Keresés

Részletes keresés

Armanita Creative Commons License 2005.07.04 0 0 197

Mi tavaly azon az úton mentünk fel, amin Ti akartok. Miután kiértek az erdőből keményebb lesz a terep addig, amíg a másik úttal össze nem ér (azon jöttünk le). Mi via ferrata szettel mentünk. Nem mondom, hogy végig szükséges, de néha nem bántam, hogy rajtunk volt a cucc.

Nagyon szép vidék, de más mint a gránit. Engem kicsit zavart, hogy vizet az ember nem nagyon talál. Vigyázni kell a megcsúszó kövekkel (emiatt érdemes sisakot viselni), és a bakancsodnak is lesz egy véleménye a kőfolyásokról. De ennek ellenére gyönyörű vidék. A kilátás a csúcsról pazar, még azt is látod honnan jöttél (1800m szinttel alább az Aljazevet).

Szívesen írok még infót erről az útról, csak mond meg mire vagy kíváncsi.

Időjárásról annyit, hogy általában du. 2-3 felé megérkezik az eső az Adria felől.

 

Előzmény: Dió83 (193)
Dió83 Creative Commons License 2005.07.04 0 0 196

Közben máshol is utánaolvastam, mindenki azt mondja hogy nehezebb mint a Tátra. Remélem tényleg nem fogjuk megbánni hogy ott túrázunk:) Akkor köszi a segítséget!

Előzmény: dolina (194)
bet-bat Creative Commons License 2005.07.03 0 0 195

Hewó mkinek,

tervezek 1 szlovéniai körutat vonattal és busszal de lehet h csak jövőre fog összejönni mert mindenképpen nyáron akarok menni.Csak annyi segítséget szeretnék kérni bárkitől hogy tudtok-e olyan ifjúsági/diák szállást ami nem túl drága

 

érdekelne még h a helyi "zimmer frei"-ek mien árakkal dolgoznak és hogy a kempingekben július-augusztusban még van-e hely foglalás nélkül

ja és az úticél Ljubljana-Bled-predjamai vár-Skocjan barlangrendszer-Piran

 

és úgy gondoltam hogy a szálláshely pár napig Bledben ill. Ljubljanában lenne,esetleg végig 1 helyen és mindig onnan indulnék mindenfelé

 

szerintetek hogy lenne a legjobb? ja és ha tud vki busz vagy vonatútvonalakat akkor azt előre is köszönöm

dolina Creative Commons License 2005.07.03 0 0 194
Összehasonlítva a Tátrával:
Ott sokkal jobban kiépített minden: utak, láncok és egyéb segítséget adó dolgok.
Itt kicsit ijesztőbb a magasság, de ehhez hasonló gerincen vezető túrista út nincs a Tátrában. Néhol tényleg annyira szűk, hogy egyedül férsz csak el és a lábadnál a sziklába rögzített vastag drótba kapaszkodsz, közben mindkét oldalon szép kis mélység.
Nem pánikkeltésként mondom, de sok emléktábla is van a szerencsétlenül jártak nevével feltüntetve az úton. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy figyelni kell útközben.
A Tátrához képest kevesebb a patak, a tengerszem és a természetes víz, de ahol a Tátrában sziklás-köves rész van, itt hasonló magasságban gyakori a zöld növényzet.
Lefelé nehezebb lesz mint a Tátrában mert nincs olyan jól kiépítve.
Turistajelekre figyelni kell mert minden jel egyforma, bár eltévedni nem fogtok, jól ki van táblázva.
Ahogy emlékszem a csúcson kényelmesen el lehet férni, az oda vezető út lehet "verekedős".
Én a Tátrával szemben elfogult vagyok, úgyhogy az utolsó kérdésedre nem tudnék hiteles választ adni, de attól nem kell félni, hogy megbánjátok, hogy a Júliai Alpokban túráztatok.
Előzmény: Dió83 (193)
Dió83 Creative Commons License 2005.07.03 0 0 193

Megvan a szállás halleluja, emiatt már nem kell aggódnom:)

Köszi az infókat, értettem amt írsz, mi pont ott fogunk felmenni amit ti kihagytatok,  arról érdekeltek volna az infók:( A másik úton majd másnap jövünk le. A felfelé vezető, balra-elfordulós-meredek-útról olyan képeket láttam, hogy nem biztos hogy csak egy jó kondi elég, de majd meglátjuk.

 

"Az Aljazev háztól indulva hamar kettéválik az út. Van itt egy emlékmű a lezuhant hegymászóknak, ha jól emlékszem."

Ez vicces, mikor épp készülnék felmászni a halál torkába, kedvcsinálónak meg kell néznem egy lezuhant hegymászókról szóló táblát...:) Persze sajnálom őket, csak rossz helyre teszik.

Azt hittem amúgy kevesen ismerik, arra sem számítottam, hogy sorba kell majd állni a csúcsra, Tátrában is eléggé le szokott törni amikor meg kell verekedni a csúcson a helyért. Kilátás milyen amúgy? A Magas-Tátrát veri?:)

Előzmény: dolina (192)
dolina Creative Commons License 2005.07.03 0 0 192
Hát sajnos szállásügyben nem tudok segíteni, de az útvonallal kapcsolatban megpróbálok. Mi egy kempinben laktunk a Bohinj tónál és onnan indultunk minden reggel. (még nagyon lelkesek voltunk !!)

A csoport ketté vált és a Triglav ház alatt találkoztunk. Mivel itt a jelzések mindenhol piros kör így nem lesz könnyű egyszerűen leírni az utat. Az Aljazev háztól indulva hamar kettéválik az út. Van itt egy emlékmű a lezuhant hegymászóknak, ha jól emlékszem. Ha elfordultok balra, akkor lehet egyből jó meredeken emelkedni, én tovább mentem (másik lehetőség!) a szép völgy végéig - végig lehet csodálni a Triglavot - és végén kezdődik a kanyargós és hasonlóan meredek szakasz.
A két út jóval a Triglav ház előtt találkozik és együtt megy tovább. Van néhány lánc, de nem veszélyes, inkább jó kondi kell.
A háztól felfelé már nem sok van, de a nagy forgalom miatt lassan lehet haladni, mert ugyanott jönnek vissza is. Végig a gerincen megy, itt már figyelni kell mert néha elég vékony a gerinc és nagy a tömeg, de itt sem kell semmi extra felszerelés, csak egy jó bakancs.
Előzmény: Dió83 (191)
Dió83 Creative Commons License 2005.07.03 0 0 191

Így már értem. Viszont akkor megint ott kötöttünk ki, hogy telószámok nélkül vagyok, ti nem érdeklődtetek előtte át szlovéniába a szálláslehetőségekről, rögtön az 1napos cúcstámadás mellett döntöttetek? Még hívom a tudakozót, de ha nincs telszámom, akkor ezen fog bukni a dolog:(

Kérlek írj valamit az útvonalatokról, milyen szakaszok voltak benne? Milyen sokáig mentetek erdőben, mennyire volt meredek az út utána, milyen teljesítmény és technikai felszerelés kell hozzá? Milyen volt a legdurvább rész? Láncok, vagy esetleg karabíner is? Írd le légyszi ha van időd azt a napod amikor a csúcsra mentetek!

Mi amúgy nem ugyanott akarunk lemenni ahol felmentünk, hanem kissé megkerülve a hegyet.

Előzmény: dolina (190)
dolina Creative Commons License 2005.07.03 0 0 190
Igen, egy nap alatt megtettük oda-vissza. Én még haragudtam a többiekre, hogy reggel elbénáztuk az időt és csak 9(!!)-kor indultunk, de a hegy másik oldaláról kellett átkocsikáznunk az Aljazevhez.

Tényleg nem könnyű egy nap alatt megtenni majd 2000 méter szintet fel és le, de nem lehetetlen. Beszéltünk helyiekkel az uton és persze az igazi az, amikor a Triglavski házból hajnalban elindulsz és látod a napkeltét.

Az is igaz, hogy a nap vége felé nagyon untam már lefelé jönni, de sötédedésre visszaértünk az Aljazevhez. Nem voltunk maratoni futók, de az átlagosnál jobb volt az erőnlétünk. Ma már én is úgy vállalnám be, ahogy Te tervezed.
Előzmény: Dió83 (189)
Dió83 Creative Commons License 2005.07.03 0 0 189
Hülyeséget írtam, bocs. Szóval az Aljazev háztól indulunk mi is a Triglavra, reggel. De egy nap alatt nem tudunk felmenni a hegyre és le is menni, az lehetetlen (ezért szállnánk meg a triglavski domnál fent, este). Nektek ez így belefért időbe? Nem értem 100% amit írtál, akkor egy nap alatt felmentetek az aljazev domtól a csúcsra és még aznap vissza?
Előzmény: dolina (188)
dolina Creative Commons License 2005.07.02 0 0 188
Hello!
Voltam a Triglavon és az Aljazev háztól indultunk, de nem aludtunk ott, hanem kocsival felmentunk a házig és ott parkoltunk. Esetleg ha nem sikerül szállást szerezni, akkor ez is lehet egy módszer. És természetes utána pedig visszakocsikáztunk a kempingbe.

Az időjárás minden hegyen kiszámíthatatlan, mindenre fel kell készülni. Nekünk olyan szerencsénk volt, hogy végig kánikulában mentünk.

A háztól két út visz fel a csúcsra és az alatta lévő háznál találkoznak. Az egyik távban és időben is rövidebb, de meredekebben emelkedik. Én a hosszabb úton mentem. A ház és a csúcs közötti szakasz elég szűk, lassan lehet haladni mert általában nagy a forgalom.

Kérdezz még nyugogtan.
Előzmény: Dió83 (187)
Dió83 Creative Commons License 2005.07.02 0 0 187

Üdv, és szia Dolina!

Stupiddog (édesanyám) kért az előbb a Tátrás topikban a Triglavval kapcsolatban segítséget tőled, én tenném fel a konkrét kérdést:

júli20-21-22-23 mennék oda másodmagammal, 1 napos csúcstámadást tervezek, este pedig az Aljazev domban szállnék meg. Másnap a Triglavski domban. A gondom (ami elég nagy gond), hogy nem tudok szállást foglalni, mert az aljazev dom 00 386 031 384 013 című telefonszáma egyszerűen nem üzemel, ez ugyanez elmondható a másik menedékházra. Neten is ezt a számot találtam, meg még 2őt, azok se működnek, és nem értem miért. Emilben is próbáltam szállást foglalni, nem válaszoltak.

Voltál a Triglávon? Bármilyen segítség jól jönne, ami azt eredményezné hogy le tudom foglalni a szállást (pl egy új szám).

Köszi előre is!

u.i.: milyen idő szokott lenni arrafele, milyen sűrűn van rossz idő? Van még esélyem 3 héttel a túra előtt egyáltalán szállást foglalni?

sskgbr Creative Commons License 2005.07.01 0 0 186
Ha tanácsolhatom menj át az Utazás Szlovéniába fórumra és ott a tavalyi beszámolók között rengeteg ötletet, praktikus hozzászólást találsz. Sőt az ezéviek között komlett "utikönyvet" is felfedezhetsz.
Előzmény: Camus (185)
Camus Creative Commons License 2005.06.30 0 0 185

Jaja, bár én reggel 7-8-nak jobban örültem volna :).

Csomagmegörzőt használt valaki? Kb mennyi lehet óránként? Prágában elég olcsó volt.

Az is lehet, hogy az alapgondolat marad, Triesztbe, busszal, s onnan Piranba. Triesztbe elméletileg hajnali 4 órára érkeznék meg. Piranból mennék akkor Lj.-ba városnézésre egy napi program keretében. Jü ó lenne azért 20 nappal indulás előtt megvenni a jegyet, mert az ugye 25% engedmény. Csak ez kötött lenne. Vonat gondolom 1 hónapos felhasználási idővel ejthető meg. Holnap megkérdezem már, hogy mennyi lenne e BP-Lj retúr vonatjegy. Busz 13 500 FT-ból kijön 1 főre, Triesztbe.

Sátorozott már valaki Strunjanban? Melegvíz stb. gondolom azért van:) . A kemping milyen messze van Pirantól?

 

Amúgy Bled, valamelyik cseppkőbarlang, Trieszt, Lj, van beírva a programkönyvembe. Valamilyen túra jó lenne még: kobarid, vintgar, bohinj - ezekről láttam pár képet a neten, nem rossz. Mindhárom hely a Triglav nemzeti parkban van?

Előzmény: neomedia (184)
neomedia Creative Commons License 2005.06.30 0 0 184

Leghamarabb hajnali 3-ra ott lehetsz:-))

Buszjegyet vehetsz a sofornel!

Előzmény: Camus (183)
Camus Creative Commons License 2005.06.29 0 0 183

Azért elég hihetetlen, hogy nem indít járatot a volánbusz Szlovéniába. 3 vonatjárat van pestről, de leghamarabb is 16 körül érkezek meg Lj.-ba.

Szlovénián belüli buszjáraton a jegyet a soförnél kell megváltani, vagy csak előre megváltott jegy érvényes (mintha Csehországban ez lenne) ?

tacom Creative Commons License 2005.06.29 0 0 182

Camus: mindenféle szlovén, meg ljubljanai honlapon rajta voltak ezek a szállók. Küldtem e-mailt nekik, amiben érdeklődtem, van-e hely egyáltalán. Pár napba beletelt a válasz, és ezekről a kollégiumi helyekről azt írták vissza, hogy csak június 25-től nyitnak (mert ugye előtte még gimnazisták laknak benne), mi meg 22-25-ig mentünk. Kivéve szerencsénkre egyet. De lefoglalni így szállást nem tudtunk, címekkel fölszerelkezve indultunk el.

AZ első hely:Dijaski Dom Poljane, cím: Ljubljana, Potocnikova u. 3., e-mail:dd-poljane@guest.arnes.si, ez 2900 tolár/fő/éj volt.Itt töltöttünk 3 éjszakát. Kb.15 percnyi sétára a belvárostól. Ja és persze ez csak egy szoba ágyakkal, fürdő, wc a folyosón. De tiszta!!!És rajtunk kívül talán ketten voltak még vendégek. Az ablakunk pedig egy dombra nézett...az asztal meg persze az ablak előtt volt, így élveztük a reggelizés közbeni kilátást(ja mert a 4. emeleten volt, lift nélkül:))

A második hely tipikus youth hostel(Dijaski Dom Tabor, cím:Lj, Vidovdanska u.7(vigyázat:bejárat az épület mögötti utcáról:)), e-mail:ddtabor-lj@guest.arnes.si), de ez csak 25-én nyitott a fenti ok miatt. Viszont akkor megtelt mindenféle nációval:lengyel, chilei, olasz, svéd stb. Itt töltöttük a negyedik éjszakát 3500 tolárért/fő/éj. Rendesek voltak, mert nem volt youth hosteles kártyánk, és úgy 4300 lett volna azt hiszem, de mondták, hogy ó, semmi baj, diákok vagyunk biztos, meg mi vagyunk a második vendégük(reggel fél kilencre odamentünk). Itt a szobában volt egy csap is, de a zuhany, wc szintén a folyosón volt. És reggeli: na persze nem villás...dzsem, mogyorókrém, többféle kenyér, müzlik, tej, tea , gyümölcslevek stb.Ez a szállás kb.5 percre lehetett a főtértől.

Hoppá, remélem ez nem minősült reklámnak...;)

Csak úgy említés szintjén, de fontos lehet: a bevásárlóközpontok(Tesco-szerű, Le Clerc volt a neve, a külvárosban, meg a Spar) Ausztriához hasonlóan 8-8.30 körül nyitnak!

Előzmény: Camus (180)
passager Creative Commons License 2005.06.28 0 0 181
Egyetértek H G-vel
Előzmény: Tiszteletes úr (176)
Camus Creative Commons License 2005.06.28 0 0 180
tacom: Ljubljanában hol találtál ennyiért diákszállót? Előre foglaltátok, vagy ott találtatok rá?
Előzmény: tacom (178)
H_G Creative Commons License 2005.06.28 0 0 179
Tudtommal az Index fórumain nem szabad reklámozni, floodolni pláne nem, trianonozással pedig kéretik a Polidilibe fáradni!!

Előzmény: Tiszteletes úr (176)
tacom Creative Commons License 2005.06.28 0 0 178

Üdvözlet mindenkinek!

Két napja jöttünk haza Szlovéniából, és mondhatom, feljthetetlen élményekkel!Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az országot, ami szerintem a magyarok körében nem annyira felkapott...hiszen magyarokkal alig-alig találkoztunk.

Ljubljanaban volt a szállásunk, diákszállón 2900 illetve 3500 tolár(a tolár a forinttal majdnem 1 az 1ben számolható) körül, utóbbi reggelivel. Tökéletesen tiszták, kulturáltak, és ezt mindennel kapcsolatban el lehet mondani, nem csak a szállásról. Az emberek kedvesek, segítőkészek, sokan értenek valamilyen idegennyelven(hazaérve zongorázni lehetett a különbséget...)Ljubljana kedves város. Persze senki ne számítson bécsi vagy párizsi pompára!Nekünk talán pont azért tetszett annyira, kis hangulatos sétálóutcák, ahol este 9 körül beindul az élet. Megtelnek az éttermek, kávézók, elsősorban helyiekkel (így június végén legalábbis), az asztalok az utcácskák közepén, gyertyákkal...nagyon tetszett.

Postojnaba érdemes minél korábban érkezni!Mi 9.30kor érkeztünk, épp csak elkerülve a tömeget!Érdekes volt a kisvasúttal robogni a fantasztikus cseppkövek között. Aztán táblák alatt gyülekeztünk, annak megfelelően, ki milyen nyelvet ért meg, és tettünk egy körsétát, majd végül megint a kisvasút hozott ki minket.

Ide 10km volt a Predjamai vár...meseszép...egy barlang szájában egy vár. De ami engem legjobban lenyűgözött az a Skocjani barlang volt, az UNESCO-örökség, a világ legnagyobb föld alatti kanyonja. Nem tudtunk betelni a látvánnyal!!!Sokkal kevesebb volt a látogató, mint Postojnán, kevésbé  kiépített, vadabb, lenyűgözőbb!Ezt látni kell!

Aztán persze Bled, Bohinj, Száva-forrás-vízesés-mind a természet csodái. Skofja Loka pedig megintcsak egy hangulatos kisváros a középkori, kopottas házaival; itt a legjobb átmászni a dombon lévő kis templomhoz, és onnan gyönyörködni a látványban!Mi is teljesen kitikkadtunk már, dög meleg volt, de nem bántuk meg.

A fürdőzést Portorozban ejtettük meg, majd kora este átmentünk Piranba sétálni:aki kedveli a horvát halászfalvakat, nem fog csalódni Piranban sem!

Az autópálya nem olcsó(ha jól emlékszem 6000 tolár volt minden össze-vissza), a benzin kicsit olcsóbb(38 liter 8300 tolárért azt hiszem), mint itthon. A belépők elég borsosak, de emiatt nem szabad kihagyni semmit!

Szóval tényleg, aki szépet szeretne látni, kulturált körülmények között ráadásul, irány Szlovénia!Nem fogja megbánni!

Camus Creative Commons License 2005.06.27 0 0 177
Piran környékén találtam 3 kempinget. Tud valaki szolgálni infóval, hogy melyik érdemes választani? Strunjanál lévőt néztem.2000SIT/főt ír, ez tartalmazza a sátorhelyet? Olvastam valahol, hogy Piran Strunjanból, gyalogosan nem olyan vészes.  Ljubljana-i jó kemping is érdekelne. Köszi.
Tiszteletes úr Creative Commons License 2005.06.22 0 0 176

 Az elcsatolt Muravidéken látható Mártonhely gótikus temploma, belül tele középkori freskókkal.

 

Magyar oldalról, az Őrségből indított túrákon is megtekinthetitek. Ilyen térképpel ellátott, részletesen kidolgozott, képekkel illusztrált túraútvonalak találhatók pl. a veleméri Cserépmadár szállás honlapján is.

Camus Creative Commons License 2005.06.20 0 0 175
Camus Creative Commons License 2005.06.20 0 0 174

Találtam egy buszjáratot Trieszt-Piran között. Belinkelem, hátha mást is érdekel

 

 

Camus Creative Commons License 2005.06.20 0 0 173
valaki meg tudja mondani, hogy Triesztből mennyire van lehetőség Piran környékére eljutni?Olaszul nem tudok. Strunjan Pirantól ha jól tudom 2 km. Strunjanban keresek akkor szállást, egyenlőre csak 1-et találtam.  Trieszt meg kb 25 km lehet Pirantól.
Camus Creative Commons License 2005.06.15 0 0 172
Köszi a válaszokat!
vizes zsemle Creative Commons License 2005.06.15 0 0 171

Triesztbe van vonat Bpestről, napi egy, ez Ljubljanán is átmegy. Koperbe nem megybe, mert Divaca-nal elágazik.

Szállás:

Ljubljanában a Rozna Dolina nevű campusban van nyáron bőven szálláshely, próbáltuk párszor, igen különböző szintű szobákat lehet kivenni.

A városban van egy király youth hostel: Celica. Ez korábban egy szerb fogda volt, felújították, de a szellemét meghagyták, 4 napig én is laktam itt, rengeteg külföldi csóka volt, ha reggel elmész és este bezuhansz, kíváló választás lehet, közel a vasútállomás.

Barlangban ne hagyd ki a Skocjanske jamet, Lipica mellett van, Postojna is szép, de a Skocj. brutálisan hatalmas. Innen nem messze van Trieszt mellett a Grotta Gigante, Európa egyik legnagyobb barlangrendszere (Óriások barlangja), trieszti szállásötlet lehet a Hotel** Alabarda, a belvárosban van, közel a pályaudvar, nagyon kellemes hely és nem volt drága (interneten is foglalható).

Negatívum, hogy stopposként nehezen vesznek fel (próbáltam egyedül, ketten és bandával is), a vonat amennyire komfort, annyira kevés helyen áll meg, a busztársaságokat (melyik olcsóbb, melyik jobb) 3 hónap alatt sem tudtam átlátni.

Ljubljanaban meg annyi a pofás söröző/kocsma/pub, mint égen a csillag. Egy hónapig bírtuk, hogy minden este máshová mentünk.

 

 

Előzmény: Camus (168)
dekle89 Creative Commons License 2005.05.24 0 0 170
Camus, ha gondolod én szívesen válaszolok a kérdéseidre. Küldd el az MSN címed: reg01@citromail.hu
Előzmény: Camus (168)
neomedia Creative Commons License 2005.05.23 0 0 169

A BP-rol indulo nemzetkozi vonatok nem allnak meg Koperban.

Friss kepek (Piran-Bled-Bohinj-Ljubljana):

http://www.neomedia.atw.hu/webpub

Előzmény: Camus (168)
Camus Creative Commons License 2005.05.20 0 0 168
Én is azon gondolkodtam, hogy biztos van vonat Triesztbe is, onnan meg már nem sok az út, ha nem állna meg Koperben. Csak 2-en lennénk, szóval egy 2-3 fős apartmant keresek. ICQ-n, MSN-en, lehetne veled dumálni ? Anno Szlovákiáról sok élménybeszámolót, leírást, képet találtam, de Szlovéniáról, főképp ami érdekelne nem igazán. Pár konkrét szállás is érdekelne. +barlangok, túrák stb. :). Emailcímemre tudsz írni. Utánnanézek ennek a vonatnak. Köszi az infókat.
Előzmény: sskgbr (166)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!