Napi 2 liter a kiskecskék mellett? Te jó ég, hatliteres kecskéd van, vagy mi? :D A négyliteres Bogiból egy cseppet sem tudtam már az első héten sem nyerni két gyerkőc mellett.
Hogy bármilyen ételt készítsek belőle, nyilván egyéb alapanyagok is kellenek. Nekem meg van néhány tojás, tíz kiló rizs, meg 150 kiló tönkölybúza. A snidlingen kívül még a zöldségek sem teremnek igazán a kertben. :) (Amúgy meg borzalmas szakács vagyok. :D) De nem baj, enynit még megisznak a gyerekek...
Köszönöm, de szerinted megalszik 14-16 fokban? (Este talán kevesebb is, nem tudom, én kabátban szoktam fázni. Mivel nincs semmi hőszigetelésünk, ha nem gyújtok be a sparheltbe, kb. olyan idő van bent, mint kint, csak pár fokkal több.) Szerintem csak állna és megbuggyanna.
A gondom azonban leszállt, úgy tűnik, a nagy "tejéhezés" után a napi 1,7 liter magától elfogy, elkészítenem sem kell. A kistesóim rájárnak. :) Én nem iszom natur tejet, de kenyérbe és mindenféle sült dologhoz jól jön.
PL: Gyűjtsd 3 napig. Harmadik nap este melegítsd fel , de ne forrpontig,.. mikor elkezd börözödni 60 fele jár... kicsit feljebb. Tartsd itt 20-30 percet.
Hűtsd le, adj hozzá fél-egy dl élöflórás tejfölt, s letakarva altasd. Ha nem akarod kimelegíteni, adj hozzá 2 csepp oltót.
Másnap csak csöpögtetned kell.
Ha kimelegíted, addíg míg meleg, nem forró ( termál víz hó)
Gondolkodtam, hogy készítek aludttejet (vagy ilyen kefirízű aludttejszerűséget, ami nálam a tejből képződik a normál aludttej helyett), de még túl hideg va hozzá szerintem.
Gondolkodtam, hogy készítek joghurtot, de nincs még inkubátorom.
Készíthetnék sajtot, de nincs joghurt hozzá, kultúrának, anélkül szinte mindig lyukas/kólis, pláne ha a hűtőben gyűjtöm napokig. És nincs normális hőmérőm sem, amivel termizálhatnám, az örökség tartozások egyenlítése utáni maradéka elment a házi malomra.
Jó volna tejszínt csinálni, aztán esetleg vajat, de az antik Alfa-Laval szeparátorhoz még mindig nincs meg maradéktalanul a belső dob.
elolvastam még1x : "Valahol olvastam, itt a neten, hogy káros, de nem volt indok.
Elgondolkoztam, s valahogy igaznak találom.
Mert miröl is van szó?
Valami savanyítóval, legyen az citrom,citromsav, vagy ecet, (a vegyit már le se írom,) kicsapatjuk hö bekapcsolásával az összes, a tejben található fehérjét..."
Gomolya érleléséhez nem kellenek speciális feltételek.
Pásztorok kint a legelön is készítették.
Persze, ha van pincéd, ott a legjobb.
Én, sötét, mostmég hűvös helyen érlelem, minden nap tiszta deszkára fordítom, de nem kenegetem, a takaró vizes ruha ezt pótolja. Csap alatt lemosom, vagy sós vízzel átkenem, ha penész jelenik meg.
Köszönjük szépen! :) Mi is örülünk neki, mert egyet meg is ettünk este és nagyon ízlett mindenkinek! :) Köszi az infokat! A forma nekem is bejön, most csináltunk benne elsőzör, de annyira tetszik nekem is, hogy jövőhéten újra csinálunk sajtot ebbe a formába és ezt érlelni szeretnénk. Tudnál nekem egy kis infot adni az érlelésről? Azt tudom, hogy műanyag lavorban szoktad, nedves ronggyal letakarva, de kb hány fok van és milyen gyakran kell forgatni és egy nap hányszor mosod sós vízzel? És ezt az egész érlelés(pl. 14 nap) alatt mosogatod? Szóval, ha nem nagy kérés ezt levezetnéd nekem? A formáról majd teszek fel képet, de most dolgozom.
És itt szeretném megköszönni Mindenkinek aki segített, hogy ennyi örömünk legyen a tejfeldolgozásban! :)
Még 1 kérdés így a végére. Régebben láttam, hogy sajtosferi is hozzászólt és segített gyakran mindenkinek. Tud róla valaki valamit?
Látod ,ezért nem lehet sajtkészítés receptet írni.
A te sajtod a te körülményeid között, ekkorra lett jó. Ügyi vagy.
Vigyázz, ez nem azt jelenti, hogy holnap is 18 óra alatt lesz jó. pl: melegebben van, elöbb műkszik.
Ez az a pont, ha nem paranyica készül, mehet a sófürdőbe.
Egy tapasztalat: ha elérte ezt a pontot, de nem érsz rá nyujtogatni, fél napot megvár a hütöben.
Ha 5-6 órát már csepegett meleg helyen, és este lett,nyugodtan berakhatod a hütöbe, másnap reggel ki a melegbe, s szépen tovább dolgozik.
Nem nyálka lehetett az, csak savó.
Külalak: ne hagyd csucsosra, ujjaddal, tenyereddel nyomd vissza , szebb is lesz, forgatásnál is jobban megáll.
Forgasd párszor, hagyd leszáradni, s utánna mehet a hütöbe, vagy a füstölöbe. Pár nap után, ha marad még, olajjal szoktam lekenni a száradás megelözésére.
Nagyon tetszik a formád, lehetne közelebbi kép róla.
Már látom, gyönyörű félkeményeket fogsz te itt mutogatni :-)))
Köszönjük szépen! :) Mi is a sófürdős megoldást választottuk, de 5 percre. Finom lett. Kérdéseim:
Friss fogyasztása ajánlott, vagy esetleg valami érlelés!? Most a hűtőben van, de egy már elfogyott. :)
Amikor felvágtuk a gomolyát, akkor a vágás felületén, mintha kicsit nyálkás lett volna.(Talán savó?) Hozzáteszem 18 órát volt a formában. Ezt csak azért írom, mert itt mindenki 20-24 órát tanácsolt, hátha kevés az idő és ezért volt ilyen?
Jippijáé, két hónaposak lettek a legidősebb kecskegyerekek, most már éjjelre külön tudjuk őket zárni az anyjuktól. Az napi 1,5-1,8 liter tejet jelent. (Az akác lombosodása után megy csak föl napi 4 liter fölé.) Nem sok, de a hosszú szünet után már ez is felüdülés.
Kell készítenem egy inkubátort, mert a papagájos ismerősünk, mint számítottunk rá, elvitte a papagájneveldét, amiben eddig csináltuk a joghurtot. Arra gondoltam, egy kiszuperált minihűtőből, vagy egy hűtőládából kellene kialakítani egy ventillátorral, melegítővel (mondjuk melegítőpárnából) és egy termosztáttal.
És az ordából kőrözött készült a család örömére. Nagyon finom volt!
A gomolyából parenyica lesz, igaz még soha nem csináltunk. Remélem sikerül. A sajt a formában van még, kb. 2 óra múlva fogjuk a melegvízes próbát elkezdeni. Addig esetleg, ha elolvasná valaki leírná nekem a saját tapasztalatit és technológiáját? Egyébként ez alapján szeretnénk csinálni:
valóban túlsavanyodhatott az ízéből ítélve is. a tej amit délután veszek, az előző esti és az aznap reggeli fejés keveréke, bár hűtve tárolják és szállítják. ez lehet a baj? túl sok információ van most a fejemben, még nem rendszereződött. itt próbálnám kibogozni.
csak a tej tud túlsavanyodni, vagy technológiai hiba miatt a sajt is? esetleg a túl sok bennmaradt savó az oka?
mi lehet a megoldás túlsavanyodott tej feldolgozásakor? alvadékmosás?
esetleg az alapból túlsavanyodott tejből érdemes inkább mást típusú sajtot gyártani?
az ilyen tej milyen technológiánál alap, a kemény vagy a lágy sajtoknál?
igen, gondolom a lyukakról látod. súlyban az eddigi három próbálkozásom során töretlen fejlődés mutatkozik 83-73-57 dkg, 4,5L tejből. :-) bele se merek gondolni mi lesz 1 év múlva. :-)
a sajton most már egyértelműen kék a penész. ezt érdemes lemosni egy idő múlva, vagy épp ellenkezőleg? még egy kérdés erejéig nyaggatnálak, kell forgatni ezt a sajtot?
ez pedig a harmadik próbálkozás, saját kékfrankos sillerben úsztatva. ennek valamilyen porszerű anyag keletkezett a felületén. talán a fehérje lehet?