Keresés

Részletes keresés

Mrija Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4544
Azt olvastam, az aikidoban nincs ilyen, hogy ezt így és így kell csinálni pontosan. Mindenki úgy csinálja, ahogy tudja, az elv a lényeg, hogy működjön a technika.
Egyébként az aikido egy fő elemét, hogy a támadó saját erejét és tehetetlenségét használja fel, én is alkalmaztam már sikeresen 1-2-szer, bár verekedésnek nem nevezném, volt hogy csak poénkodás volt, de végülis láttam, hogy működőképes technika. Megjegyzem még életemben nem verekedtem :) 3 éve szilveszterkor volt egy kis konfliktus, alkohol hatására is, és ott földre küldtem a csávót a saját erejével, igazából semmi mást nem csináltam, mint engedtem, sőt még rátoltam a maga irányába kifejtett erőre(húzott volna magafelé). Aztán leszedtek róla. Nekem azért jön be ez a technika, mert gyenge vagyok, így saját erejüket kell felhasználnom :) Hál istennek úgy nézem, ez nagyjából senkinek nem jut eszébe, ezért meglepődnek, amikor a kisebb ember nagyobbat küld a földre :)
Egyébként meglepődve láttam, hogy vannak blokkok is az aikidoban, azt hittem csak ilyen elvezetések, körkörös mozdulatok.
Előzmény: m.musashi (4541)
Mrija Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4543
Igazából azon múlik ez ki mennyire gátlástalan, és gyors. Sztem a hangsúly gátlástalanságon van, villámgyorsan döntést hozni, és cselekedni, nem agyalni, hogy hú akkor most mi lesz ha leesik és beveri a fejét stb.
Előzmény: pz_new (4539)
farenheit007 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4542
Szia

Régóta olvasom ezt a topicot, úgy gondoltam itt az idő hogy hozzászoljak, márcsak azért is mert ez egy gyakran visszatérő kérdés, és van személyes élményem ezzel kapcsolatban.

Lehet használni az aikido-t valós szituációban is, és nagyon jól működik, nekem már volt alkalmam egyszer. Ahhoz hogy egy adott aikidoka technikája jól használható legyen önvédelemre is, szerintem másfajta hozzáállást kíván meg mint az átlag. A legtöbb harcművészettel ellentétben az aikido felfogása, és értelmezése nagyon sokszínű, és képlékeny (ezt láthatod ha beleolvasol ebbe a topicba): az egyik véglet a mozgás művészete, harmónia, szeretet stb, a másik véglet pedig egy sokkal gyakorlatiasabb hozzáállás. A legtöbb aikidoka valahol a kettő között van, és az instruktoroké szintúgy, ezért nem egyértelmű hogy most jó-e önvédelemre, vagy nem, és egy adott tanítvány milyen irányba fejlődik.

Véleményem szerint az aikido nagyon hatékony, és jól alkalmazható önvédelem, de azt le kell szögeznünk, hogy a technikák bonyolultsága miatt sok idő kell hozzá. A másik dolog pedig természetesen az, hogy egy valódi szitúációban nagyon rövid és direkt, leegyszerűsített mozdulatokra van szükség, amiket nemigen tanítanak ebben a formában.

De a legnagyobb probléma véleményem szerint nem is igazán a technikában van hanem az egész pszichológiájában. Ugyanis egy aikidokát soha (vagy nagyon ritkán) ütik rúgják meg rendesen, erőteljesen, nem tudja milyen érzés, és ez nagyon bizonytalanná teszi az embert, valamint erős félelemérzetet kelt. Nekem az segített hogy kyokushin karatézom is mellette, és jól emlékszem hogy hiába volt már több éves aikidos múltam mikkor elkezdtem a kyot, az első küzdelmeknél (meg még a sokadiknál is) volt bennem félelemérzet rendesen, különösen akkor amikor megtanultam hogy ki mit tud, és milyen kemény.
Szóval nehéz ügy, de megoldható.
Előzmény: Mrija (4534)
m.musashi Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4541
tiszteletm kedves barátom
te sose változol,azelött is ilyen voltál ;-))


ez kissé meddő dolog. ki ezért tanulja,ki azért.
mikor ezt a kérdést szokták feltenni elmondom hogy sose kellet használni. kérdik,akkor mire jó ezt tanulni ha nem is használod? a válasz: pont azért tanulom hogy ne kelljen használni.
és hogy élesben müködik-e? azt gondolom hogy nem lehet fokozatokhoz kötni. inkább talán azon múlik hiszel-e magadban?!hiszel-e a mestered tanításában?! megfigyeltem kezdőknél,és vizsgára készülőknél hogy van egy tudása,elront néhány mozdulatot,vagy nem azt teszi a teste amit az agya szeretne és mérgelődik hogy ez nem megy. egy idő után ez már látványos. végeredmény, edzés végére sokkal rosszabb lett az adott mozdulat mint mikor elkezte. na ezzel csak azt akarom mondani hogy ha eltöltött az ember jónéhány évet bármely stílus tanulásával,és hisz magában,és a stílusban akkor az működni fog amikor kell. de addigra megtanulja az egyén hogy kerülje a bajt,hacsak nem kidobó,testőr,stb...
Előzmény: leha (4538)
Taiszaki Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4540
Igen, pont ez a lenyeg... mire O-Sensei eljutott a mai ertelemben vett Aikidoig, addigra mar tul volt par evtized intenziv gyakorlason ES eles szituacion. Aki ma bemegy egy edzesre, az megkapja azt (*), amit O-Sensei tanitott kb. 60 eves koratol. Ami az elott volt, azt nem. Na oda nagyon kevesen jutnak el, hogy annyi tapasztalattal kezdjenek Aikidot tanulni, es meg kevesebben, akik az Aikido gyakorlasa altal jutnak arra a szintre, hogy "szajon tudjak kapni az ellent".
(*) Jo, nem azt, de technikailag valami olyasmit.
Előzmény: leha (4538)
pz_new Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4539

Borzalmasan kényes téma ez. Vagy nehéz rá jó választ adni. Kipróbáltam már sokmindent az aikido előtt, de vele párhuzamosan is gyakorlom mondjuk a BJJ-t vagy bokszolgatok is, de csak hobbiból.

 

Utcára nincs recept. Olvastam, Braziliában nem Brazil Jitsut tanulnak a srácok, hanem Capoeiráznak. Ugyanis van harci értéke. Nagyon kemény dolgok, helyek vannak arra- felé. Max egy laza pofánrugásra van esélyed, aztán tipli, de van hogy még arra se.

 

Szóval ez az utcai önvédelem igen érdekes téma. Mert melyik harcművészetre, kűzdősportra mondtatod azt, ha ebben jó vagy, az utcán is jó vagy ?

Előzmény: leha (4538)
leha Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4538
aham ... az ellent nem állás, meg a béke, szeretet, harmónia ...
asszem, a harcművészetekben volt már szó róla (vagy itt?) pár éve és talán madjoe-hoz köthető: ha nem tudod szájonkapni az ellent, addig ez csak apácabódító szöveg ... ha szájon tudod, de mégsem teszed, na az az aikido
persze ez nem kapcsolódik szorosan az utcai alkalmazáshoz
én meg általános iskolás koromban verekedtem utoljára ... akkor még azt sem tudtam, hogy az aikidot talpas-, vagy vékony, magas pohárból isszák-e
Taiszaki Creative Commons License 2008.06.02 0 0 4537
Mar tobbszor ki lett targyalva, hogy az Aikido leginkabb az energiak egyesitesenek utja, az ellent nem allas muveszete, beke-szeretet-harmonia, es nem elsodleges celja, hogy minel hatekonyabban fel lehessen ismerni, elkerulni vagy fizikailag lerendezni egy eroszakos szituaciot.
De pl. ha szoktad nezni a tuntetesekrol keszult felveteleket, ott a t. karhatalom rendszeresen hasznal egy ude-garami jellegu valamit elvezeto fogasnak (foleg, ha mar a bilincs is rajta van a t. engedetlenkedo allampolgaron :)
Előzmény: Mrija (4534)
bout Creative Commons License 2008.06.01 0 0 4536
Hogy is mondjam, nem éppen a kötekedők leverése tölti ki a mindennapjaimat. De nem is ezért kezdtem el még anno és ez az élmény azóta sem hiányzik. Véleményem szerint az, aki egy harcművészetet az utcai önvédelem miatt gyakorol, az vagy betegesen paranoiás, vagy hetente rabolják ki a nyílt utcán.

Viszont legalább két nyakszegéstől már sikerült megmenekülnöm és biztos vagyok benne, hogy volt hozzá némi köze a gyakorlásnak.

Azért nem a jóga, mert az nem tetszik annyira; ennek a szellemisége és mozgásvilága jobban megfogott.

bout
Előzmény: Mrija (4534)
csibra Creative Commons License 2008.06.01 0 0 4535
Szerintem 2-3 utcén kötekedésre, verekedésre és mások kirablására szakosodott személy ellen, 2. dan előtt nem nagyon érdemes a futáson kívül bármi egyebet tenni. Lehet, hogy utána sem.
Nekem még nem kellett szerencsére használnom, meg még nem is vagyok olyan szinten, hogy a futáson kívül bármivel próbálkoznék. Persze ha ütéssel kezdik, akkor reflexből biztos csinál valamit az ember, és ha elég sokat gyakorolt már, akkor gyaníthatóan lesz köze az aikidohoz is a mozdulatainak :)
Előzmény: Mrija (4534)
Mrija Creative Commons License 2008.06.01 0 0 4534
Ez rendben van, de akkor miért nem jógáztok inkább? Meg gondolod, hogy 2-3 beléd kötő cigánnyal meg tudod beszélni a dolgot? :)) Jó, lehet, ha odaadod nekik mindened ami nálad van, akkor megnyugszanak(mondjuk inkább arról híresek, hogy ekkor is megverik, megalázzák az áldozatot), de akkor a francnak tanulok önvédelmet, ha lényegében tilos használni?? :)
De lényegében nem is konkrétan csak erre gondolok, hogy valaki elrendezett 2-3 embert, hanem egyáltalán, volt-e olyan szitu, ahol hasznát vette a tanultaknak, akár csak 1 embert lefogni, leszerelni stb.
Előzmény: névtelen (4533)
névtelen Creative Commons License 2008.06.01 0 0 4533
A neten találtam ezt a nagyon jó történetet:
http://aikido.freeblog.hu/Files/dobson.pdf
Előzmény: Mrija (4532)
Mrija Creative Commons License 2008.06.01 0 0 4532
Van itt olyan, aki eredményesen tudta használni a tanultakat egy kis konfliktusban? :)
Tényleg érdekelne. Tudom, nem erről szól, blablabla, de azért csak számít ez is. Máskülönben jógáznátok, nem aikido.. :)
XXL 206 Creative Commons License 2008.05.13 0 0 4531
az informácio cca 95% biztos ..azért mindig történhet valami ...

Tisztelettel Andris

De ne hivatkozzatok rám :))
Előzmény: bout (4527)
XXL 206 Creative Commons License 2008.05.13 0 0 4530
hello :)

ondrej.zsemlye@ace11.sk

itt mindig megtalálsz :)
ez saját cégem tehát nem változik a mail (www.ace11.sk)

PS
Linzben találkozunk ???

boutnak
Mi most rengeteget utaztunk
(Róma, Amszterdam,Luxemburg) és most készulunk Svájba is ...ezért van egy picivel több infonk ... :)
Előzmény: _niko_ (4528)
bout Creative Commons License 2008.05.09 0 0 4529
Ha esetleg valakit érdekel:
Günther Stéger sensei, az oszták aikido szövetség technikai vezetője május 23-25-i hétvégén Budapesten tart kurzust. Részletek a kiírásban.

bout
_niko_ Creative Commons License 2008.05.01 0 0 4528
Szia Andris!

Dobj meg egy email-el légy szíves, mert csak a régi címed van meg nekem :)
bout Creative Commons License 2008.05.01 0 0 4527
Nocsak, többet tudsz, mint én. :) Nagyon örülnék, ha tényleg sikerülne megint vendégül látni Tamura senseit.
Előzmény: XXL 206 (4526)
XXL 206 Creative Commons License 2008.05.01 0 0 4526
PS
van egy hírem
jovöre újra lesz Tamura tábor nálatok ...
üdv Andris
Előzmény: bout (4517)
XXL 206 Creative Commons License 2008.05.01 0 0 4525
szia
csukloproblémáknál kb. 3 hét pihenés
személyes tapasztalat ,.,, vagy pihensz vagy 6 honapig kínlodsz

pihenj ,,utánna ugyis nagyobb kedved lesz aikidozni..
Előzmény: Pansy (4523)
m.musashi Creative Commons License 2008.04.27 0 0 4524
akkor bizony ezt kell tenni:) gyógyulj meg mihamarabb!
Előzmény: Pansy (4523)
Pansy Creative Commons License 2008.04.26 0 0 4523
Természetesen voltam orvosnál, de csak annyit mondott, hogy nincs komoly baj csak meghúzódott... És ő is a pihentetést javasolta...
Előzmény: m.musashi (4522)
m.musashi Creative Commons License 2008.04.25 0 0 4522
tiszteletem
tényleg nem árt ha orvos látja és valami rögzítés mindenképpen kell rá.magad miatt is és a tori miatt is,mert igy látja hogy valami baj van vele és nem kezdi el nyektetni. és sokat pihentesd.sajnos az ilyen akkor is eltart akár 1 hónapig is ha nem komoly a sérülés.
Előzmény: Pansy (4519)
Taiszaki Creative Commons License 2008.04.25 0 0 4521
Szalaghuzodas lehet a ludas, azon viszont csak a pihentetes segit. Esetleg Flector tapasz ejjelre. Edzesen fasli. Es nem szegyen azt kerni a partnertol, hogy a csavarast ne vigye be, inkabb lemesz magadtol.
Előzmény: Pansy (4519)
névtelen Creative Commons License 2008.04.24 0 0 4520
Orvosnál voltál vele?
Előzmény: Pansy (4519)
Pansy Creative Commons License 2008.04.24 0 0 4519
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Kote-Gaeshi közben mindig nagyon megfájdul a csuklóm, és utána még napokig fáj... nem tudom mit lehetne tenni ez ellen Valakinek van valami ötlete? Azt szívesen venném, mert már lassan a technikám rovására megy, ugyanis előre beleugrok, hogy a fájdalmat elkerüljem...

Üdv Pansy
Taiszaki Creative Commons License 2008.03.31 0 0 4518
Tisztara mint a Ponyvaregenyben, amikor Jules megveszi Ringotol az életét:

JULES
Nem adom oda neki csak úgy, Vincent. Veszek valamit a pénzemért. Akarod tudni, hogy mit veszek, Ringo?

RINGO
-Mit?

JULES
Az életedet. Azért adom oda a pénzt, hogy ne kelljen megölnöm téged. Szoktad olvasni a Bibliát, Ringo?

RINGO
-Nem rendszeresen.

JULES
-Van benne egy passzus, amit kívûlrõl tudok.
Ezékiel 25:17.
"Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldaról szegélyezi az önzõ emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az, ki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti a gyöngéket a sötétség völgyén, mert õ valóban testvérének õrizõje és az elveszett gyermekek meglelõje. Én pedig lesújtok majd tereád hatalmas bosszúval, és rettentõ haraggal, és amazokra is, akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek. És majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, mikor szörnyû bosszúm lesújt rátok."
Évek óta lököm ezt a szöveget, és aki hallotta, annak annyi volt. Soha nem gondolkodtam azon, hogy mit is jelent valójában. Csak gondoltam egy jó tökös szöveg, mielõtt golyót eresztek valami f*szkalapba.
De ma reggel valami olyan történt velem, ami gondolkodóba ejtett. Most azt gondolom, azt jelentheti, hogy te vagy a gonosz ember, én pedig az igaz ember, ez a 9-milliméteres itt pedig a pásztor, aki megvéd engem a sötétség völgyében. De azt is jelentheti, hogy te vagy az igaz ember, én pedig a pásztor, és a világ az ami, gonosz és önzõ.
Nekem ez tetszene.
De az igazság nem ez.
Az igazság az, hogy te vagy a gyönge, és én vagyok a gonoszok zsarnoksága. De igyekszem, Ringo. Nagyon igyekszem, hogy én legyek a pásztor.
Menj.
Előzmény: bout (4517)
bout Creative Commons License 2008.03.28 0 0 4517
Találtam egy aranyos történetet a neten, sajnos angolul van, de ha valakit érdekel, lefordíthatom a lényegét.
A Victim Treats His Mugger Right

Engem kísértetiesen emlékeztet a sztori a már legendaként ismert Terry Dobson tokiói kalandjára.

Ilyenkor mindig az jut az eszembe, hogy van azért még jó az emberekben, de legalábbis van vágy a jóra.

bout
imici Creative Commons License 2008.03.28 0 0 4516
Én is meg még egy pár társam is szemüvegben nyomjuk már egy ideje. Nem kell aggódni emiatt...
Előzmény: faszu (4514)
m.musashi Creative Commons License 2008.03.27 0 0 4515
tiszteletem.
miért ne lehetne szemüvegbe. sőt néhány éve szerzet dan fokozatot egy srác aki vak. ez ne tartson vissza.
Előzmény: faszu (4511)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!