Keresés

Részletes keresés

medveger Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13198

Köszönöm! :-)

Jó ismerősök foglalkoznak Budai zölddel Badacsonyban, tőlük érdeklődöm majd.

Emlékeim szerint ugyan - legalábbis Badacsonyban - a Budai zöld elég savas bort ad, de mindenképp utánaérdeklődöm.

Előzmény: BZoltan (13197)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13197

A furmint ugye a testes, komplex, elegáns játékos a csapatban. Az olvasmányaim alapján a szerémi zöld egy nagyon jó savtartó fajta és a savai is inkább citrusosak, frissek, nem metszőek. Én ezek mellé egy korán érő, jó cukorgyüjtő, lágyabb fajtát raknék.

 

Az 1896-os törvények a Balatonmelléki borvidék Zala vármegyei részére a Budai Zöldet (Bálint, Aprófehér), Zöld fehért, Világost, Juhfarkot, Fehérszőlőt, Kéknyelűt, Auvergnast és Furmintot engedélyez telepíteni.

 

A Budai Zöld (Bálint, Aprófehér) mint fűszeresebb és bukésabb fajta volt ismert, egy kalap alatt a sárfehérrel. A Szentesi Józsit vagy a hetényi Szabó Zolit érdemes megkérdezni erről a fajtáról.

 

Előzmény: medveger (13196)
medveger Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13196

És nekem harmadiknak mit tanácsolnátok a furmint és a szerémi zöld mellé Zalába? :-)

(déli lejtő, gyakorlatilag bármi beérik, jégkorszaki vályog és lösz karbonátos alapkőzeten)

(Hárslevelűt ne, mert valamiért nekem nem tetszik az íze, bár Zoli '10-es hársa majdnem meggyőzött - eddigi egyik legnagyobb borélményem)

Előzmény: BZoltan (13194)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13195

Dehogynem kell haragudni. Korrupt, ostoba tapló banda volt aki pióca módon rágyógyult egy nemes fajtára akkor amikor az éppen gyenge időszakát élte. Ezzel megakadályozták azt, hogy a Szagos-Nemes-Somlói Sárfehér valaha is újjá szülessen.  A rövidlátó és ostoba tokosagyúság iskolapéldája ez.

 

A magyar borvilágra ez jellemző... a magyar bor az ami a rendszerváltás óta a legnagyobb karriert futotta be annak ellenére, hogy a magyar boros adminisztráció a késő rákosista, kora kádárista korrupt csökevény... egytől, egyig.

Előzmény: bajnár (13193)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13194

Büszke is lehetsz rá, mert többedik forrásból bizonyosodott be ma is, hogy a filoxéra előtti somlói prototipusa az bizony furmint-juhfark-sárfehér.

 

Annyiban egy kicsit magamra is büsze vagyok, hogy 2000-2002 években amikor ültettünk akkor a furmint-juhfark-hárslevelű hármasra fogadtunk (na jó, segítségnek :) ott volt az öreg Fazekas '29-es telepítési terve) és ebből van a birtok cuvée-nk is. A hárslevelűt én minden szempontból a sárfehért helyettesítő fajtának érzem. Az aromatikája nyilván más és jobban cukrosodik.

 

De a lényeg az az, hogy nem az olaszrizling és nem más fajták voltak az ős somlói alapfajtái.

Előzmény: RAMBO (13191)
bajnár Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13193

Jól érted. 1967-ben keresztelték át izsákinak. Az 1999-es döntés mögött gondolom az állhatott, hogy banális módon ne "Izsáki izsáki" néven hozzák forgalomba a borukat/pezsgőjüket. Haragudni az alföldiekre ezért felesleges lenne, náluk korábban nem volt termesztésben az eredeti sárfehér, így azt nem ismerhették. Az a vélekedés járta náluk az izsákiról, hogy a kadarka fehér rügymutációja, ugyanis az elszaporítójuk egy kadarka ültetvényből emelte ki.
Megjegyzem a pécsi (ex-)kutató intézet már 2004-ben bejelentette állami elismerésre a sárfehért, amit azóta se kapott meg.

Előzmény: medveger (13192)
medveger Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13192

Nem, a kettőnek valóban semmi köze egymáshoz. Ezért is van annyira kiakadva Zoli a '99-es hivatalos döntésen (miszerint az Izsákit kell Arany Sárfehérnek hívni, amiről ezek szerint már a '40-es években megállapították, hogy NEM sárfehér, és a keveredés elkerülése végett hivatalosan is szimplán Izsáki lett a neve, ha jól értettem a Németh-féle idézést).

A vad savak meg a gyenge asztali nem is a tiedről, hanem az Izsákiról szóltak (2. pont alatt), az Öreg Sárfehérről sokkal szebbeket írt Kosinszky is...

 

Kíváncsi leszek a kis küvédre! Lehet majd szerezni belőle? :-)

Előzmény: RAMBO (13190)
RAMBO Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13191

Basszus, Zoli, emlékszel, hogy mi a kis-küvé koncepcióm? 

 

"a somlyai, a hol Juhfarkot Furminttal (Szigeti) és Sárfehérrel kevernek."

 

Kösz a cikket megerősítés miatt. Elég büszke vagyok arra, hogy erre a Szabó Zolival következtetés útján jöttünk rá. 

Előzmény: BZoltan (13189)
RAMBO Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13190

A rúgós fogalom itt azt jelenti, hogy nővirágú, tehát porzós fajta mellé kell ültetni, különben rosszul termékenyül. Ezt a monokultúrákban nem könnyű megoldani - ezért szorult ki a nagyüzemből. Vad savakról (mivel idén termesztettem először) nem tudok beszámolni, viszont az tény, hogy nem túl jó cukorgyűjtő, és étkezési fajtának kiváló, és korai érésű. Előlapoztam a Hajdu Edit könyvben az Arany Sárfehér fajtát, hát a képe alapján nem mondanám azt, hogy ennek bármi köze van az Öreg Sárfehérhez, amit volt szerencsém idén a kezeimben fogni.

 

Egyébként nem feltétlenül rosszindulatból nevezték össze-vissza a fajtákat elődeink, hanem - sajnos - tudatlanságból. Tehát pl. a "bajor" névvel egy csomó szőlőfajtát neveztek, a "dinka" is ilyen volt, meg "budai" néven is futott néhány fajta. Sajnos nem volt képekkel illusztrált könyv a szőlőfajtákról, és amúgy is jellemző volt a teljesen kevert, sorokat sem tartó ültetési rend. Mai tapasztalatom szerint (a vett szőlőim alapján mondom) a gazda maga sem tudja, milyen van benne (soxor az, amit sikerült "megmenteni" a TSZ telepítésből) - nem volt ez másként régen sem. Ezt még a vesszőlopások is fűszerezték (ami ellen külön szabályt kellett hozni a hegyközségi szabályozásban), amikor valaki elvitt vesszőket a szőlőről magának - na ő aztán végképp nem tudhatta, hogy az alany vágó összevisszaságából éppen mit sikerült gyűjtenie.

Előzmény: medveger (13183)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13189

Szerencsére hétvége van, munka sincs sok és ráértem összelapátolni a korábbi fajtanév szinoníma cikk szerzőjének a következő írását ami egyben folytatása is annak:

http://www.juhfark.hu/hu/blog/hogyan_ultessuk_ojtvanyszoloinket/ 

 

Szerintem hatalmas előrelépés lenne, ha minden magyar bor és szőlőtermelő elolvasná ezeket a régi írásokat.

BZoltan Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13188

Na az aki ezt kilobbizta az egy ostoba, korrupt barom. Na és ilyen az egész magyar eredetvédelem.

Előzmény: bajnár (13186)
bajnár Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13187

"ő volt az" alatt természetesen Németh Mártont értem.

bajnár Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13186

Ezt írja Németh az izsákiról:
"A fehér izsáki már a XIX. sz. közepén ismert és terjesztett fajta volt fehér dinka néven. Buda, Etyek, Bicske környékén német dinka néven terjedt el(...) Izsák környékén az izsáki sárfehér nevet kapta. E néven írta le először Pettenkoffer - tévesen - anélkül, hogy a fajtát azonosította volna (...) Legújabb kutatásaim szerint a fehér izsáki minden kétséget kizáróan azonos a fehér dinkával(...) Izsákon az 1873-74-es években Szélesi József vincellér kezdte el szaporítani(...)"
Ő volt az, aki indítványozta és elérte, hogy a fajtát hívják szimplán izsákinak a félreértések elkerülése végett. Ekkor viszont már több, mint tízezer hektáron termesztették, a valódi sárfehér meg csak szórványos volt jelen néhány dunántúli vegyes ültetvényben. Végül az OMMI főosztálya módosította 1999-ben arany sárfehérre a fajta nevét. 2006 óta eredetvédelmet is élvez, szóval vélhetően véglegesült az elnevezése.
Azért annyit el kell mondani, hogy avatott kezekben egyáltalán nem hitvány a bora az izsákinak, nyilván a korrekt ivóbor, illetve ideális pezsgőalap határain belül. Még egy világrekord is a nevéhez kötődik: 457 mázsa izsáki szőlőt termeltek egy hektáron 1913-ban:) Bár azóta lehet, hogy vmelyik újvilági csemege ültetvényben már rávertek erre...

BZoltan Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13185

Az izsákiaknak meg kellett volna tiltani, hogy használják a sárfehér nevet. Ahogy minden ősi fajtát védeni kellene...

Előzmény: RAMBO (13182)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13184

Az izsáki sárfehér kitalálóját én szívlapáttal somnám pofám. Ugyanis vélhetőleg az egyik legnemesebb, legjobb és legrégebbi magyar fajta nevére csótányozták rá a hulladék fajtájukat.

 

Még csak 1895-nél tartok, szóval 1943-ig valszeg elő forg kerülni, hogy ki és miért is csinlta ezt az ízélstelen névhamisítást.

 

Egy dolog viszont biztos... a ma hatályban levő termékleírásokat olyan emberek írták és a komplet hegyközségi remdszer vezetőségét olyan emberek alkotják akik nagyon-nagyon nem akartak arról tudni, hogy mi volt a Kárpát medencében a háborúk előtt.

Előzmény: medveger (13183)
medveger Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13183

Kosinszky így írja 1939-ben:

"Sárfehér. (Izsáki) Nem azonos a régi magyar sárfehér (Alföldi fehér, Bátai, Zsige, Szagos-sárfehér) fajtával, amely elég jó fajta ugyan, de rugós természete miatt kiveszőfélben van. Ez különösen a Dunántulon van elterjedve. Az Izsáki sárfehér tőkéje igen erős növekedésü, bőtermő. Fürtje igen nagy, vállas, tömött. Bogyói nagyok, fehéressárgák, gömbölyüek, vékonyhéjuak. Későn érik, csapos metszést kiván.Bora kemény, savanyu, gyenge asztali bor. Mint étkezési szőlő is értékesithető, a tetszetős külseje és savanykás, kellemes zamata miatt. Németországban keresett asztaliszőlő."

 

Tehát:

1. A Sárfehér (Alföldi, Bátai , Zsige, Szagos-sárfehér) elég jó fajta, csak rúgós (=nem alkalmas nagyüzemi termelésre, és kis mennyiséget ad).

2. Az Izsáki sárfehér kemény savú, savanyú, gyenge asztali bort ad. Étkezési szőlőnek alkalmas.

 

Szerintem elég jól behatárolja pár mondatban mindkét fajtát és egymáshoz viszonyított értéküket. :-)

Előzmény: RAMBO (13182)
RAMBO Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13182

Az biztos, hogy az izsáki arany sárfehér nem történelmi fajta, hanem az, amit nem írsz le.

Előzmény: medveger (13181)
medveger Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13181

Igen, írtad korábban, hogy az Arcanum nem sokat foglalkozott vele.

Neked meg, gondolom, piszok nehéz úgy javítani, hogy nincs előtted a papír alapú változat.

Ha gondolod, szőlőfajta-neveknél nézz rá erre összehasonlításnak: http://medvebor.freeblog.hu/archives/2011/07/30/regi_szolofajtak/

Igaz, bő fél évszázaddal újabb szöveg, de nem karakterfelismerős, hanem begépeltem. :-)

Elütés persze így is lehet, és a Te régebbi szöveged meg kordokumentumként sokkal izgalmasabb is, de a Kosinszky-szöveg is hoz elég sok szinonímát, úgyhogy kontrollnak jó lehet...

Előzmény: BZoltan (13180)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13180

Én köszönöm az észrevételt. Akár hiszed akár nem elég sokat pepecseltem ezekkel a cikkekkel mire ilyen állapotba kerültek, de sajnos még így is sok hiba elkerüli a szememet.
Az Arcanum csak belezavarta egy szkennerbe és egy buta szövegfelismerőbe az archívumot. 

Előzmény: medveger (13179)
medveger Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13179

Nagyon jó cikk, köszönjük!

(Egy apróság: az Arcanumnál valóban nem végeztek teljes ellenőrzést a karakterfelismerés után (ugye az megint lassú és drága kézimunka lenne - akárcsak a szőlőművelés). Ami így elsőre szemet szúrt más könyvek, leírások alapján: a Juhfark a Balatonmellékén nem Durbanes hanem Durbincs vagy Durbancs, a Mózes fehér meg persze Mézes fehér eredetileg...)

Előzmény: BZoltan (13176)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.16 0 0 13178

A 19. században a fajtaválasztásnál rendszerint három szempont alapján választottak három fajtát... Egy megbízható és jósavú bőtermőt (mustosfehér, lisztesfehér, juhfark,...) egy fűszeres bukéfajtát (tramini, sárfehér, olaszrizling, rajnai, bálint, ...) és egy testet (furmint, veltelíni,  bakator, kövidinka,...)

 

Három ilyen fajtából alakult ki a termőhelyre jellemző házasítás. Nem voltak hülyék az ősök :)

Előzmény: csabi_felvidek (13177)
csabi_felvidek Creative Commons License 2012.12.15 0 0 13177

Engem meg a zöldveltelini lepett meg... nálunk ugyanis a szociban nyomták ezerrel ezt a fajtát (máig ez a legelterjedtebb SK-ban), most meg kiderül, hogy egy régi ismerősről van szó...

Előzmény: BZoltan (13176)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.15 0 0 13176

Akit érdekelnek a régi magyar fajták annak figyelmébe ajánlom ezt az 1894-es jegyzetet: http://www.juhfark.hu/hu/blog/az_elterjedtebb_hazai_szolofajtak_hasonnevei-synonymai/ 

 

Néhány dolgon azért felhúztam a szemöldököm... egyrészt, ugye sehol semmi olaszrizling, sem kékfrankos.

Jbori Creative Commons License 2012.12.15 0 0 13175

Nem akartam rossz tapasztalatról írni, de nálunk szinte egy az egyben ez volt a legutóbbi történet. Nagypapa orvosi csodaképpen megúszta a májátültetést, jól van, tegnap volt 80 éves. :)

Előzmény: RAMBO (13173)
GENOM_66 Creative Commons License 2012.12.15 0 0 13174

Deszikkálást, ha nem is teljeskörűen, de még ma is alkalmazzák. Igaz, hogy a Reglone már több mint 20 éve a betiltás, kivonás határán volt, de még jelenleg is forgalmazzák Reglone air néven (jelentős mennyiségben).

A zöldkönyvvel sok üzletben nem foglalkoznak, gondolom ráírják valaki ismerős könyvvére. Forgalmat hozni kell nekik, elvárják tőlük... Így is nagyon lecsökkent a hozzáférhető szerek száma, betiltották, vagy áttették I.-es kategóriába.

Előzmény: RAMBO (13173)
RAMBO Creative Commons License 2012.12.14 0 0 13173

Én csak az apósomról tudok nyilatkozni. Mérnökember, akkurátus naplót vezetett a permetezéseiről. Volt olyan év, hogy hatszor(!) permetezett Bi-58-cal. Miko rmegkérdeztem, hogy áprilisban mégis mi ellen vonult fel ilyen erőkkel, nem tudta megmondani. Azóta jó útra tért, miután a családomnak megtiltottam, hogy akár egy szemet is egyen a szőlőjéből. 

Igen, szerintem is nagyüzemből szerzik a mérget, vagy olyan kereskedőtől, akinek "kiírja" valamelyik növényvédős. 

Szerintem deszikkálást már nem nagyon alkalmaznak napraforgónál, emlékeim szerint a Reglont is betiltották - erre gondoltál, ugye? Ebben nem vagyok naprakész (már).

Előzmény: Zalancelot (13170)
BZoltan Creative Commons License 2012.12.14 0 0 13172

A kérdés, hogy egy olyan versenyben amit már évtizedekkel ezelőtt elvesztettünk és amit ezer ok miatt sem tudunk soha megnyerni, sőt még a versenytársaink árnyékába jutás is naív ábránd érdemes-e az általad említett vesrenytársak módszereit másolni?

 

Szerintem nem. Szerintem a nyerő stratégia pont az, hogy kiemeljük magunkat a vegyipar csodái és a végtelen gépesítés  mámorából, kifordulunk a tömegtermelés zsákutcájából és a természetesség, termőhelyi egyediség jegyében egy új pályát rajzolunk magunknak ahol nem kell félni a versenytársaktól... mert nincsenek. Egy valóban badacsonyi és valóban kéknyelű bornak nincsen ellenfele, mert egyedül van a saját pályáján. Pont ahogy egy tényleg tokaji és tényleg aszú bornak sincs a maga piacán ellenfele. Pont ezért a magyar bor jövőjének egyetlen járható útja az lenne, hogy azokat a technlógiákat és azokat a kis-közép bortokokat támogassa mind az állami adminisztráció ahogy a fogyasztók.

Előzmény: Zalancelot (13171)
Zalancelot Creative Commons License 2012.12.14 0 0 13171

Ezen sokat nem érdemes filozofálni, mert a venysenytársak a világban ugyan ezt a trenddet nyomják, nyilván mert költséghatékonyabb, arra meg tesznek egy hatost , hogy ezzel nem feltétlenül az egészségessebb terméket helyeznek a vásárlók asztalára. 

A bor esetében, ahol nagy tömegű sztenderd borokat akarnak a szupermarketek polcaira rakni, az azonos minőséget csakis vegyészeti eljárásokkal képesek elérni, hiszen az évjáratok között nagyon komoly eltérések lehetnek.

Előzmény: BZoltan (13165)
Zalancelot Creative Commons License 2012.12.14 0 0 13170

Tisztelem a véleményedet, de az én tapasztalatom ettől eltérő.

Amikor egy nagyüzem növélnyvédelmi mérnököstől meg meri tenni, hogy goromba deszikkáló szerekkel permetezzen, komoly szélben, nincs miről beszélni.

 A kistermelők által elérhető goromba vegyszerek nagy hányadát kivonták már a forgalomból, zöld könyvvel, sem lehet a legdurvább vegyszerekhez hozzájutni.

Meg ahogy a műtrágya kapcsán megemlítetted, minden vegyszer elég drága már ahhoz, hogy nagyon is megérdemli a grammos mérleget.

Akik meg a durva szerekhez, hozzájutnak,  leginkább a nagyüzemekből szerzik, valószínűleg ott is dolgoznak, és ugyan olyan gondossággal bánnak vele ott is, mint odahaza.

Előzmény: RAMBO (13161)
gardonyim Creative Commons License 2012.12.14 0 0 13169

Ez most nekem új. Miért is akkumulálódik a réz pont a zsírban? Apoláros szerves vegyületek (pl. DDT) valóban ott halmozódnak fel, de a réz nem ilyen. Inkább a májat teszi tönkre, ha valaki mérgezést szenved. Azért rézmérgezést összehozni nem olyan könnyű. Ettől függetlenül aki preventíven adagolja a rézgálicot a borhoz, annak letörném a kezét.

Előzmény: RAMBO (13168)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!