Keresés

Részletes keresés

lódri1 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4350

Az ecettel való oltást kecsketej esetén milyen arányban kell használni?

L.Myke Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4349

Persze a munkahelyen felejtettem az oltót... :S Irány vissza... +60km... Drága sajt lesz az már biztos...

lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4347

Köszi! De kicsitsokkal, vagy nagyonsokkal?

Akkor majd kipróbálom.

Előzmény: Törölt nick (4346)
lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4345

mielőtt azt gondolja valaki, hogy különleges szakkifejezéseket használnék, amiket nem tudok:

a présedény súlyát = a présedény formáját

Előzmény: lkaresz81 (4344)
lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4344

Sziasztok,

 

Kecsketejből kezdtünk sajtot készíteni. A http://sajtkesziteshazilag.blogspot.com/ leírás alapján ecettel. Általában 2 napos kecsketejből készítjük amit szűrés után addig hűtőben tárolunk.

Az első alkalomtól kezdve jól sikerült.

A 15 perc csurgatás után már nehezen vette fel a présedény súlyát az alvadék a savó annyira lecsöpögött. Néhány óra préselés után már fogyasztottuk is a sajtot ami nem volt  vizes, savós, késsel szeletelhetővé vált. A kihozatal: 2,5 l tejből ~ 34 dkg sajt.

Mi a recept szerinti forralást komolyan vesszük és amikor forr a tej akkor kerül bele a só, majd az ecet. Ez így jó? Nem veszik el sok értékes anyag a forraláskor?

 

Rendeltem időközben oltót is, amit még nem próbáltam mert vártam a hőmérőre...

Olvasva az oltós gomolya recepteket nekem hihetetlenül bonyolultnak tűnnek a fentihez képes: 38 fokon beoltás, hőmérsékleten tartás, aprítás, megint aprítás, utómelegítés, még jobban aprítás, csöpögtetés 1 napig....

Mennyivel jobb, különlegesebb az így készített sajt mint az ecetes csapatás esetén?

 

L.Myke Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4343

Jah és még 1 kérdés! Ugyanolyan körülmények között tegyem bele mint a sima kultúra? Azt 35 °C-on tettem bele 30 percig. Jó ez így az élőflórás tejfölnél is?

Előzmény: L.Myke (4342)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4342

Köszönöm! Eszerint fogok eljárni. :)

 

Szerintem is csak gyenge. Én is jártam már így, de igazából borjúval. Nem tudott felállni a születése után 10 órával. Először azt hittem, hogy a csípőjéval van a gond, de föcstej itatása után 7-8 órával már magától állt és kérte a tejet. Szóval szerintem ha megerősödik nem lesz semmi gond! Sok sikert hozzá! :)

 

És további szép napsütéses napot Mindenkinek! :)

Előzmény: tavaszváró68 (4338)
elefada Creative Commons License 2011.03.21 0 0 4340

Ilyenkor még 6,8 körűl a ph, nehezen indul a savanyodás a kecsketejnél.

Hagyj több idöt a kultúrának, és a sajtkonyhában ne legyen 20 fok alatt a hőmérséklet.

Ami nyáron 3 óra alatt végbemegy, az most sokszor 10-12 óra alatt.

Teszteled a tejet CMT-vel?

Előzmény: tavaszváró68 (4337)
elefada Creative Commons License 2011.03.21 0 0 4339

Ha lábra tudtad állítani,nem a csípöjével van baj, csak gyenge szerintem.

Az erösebb rovására segítsd a kicsit, míg felerösödik.

 

 

Én is egy szopóreflex nélküli koraszülöttet pátyolgattam egész vasárnap. 

Gyöztünk.

Ma már vadul szívja az anyját.

 

 

A sajtrol:mennyi tej, mennyi oltóval lett 20 perc az alvadás?

Előzmény: Törölt nick (4334)
tavaszváró68 Creative Commons License 2011.03.21 0 0 4338

Bocsi, hogy belekotyogok, 0,25%. Tehát 10 l-be  2,5 dl, 5 l-be 1,25. Mostanság már pont ennyi egy pohár.

Előzmény: L.Myke (4336)
tavaszváró68 Creative Commons License 2011.03.21 0 0 4337

Teli van a púpom a tavaszi indítással. A félkemény és gomolya között céloztam be a sajtom, évek óta esszerint járok el. Mostanra lementem a paraméterekkel a lágysajtig. Mégis csikorog és élvezhetetlen 4-5 nap után is. Mit esznek ezek titokban? Para-kazeint mészkővel?

Sajtozás=kudarcélmények kimeríthetetlen forrása. Mostanában legalábbis.....

L.Myke Creative Commons License 2011.03.21 0 0 4336

És ha élőflórás joghurtot vagy tejfölt akarok használni, abból 5 liter tehéntejhez mennyit kellene adni?

Előzmény: Törölt nick (4335)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.21 0 0 4333

Sziasztok! :)

Gartula a 4 kicsihez. :) Nálam megellett az összes anya. 4 gida és 2 gödölye. Majd teszek fel képeket. Helyesek nagyon! :)

 

Viszont!! :D Holnap újra sajt! De! Most barátnőméknél szeretnénk csinálni és az a gáz, hogy a kultúra a fagyóban van. Hogyan vigyem át hozzá? A probléma ott kezdődik, hogy eljövök dolgozni kb reggel fél4kor és 1kor indulnék hozzá. Itt a melóhelyen van fagyasztó, de aggódok miatta. Kb 20-30 percig "utazna" fagyasztó nélkül. Ötlet? Mi lenne ha nem tennék bele? Pasztőrözni mindenképpen szeretnék. Minden esetben kell kultúra a sajtba? Vagy csak abba kell amit pasztőröztem, mert "kiölöm" a tejsavbaktériumokat? Köszi a válaszokat.

Továbbá! Azt a kisavanyodási próbát, a sajt formába helyezése után, kb hány órával később kell nézegetni? Köszii!! :)

Előzmény: genziana (4331)
genziana Creative Commons License 2011.03.21 0 0 4332

Jah amúgy kertem nincs, volt, de kell már az állatoknak a hely...

Most küzdünk egyért itt a faluban, évek óta parlagon hever, tiszta dzsindzsa. És érdekes, mikor megemlítettük, hogy kellene, már mindenkinek kellene. Eddig nem kellett senkinek sem...úgyhogy no comment.

Előzmény: genziana (4331)
genziana Creative Commons License 2011.03.21 0 0 4331

Négyet??????????????????????????????????

A rekordok könyvébe gyúrsz:)))

Hát gratulálok.

Szerintem, (de vannak itt nálam tapasztaltabb kecskések is) kezdj cumiztatni tehéntejjel. Nálam is úgy nőttek fel. Bár őket úgy hoztam 1-2 napos korukban. De szépen cumival felnőttek, és gyönyörűvé fejlődtek.

Amúgy én is minden nap, minden órában skubizom őket, de csak nem akarnak szülni.

Kettő jauárban szült, egy március 15-én, a többi nem tudom, hogy mikor, de lehet, hogy beszivatnak, és csak áprilisban....

Előzmény: Törölt nick (4330)
genziana Creative Commons License 2011.03.21 0 0 4329

Készítettem "túrót"!

 

3 napi tejet összevártam, felmelegítettem 25 fokra. Belekevertem egy élőflórás tejfölt, rá kb. 3 órára 2 csepp oltót. Tegnap egy nagy sütőrácson vékony rétegben lecsöpögtettem.

Nekem olyan tejföl íze van, de finom lett, és krémes, nem rögös. Inkább olyan krémtúrós..

Mindenesetre a múltkori ízetlenhez képest nagyon jó lett.

Holnap csinálok Chn-el is egy próbát, aztán meglátjuk, hogy kiscsaládomnak melyik jön be jobban.

Mindenesetre ebbe most keverek fűszert meg sót, és pirítóssal megesszük.

 

Amúgy elvileg már kellene lennie medvehagymának nem?

De egyszerűen nem érzem a hagyma illatot, pedig tőlünk 100 méterre már erdő van...

RontóPál Creative Commons License 2011.03.19 0 0 4327

Én utóbb úgy csináltam, h préselés után 16 óra sófürdő, aztán egy nap szobahőmérsékleten, utána hűtő legalul. Azért ott is kell neki még pár nap, h ne legyen annyira "gumis".

Előzmény: Törölt nick (4326)
RontóPál Creative Commons License 2011.03.19 0 0 4325

2 nap.

Előzmény: Törölt nick (4324)
elefada Creative Commons License 2011.03.18 0 0 4321

35 fok 40 perc. Sajtolni u.a.

Ellenörizd a nyújthatóságát.

Még sehol-semmi? Téged is szivatnak?

Előzmény: Törölt nick (4319)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.18 0 0 4320

Még nem csináltam kecsketejből sajtot, csak tehéntejből, abból is csak egyszer, de hozzászólok, ha nem gond. :) Igaz én csak annyi különbséget tudok, hogy míg a kecsketejet 32 °C körül oltod, tehéntejnél ez 35°C kell, hogy legyen. De majd, ha van még más is, akkor a szakértő úgyis válaszol. ;)

Előzmény: Törölt nick (4319)
ZsuR Creative Commons License 2011.03.17 0 0 4318

Hasonlo finomsag a Lassi. http://en.wikipedia.org/wiki/Lassi

Nagyon szeretem cuminnal, gyomberrel, turmeric-kel.  Gyumolccsel is jo - de inkabb a sos fuszereseket kedvelem.

Előzmény: faqkac (4316)
magyar bucó Creative Commons License 2011.03.17 0 0 4317

Én most zsázsával és snidlinggel kevertem és kenyérre kentem. Finom. :)

Előzmény: faqkac (4316)
faqkac Creative Commons License 2011.03.17 0 0 4316

Én nagyon szeretem, és nyáron sokat csinálok, az úgy hívják, hogy Ayran.

500g joghurt, 500g hideg víz, 10g só összeturmixolva. Nagyon kellemes és hűsítő ital!!

Előzmény: magyar bucó (4315)
magyar bucó Creative Commons License 2011.03.17 0 0 4315

A danonnak köze nincs a görög joghurthoz, csak névbitorló. Pont, mint a "Győri" márkanév.

Előzmény: Törölt nick (4313)
elefada Creative Commons License 2011.03.15 0 0 4314

Persze Chn, ugyanúgy, ugyanannyi, mint a sajthoz. Vagy élöflórás tejföl, 1 %.

Nem kell semmi szerkentyú, csak egy sajtruha, vagy pelenka.

Ráfeszíted gumival agy széles szájú edényre, s rálapátolod, vékony rétegben.

 

Előzmény: genziana (4307)
faqkac Creative Commons License 2011.03.15 0 0 4312

Ez a különbség a csepegtetett és a krétaporral sűrített között!! :-)

És a görög akcenusa is szebb!

Előzmény: magyar bucó (4311)
magyar bucó Creative Commons License 2011.03.15 0 0 4311

Ezzel együtt "görögebb", mint a danoné. :)

Előzmény: magyar bucó (4310)
magyar bucó Creative Commons License 2011.03.15 0 0 4310

Tehéntejből készül...

Előzmény: faqkac (4309)
faqkac Creative Commons License 2011.03.15 0 0 4309

Görög joghurt!!! :-))

Előzmény: magyar bucó (4308)
magyar bucó Creative Commons License 2011.03.15 0 0 4308

Valamit szoktam készíteni, finom is, de nem tudom, van-e egyáltalán neve.

Felmelegített, langyosra hűtött tejbe joghurtot keverek, megvárom, amíg megalszik és szűrőben kicsepegtetem. Egy sűrű, kissé tejfölszerű krém lesz belőle. Mi ez?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!