Keresés

Részletes keresés

elefada Creative Commons License 2011.03.27 0 0 4373

2, 2,5 napit most még nyugodtan összevárhatsz.

Mértem, hűtóben a harmadik napra sem indul meg még a savfok.

Szabadon hagyva a konyhaasztalon 48 óra után már emelkedik.

Kultúrával , ha megközelítöleg tartod a höt, 20-24 óra alatt jó. Nem májas!

42-45 fok között szoktam kimelegíteni.

Előzmény: genziana (4371)
elefada Creative Commons License 2011.03.27 0 0 4372

Még csak 5 l tejekböl tudok sajtolni. A forma 40 dkg körüli, a próbák kb 20dkg

Előzmény: L.Myke (4370)
genziana Creative Commons License 2011.03.27 0 0 4371

Huh, ezek nagyon gyönyörűek!

 

Most már nem tudom meg, hogy jó lesz-e pár nap múlva, mert megettük.

Akkor elvileg jól csináltam a túrót, mert tényleg olyan krémtúrós volt.

Most akarok egy kultúrával készültet is készíteni.

Csak az a rossz, hogy kevés a tej, mert csak kettőt fejünk, a harmadik 15- én szült, a többi meg egyszerűen szivat... pedig tuti, hogy van bennük kecskegyerek. Még öt van vissza....

Előzmény: elefada (4369)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.27 0 0 4370

Nagyon szépek! :) Ezeket mennyi tejből csináltad?

Előzmény: elefada (4369)
elefada Creative Commons License 2011.03.26 0 0 4369

Még nem az igazi, bár sokan szeretik a gomolyát éretlenül is.

Az idei első kecskesajtom ma 13 napos, ez már SAJT.

A bontatlan 3 napos, elötte a melegvizes próbasajt.

 

Túróra visszatérve, az oltós türó soha nem lehet rögös. Inkább krémtúró. Nem kell forgatgatni, csak amikor az alja már összeállt, akkor kell megfordítani. Tetejéröl a tejfölt szedd le, az kicsit segít a savóleadásban.

A savas alvasztású, kimelegített sem lesz olyan rögös mint a tehéntejböl. Más a  szerkezet.

Előzmény: genziana (4368)
genziana Creative Commons License 2011.03.26 0 0 4368

A 4 napos sajtom még mindig gumibugyi....

Elvileg nem kellene már "sajtnak" lennie?

 

elefada Creative Commons License 2011.03.25 0 0 4367

Nem feltétlen szükséges hozzá, ott a melegvízpróba.

Előzmény: L.Myke (4364)
elefada Creative Commons License 2011.03.25 0 0 4366

kb. a félóra, de attol függ, hogy zsugorodik, szárad az alvadék, nem az idő a lényeg.

Akkor mehet a formába, ha a göböcskék már nem málnak szét.

 

 

Előzmény: L.Myke (4362)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.25 0 0 4364

Ha lenne savfokmérőm, akkor biztosan tudnám mikor mehet a sófürdőbe a sajtom? :P

Előzmény: elefada (4360)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.25 0 0 4363

Nem te vagy az első aki ezt mondja :D :D

Előzmény: elefada (4361)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.25 0 0 4362

Nem tudom, hogy gond lehet e a savóleadással. Eszméletlen mennyit lemertünk róla. Lehet lenne több is? 34 °C-ra hült vissza. Ha megalvadt, akkor onnantól, hogy felvágom és a formába teszem mennyi időnek kell eltelnie? Valaki azt írta, hogy fél óránál ne legyen több.

Nekem is belesüpped a formába. Színig teszem és mire kiveszem majdhogynem felére esik össze.

Előzmény: elefada (4359)
elefada Creative Commons License 2011.03.24 0 0 4361

Ugy tünik, csatlakoztál a sajtfanatikusok táborába.:-)))))))))

Előzmény: L.Myke (4349)
elefada Creative Commons License 2011.03.24 0 0 4360

JAJajaj! Ne költs titrálásra. Nagy macera, s végülis csak a tejet tudod mérni, sajtot nem.

Sokkal többet érsz pH mérövel. Tudod a tejet, az alvadékot, a sajtot is mérni.

Az őszi gondjaid is megoldódnának szerintem, mert mérni tudod hol tartasz.

A CMT más téma, de szorosan összefügg.

Ha a tej nem százas, azonnal kijelzi. Az ilyen tejjel savanyodási gondok vannak.

Lehet hogy csak koli, de lehet ,( hú most megesznek) szubklinikai mastitis, minden külsö jel nélküli tögygyulladás.

Ha csak egyé is benne van az elegybe, már nem úgy működik a sajt.

Előzmény: tavaszváró68 (4357)
elefada Creative Commons License 2011.03.24 0 0 4359

Inkább a víztartalma.

Csöpögtetés közben, a forgatáskor belesüpped a formába az alvadék, nálad ez nem látszik.

Még mindíg sok a  savó benne szerintem.

Küldök egy képet, hátha segít. Ez még kb reggelre lesz jó, de a csópógtető formáját már felvette.

 

 

Amivel elösegítheted a savóleadást az 1/3 eltávolítása után, többszöri űlepítés, keverés.

Ha elhült az miatt nem adja le, picit rámelegíthetsz keverés közben.

Hosszabb pihentetés a savó leöntése elött.

 

 

Ezt akkor készítettem, mikor te az első sajtod.

Nem kenegettem, csak vizes ruhával van leborítva.

2* csap alatt lemostam, mert 1-2 kékpenész megjelent.

Hétvégén bontom.

 

 

Előzmény: L.Myke (4352)
tavaszváró68 Creative Commons License 2011.03.24 0 0 4358

Nagyon kis csinoska lett, gratulálok!

Előzmény: L.Myke (4352)
tavaszváró68 Creative Commons License 2011.03.24 0 0 4357

Tesztelném én szívesen, ha tudnám az micsoda. Gondolom, a savfok mérésére alkalmas kütyü lehet, a szövegkörnyezetből ítélve. Ha jól tippelek, szívesen venném, ha megosztanád, mert most töröm a fejem, hogy szerzek bürettát, pipettát, és nekiállok titrálgatni, mert kivitelezhetetlen, hogy mindig ugyanolyan frissességű tej legyen az alapanyag.

Előzmény: elefada (4340)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4356

Szeletelhető. Nem annyira kemény, talán olyan állagú mint a sült máj. :) Most ízre nem túl sós, éppen jó. Kicsit savanykás. Talán a tejföl miatt? Egy natúrt érlelek tovább. 18°C-os szobában, naponta többször mosogatom, forgatom. Remélem jó lesz...

L.Myke Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4354

Én úgy tudom, hogy 10 liter tejből 1 kg-nak kellene kijönnie...

Előzmény: lkaresz81 (4353)
lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4353

Ez nomális kihozatal egy gomolya jellegű sajtnál nem?

Előzmény: L.Myke (4352)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4352

Elkészült. :) Majd este megkóstolom. Nekem tetszik.Lett még egy natúr. 8 liter tejből, 1,2 kg. Ez miért lehet? Magas a fehérjetartalma a tejnek? Akkor mérem amikor kiveszem a formából.

 

lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4351

Én az itt leírtak szerint készítem, illetve mivel 15%-os ecetem volt otthon korrigáltam. 2,5l tejhez fél deci 15%-os ecetet használok.

Előzmény: lódri1 (4350)
lódri1 Creative Commons License 2011.03.23 0 0 4350

Az ecettel való oltást kecsketej esetén milyen arányban kell használni?

L.Myke Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4349

Persze a munkahelyen felejtettem az oltót... :S Irány vissza... +60km... Drága sajt lesz az már biztos...

lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4347

Köszi! De kicsitsokkal, vagy nagyonsokkal?

Akkor majd kipróbálom.

Előzmény: Törölt nick (4346)
lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4345

mielőtt azt gondolja valaki, hogy különleges szakkifejezéseket használnék, amiket nem tudok:

a présedény súlyát = a présedény formáját

Előzmény: lkaresz81 (4344)
lkaresz81 Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4344

Sziasztok,

 

Kecsketejből kezdtünk sajtot készíteni. A http://sajtkesziteshazilag.blogspot.com/ leírás alapján ecettel. Általában 2 napos kecsketejből készítjük amit szűrés után addig hűtőben tárolunk.

Az első alkalomtól kezdve jól sikerült.

A 15 perc csurgatás után már nehezen vette fel a présedény súlyát az alvadék a savó annyira lecsöpögött. Néhány óra préselés után már fogyasztottuk is a sajtot ami nem volt  vizes, savós, késsel szeletelhetővé vált. A kihozatal: 2,5 l tejből ~ 34 dkg sajt.

Mi a recept szerinti forralást komolyan vesszük és amikor forr a tej akkor kerül bele a só, majd az ecet. Ez így jó? Nem veszik el sok értékes anyag a forraláskor?

 

Rendeltem időközben oltót is, amit még nem próbáltam mert vártam a hőmérőre...

Olvasva az oltós gomolya recepteket nekem hihetetlenül bonyolultnak tűnnek a fentihez képes: 38 fokon beoltás, hőmérsékleten tartás, aprítás, megint aprítás, utómelegítés, még jobban aprítás, csöpögtetés 1 napig....

Mennyivel jobb, különlegesebb az így készített sajt mint az ecetes csapatás esetén?

 

L.Myke Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4343

Jah és még 1 kérdés! Ugyanolyan körülmények között tegyem bele mint a sima kultúra? Azt 35 °C-on tettem bele 30 percig. Jó ez így az élőflórás tejfölnél is?

Előzmény: L.Myke (4342)
L.Myke Creative Commons License 2011.03.22 0 0 4342

Köszönöm! Eszerint fogok eljárni. :)

 

Szerintem is csak gyenge. Én is jártam már így, de igazából borjúval. Nem tudott felállni a születése után 10 órával. Először azt hittem, hogy a csípőjéval van a gond, de föcstej itatása után 7-8 órával már magától állt és kérte a tejet. Szóval szerintem ha megerősödik nem lesz semmi gond! Sok sikert hozzá! :)

 

És további szép napsütéses napot Mindenkinek! :)

Előzmény: tavaszváró68 (4338)
elefada Creative Commons License 2011.03.21 0 0 4340

Ilyenkor még 6,8 körűl a ph, nehezen indul a savanyodás a kecsketejnél.

Hagyj több idöt a kultúrának, és a sajtkonyhában ne legyen 20 fok alatt a hőmérséklet.

Ami nyáron 3 óra alatt végbemegy, az most sokszor 10-12 óra alatt.

Teszteled a tejet CMT-vel?

Előzmény: tavaszváró68 (4337)
elefada Creative Commons License 2011.03.21 0 0 4339

Ha lábra tudtad állítani,nem a csípöjével van baj, csak gyenge szerintem.

Az erösebb rovására segítsd a kicsit, míg felerösödik.

 

 

Én is egy szopóreflex nélküli koraszülöttet pátyolgattam egész vasárnap. 

Gyöztünk.

Ma már vadul szívja az anyját.

 

 

A sajtrol:mennyi tej, mennyi oltóval lett 20 perc az alvadás?

Előzmény: Törölt nick (4334)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!