Keresés

Részletes keresés

mlipee Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7927
"más és ismét féloff: jelen pillanatban ahhoz, hogy faipari vállakozást alapítson az ember (ev.,bt.) kell mestervizsga? vagy elegendő a szakvizsga, esetleg egyik sem?"

Egyszerű szakmunkás vizsgával megelégszenek, vagy ennek megfelelő OKJ-és végzettség szükséges. Társasági formánál pedig a tulajdonosnak nem is kell rendelkeznie szakirányú végzettséggel, elég ha az egyik alkalmazottnak van. Jelenleg a kamarai tagság sem kötelező.

A buktatót a részletek rejtik, ugyanis a klasszikus asztalos tevékenység telephelyengedély köteles, amit nem könnyű megszerezni és megtartani. A TEOÁR jegyzékből kell kiszemezgetni azokat a tevékenységeket, amelyek közel állnak az asztalossághoz és nem telephelyhez kötöttek.

mlipee
Előzmény: peaso25 (7926)
peaso25 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7926

igazad van. lesz U alu profil. így berakom mögé a ragasztócsíkot.

köszönöm

más és ismét féloff:  jelen pillanatban ahhoz, hogy faipari vállakozást alapítson az ember (ev.,bt.) kell mestervizsga? vagy elegendő a szakvizsga, esetleg egyik sem? 

Előzmény: archivalo (7922)
rferi Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7925

Lehet úgy is.

Mi az egyik barátommal csináltunk egy gépet, aminél műgyantát kellett teríteni, megfelelő vastagságban, rá egy fóliára, és a folyamatos munkavégzés lehetősége miatt ezt az általam leírt módszert alkalmaztuk.

Gyanta folyik, késélen lehúzva, majd mehet a szárítóba.A fólia szaladt, minden más maradt a helyén.

Gyakorlatilag a két technológia analóg.

 

Egyébként én szép lakkozást otthon a tivelinnel tudtam elérni, mégpedig egy kutyköz, obis levegősszetben levő festékszóróval.Egyedül arra kellett ügyelni, hogy mikor a kompresszor beindul, leállni a fújással, és csak a leállása után folytatni, mert a kompresszor puffogása meglátszik a festésben.

A lakkot levesre hígítva, nagyon szépen lehetett fújni, és kiváló lett a felület.

Igaz, az félmatt volt, nem szeretem a fényeset, és a félmatton sokkal kevésbé látszik minden hiba.

Asszem Cortez kicsit maximalista a lakkozás terén, és ezért nehezebb dolga lesz.

Előzmény: halaloszto (7919)
rferi Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7924

Van olyan ragasztó, ami nem látszik meg az üvegen, de az üveget üveghez ragaszt, és nem fához.Folyadék, meg kell öntni, rátenni a másik üveget, és UV-vel leexponálni.Attól megköt, víztisztára.

Nem lesz egyszerű üveget fához úgy ragasztanod, hogy ne látszódjék meg.

Elvileg a PVA ragasztók átlátszóra száradnak, de ha a tejüveg tejes felét kened le, és nyomod a forgácslaphoz, akkor a forgácslap minimum látszani fog, ha buborékmentesen sikeredik, akkor meg pláne.Ha buborékos, akkor meg azért pláne!

Ha viszont a tejes felével rakod kifelé, akkor nem lesz átlátszó, de azt takarítani nem egy leányálom!

 

Egyébként az általad beírt üvegárak kábé stimmelnek, az üveg nagyon drága lett, az emelkedő energiaárak miatt.

Előzmény: peaso25 (7920)
archivalo Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7923
Az általam ismert legolcsóbb és "mindent-tudó" üveges a Pap(p) üveges üzem, Óbudán. Árakat, bocs most nem tudok mondani, de tény és való, hogy az utca végi üvegeshez képest, kb 60%-os árakon dolgoztak.
A fürdőszobámban lévő cca. 150 x 80 cm méretű tükör, körbe csiszolt éllel 6 eFt volt (két éve)
Előzmény: peaso25 (7916)
archivalo Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7922
Szia!

Azt nem lehet megoldani, hogy "takart" részen ragaszd fel? Arra gondolok, hogy a betét is valami perem mögé kerül (gondolom). Ha a betét azon részén, ami a perem mögé kerül, húzol egy sziloplaszt csíkot, akkor az nem fog látszani.
Egyébként ha már "úgyis" meg kell venned a tejüveget, akkor a mögé mindek kell "lemezbetét"? Egyszerűen be kell szögelni üveges szeggel (ez a háromszög alakú lemezdarab) és legfeljebb takarólécet teszel rá körben (hogy már adjunk az esztétikának is...)
Előzmény: peaso25 (7920)
halaloszto Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7921
buborekmentesre megcsinalt sziloplaszt?

csak nem tudom hogyan lehet buborek mentesen osszerakni.

vajk
Előzmény: peaso25 (7920)
peaso25 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7920

eredtileg a gardrób tolóajtajának a vizszintesen 3 részre osztott betétjéből a középsőt csak üvegből szerette volna a "megrendelő", de miután ezt komplikáltabbnak és drágábban találtam, ő viszont ragaszkodott a tejüveghez, ezért 10-12mm es színes lapra ragasztok vagy ragasztatok üveget.

 

csupán esztitikai funkciója van.

 

ha már itt tartunk: van olyan üvegragasztó, ami nem vagy kevéssé látszik át az üvegen keresztül?

Előzmény: halaloszto (7918)
halaloszto Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7919
Az egyik konyvemben ugy irtak, hogy egy vizeses szeru izerol folyik le a lakk. Tehat van egy fuggoleges lakkfilm, ami folyik lefele. Es alatta adott sebesseggel elhuzzak a munkadarabot. Sebessegbol jon a vastagsag.

Amugy szerintem is a ketkomponensu lakkok fele kellene indulni, de legalabbis a fenyes parkettalakkok fele. Es betartani a szaradasi idoket. Nekem valami ketkomponensu nemgemini parkettalakkom volt, kuszobot csinaltam vele, es vastag fenyes lakk van rajtuk maig.vajk
Előzmény: rferi (7912)
halaloszto Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7918
miert kell az uveget forgacslapra ragasztani?

vajk
Előzmény: peaso25 (7916)
archivalo Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7917
Elnézést mindenkitől: eddig kellett a sortöréshez a BR, most viszont nem hogy nem "érti" az Opera, hanem benne is hagyja...
Előzmény: archivalo (7915)
peaso25 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7916

üvegest bp-en tudnátok ajánlani, mert az áltam megkérdezett ár kicsit soknak tűnt ?:

(4mm átlátszó 4,4e ft/nm, 2,8 e ft/nm a ragasztás  a forgácslapra, 1,6 eft a csiszolás /fm) a savazott(?) 8,8 e /nm.

archivalo Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7915
Szia Cortez!</BR>
Az igazat megvallva, nem tudom, mi a lakkozós kérdésed, de megpróbálom kitalálni...</br>
Ahhoz, hogy elég fényes, ecsetnyom-mentes lakkozott felületet kapjál, több dolog kell egyidejüleg:
</br> Megfelően elő kell csiszolni a felületet, max 150-es papírral. Ezt követően egy viszonylag híg alapozólakkal be kell kenni. Száradás után ismét meg (és nem le!) kell csiszolni. A lakkozás ugyanis "megmeli" a csiszolás során lesimított szálakat. Ezután már hígitatlan lakkrétegekenek kell jönnie, méghozzá úgy, hogy minden kenés után, egyre finomabb papírral át kell csiszolni a felületet. A végén vízpapirral "vízbe kell csiszolni" - ez az eljárás ugyanis nemcsak a papírból mossa ki a szemcséket, hanem magáról a felületről is. A német DIN szabvány, pld minimum 7 rétegű lakkozást ír elő, csónaklakk esetén...
Amennyiben normál csónaklakkot használsz, akkor elsősorban a "Klaarlack" feliratú holmikat javaslom. A legjobb csónaklakk az Epifanes, ezt követi a Tikkurilla Yachti, majd a DUFA csónaklakk. A magyar lakkok (pld Sirály és Matróz csak ezek után jönnek, jelentős lemaradással)</br>
Egyre vigyázz: van egy "magyar" bútorlakk(Tivelin), ami nagyon jó, de bitang gyorsan szárad: ebből ecsetelve csak hígitott formában tudsz lakkozni, vagy pedig önteni kell és nagyon gyors kézzel teríteni.</br>
A lakkozás lényege egyébként, hogy először fel kell hordani a felületre, majd ezt megfelelő rétegvastagságban teríteni kell. Ehhez a két munkafázishoz (elvileg) két külön ecsetfajta tartozik: felhordáshoz legjobb a marokecset, terítéshez viszont a szimpla, 2-3 " szélsségű ecsetek. Felhoráshoz lehet használni szivacshengert is, de ekkor mindenképpen szükség lesz a "simító ecsetelésre", mert különben "delfinbőrös" marad a felület.</br>
Amire még vigyázni kell,az az, hogy az egyszer már bekent felületre/be nem szabad visszamenni az ecsettel: egy mozdulattal kell teríteni és max még eggyel "kihúzni" a kenetet. Nehéz elmodani, ha egyszer látod, akkor megérted - de a lényege ez...
A fent leírt eljárással, még normál csónaklakk esetén is tükrös felületet kapsz - elég sokat dolgoztam csónaklakkal (10 x 2 m méretű vitorláshajó), az itt nyert tapasztalatokat osztottam meg veletek.</br>
Ha nem csónaklakkot akarsz használni, akkor is igazak a fentiek, csak éppen a felhordásban lehet némi eltérés...
Előzmény: [CorteZ] (7907)
Garfield007 Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7914
OFF
Mint read-only, csak annyit tennek hozza, hogy az egyetemi kitetel semmit nem jelent, ahogy egy volt tanarom is mondta a diploma nem hulyeseg ellen van... Amugy meg elkeserito, hogy diplomas emberek mekkora aranya ir helytelenul, hibasan, sot a szovegertelmezessel is bajok vannak, az igenyessegrol ne is beszeljunk, mert a hibak egy resze csak egy kis odafigyelest igenyelne. Hozzatennem, hogy nem csak a real szakiranyokon...
ON
Előzmény: GPF (7913)
GPF Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7913

Off

 

Kitöltöttem.

 

Ugye, mielőtt leadjátok, a helyesírási hibákat kiszeditek belőle?

 

Valahogy nekem az olyan furcsa, hogy három ember egy egyetemi kutatást csinál, és hibák vannak a szövegben. Más egy topic, ahol mindenki úgy ír, ahogy akar, és más egy magát komolynak láttató felmérés.

 

Na mindegy.

 

On

Előzmény: peppito (7910)
rferi Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7912

Nem vagy bunkó, mikor megnyomtam a csináld gombot, akkor láttam, hogy  nem csökkentettem a betűméretet, és nem jeleztem, hogy off. Bocs.

 

Lakkozás:

Az a baj, hogy ilyen magasfényű, csodaszép lakkozásokat általában megönteni szoktak, akkor lesz száz százalékosan ecsetnyommentes.

Ráadásul mindenképpen kétkomponensűt ajánlanék.

A hatvanas-hetvenes évek vastag, sima, magasfényű bútorbevonatai műgyanták, amiket megöntöttek, majd egy meghatározott távolságra a felülettől végighúztak felette egy késélt, ami lehúzta egyenletes vastagságra.

Ettől volt olyan, amilyen.

 

Előzmény: [CorteZ] (7907)
rferi Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7911

Off

Orgona klav

 

És most kérek bocsánatot az eddigi offért.

Hosszú időre egyetlen offot sem fogom beírni, igérem!

 

 

Előzmény: PETYUS (7908)
peppito Creative Commons License 2006.11.30 0 0 7910
Kedves Fórumozók!

 

Előre is elnézést az off-ért!

 

A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói vagyunk, és egy kutatást végzünk online közösségek témakörében, ezen belül is a fórumokon belüli hírnév szerzéséről és ismerkedésről.

A kutatáshoz a vizsgált fórumok tartalmát elemezzük, valamint igyekszünk adatokat is gyűjteni.

Ez utóbbihoz szeretnénk a segítségeteket kérni. Összeállítottunk egy online kérdőívet, mely összesen 10 kérdésből áll, kitöltése kb 2 percet vesz igénybe. Örülnénk, ha minél többen válaszolnátok az ott feltett kérdésekre (bárki, aki ír a fórumba, vagy csak olvassa azt). A kérdőíven nem kell személyes adatokat megadni, mindenki teljesen anonim marad.

 

Link: http://www.unipark.de/uc/hu_laslo_lorincz_single_license/0240/

 

Köszönjük!

GPF Creative Commons License 2006.11.29 0 0 7909

Szerintem egyszer már rágtuk ezt a témát, akkor nem volt jó, amiket mondtunk.

 

Komolyabb lakkos, festékes cégeknek vannak különböző fényességű cuccaik. Pl. a Ticcurillának van 95-ös glossy fokozatú fára való lakkja. Az már nagyon fényes. És szerintem ecsetnyom nélkül terül.

 

Ezenkívül a dekupázsos csajok használnak egy spéci lakkszerűséget, az meg még fényesebb. De elfelejtettem a nevét. (Mintha valami kristály lenne..)

Előzmény: [CorteZ] (7907)
PETYUS Creative Commons License 2006.11.29 0 0 7908
Próbálom kitalálni hogy milyen hangszerben kellhet gumit zsírozni, de nem sikerül.
Előzmény: rferi (7903)
[CorteZ] Creative Commons License 2006.11.29 0 0 7907

Tom, hogy most bunkó leszek, de egy Hobbiasztalos topic-ban nem lehetne

inkább az én lakkozós témámmal foglalkozni a gumi-kenegetés helyett?  :-]

kivi Creative Commons License 2006.11.29 0 0 7906
A vazelint nem is javasolta senki, autós berkekben a glicerin a favorit.
Előzmény: rferi (7905)
rferi Creative Commons License 2006.11.29 0 0 7905

Hát ez asszem kicsit szubjektív, hogy mi a hosszú táv.

Mert a nem olajálló gumit megkenve gépzsírral, hetek alatt szétnyúlik az egész.

Olyan, mintha feloldaná.

Az olajálló guminál éves szinten sem tapasztalni ilyet, de vajon, ha nem lenne érintkezése zsírral/olajjal, vajon mennyivel tovább bírná?

És akkor ehhez képest mi a helyzet a szilikonos exponálással?

Csak találgatok itt. Az viszont tény, hogy eddig pályafutásom alattszilikontól ilyen elfolyást nem tapasztaltam, bár elfogadom, hogy lehet: öregíti az anyagot.

Csak nem tudok jobbat.

Arra emlékszem, hogy a nyolcvanas években, mikor megjelent a piacon a gumiperemes memránnal ellátott hangszórója az orionnak, valaki elhintette, hogy vazelinnel kell kezelni, mert akkor lágy marad.

Namost aki megkezelte vazelinnel, fél éven belül dobhatta ki, míg aki békén hagyta, annak még ma is működik. Két ilyen 25 éves hangszóróm van otthon a szekrény tetején. Tehát a vazelin, mint gumikenőanyag nem jön szóba sziló helyett.

Előzmény: kivi (7904)
kivi Creative Commons License 2006.11.29 0 0 7904
Vannak olyan vélemények, hogy látszólag jót tesz a szilikon a guminak (pl. a gumiabroncs szép fényes lesz mint az új), de hosszú távon elősegíti az öregedést.
Előzmény: rferi (7903)
rferi Creative Commons License 2006.11.29 0 0 7903

A szilikon szerintem sem eszi a gumit.

Olyannyira nem, hogy a szilikongumit leginkább csak szilikonzsírral lehet kenni, márpedig a szilikonguminál olajérzékenyebb gumi nem sok van. Úgy elfolyik a sima gépzsírtól, mint a víz.

Nekem épp tegnap kellett gumit zsíroznom egy hangszerben, szilikont használtam, remélem a gumi is olvassa, amitm ost írtam! :)))))))))

Előzmény: misikt (7901)
rferi Creative Commons License 2006.11.29 0 0 7902
Jóvanna! Aszittem! :))))))
Előzmény: Sanzistift (7900)
misikt Creative Commons License 2006.11.29 0 0 7901

A vazelint már túlhaladta a fogyasztói társadalom, vannak ízesített, illatosított specciális cuccok, csecsebecse cuki kis edénykében.

A szilikon szerintem nem eszi a gumit, a flakonra még rá is van írva, hogy jót tesz neki, bár lehet, hogy többféle szilikon van.

Sanzistift Creative Commons License 2006.11.28 0 0 7900
A válasz válaszára...hülyén jön össze néha. :)

Különben 1-2 helyen valóban furcsán néznek az emberre, hogy az minek neki?
Eszibe jut a nitroglicerin, merhát a glicerint sokmindenre lehet még használni kémiában... :))

Kacagni fogsz, a vazelinre nem ilyen a reakció.
Kivétel az az eset, mikor két férfiú kézenfogva sétál be a patikába a kérdés előtt... :))

Nem tévesztettem össze... :P
Előzmény: rferi (7898)
kivi Creative Commons License 2006.11.28 0 0 7899
Ő glicerint használ, na és? :-)))))
Előzmény: rferi (7898)
rferi Creative Commons License 2006.11.28 0 0 7898

És ezt most mér nekem mondod?

Én tudom! :))))

Egyébként nem néznek hülyén az emberre glicerin ügyben!

Az amivel te összetéveszted, és hülyén nézhetnek a VAZELIN!

Nem mindegy! :)))))))))))))))))))

Előzmény: Sanzistift (7897)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!