A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Tényleg nem győzzük már szajkózni, DJG is leírta most is (35420), többszázadszor, hidd már el, nem véletlenül mondjuk, hogy nem podos géppel nem lehet podból minőségi, eszpresszó-minőségű kávét készíteni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A netet böngészve minden oldal arra utal, hogy valóban alubojleres az Evo.
Mindegy, én már nem tudok eligazodni a mai Gaggia kínálaton.
A legegyszerűbb módja a bojler beazonosításának, leszedni a felsőszűrőt és, ha fölötte 2db süllyesztett inbusz csavar figyel, akkor a klasszikus alu bojler van a gépben.
Nyugi, Blaze73, ez ugyan a "tipikus" Uni4514 alubojler, de semmi-semmi gond nincs vele, sőt, bizonyos szempontból jobb is, mint az Espresso-sorozatú Gaggiák acélbojlerje. Nekem Pure van, de épp most fogok venni egy Gaggia Classic-ot, abban is Uni4514 bojler van!!! (és a legújabb Gaggia Baby Class-ban is, ez a Gaggia Classic utóda!).
Márpedig A GAGGIA, az a Gaggia Classic:-)). Olvass utána, mindenhol a Rancilio Silvia és Isomac Venus kategóriájában szólnak róla, noha viták, ízlésbeli és egyéb eltérések vannak...
Olvasd el figyelmesen:
Buying the best espresso-cappuccino machines http://www.coffeecrew.com/content/view/22/27/ és http://www.espressoresourcenw.com/Gaggia_Classic_p/tm-gaggia-classic.htm
Az Uni4514 bojler a Gaggia minden komolyabb, drágább gépébe beépített alubojler, egyetlen kivétel az Espresso-sorozat, tehát a Gaggia Pure Espresso, a Colori vmint a Dosing, ezeknél acél (inox) bojler van.
Az Uni4514 bojler korróziójáról, extrém meghibásodásairól szóló legendák minden alapot nélkülöznek. A Gaggia a legkomolyabb, drága gépeit is Uni4514 bojlerrel szállítja, évtizedek óta (!!/) ezt használja, ez egy nagyon masszív, vastag, dupla külső-fűtőszálas bojler. Részletesen körbejártam a témát, SiD-el is konzultáltam erről és több kávégépszerelővel, közöttük a Miaramax-al is beszéltem (Gaggia-importőr), a Gaggia "alubojler-korrózió" meg az alu és réz, tehát a két fém közötti elektrolitikus korrózió egyszerűen minden alapot nélkülöz, aki már látott Gaggia-kazánt, az tudja mire utalok...
Másrészt pedig világszerte évtizedek óta többezer Uni4514 Gaggiát adtak el, sehol nem igazolható az Uni4514 extém sérülékenysége, sőt biztonságosságát, gyors üzemkész állapotba kerülését, hőstabilitását nem véletlenül hangoztatják, ráadásul ha az ember véletlenül elgőzőlné belőle az összes vizet, akkor sem történik baj, mert a bojler fűtőszálja (2 db. nagyteljesítményű) a kazánon kívűl van, így nem ég meg...!
Azt megköszönném, mert én azt olvastam, hogy a "Gaggia, a kávéfőzőinél a Espresso-val végre áttért az alu-réz boylerről az acélkazánosra...", legalábbis így emlékszem!
De örülnék, ha utána tudnál nézni! Köszi! :-) UNI 4514 A BOJLER TÍPUS!
szerintem is a Gaggia Evolution az rozsdamentes acélkazános. de ha meglesed megkoszonom mert nekem is az van. en eddig a gyari Gaggai vizkotelenitovel csinaltam, de amiota Brita viz van benne nem igen kell max fel evente-evente.
Ha automata gép volt tervbe véve, annak az árából simán kijön akár egy Gaggia Baby vagy Espresso és egy Ibi daráló. Én nem csak a Te helyedben venném ezt az összeállítást, hanem a sajátomban is ezt teszem. :-)))))
Először én is a Saeco-val szemeztem, de aztán megláttam a Gaggiát, megemeltem a fél kilós szűrőtartó kart és sorsom megpecsételődött!!! :-)))
MrB és H_G-val egyetértve: többen vannak itt podosok, jól felderítették a terepet, sok-sok pod van, közös beszerzés is játszik, és akkor a nagytételben árult podokhoz is hozzájuthatsz.
Andrew-val kitárgyaltuk, asszem ez volt, ami alubojelres képekhez alkalmazandó: http://www.vatera.hu/vizkomentesito_kavefozohoz_professzionalis_svajci_98994269.html
De ha SiD kezeire bízod a géped mostani állapotában, akkor lehet jobban jársz. Utána meg ez a szer használandó (vagy vegyél Brita szűrőt, erről is olvashatsz itt).
"...mert a kilós kiszerelésű kv szerintem több mint két hónapig kitartana... Ugyanakkor nem akarom korlátozni maga a pod-dal sem."
Namost, ilyen kávéfogyással, és ezzel az enyhe, de sajna butasággal, ami szerint a pod korlátozó tényező lenne...
Azt kell mondanom, számodta egy E.S.E. POD-os gép ideális és tökéletes választás lesz.
Nem utolsó sorban koránt sem korlátozó tényező, sőt... ha nem akarsz darálót venni, akkor a sima gép halmozottan korlátozó tényező lesz egy POD-oshoz képest.
Ha igen, akkor nincs eldugulva és valami más lesz a gond. (thermosztát talán?)
Mechanikus vízkőtlenítést javaslok a Gaggiához, mert a különböző savas alapú vízkőtlenítők valóban kárt tehetnek az érzékeny aluminiumbojlerben (persze csak ha fűtéssel együtt sokáig járatják vele a gépet).
Örülök hogy rátalátam a topikra mert van egy kis problemam..
Szoval van egy 3 eves Gaggia Classic-om es elromlott a tejhabositoja kb 1 ev utan. Pontosabban olyan mintha nem lenne eleg nyomasa a gőznek epp csak bugyogtatja meg melegiti a tejet de hab mar ki semalakul.
Szoval tudnatok egy jo szervizt ajanlani? Kerestem az interneten de nem tudom melyik a megbizhato..
A masik problemam hogy nem tudom pontosan mivel kell vizkotleniteni. Egy jo ideig a hozza adott porral csinaltam de elfogyott es vettem saecot, meg masfajtat is. Na most itt olvastam valahol hogy ezek a porok tonkreteszik a gepet. Akkor most mivel kell vizkotleniteni? Ajanljatok legyszi valamilyen markat...