esetben bomlanak le maradék nélkül. Tény, hogy nem feltétlenül kell vagy lehet kritikus évben a szőlőt minden betegségtől megvédeni, de egy átlagos évjáratban, az ésszel végrehajtott növényvédelem is sokkalta nagyobb mennyiségű növényvédőszer kijuttatását jelenti, mint ami más növényi kultúra legtöbbje esetében szükséges.

Előzmény: BZoltan (13126)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.12 0 0 13132

Szintúgy.

 

Mindenkinek szíve joga rézgálicot és más az egészségre ártalmas vegyszert innia.

 

Kezsu Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13131

Így igaz. De jó lenne ha így működne a haza borvilág...

 

 

Előzmény: BZoltan (13126)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13130

Ezzel tisztában vagyok én is, az érettséget az egész szőlőre értettem.

Előzmény: Daeril (13129)
Daeril Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13129

Az ízt vagy a mag érettségét nem nézed? Van hogy a melegben beaszalt szőlő 23°MM-osan is érettlen és van hogy gyönyörű érett 19°-osan is. Szerintem a cukorfok önmagában nem meghatározó.

Előzmény: csabi_felvidek (13128)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13128

Nem mondtam hogy kell, de szerintem sokkal finomabb lesz ha érett szőlőből készítünk bort. Nálam az érett kékszőlő 21-es mustfoknál kezdődik, de a 22-23 közti mustfokot tartom ideálisnak... persze én a saját számíze szerint készítem a boraimat...

Előzmény: Daeril (13109)
gyorgy45 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13127

Tiszteletben tartom,és tudomásul veszem e tárgykörben kifejtett véleményedet.A további vitát a magam részéről befelyezettnek

tekintem.

Előzmény: BZoltan (13120)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13126

Tényleg nem akarok vitatkozni erről, mert pontosan tudom, hogy nonszensz ebben a témában konszenzusra jutni.

 

Ha nem muszáj, nem kényszer akkor nem pakolok a saját szervezetembe önként és dalolva mérgező vegyszereket... vagyis rézgálicot sem innék, még kis dózisban sem

 

Ha egy borom fingszagú lesz és ez nem kezelhető vegyszerek nélkül akkor az a bor nem bor.   Én egyébként a növényvédelemmel is így vagyok... ha brutális mennyiségű felszívódó fungiciddel kellene megküldenünk a szőlőt azért, hogy legyen borunk akkor inkább ne legyen borunk.  Mert bort nem _KELL_ minden évben, minden szőlőből csinálni... szerintem bort készíteni egy lehetőség. 100-150 éve ezt még elfogadta (és nem is volt olyan profi a vegyipar) mindenki és volt is elképesztő ingadozás az egyes évjáratok mennyiségében.

 

Manapság meg fel vagyunk háborodva ha nem jön le mililiterre és ízre évről évre ugyanaz a bor... 

 

Előzmény: GENOM_66 (13125)
GENOM_66 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13125

Nyilván nem szoktam szar bort inni!

De ha van egy egyébként igéretesnek mutatkozó borom, ami menet közben fing szagú lesz, nem fogom csakazért is kiönteni, vagy jobb esetben a szivacsoknak odaadni, nem azért dolgoztam egy éven át. Egyszerüen megpróbálom megmenteni. Erre a levegőztetés nem mindig megoldás. Véleményem szerint egy ilyen borba adagolt 0,5-1,0 g/Hl CuSO4x5H2O nagyságrendileg kisebb kockázatot rejt a szervezetre nézve, mint egy járványos (pl. 2010-es) év fokozott növényvédelme után a gyümölcsön(-ben) megmaradó szermaradványok és bomlástermékeik.

 

Előzmény: BZoltan (13124)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13124

Sima kérdés volt (kérdőjel nélkül)

 

Téged kényszerítettek már arra, hogy szar bort igyál? Engem még soha, de nem ismerek olyan embert akinek szar bort _KELL_ innia. 

Előzmény: GENOM_66 (13123)
GENOM_66 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13123

Ezt a stukker kérdést kevéssé értem...

Előzmény: BZoltan (13122)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13122

Neked kilencmilis  stukkert tartanak a fejedhez, hogy fingszagú bort igyál.

 

Az, hogy mi mérgező és mennyire az egy izgalmas téma. Én csak azt mondom, hogy ha nem kell, akkor nem tolnék a szervezetembe feleslegesen semmilyen mérget.

Előzmény: GENOM_66 (13121)
GENOM_66 Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13121

A vegyszerezéssel kapcsolatos nézeteimre és gyakorlatomra ez nem adekvát válasz. Lényegében megismételhetném GYORGY45 legutolsó hozzászálásák e tárgyban.

Ellenben a fingszagú bort én nem szeretem meginni, ha egyszer véletlenül az lett.

Egyébként a kén-hidrogén meglehetősen mérgező gáz!

Előzmény: BZoltan (13119)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.11 0 0 13120

Szerintem nem _KELL_  Enni kell, inni kell, lélegezni kell, gyereket nevelni kell, dolgozni kell... de bort csinálni nem kell. Én ha egy bor gatya akkor azt lepároltatom és nem felpancsolom... de én ebben a kérdésben eléggé koczka vagyok és rendszeresen vívom ki a vegyipar rajongóinak a dühös gyűlöletét.

 

Szerintem ha büdös a bor akkor fejtések, levegőztetés és türelem a megoldás és ha ezek sem segítenek akkor mehet az üstbe kifőzetni. Az is szesz :) az is jó.

Előzmény: gyorgy45 (13117)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!