Keresés

Részletes keresés

Cirkusz01 Creative Commons License 2016.04.13 0 0 2846

Szia ! Egyetértek az előttem szólóval   jól tartva a méheket ettől sokkal több se volna nagyon zavaró. Amit egy laikus nem tud egyebek közt,az a méh család pontos napi élete.

Kora reggel a mikor pirkad, vagy a hőmérséklet megfelelő szintre emelkedik,indulnak a felderítő méhek. Hol merre van élelem. Először az előzőnapi helyeket járják át.Ha találnak,akkor jelzik a többieknek,és indul a megfelelő nagyságú gyújtó méh arra a pontra ahova az információjuk szól. Amikor nem találnak ott,akkor keresgetni kezdenek.átlagban 5 m a látótávolságuk.a kaptártól ki indulva,egyre távolabb mennek. Őket egy átlagos ember,sőt még a gyűjtők hadát sem látja .Mert nem tudják hova kell nézni,mit kell keresni. Mire a szomszédság felkel,főleg nyáron már rég messze keresgetnek,gyűjtenek a méhek. A víz hordókon kívül nincs közeli mozgás a kaptáraknál. Vagyis a jó itatáskor ebből nem tudnak semmit a szomszédok.

általában nem a szomszéd méheivel szokott gond lenni, hanem a távolabbi méhészekével. Amit egy kívül álló nem tud.

Volt rá alkalmam,hogy ezt eltudtam magyarázni,megtudták érteni. Ehhez jobb,ha látja a laikus,hogy indulnak,érkeznek a méhek a kaptárjukba. Merre menne,mit csinálnak.

Nem tudom merre laksz,de ha gondolod,szívesen meg mutatom,hogy is van ez a gyakorlatban. Kicsit a misztikumot fel lebbenteni. De a közeledben lakó méhészek is szívesen megmutatják.

Tudom,ettől  gondotok,nincs meg oldva, de  a mi barátunk, ha eddig nem akart,ezután se fog önszántából váltani,legalább szakmai érveket tudsz elé tárni.

 Üdv

Előzmény: Merédesz (2844)
Táborozó Creative Commons License 2016.04.13 0 0 2845

Ez nem így működik, ezek a darabszámok csak a szenzációhajhász firkászok agyának érdekes a méhész nem darabra számolja a méheit. Ezek a tízezres számok a laikusok rémísztgetésére jók. Én mivel méhész vagyok, szezonban, ha csak napi 2 szúrna meg... Valóban a méhek gazdájának kellene megfelelő itatót biztosítani. Viszont az itatást a legelső kirepulésektől biztosítani kellene, mert utánna nagyon nehezen lehet, rákapatni őket, ha máshová szoktak.

Előzmény: Merédesz (2844)
Merédesz Creative Commons License 2016.04.13 0 0 2844

Ha ennek a baromnak is csak 1 csalàd lenne, hobbiból valószínűleg én se venném észre és nem is érdekelne, de neki 50 van.

Utànanéztem a neten egy kaptàrban àtlagosan tízezer méh lakik.

Azt szorozzuk be ötvennel. Ebből nyàron naponta kettő tuti megcsìp! Elegem van! 

Előzmény: Deryan (2843)
Deryan Creative Commons License 2016.04.12 0 0 2843

Ma összefutottam a szomszédban lakó idős méhésszel és felhoztam neki a problémát a trianoni harcos méhésszel.

Szerinte a méhek nem kapnak a gazdájuktól elegendő vizet.

Ő a telephelyén 150 családnak a hordások idején napi 150 liter vizet adott 3 nagy itatóvá alakított hűtőszekrényből.

A trianoni harcos lehet, hogy hazájában olyan helyen lakott, ahol szabad vizek voltak s nem volt szükség itatásra.

 

A zártkerti szomszédunk méhei (1 család) szépen átteleltek és most dőzsölnek a gyümölcsfákon. Kútnak, kirakott vizeknek felé se néznek a kertben. Talán azért mert a kertek végében ott van egy kis patak.

 

Valóban érdemes volna az illetékes hatósági állatorvosnál bejelenteni a szomszédban folyó méhtartás körülményeit.

Előzmény: Cirkusz01 (2842)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.04.11 0 0 2842

Igen értelek,de az ember mindegy milyen nációhoz tartozik. Embernek kell lennie. Ez a lényeg. Ezt otthonról kapja az ember. Kis gyerekként ez kialakul,utána már nagyon nehéz bármin is változtatni. Ismerős a jogokkal dobálódzás. A kötelezettségeket meg el felejtik. Nehéz ügy ez,bár,ha az ő alacsony kultúrájával intéznétek el,lehet,hogy gyorsabb volna.Bár ez nem egyezik a honos törvényeinkkel.Viszont hatásos lehet.Biztosan meg keresném  a hatósági állatorvost,aki ebben sokkal gyorsabban tud dönteni.Napokon belül feltudja számolni a  hiányosságokat.

Mert,ha nem vennétek észre a méheket ,nem is volna ez baj.Ahogy írtam nálam 30-40 volt egy udvarban,ahol még kis gyerekek is játszottak,  felnőttek,és még fürödtek is.Igaz nem medencében,mert akkor ilyet nem gyártottak,de dézsában hordóban nagy vajlingban igen.A darazsakon kívül nemvolt mit elhessegetni. Mindez a méhekhez 5-10 méterre.

Szóval a szabályok jók,csak be kell őket tartani.

Erre próbáljátok rávenni valahogy.

 Üdv

Előzmény: Merédesz (2841)
Merédesz Creative Commons License 2016.04.11 0 0 2841

Mi sem bulizni hanem egyszerűen élvezni szeretnénk a sajàt kertes hàzunkat. Hamàr megadatott,hogy nem panelban kell élnünk miért ne mehetnénk ki a sajàt udvarunkra bogràcsolni, napozni, sőrözni a haverokkal, vagy miért ne àllìthatnànk fel egy olcsó medencét?

Hozzàtenném, hogy mi nem így vettük a hàzat!!!!

Akkor itt még méhek nem voltak! Méhész baràtunk a nagy Trianoni harcos költözött ide Romàniàból " persze tudjuk ő sikkal nagyobb magyar mint mi akik itt születtünk" neki jogai vannak , mi meg szívunk!! És igen én nem akarok így élni ahogy a többi szomszéd sem!

BlackSwanR Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2840

Mert te tekintettel vagy másokra...így is kéne ezt és nem lenne gond.

 

Na de mi nem telkekről beszélünk, hanem házakról, városrész, lakott épületek , meg minden..és nem a buli a cél, hanem a természet lehetősége (életem első kis veteményese bakker)..lehetőleg méhtámadás nélkül :)

 

Anno kérdeztem a tulajt, hogy mit kell tudnunk a házról, inkább mondjon el mindent, "semmi nincsen"..aha, aztán kiderültek a dolgok, a méhek, a gumikkal teledobált (majd térkővel lerakott) pince, a be nem fizetett mindenféle, az egész elektromos hálózat..aaaaaa...áhhh hagyjuk is, nem vészes, de szóval nem, a méhekről sem tudtunk. Csak később mondták az ismerősök, hogy bizony gond szokott lenni.

 

Majd ha helyzet van jelentek :)

Előzmény: Táborozó (2839)
Táborozó Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2839

Ha valóban 200 méterre van tőlled a méhészet, az nem fog gondot okozni. Főleg, ha szezonban nicsennek is othon a méhek. Ha jól értelmezem új tulajdonos vagy, amikor vásároltad az ingatlant nem voltak ott a méhek?  

Amikor telephellyet vásároltam, igen körültekintő voltam a szomszéd telkek szempontjából. Pontosabban mennyire aktívan kertészkednek vagy lovat tartanak-e. Természetesen csak közvetlen 1-2 szomszéd tekintetében volt ez érdekes. Persze a közel húsz év alatt már töbször kicserélődtek a tulajok, az újak meg eleve tudtak a méhekről. Tehát volt választási lehetőségük, megveszik vagy nem a telket ennek a tudatában. Sőt hogy ne legyen ilyen gond magam vásároltam meg kettőt is. Hogy saját magam legyek, a saját szomszédom. Most aztán meg nyírhatom a sok füvet.  Igaz mostanában már akkora a föld iránt a kereslet, hogy már a zártkerteket is felvásárolják szántónak. Így megint nem sokat zavorok.  Nézd ha tőllem 200 méterre valaki buli célú telket vásárolna és követelné hogy tökítsem el a méheim természetesen én sem tenném, és nem is tehetném meg. De egyébként vannak ilyenek is környékemen, de  soha nem panaszkodtak. Pedig 5-6 méhészet van úgy 600 méteren belül. 

Előzmény: BlackSwanR (2835)
Cirkusz01 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2838

Szia ! Háát tudod amikor ezek a törvények készültek ,az emberek,még szegények voltak. nem volt idejük,se pénzük medencét építeni,sőt még kerti partit se tudtak rendezni.Mivel reggeltől estig dolgoztak. Nem volt munka idejük.Ahogy mondani szoktuk látástól vakulásig. A kertben nem fűnőt,hanem konyhai növényeket gondoztak.A fű az árok parton nőt,amit a kis házi állatok élelme volt.Persze álmodoztak jobb életről,de nem a bulik utáni vágyért sírtak.

A méheknek fontos szerepük volt a paraszti szegény udvarban..A gyümölcs fákkal együtt. Hozzá kell tenni a méhcsaládok száma felesem volt a mostaninak.

Azóta már dőzsölnek az emberek, csak úgy szórják a javakat. Pocsékolják az értékeket.

Ezen törvények maradtak. Sok minden változott azóta ez kétségtelen,de a másikra való odafigyelés,megértés hiányzik.Ennek viszont semmi köze a törvényhez.

A bíróságokat nem szeretem,mert nem tudnak megoldani gyorsan semmit,azért a lassúságért hatalmas pénzt kaszál a bírói,ügyvédi társadalom.Ebből élnek Bolondok volnának az ilyen, és a hozzájuk hasonló elavult ,már rég módosításra váró törvényeken módosítani. 

Szóval nem egyszerű ez. Tudom,hogy ez annak aki a környéken él bosszantó nem kicsit. Ne volna szabad feladni,mert  csak a méhész tud ebben segíteni.

Talán a méh egészségügyi felelőst,vagy a megyei szaktanácsadóval,esetleg a körzeti állatorvossal lehetne erről beszélni.Nekik van ehhez jog körük,és sokkal gyorsabban tudnak intézkedni.

ez napokban kell mérni,nem években.ez a nem mindegy.

Meg kell próbálni.

  Üdv

Előzmény: Merédesz (2832)
BlackSwanR Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2837

Nem tudom az utódaim allergiásak-e rá :(

Remélem nem.

Előzmény: masterflash (2833)
BlackSwanR Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2836

hát én bízom azért, hogy talán nem lesz annyira gáz...ha az lesz, akkor ki kell találnom valamit

Előzmény: Merédesz (2832)
BlackSwanR Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2835

Valahogy az eszembe se jutott, hogy így lehet tartani méheket..hogy csak úgy egy külvárosi utcába engedem őket a szélrózsa irányába..nincs nekem bajom az egésszel, csak szeretnék szép nyarakat :)

Esti kiülőseket, fürdőzösöket, sütögetőst..na meg van egy kis kertem is :)

Előzmény: Táborozó (2831)
BlackSwanR Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2834

Ez a jóember nem,hogy sokat, hanem semennyi vizet nem tesz ki nekik, és az a bizonyos nagy kerítés sincs meg..

Előzmény: Cirkusz01 (2829)
masterflash Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2833

Nálam az udvar a fák virágzásakor tele van méhekkel, jó pár gyümölcsfa virágzik egyszerre.És egy helyre be is fészkelnek az udvaron. Két gyerek van, rendszeresen kint vannak, de még senkit nem csíptek meg, pedig én rendszeresen a közvetlen közelbentevékenykedem, mert a konyhakert a fák körül van.

Én nem félek tőlük, mert szerencsére nem vagyok allergiás a méhcsípésre, és ha nem fogja meg véletlenül az ember, szerintem nem támadnak.

Viszont ha valaki allergiás, arra végzetes lehet egy véletlen csípés is!

Előzmény: Merédesz (2832)
Merédesz Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2832

Ne legyenek illúzióid! 

A kerted és a medencéd hasznàlhatatlan lesz!!!

Csak tudnàm ki volt az a barom àllat aki valaha megengedte, hogy méheket tartson valaki lakott területen a hàzak között.

 

Előzmény: BlackSwanR (2826)
Táborozó Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2831

Egyik oldalon a "civilek", néha túlzott félelme. A másik oldalon, néha a felelőtlen méhész.  Nehéz igazságot tenni. 

Táborozó Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2830

Én sem azt írtam hogy engedély kell, egyedül csak akkor ha közös az udvar. 

Cirkusz01 Creative Commons License 2016.04.10 0 0 2829

Szia ! Engedély nem kell a szomszédtól. A mai törvények szerint a méhtartást nem lehet be tiltani. Csak korlátozni. Ez ó is meg nem is.  Végül is ,jól tartva a méheket a szomszédok alig veszik észre ,hogy vannak.Nálam 30-40 volt egy udvarban. Ott gyerekek s játszottak,felnőttek baj nélkül.  A sok víz ,a helyes  elhelyezés nagyon fontos.  Ehhez kellene a normális méhész hozzá állás.

Gondolom a "barátunk" nem csak a méhészetben ilyen. Jó dolog a demokrácia,de nem volna szabad vele vissza élni.

 Üdv

Előzmény: BlackSwanR (2828)
BlackSwanR Creative Commons License 2016.04.09 0 0 2828

A szomszédok már kioktattak :)

Volt már aláírásgyűjtés ellenük, de nem történt semmi. Nagyok(mihez képest) a telkek, egy ház kertje van köztünk (kb. 200 méter méhvonalban), náluk nagyon durva szokott lenni a helyzet, elvileg még ide is átjárnak a méhek dolgozni, meg vízért.
Állítólag direkt nem tesz ki nekik a gazda vizet, hogy menjenek csak a kis drágák minél messzebb. Nem értek hozzá, lehet ez hülyeség.
Az előző tulajnak volt négy gyereke, de nem nagyon merte kiengedni őket :/
A medencét letakarjuk mindenképp, de nem akarok úgy élni, hogy nem lehet kimenni az udvarra, kertbe nyáron.

 

Hát én kétlem, hogy van engedély a szomszédtól, mert ők bizony már perben vannak.

 

 

 

 

Előzmény: Táborozó (2827)
Táborozó Creative Commons License 2016.04.09 0 0 2827

Mivel nem közvetlen szomszédod, bár  nem tudom mekkorák a porták vagyis mekkora távolságban vannak a méhek, de valószínű szerencsésebb leszel. Mert most csak a virágzó fákra mentek a méhek, nyáron nem igazán lesz ilyen okuk. A medencét amikor nem használjátok tarsd lefedve, akkor nem kapnak rá a méhek mint ivóhelyre. A  medencét egyébként is célszerű takarni, a víz tisztasága miatt,( az egyéb belehulló szennyeződések miatt,

falevelek, rovarok, madárpiszok stb, a sok vegyszer hellyet meg ajánlatosabb UV sterilizálót alkalmazni.) Visszatérve a méhekre, nem is biztos hogy nyáron ott lesznek a méhek. Van akki csak teleltetni viszi haza, majd vándorol a mézelő növényekre. Írod hogy első nyaratok lesz ott, így ezt nem tudhatod de meg lehet azt érdeklődni. 

De ha jogilag lenne is vétó jogod, új tulajdonosként nem élhetnél vele, mert a fennálló állapotokat kellene tudomásul venni. Például kocsmák esetén volt, vagy van ilyen. Létesítésekor kellett a szomszéd engedélye, de ha cserélődött a szomszéd neki már nem volt beleszólása. 

Jelenleg, csak ha a méhtartó telkéből volna tulajdon hányadod, akkor kellene a beleegyezésed a méhek tartásába.  

Előzmény: BlackSwanR (2826)
BlackSwanR Creative Commons License 2016.04.09 0 0 2826

Szóval, úgy látom nincs megoldás..hasonló helyzetben vagyunk mi is. Tőlünk a második családi ház kerítés nélküli udvarán van nem tom hány (sok) család méh..a tulaj védőruhába megy csak ki az udvarra, a gyerekeit nem engedi ki...és egyáltalán nem érdekli, hogy a szomszédok milyen szinten szenvednek a méheiktől. Nekünk ez lesz az első nyár itt, a nyúl egy szép nagy medencét tojt :) és szeretnénk nyáron fürdeni is benne és sokat lenni kint..

Most hogy virágoznak a fák, és volt pár melegebb nap tapasztalhattam a bőrömön, amikre eddig csak figyelmeztettek..a méhek csak úgy zsongtak az udvarban, félelmetes volt..kicsit betojtam, hogy akkor mi lesz később? És tényleg nem lehet kint lenni az udvaron? És strandolni kint? 

 

MIvel lehetne távoltartani őket?

 

A jogszabály valóban őket védi..

Előzmény: Merédesz (2818)
Táborozó Creative Commons License 2016.04.06 0 0 2825

Nem is tudom hogy jelenleg van-e olyan hely az országban, ahol ne lenne elég megporzó méh bármelyik négyzetméteren. Jelenleg a hibás szakmapolitika és támogatási rendszer miatt töbszöröse a méhcsaládok száma mint az ideális volna. Valahol olvastam hogy franciországnyi terület kellene már ennyinek. A hamis kínai méz miat, piac vesztés van , gyakorlatilag küszöbön az összeomlás, csoda ha valahogy túléljük. 

Őrült dolgok folynak, a kezdőkkel egy gyorstalpalló tanfolyam elvégzése után, profi méretű méhészet vitelét követelik meg, persze a támogatás vonzó, a józan ész sehol. Ez olyan, mint ha a frissen végzett lakatos segédre egy üzemvezetői feladatkör hárulna. Ez egy nagyon bonyolult foglalkozás, és az sem a véletlen hogy régen kevesen művelték. Én húsz éve méhészkedem de egyre nehezebb egészségesen tartani a méheket. Ez a zsúfoltság, és a neonikotinoid miatt fellépő betegségek miatt van. Amellyek teljes állományi pusztulást is okozhatnak. A méhlegelőket is egyre csak irtatják a közmunkásokkal, lassan sivataggá válik az ország. Ha volna választásom, most én is másba fognék. Egyenlőre próbálok kitartani, mert nincs kedvem a bozótoláshoz. :)

masterflash Creative Commons License 2016.04.05 0 0 2824

Sziasztok!

 

Már régóta gondolkozom azon, hogy jó lenne elkezdeni méhekkel foglalkozni, egyenlőre csak kicsiben érdekelne, nem is igazán a méz érdekes, hanem a gyümölcsfák beporzása miatt gondolkozom rajta.

Van egy raklap cserép az egyik barackfám alatt, amibe rendszeresen darazsak laknak, de idén poszméhek kezdtek el beköltözni, viszont tegnap néztem, és tele van ránézésre sima méhekkel. Ezek milyen méhek lehetnek, és mit csinálnak így kaptár nélkül?

Táborozó Creative Commons License 2016.04.02 0 0 2823

Az OMME frissen megválasztott elnöke, újra  Bross Péter.

Táborozó Creative Commons License 2016.04.02 0 0 2822

"Irhatnek errol tobbet is, de nem teszem, mert ma magyarorszagon mamar nem lehet."

Ez nem igaz. Lehet bármi baromságot firkálni a kutya nem törődik vele, talán elvisz az AVH? :) 

 

A következő a történet, az egyik végletből estünk a másikba, a méhtartás szabályainak esetében. Volt egy régebbi szabályozás illetve az inkább csak a körülményeire vonatkozott. Viszont településenként elindult egy többnyire átalános tiltási hullám, ami részint érthető. De teljesen ellehetetlenítette a méhészeket, ha lakott területen belül nem tarthatták a méheiket. Főleg, ha még a zártkertekre is kiterjesztették a tilalmat. 

Közben volt próbálkozás, a méhészek részéről egy mindenki számára elfogadható részletes szabályozási javaslatra, pont azért hogy ne az általános tilalom legyen a gyakorlat az önkörmányzatok részéről. 

Pontosan nem emlékszem, de konkrétan meghatározott mennyiséget lehett volna tartani az udvarokon. állandó jelleggel csak igen keveset 5-10 családot, esetleg a dupláját képesítéssel rendelkező méhésznek. A teleltetés lett volna engedélyezve mennyiségi korlátozás nélkül. Valami hasonló logika mentén volt próbálkozás.

 

A méhészek zöme igyekszik normális hellyen tartani a méheit, úgy hogy ne okozzon gondot másoknak. De még ezeket is sokszor "támadás" éri, a méhei miatt. Többnyire tudatlanságból, irígységből fakadóan, persze tény hogy a méhek szúrnak. Esetemben például  7 telekkel arréb lévő ember szította volna ellenem a hangulatot, a többi gazda között. Végül kiderült hogy darazsak látogatták a szőlőjét, mert nem szüretelt időben, nem igazán halad a munka ha valaki feszt részeg. A közvetlen szomszédaimmal soha nem volt gondom, Egyszer véletlen az 5. "szomszédom" szúrta meg egy méh, kitudja kié, de fájdalomdíjként adtam neki egy üveg akácmézet. Így, de vélem enélkül sem tört vona meg több évtizedes jóviszonyunk. A közvetlen hobbikerti szomszédjaimmal is igyekeztem mindíg jófej lenni, igaz ők is azok voltak. Többen még direkt itatták is a méheim a telkeiken, mert szeritik látni megfigyelni őket. Meg rájöttek hogy nem kell félni tőlük amikor inni mennek. Persze amikor már sokat adakapott az iggyik illető jött hogy segítsek, mert már annyitól tartott :). Lefüstöltem és lekötöztük a vizes hordókat. Megszűnt a probléma. 

...

Jam Clerk Creative Commons License 2016.04.01 0 0 2821

Feltételezem, ha a te szomszédságodban lenne hasonló helyzet, ugyanezt tennéd, mert hát ez egy más úton teljességgel megoldhatatlan (vis maior) helyzet...

Előzmény: skodas72 (2820)
skodas72 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 2820

El kell adnatok a hazatok, es el kell koltoznetek, sajnos ez van.

Irhatnek errol tobbet is, de nem teszem, mert ma magyarorszagon mamar nem lehet.

Sok erot kivanok, es ne betegjetek le ettol a dologtol, es ne haljatok meg miatta.

Előzmény: Merédesz (2818)
skodas72 Creative Commons License 2016.03.31 0 0 2819

El kell adnatok a hazatok, es el kell koltoznetek, sajnos ez van.

Irhatnek errol tobbet is, de nem teszem, mert ma magyarorszagon mamar nem lehet.

Sok erot kivanok, es ne betegjetek le ettol a dologtol, es ne haljatok meg miatta.

 

Előzmény: Merédesz (2818)
Merédesz Creative Commons License 2016.03.31 0 0 2818

Nyitott vagyok minden építő jellegű ötletre.

Előzmény: Deryan (2817)
Deryan Creative Commons License 2016.03.31 0 0 2817

Ha jó szóval nem boldogultok, könyörögni semmiképpen sem szabad!

 

Nem vagyok sem jogász, sem méhész, de a probléma megoldásához lenne egy pár gondolatom.

 

Ha érdekel, akkor írj ide: derya@inbox.com

 

Előzmény: Merédesz (2816)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!