Keresés

Részletes keresés

Tepe Creative Commons License 2002.07.31 0 0 119
Sziasztok,

Abaúj-zampléni (huhh, helyesen írtam?) nevelkedésű lévén én is e táj(ak) szépségeit tudnám ecsetelni.

Abaúj - Szanticska, amiről korábban már szólt vki (légy üdvözölve, idegen:))

Zemplén: (a korábban elmítetteken kívül)
- Hejce: egy 1000 éves zsákfalú, 250 lakossal, egy tutti-buli kis helyi kocsmával (2 van, a másik a turistáknak, de én az őskalosokét ajánlom), felújított házakkal, régi apácazárdával, kertje védett terület, ritka virágokkal. a faluhoz tartozik a tudnivaló, h (évtizedekkel ezelőtt persze) a kassai püspök nem szerette a tokaji bort (normális az ilyen?) ezért hejcéről hozatott magának. a szőlőt (igaz, gyér számban) még mindig termesztik a falu határában, egyébként a térség földrajzi neve: Abaúj-Hegyalja.
- Ördög-völgy: Kőkaputól gyalog indulva dél felé Rostallót elhagyva, elég mély árok partján kell egyensúlyozni, kiváló bakancsos-hátizsákos terep, aminek a végén elérhetjuk az István-kúti nyírjest, ahol korábban (tán még ma is) élt a fekete vipera és e kicsiny területen olyan lepkefajok élnek, amelyek sehol az országban.
- Kőkapu: Zemplén közepén kicsiny tó felett sziklán magasodó kastály, amely alatt kisvasút halad át. varászlatos hely, érdemes megszállni. A kastély mellett fut a Kemence patak, amely tudtommal ez egyetlen természetes élőhelye a pisztrángnak hazánkban, ha vki kicsit is ért hozzá, tudja, h ez milyen vízminőséget jelent. (Ide tartozik, h egy barátom nemrég a témából írt szakdolgozatot és egy szakértővel kimentek mintát venni és találtak olyan gerinces(!!!) fajt, ami nem szerepel rendszertani kategóriában. A Kemence patak völgyében láthatók még olyan vizes növénytársulások, melyek szintén nem nagyon vannak máshol, egyik jellegzetes faja pl. a struccpáfrány.
- László tanya: az ország legészakibb része, a Károlyi kastély található itt. ez egy nagyon tiszta és hideg levegőjű rész, hatalmas fenyő matuzsálemekkel, itt található a "karó", mely jelzi Mo. legészakibb pontját, mellesleg egy perem szélén, ahonnan Szlovákiába nyílik csodás panoráma. E Nagy-Milic hegységcsoportnak nevezett rész növényföldrajzi szempontból már „nem Magyarország”, hanem Szlovákia, tekintve, h itt már nem az országra jellemző pannon, hanem a kárpáti flóratartomány található, a rá jellemző fajokkal, társulásokkal. Szívfádalom, h ismeretlen emberek megvették a kastélyt és körbekerítették. Ha vkinek van e helyről infója, egy sörrel jutalmazom, ui. sok barátomat vinném ide az országból, de nem jutok be.
- Mátyás király kútja - Jégbarlang: utóbbi egyedülálló képződmény, ilyen alacsony (kb250 m-es) tengerszint feletti magasságon a szakirodalom nem ismer jeges barlangot.
- Óhuta: varázslatos kis falu a Z. közepén.
- Boldogkőújfalu-Kőtenger: falu szélén láfafolyás után maradt képződmény, tényleg el lehet képzelni, h vmikor ott vulkánok működtek.
- Telkibánya: egyedülálló kopjafás temető, vmint egykori aranybánya található a falu határában, de nagyon szép a pincesor is.

Remélem kedved csináltam e néhány dolog említésével, persze mindent nem írtam le. Ha vkinek további infóra van szüksége Zemplénnel, Abaújjal kapcsolatban, szívesen állok rendelkezésre.

Más. Tud vki az Ipoly völgyében szép kirándulós-alvós helyet, ahová egy gyönyörű lánnyal el tud menni egy természetkedvelő férfiember? :)

köszi,
Tepe

Bocai Creative Commons License 2002.07.23 0 0 118
Sziasztok, még március környékén hallottam a Tilos rádióban hogy mindenki menjen el amíg lehet, mert szállodát fognak fölé építeni.
Előzmény: Giordano (117)
Giordano Creative Commons License 2002.07.21 0 0 117
Sziasztok

Mit tudtok, igaz az, hogy megvettek es "ki fogjak epiteni" az egerszaloki forrast ? En ugy hallottam, de hatha hamis a hir.

:-(

UDV JG

Előzmény: panka (108)
SHReK Creative Commons License 2002.06.28 0 0 116
nem műxik az oldal :(((
Előzmény: IstraFun (115)
IstraFun Creative Commons License 2002.06.04 0 0 115
Itt meg tudjátok nézni a völgyet:

www.zalavolan.hu/virag

kis képek, gyenge minőségben, de kedvcsinálónak jó lesz. Üdv.!

fargo Creative Commons License 2002.06.03 0 0 114
Már amikor épp nem ott dorbézol egy részeg brigád vagy egy eszement tinédzser csapat, sajna egyre gyakoribb az efféle "zavarkeltés" ott :-(

Pár hete jártam arra, egy házaspár álldogált a völgy bejáratát lezáró sorompónál. Megkérdezte a némber, merre van az Azáleás völgy? Mondok, erre ni, 3-400 méter séta. Kérdi: miért van akkor lezárva, nem lehet bemenni autóval? Mondok: oda nem illik autóval bemenni, tessék sétálni, jót fog tenni. Bólintott, majd visszament a kocsijához. 5-10 perccel késôbb értek oda mint mi, a nô kezében metszôolló, az embernél fotoapparát. Csúnyán kellett néznem és muszáj volt megjegyezni, hogy ugye nem akarják megmetszeni a bokrokat. Áááá dehogy, jött a válasz, kissé hamis felhanggal. Mindenesetre megvártuk, míg távoztak, metszeni a zasszony nem mert, árgus szemekkel figyeltem...

Érdekes dolog, hogy mennyire felkapott lett a hely, manapság szinte nem lehet úgy odamenni, hogy ne fusson bele az emberfia 2-3 másik sétálóba. 20 éve még a kutya sem ismerte, oda jártunk edzeni, soha egy lélekkel nem találkoztunk. Az edzéseken kívül egy barátommal mindig ott sétáltattuk a kutyáinkat és szôttük világmegváltó terveinket. Akkoriban még Kígyó völgynek hívták, az azáleák nagyon picik voltak...

Egyébként a hely valóban gyönyörű, egész májusban elborítják a virágok, a fák is nagyon szépek. Lélegzetelállítóan színes november közepén is, amikor már megcsípte a dér a rododentronok leveleit, és azok minden sárnyalatban járszanak. '85 novemberében összeraktam a lehullott és elszínezôdött levelekbôl egy komplett színkört :-)))

Én is ajánlom mindenkinek...

Előzmény: Képkovács (113)
Képkovács Creative Commons License 2002.06.02 0 0 113
Ha Zalaegerszegen jártok, kár lenne kihagyni az Azáleás völgyet. A TV toronyhoz lehet rajta feljutni. Maga a völgy egy régi arborétum maradéka rengeteg gyönyörű virággal. Májusban (talán még most is) tömegesen virítanak az azáleák mindenféle színekben. Kitűnő fotótéma, könnyű séta bódító virágillatban. Vannak benne füves tisztások is, ahol leheveredve jókat lehet filozofálni a felhőket és a virágokat bámulva.
panka Creative Commons License 2002.05.24 0 0 112
15-én, szerdán voltam, a belépő diákkal 250 volt, és ezért akár egész nap ott lehetsz. Én is olvastam a Travelporton, hogy eladták, de nem tudom, mikor kezdenek neki az építkezésnek. Rokonom volt ott egyébként pénteken is, akkor is nagy volt a fíling.
Szerintem ha építenek is mellé az üres területre szállodát és egyéb épületeket, azért a tufa érintetlen marad, hiszen az a hely nevezetessége, emiatt néz úgy ki mint Törökországban Pamukkale.

Kedvcsinálónak benyomok ide egy-két képet a területről, remélem, másnak is megtetszik, és elmegy ide. (A képek nem az enyémek, a tárról szedtem)

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Előzmény: SHReK (111)
SHReK Creative Commons License 2002.05.23 0 0 111
mikor jártál ott?

"nem alakítják a természeti kincset" helyesen: nem alakítják át...

Előzmény: panka (108)
SHReK Creative Commons License 2002.05.23 0 0 110
jaj, de hülye vagyok, pankának is akartam válaszolni.
na.
azt olvastam, hogy az egerszalóki fürdőhelyet megveszi/vette valaki és nagy üdülőkomplexum lesz. ami, ugye, sajnos (az én olvasatomban) azt jelenti, hogy max. borsos áron lehet majd ott lenni. Remélem, nem alakítják a természeti kincset!


Előzmény: panka (108)
SHReK Creative Commons License 2002.05.23 0 0 109
köszi az Ördög-árok infókat :)

A Cuha-patak nem az Ördög-árok, de nem messze van tőle, keletre. Az Ördög-árok vmi Dudari-patak völgye, ha jól olvastam a térképen. Az Ördög-árokba Bakonyoszlopról egyszerű eljutni, 1-2 km a turistaúton dél felé.

Amilyen a szerencsém, azóta sem jutottam el az ördögbe. De most már akkor a Cuhát is meg kell néznem :)

Előzmény: panka (108)
panka Creative Commons License 2002.05.23 0 0 108
Jártatok már Egerszalókon? Fantasztikus feeling a fehér tufa alatt a forró vízben ülni, körülötted fenyők, beesteledik, és a csillagok feljönnek... Télen talán még szebb lehet, majd kipróbálom újra
nagypapi Creative Commons License 2002.05.22 0 0 107
Szombaton a Zemplénben voltam kirándulni (kék-túra: Bózsva-Rudabányácska), majd Rudabányácskáról stoppal mentem Sátoraljaújhelyre. Az egész azért (is) érdekes, mert a rudabányácskai bekötőút mellett épült egy libegő az újhelyi Magas-hegyre (514m), mely valószínűleg kis hazánk leghosszabb libegője. Szombaton - pünkösdi hosszú hétvégén!! - nem működött. Én ugyan nem vagyok közgazdász, de mi a fenének építenek (nem kevés pénzen) libegőt, ha utána nem üzemel??!?
Nogo Creative Commons License 2002.05.22 0 0 106
Nem tudom, hogy ez az "Ördög árok" nevezetű hely megegyezik-e a "Cuha patak völgyével", de valószínű, mert az tényleg egyedülállóan gyönyörű hely.
Megközelítése autóval: El kell menni Bakonyszentlászlóra, onnan tovább Vinye és Fenyőfő felé, ez mindkettő zsákutcafalu tudtommal, Vinyén az állomás mögött célszerű megállni (fűrésztelep is van ott), majd onnan be az erdőbe a patak felé. Csodálatos szurdok a Cuha völgye. El lehet ott bóklászni a patak mentén órákig.

Ez az egyik kedvenc helyem, na meg persze a Balaton-felvidék, főleg a tanu hegyek.
Mászta már meg valaki a "hatalmas" vulkánokat, a Tóti hegyet vagy a Gulácsot? Nagy élmény!

Előzmény: Zsefe (103)
fargo Creative Commons License 2002.05.20 0 0 105
Turistvándiban a tó meg a malom mellett van egy fogadó, eccer mi is ot szálltunk meg, nagyon jó kis hely. Éppen szilvalekvárt fôztek kondérban, kaptunk is belôle...

Az a környék varázslatos...

Előzmény: Bayer Fanatiker (104)
Bayer Fanatiker Creative Commons License 2002.05.20 0 0 104
mult héten voltam Kelet-Magyarországon, pontosabban a Beregben, s egyszerüen csodálatos. olyan falvak, mint Csaroda, Tákos, s Turistvándi...egyszerüen nem is találok szavakat rájuk. az elsö 2ben református templomot tekinthet+ a kedves utazo. a templomban aztán semmi giccs, semmi csicsa, nagyon szép, egyszerü, s kedves. Turistvándiban pedig van 1patak, +1to, amelyeknek a környéke páratlanul szép.
Zsefe Creative Commons License 2002.04.16 0 0 103
Olvasgatom a fórumot.
kb 2 hete voltunk az Ördög árokban.

Zirctől Csesznek felé jobbra van (illetve csak volt,bezárt) egy fogadó. Ott álltunk meg.
Elmentünk Csaesznekig, ha jól emlékszem az út a Kő árkon keresztül vezet . Vissza az Ördög árokban mentünk. A jelzések jók voltak.
Nekem nagyon tetszett az Ördög árok.
Zsefe

SHReK Creative Commons License 2002.04.04 0 0 102
köszi, azt hiszem, a bakonyira gondoltam :)
Előzmény: nyomdász (99)
AgentOrange Creative Commons License 2002.04.04 0 0 101
De szvsz a legszebb, és leghosszabb szurdok az országban a Rám-szakadék Dömös felett.
Előzmény: nyomdász (99)
AgentOrange Creative Commons License 2002.04.04 0 0 100
Az ördög-árokkal kapcsolatban még annyit, hogy vínye felől menjen, aki arra jár, mert porva ,és Zirc felől nagyon nehéz betalálni, lévén, hogy a jelzéseket nem nagyon újították mostanában...ördögárokból Zirc felé meg visz olyan dzsungelben a jelzés, hogy csak eltévedni lehet, aztán beér az ember egy letarolt erdőbe, ahol a jelzésnek értelemszerűen vége van.
Csak a Zirc-Dudar vasútvonalon sétálva találtunk le Zircre.-))
Előzmény: nyomdász (99)
nyomdász Creative Commons License 2002.04.04 0 0 99
A legszebb Ördög-árok a Cuha-völgy környékén van a Bakonyban. Nem messze Vinye vasúti megállótól. Vinyén szállás is van, ill. a MÁV-nak van Porva-Csesznek vm.-ban egy szállása, amit vagy a gondnoknőnél, vagy Bakonyszentlászlón az állomásfőnöknél lehet lefoglalni.
Előzmény: nagypapi (98)
nagypapi Creative Commons License 2002.04.03 0 0 98
Örülök, hogy vannak még, akik kis hazánkban legalább annyira szeretnek utazgatni, mint külföldön.

Én Nagybörzsönyt ajánlom Nektek:
Románkori, kora-gótikus, barokk templomok, vízimalom, kisvasút (nem tudom, működik-e jelenleg), tájház, horgásztó, borospincék, mindez egy 800 fős kis zsákutcafaluban. Ne hagyjátok ki, szánjatok rá legalább egy napot.
Ha gyalogolni is akartok, fel lehet menni az aranybányák felé a Nagyhideghegyre, vagy Perőcsénybe, végig a Börzsöny nyugati kaldéra-peremén. Gyönyörű!

Ja, egy pontosítás: Szó volt Kazárról. Nem a Tokaji-hegységben, hanem a Mátrától északra, Salgótarján mellett található az a bizonyos riolittufa felszín. Tényleg egyedülálló Mo-on. Ha vki autóval van érdemes végigmenni a Salgótarján - Cered - Zabar - Ózd úton, nagyon szép. Ózd már nem :-(((.

Az Ördögárok tudtommal az a patak, ami Hűvösvölgytől (Pesthidegkúttól) kezdve végigfolyik a budai oldalon (sok helyütt fedett csatornában), és az Erzsébet hídnál folyik bele a Dunába. Hát ha nem is a legszebb, de minden bizonnyal az egyik legszagosabb látnivaló.
Ezzel együtt valszeg több tucat Ördögárok található szanaszét az országban, olyasmi elnevezés lehet, mint az Öreg-hegy vagy a Remete-barlang.

SHReK Creative Commons License 2002.03.21 0 0 97
Vagy lehet, hogy a Bakonyban van Zircnél? Van ott patak?

SHReK Creative Commons License 2002.03.21 0 0 96
Sziasztok!

Segítsetek lécci!

Az Ördög-árok nevű helyet keresem, már sokaktól megkérdeztem, de mindenki mást mond. Valahol a Budai-hg-ben vagy a Pilisben van, kell lennie ott pataknak is. A Budai-hg turistatérképen találtam az Adyligetnél (Hűvösvölgy mellett) egy Kis-Ördög-árkot, de ott nincs turistaút. De semmi más Ördög-árkot nem láttam.
Hol lehet???

És milyen hely?

üdv

pingo Creative Commons License 2002.01.30 0 0 95
Sziasztok!
Ajánljatok nyaralóhelyet a Tisza mellett kb. két hétre 2 felnőtt + 2 kisgyerek számára. Árak is érdekelnének.

kösz, pingo

Fat of the Earth Creative Commons License 2002.01.30 0 0 94
Nézz át a Teljesítménytúra vagy a Gyertek velünk túrázni topikba, ott biztos van aki tud segíteni, (ha akar).
Előzmény: KoMi (93)
KoMi Creative Commons License 2002.01.30 0 0 93
Jó ez az oldal! Kár, hogy nemigen sűrű rajta a forgalom. Vagy mert most tél van?
Szeretnénk a párommal 2002. nyarán a Mecsekben túrázni, pihenni. Kisújbánya a terveinknek megfelelő hely. Innen szeretnénk túráinkkal indulni és ide visszatérni, tehát szálláslehetőségeket keresek. Ha valaki tud címeket, elérhetőségeket, kérem írjon. Kempingezés elsősorban vagy olcsó de elfogadható egyéb szálláshely.
Kösz ha valaki segít.
KoMi Creative Commons License 2002.01.28 0 0 92
Kadarka! Ha tudnál segíteni szállásügyben Kisújbányán, az jól jönne. Két főre kellene, elfogadható áron 5-7 napra 2002.nyarán. Általában sátrazni szoktunk. Ezt lehet-e ott? Vagy valami tuti kis hely. Tudsz címeket? Árakat?
Előzmény: kadarka (19)
Kjr Creative Commons License 2002.01.02 0 0 91
Az ünnepek alatt nagy lelkesedéssel vágtam bele magam a geocaching-be (ládakeresés GPS-koordináták alapján), ezzel kapcsolatban ajánlom mindenkinek a geocaching.hu oldalt; a ládákat többnyire szép tájakra, valami miatt érdekes helyekre rejtik, Magyarországon már 60 helyen lehet ilyen ládát találni, amelyekben kis ajándékot is hagyott az előző látogató, ezeket el is lehet venni, ha másikkal pótoljuk.

Geodládát bárki elhelyezhet, ha már ismeri a játék szokásait. Ha bejelenti a geocaching.hu-n (és .com-on), akkor számíthat rá, hogy a ládát 1-2 napon belül máris felkeresi valaki. A megtalálásokat is szokás a weboldalon rögzíteni, így visszajelzést kap az elhelyező, valamint a látogatók kiegészíthetik a hely leírását saját élményeikkel, fényképeikkel.

Remek móka, érdekes időtöltés! GPS sem feltétlenül kell hozzá, illetve díjmentesen kölcsönözhető (letét szükséges).

Abulafia Creative Commons License 2001.10.10 0 0 90
Van egy ceg ami azzal foglalkozik, hogy szobakat, apartmanokat kozvetit. Hatalmas a katalogusuk es az a nevuk, hogy Falusi Turizmus Centrum.
Iroda: 1078 Dohany u. 86
http://www.datanet.hu/ftur/index.html
Ha itt nem talalsz megfelelot akkor sehol.

Ha mar volt akkor bocs.

A.

Előzmény: Mentol frász (88)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!