A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én meg megmondom őszintén, talán 2-3x porszívóztam ki, amóta nálam van, ennyi, tartályt sem szedem le mosogatni. Nem érzek negatív változást az ízeken.
"napi 1-2 adag van max daralva az Ibi-vel milyen gyakran erdemes tisztitani?"
Én havonta szoktam. Egy tasak PulyGrind 3-szor "ledarálva", aztán daráló tetejét leszedem, kiömlőcsőrt is, és kiporszívózom az egészet. Babtartót és kiömlőcsőrt mosószeres vízzel és szivaccsal átmosom, kávéolajtól megtisztítom, ne avasodjon.
"espresso finomsagu gyari beallitassal van szallitva..."
Na ezen a szövegen én is jót röhögtem, igazad van. Van egy kollegám, az kerek egy hónapig állítgatta, amíg eltalálta a kellő őrlésfinomságot. Sajnálta kidobni a kávét, és 1-2 fordulatokat tekert csak naponta. És képes volt türelmesen várni, tekerni-várni-tekerni-várni hosszú hetekig!!! Ááááááááá!!! Miután megvásárolta és negyedik napja mondta, hogy "még nem az igazi", én már akkor mondtam neki, hogy már a vásárlás időpontját is el kellett volna felejtse, nemhogy azt, hogy be van állítva nagyjából a gépe... Na ez az, amit én nem bírtam ki. Nagyon sajnálom, de inkább kidobok negyed kiló kávét, de hadd ne szórakozzunk már egy hónapig. Lehet, én vagyok túl türelmetlen...
Hát persze, hogy durva ez az időzítőkapcsoló, azért ezek jó nagy különbségek... De végülis mindegy, daráljon normálisan, és akkor O.K.!
A shot-os pohárba való őrlés szerintem is a legjobb, nem véletlenül írtam be, kosz semmi, "hátbavághatod" Ibikét darálás után, ütögetheted darálás közben a pohár belső szélével a kiöntőcsőrt, könnyű szemre, ill. térfogatra adagolni, ráadásul az 58-as szűrő ráborítva, kicsit összerázogatva tökéletesebb, mint a WDT, nincs őrleménycsomósodás, egyenletes az őrleményeloszlás, szerintem nagyon jó!!!
És nekem tényleg az tetszik nagyon, hogy a shot-os pohár térfogat-adagolás alapján 60 ml őrölt kávéból (ami 14-15 gramm, tehát legfeljebb plusz-mínusz 1 gramm eltérés szokott lenni eltérő kávéfajtánként) 60 ml eszpresszó készül, szerintem érdekes arány ill. összefüggés:-))
jaja, en is egy kis uvegpoharba daralok. teljesen jol bele lehet onnan zuditani a szurobe :) es a sulyat is tudom azaz ha neha megmerek 1-1 orlemenyt akkor ha elfelejtem elotte a tarazast akkor is ki tudok fejben matekozni hany grammot daraltam :)
...
nekem is a gyari beallitasokkal az Ibi hasznalhatatlan volt. pedig a weboldalon buszken irjak, hogy espresso finomsagu gyari beallitassal van szallitva.... francokat :)
azt hianyolom, hogy nincs rajta egy epeszu skalazas. a felragasztott matrica eleg vicces es ha kiveszem a babtartot akkor pld el is "maszik" szoval ez kicsit igenytelen
mas.... puly grind-et beszereztem. napi 1-2 adag van max daralva az Ibi-vel milyen gyakran erdemes tisztitani? eddig meg nem estem neki mert nem sokat daralt a kis kicsike osszessegeben....
a hangra visszaterve nem tudom milyen volt regen, de azert tud szolni rendesen gondolkodtam is mar rajta, hogy van-e mod a hang tompitasara. csukott ajtonal a felesegem a fenti haloszobaban siman felebred ra ha a foldszinten a konyhaban daralok :)
vasarlas utan lepattintottam a felso reszet az oldalso ket kis ful lazitasaval es bele tudtam lesni kicsit.... van benn ures hely boven ahogy skubiztam... lehet megoldas talan a zajcsokkentesre is valahogyan..... en nem bannam ! :)
Nem meglepődni, tekerd át oda vissza, meg kicsit kocogtasd meg a gépházat finoman. Lehet valami megvan benne "olaszosodva" kicsit.
Reggel én is meglepődtem, mert szokásos dupla mennyiségre állítva darált egy rendeset, majd a másodiknál lekapcsolt félidő elött. Nem darált levegőt, semmi extra. Vagy van valami beragadás érzékelő, s aszitte, elakadt benne a bab, s amiatt oldott ki, vagy nemtudom. Utánna meg ment megint normálisan.
"nekem total semmi nem volt benne a dobozban amikor vettem."
Amikor magamnak vettem, akkor sem volt benne tájékoztatás, de ezt írtam, korábban szó volt róla. Sőt, korábban egyik dobozában sem találtam semmit azon őrlők esetében, amelyeket másoknak vásároltam. Ezek szerint a gyártó megtáltosodott:-)) Meg is lepődtem. Sőt, a csomagolás is kicsit igényesebb, mint korábban. Remélem, így is marad, megérdemli ez a daráló.
Hát ez is arra utal, hogy ahány időzítő az IberItalon, annyiféle... Eddig 5 db. IberItalt állítottam be, általában úgy, hogy 8 grammot daráljon egy gombnyomásra. Beállítási pozíciók az időzítőgombon: össze-vissza voltak, egyik gépből nem következett a másik...!
A tegnap vásárolt IberItal időzítőjét maximumra állítva 80 másodpercet pörög. minimumon nem mértem, de a 7-8 gramm ledarálásához szinte a minimumbeállítás elégséges. Ez a saját gépemen a középállásban van, tehát a "minimum" és a "maximum" időpozíció között.
Utóbbi időben be is rágtam ezért, nem kínlódom, térfogatra adogolok, és kész. Mindenhol ezt teszik, nálam is bevált. Hiába van beállítva egy darálóadagoló egy-egy jobb vendéglőben, kávézóban, a baristák úgyis "fele mellé-fele belé" szórják, és annyit húznak, hogy tele legyen a szűrő.
Nálam -- már említettem, hogy pohárba darálok --, a shot-os pohár 30 ml-nél van a 7-8 gramm (kávéfajtája válogatja), a 60 ml-nél 14-15 gramm, tehát ezt figyelve térfogatra őrlök. Főleg 58-as szűrőnél a bevett gyakorlat az, hogy csordultig töltik, WDT-vel eloszlatják az őrleményt és tömörítik, megy is a főzőfejbe, nincs mit túlvariálni.
Ha Einstein IberItallal darált/kávézott volna, szerintem ez alapján találta volna ki (szerintem nem felfedezés, csak egy elmélet!) a "relativitás-elméletet". Merthogy Ibikével minden relatív, abszolút egyedi. Őkelmével való intim viszonyrendszerben és összecsiszolódásban lehet megfelelően, sőt, igen jó minőségben kávét darálni. De az első randevú még a harcedzettebbeket is kikészíti:-))
Nalam a Brita vizzel a gep egyaltalan nem vizkovesedik. A tartalyon sem latszik a vizkoves "perem" ami eddig asvanyvizzel nagyon csunyan ott volt. Izre nalunk (Diosd) kivalo a viz amit a Brita "gyart" Semmi de semmi mellekiz
Ellenben anyoseknak is vettunk es Nyiregyhazan pld allitolag van vmi fura mellekize Legalabbis apos ezt allitja. Anyos siman issza. Ha legkozelebb megyek akkor magam is lecsekkolom majd... :)
nahh ez erdekes... nekem total semmi nem volt benne a dobozban amikor vettem. meg csodalkoztam is nem mintha nagyon kellett volna de se magyar, se angol manual nem volt benne...
az idozito szerintem jol hasznalhato : en siman be tudtam allitani, hogy 1 daralassal 8 gramm kavet "kopjon ki" ha tobb kell (pld marzocco duplahoz) akkor pedig az itt tanacsolt kototuvel piszkalok meg bele 1-2 grammnyit ami ott figyel :)
Igen, ezért "rossz" az Iber. Viszont pont ez a gyakrolatilag végtelen állítási lehetőség az előnye is egyben. Csak ugye elöbb vág képet hátrányként, aztán szokva ismerkszik a dolog, s onnét tudod értékelni az előnyét is. ~ : D
"Az első jó pozíciót nehéz megtalálni. Általában nagyon."
Hát igen, éppen ezt tapasztalom, és nagyon unom, ha ismerős megbíz darálóvásárlással, mert akkor általában nekem kell beállítani. Nyilván finomhangolni majd ki-ki saját maga teszi, de amíg eltalálja az ember a "nagyjából eszpresszóképes" őrleményt, hát nem tudom, de én mindig leizzadok... Naaaagyon utáááálom...:-))
És rendesen van KV a tartályba, vagy csak 1-1 adagnyit teszel bele? Mert azért a duplát röhögve lekéne tudja tolni. Esetleg érdemes lenne áttekerrni másik felé, meg megnézni "középállásban" is, mit tud.
Az a jobb oldalon alul lévő időzítő engem mocskosul felbosszant...konkrétan nem tudom annyira feltekerni, hogy egy duplára elegendő örleményt adjon...maxra van állítva, és igy is 2-3szor kell megnyomnom mire elég lesz a kávé...
Érdekes ez a brita téma, csak nem értem ha ennyirá káros, akkor egy csomó gyártó miért alkalmazza a kávégépekben is. Pl. a grimacban is egy olyan brita vízlágyító van, mint a kancsós megoldásnál, de sorolhatnám. Persze ettől még lehet mérgező :) .
Más...
Andrew: légyszi küldj mélen egy címet, ahova tudom postázni a tesztanyagot.
Amugy lehet tanácsot adni. Le is írtad a lényeget. Az első jó pozíciót nehéz megtalálni. Általában nagyon. Aztán onnét van még egy finomhangoló kör, pár napig-hétig, aztán játék a kávéváltáskor, jobb esteben már sokkal szűkebb tartományban.
DE, az általában konstans, hogy X féle kávéra beállításhoz képest Y féle kávét merre és nagyjából mennyivel érdemes módosítani.
Én többek között ezért is szoktam kérdezni, ha mintát, új kávét kapok, hogy mihez képes merre menjek. Mondanak 1-2 féle kávéhoz képest irányt, és gyakorlatilag "vakon" belehet lőni egész jóra az örleményt. Persze, kicsit utánna kellhet menni, de ott már csak fél-másfél fordulatos tartomány van általában. Még két kávé között gyakran 3-8 teljes fordulat is lehet.
egy barátom megkért IberItal vásárlásra, egy kollegámnak Expolygon felé volt dolga, hozott egyet a tegnap. Na, be is üzemeltem. Ez egy krómozott IberItal Challange, amit itt a többen használunk. Hát én nem tudom, hogy ez egy új széria, vagy sem, de lényegesen halkabb, mint az enyém, nem értem, hogy miről, miért. A motorhang sem olyan mély, inkább kicsit magasabb. Engem egyébk. nem zavar a hangos daráló, azt a pár másodpercet ki lehet bírni.
Az viszont kicsit fárasztó volt, hogy jó fél órát kínlódtam, és majd negyed kiló kávét kellett leadarálnom (kidobnom), amíg végre beállt a daráló. 30-40-et kellett a "durvább" irányba tekernem, amíg eszpresszóképes lett az őrlemény.
Újdonság viszont a korábbi "gyakorlathoz" képest, hogy a csomagolásban végre volt egy normális "User manual", eredeti, lezárt borítékban, angolul, mikor megláttam, nem értettem, mit akar a gyártó és miért irogat levelet:-)) És adtak hozzá normális magyar nyelvű használati utasítást is.
Másik dolog, ami feltűnt az én darálómhoz képest: a gép jobb oldalán, alul van a darálás-időzítő (adagolás-szabályozó, időzítő), hát ezt is teljesen másként, más pozícióba kellett állítani, hogy ugyanolyan idő alatt daráljon, mint az enyém...
Mindebből az következik, hogy IberItal esetében távolról tanácsokat adni se őrlésfinomság, se időzítés szempontjából nem lehet. Nem mintha valakinek is újat mondanék itt ezzel, csak megjegyeztem. És egyhamar több szűz IberItal beállítást nem vállalok:-)) Ááááhhhhhhh!!!!!!!!!:-))
Dehogy hülyézek...! A Brita-kancsóban benne hagyod a vizet, vagy csak beletöltöd és rögtön át is töltöd a gép víztartályába? Az, hogy mennyit áll benne a patron (mármint a gyantapatron), nem hinném, hogy számít, az ioncserélés nagyon gyorosan megtörténik, persze, ha nincs lemerülve a gyanta. És a kisgépekben, vagy a nagyobb gépekben is, ott van a tartályban a gyantapatron, az gyakorlatilag folyton ott "ázik", mert rá van illesztve a víztartály szilikoncsövének a végére...
kb. 3 éve használok Brita kancsót. Abból tankolom a Gaggiát, és vízkövesedés gyakorlatilag nincs. A biztonság kedvéért évente 1-2 alkalommal átmosom vízkőoldóval, de alig van látszata, vízkő sehol. Nem tapasztalok ízváltozást sem a kávén, sem a vizen, pedig mi általában Brita-vizet iszunk.