elolvastam még1x : "Valahol olvastam, itt a neten, hogy káros, de nem volt indok.
Elgondolkoztam, s valahogy igaznak találom.
Mert miröl is van szó?
Valami savanyítóval, legyen az citrom,citromsav, vagy ecet, (a vegyit már le se írom,) kicsapatjuk hö bekapcsolásával az összes, a tejben található fehérjét..."
Gomolya érleléséhez nem kellenek speciális feltételek.
Pásztorok kint a legelön is készítették.
Persze, ha van pincéd, ott a legjobb.
Én, sötét, mostmég hűvös helyen érlelem, minden nap tiszta deszkára fordítom, de nem kenegetem, a takaró vizes ruha ezt pótolja. Csap alatt lemosom, vagy sós vízzel átkenem, ha penész jelenik meg.
Köszönjük szépen! :) Mi is örülünk neki, mert egyet meg is ettünk este és nagyon ízlett mindenkinek! :) Köszi az infokat! A forma nekem is bejön, most csináltunk benne elsőzör, de annyira tetszik nekem is, hogy jövőhéten újra csinálunk sajtot ebbe a formába és ezt érlelni szeretnénk. Tudnál nekem egy kis infot adni az érlelésről? Azt tudom, hogy műanyag lavorban szoktad, nedves ronggyal letakarva, de kb hány fok van és milyen gyakran kell forgatni és egy nap hányszor mosod sós vízzel? És ezt az egész érlelés(pl. 14 nap) alatt mosogatod? Szóval, ha nem nagy kérés ezt levezetnéd nekem? A formáról majd teszek fel képet, de most dolgozom.
És itt szeretném megköszönni Mindenkinek aki segített, hogy ennyi örömünk legyen a tejfeldolgozásban! :)
Még 1 kérdés így a végére. Régebben láttam, hogy sajtosferi is hozzászólt és segített gyakran mindenkinek. Tud róla valaki valamit?
Látod ,ezért nem lehet sajtkészítés receptet írni.
A te sajtod a te körülményeid között, ekkorra lett jó. Ügyi vagy.
Vigyázz, ez nem azt jelenti, hogy holnap is 18 óra alatt lesz jó. pl: melegebben van, elöbb műkszik.
Ez az a pont, ha nem paranyica készül, mehet a sófürdőbe.
Egy tapasztalat: ha elérte ezt a pontot, de nem érsz rá nyujtogatni, fél napot megvár a hütöben.
Ha 5-6 órát már csepegett meleg helyen, és este lett,nyugodtan berakhatod a hütöbe, másnap reggel ki a melegbe, s szépen tovább dolgozik.
Nem nyálka lehetett az, csak savó.
Külalak: ne hagyd csucsosra, ujjaddal, tenyereddel nyomd vissza , szebb is lesz, forgatásnál is jobban megáll.
Forgasd párszor, hagyd leszáradni, s utánna mehet a hütöbe, vagy a füstölöbe. Pár nap után, ha marad még, olajjal szoktam lekenni a száradás megelözésére.
Nagyon tetszik a formád, lehetne közelebbi kép róla.
Már látom, gyönyörű félkeményeket fogsz te itt mutogatni :-)))
Köszönjük szépen! :) Mi is a sófürdős megoldást választottuk, de 5 percre. Finom lett. Kérdéseim:
Friss fogyasztása ajánlott, vagy esetleg valami érlelés!? Most a hűtőben van, de egy már elfogyott. :)
Amikor felvágtuk a gomolyát, akkor a vágás felületén, mintha kicsit nyálkás lett volna.(Talán savó?) Hozzáteszem 18 órát volt a formában. Ezt csak azért írom, mert itt mindenki 20-24 órát tanácsolt, hátha kevés az idő és ezért volt ilyen?
Jippijáé, két hónaposak lettek a legidősebb kecskegyerekek, most már éjjelre külön tudjuk őket zárni az anyjuktól. Az napi 1,5-1,8 liter tejet jelent. (Az akác lombosodása után megy csak föl napi 4 liter fölé.) Nem sok, de a hosszú szünet után már ez is felüdülés.
Kell készítenem egy inkubátort, mert a papagájos ismerősünk, mint számítottunk rá, elvitte a papagájneveldét, amiben eddig csináltuk a joghurtot. Arra gondoltam, egy kiszuperált minihűtőből, vagy egy hűtőládából kellene kialakítani egy ventillátorral, melegítővel (mondjuk melegítőpárnából) és egy termosztáttal.
És az ordából kőrözött készült a család örömére. Nagyon finom volt!
A gomolyából parenyica lesz, igaz még soha nem csináltunk. Remélem sikerül. A sajt a formában van még, kb. 2 óra múlva fogjuk a melegvízes próbát elkezdeni. Addig esetleg, ha elolvasná valaki leírná nekem a saját tapasztalatit és technológiáját? Egyébként ez alapján szeretnénk csinálni:
valóban túlsavanyodhatott az ízéből ítélve is. a tej amit délután veszek, az előző esti és az aznap reggeli fejés keveréke, bár hűtve tárolják és szállítják. ez lehet a baj? túl sok információ van most a fejemben, még nem rendszereződött. itt próbálnám kibogozni.
csak a tej tud túlsavanyodni, vagy technológiai hiba miatt a sajt is? esetleg a túl sok bennmaradt savó az oka?
mi lehet a megoldás túlsavanyodott tej feldolgozásakor? alvadékmosás?
esetleg az alapból túlsavanyodott tejből érdemes inkább mást típusú sajtot gyártani?
az ilyen tej milyen technológiánál alap, a kemény vagy a lágy sajtoknál?
igen, gondolom a lyukakról látod. súlyban az eddigi három próbálkozásom során töretlen fejlődés mutatkozik 83-73-57 dkg, 4,5L tejből. :-) bele se merek gondolni mi lesz 1 év múlva. :-)
a sajton most már egyértelműen kék a penész. ezt érdemes lemosni egy idő múlva, vagy épp ellenkezőleg? még egy kérdés erejéig nyaggatnálak, kell forgatni ezt a sajtot?
ez pedig a harmadik próbálkozás, saját kékfrankos sillerben úsztatva. ennek valamilyen porszerű anyag keletkezett a felületén. talán a fehérje lehet?
Mosonmagyaróvárról rendelhető ChyMax Plus folyékony oltóval. Ez a része még nem nagy tudomány, és ha kíváncsi vagy rá, én egy szál zománcozott fazékkal, sparhelten készítettem nagyon finom sajtokat. :) Az oltót sima műanyag injekciós fecskendővel mérem ki, a sajt hőfokát lázmérővel mérem; egyedül a kultúrát (pl. joghurt, vagy a vajkultúra, attól függ, mit készítek) mérem egy drágább dologgal, precíziós mérleggel. Még vennem kell savfokmérőt és rendes hőmérőt, hogy még pontosabb lehessek. Hanem elég a tiszta konyha is, csak legföljebb el nem adhatod, mert az ÁNTSZ nem rajong érte. :) (Hát ha még látnák az én sparheltes megoldásomat, ahol körben egy tűzre rakás után minden homokos meg fakérges... :D)
ezzel nem voltam tisztába, hogy félkeményeknél hogy működik. Valószínűleg a töretben is több víz maradt a kelleténél, a súlyból ítélve. A penész színét egyelőre nem udom pontosan megállapítani, csak néhány kis pötty, de olyan szürkés-kékes szerű. A pincémben 14 C0 van.
azt elhiszem, hogy az alacsonyabb hőfok miatt az oltás értékesebb beltartalmú eredményt produkál, no de hogy egy-két kanál citromlétól káros legyen? A tejfölös raguleveseket is citromozzuk. Na mindegy, tegnap károsodtam egyet :).. Ma meg folytatom a palak panirral :)
Gomolyát én úgy érlelem most, hogy sajtdeszkán beteszem egy műanyag dobozba, nedves konyharuhával letakarom a dobozt, s csak akkor mosom le, ha estleg penészt látok rajta.
Csak akkor szokhatja meg, ha az anyjátol nem választják le, s úgy nöl fel.... Szerintem.
Tavaszi születésüek , késő összel, mikor elöször jutnak az anyjuk közelébe, láttam már, hogy megszagolják a cickot, felismerik az anyjukat, de eszük ágába sincs leszopni. ...Nálunk.
Írd le, hogy csinálod, hátha megtaláljuk a megoldást
Tetszik! Szép lett. Kérdésedre a válasz engem is érdekelne. Továbbá: Reszelni való sajt készítése érdekelne. Tudna nekem valaki technológiát, saját tapasztalatot mondani? Köszi! :)
Ez itt a második sajtom. Egy hétig kamrában ért, sós vízzel mosogattam. Majd kettévágtam, egyik fele ment a pincébe, másik fele a hűtőbe, fogyasztásra. A pincésen pár nap után megjelent a penész. Kérdésem az lenne, hogy az ilyen gomolya típusú sajtot érdemes-e érlelni, és ha igen, milyen módszerrel? Tehát mosogassam-é tovább, vagy hagyjam ruzsosodni.
Nálam nem marad oltós savó, mindből kimelegítem az ordát. :) A savó ízét talán a borsóleves levéhez tudnám hasonlítani, de az ordából jó kis töltött krumplit készítünk, úgyhogy arra nagyobb szükség van. Ami az orda után marad... Hát ahhoz még az állatok sem szagolnak hozzá, nálunk legalábbis.