Keresés

Részletes keresés

anegytech1 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 13172

Nem ugyanaz, mint a piaci, akkor félreértettél. Nagyüzemi termesztésnél folyamatosan kapják a műtrágyát. A mikro- és makroelemek természetes anyagok, ezeket nem csak műtrágyával lehet pótolni, és ha elolvasod az írásomat, egy fórumtársnak próbáltam segíteni, akinek azonnali segítségre volt szüksége, amit csak műtrágyával vagy folyékony szerves trágyával tud megoldani. Én azért vettem műtrágyát, mert pont a nitrogént akartam elkerülni, de a szerves trágyák döntő többségében van nitrogén.

 

A műtrágyát nem úgy használom, mint a nagyüzemi gazdaságokban. Most vettem néhány dolgot, abszolút növényvédelmi célból, hogy ne dögöljenek ki a növényeim. Kb kétszer fogok permetezni, és ennyi, ez nagyon messze van attól a permetmennyiségtől, amit a nagy gazdaságokban a növényekre fújnak.

 

Korábban már írtam, hogy a célom az lenne, hogy feljavítsam a talajomat szerves trágyával annyira, hogy ne kelljen műtrágyákhoz nyúlnom. Ezt ha azonnal meg akarnám oldani, akkor kb 100-150 ezret elkölthetnék termőföldre és trágyára. Szóval fokozatosan, mindig ások be a talajba humuszt és marhatrágyát, de a növényeknek sajnos kevés. Ezért nyúlok a lombtrágyákhoz, és nem hiszem, hogy egy kis magnéziumtól meg kalciumtól bajom lesz. Folyamatosan hordom a földre a fűnyesedéket, a porított tojáshéjat, kávézaccot, amit csak lehet, de egyelőre kevés.

 

Az áztatott tyúxarban elég sok a nitrogén, szóval ezzel most pont nem permeteznék vagy öntöznék, mert ugyanúgy megenném a felhalmozódott nitrogént a paradicsommal, mintha wuxal supert permeteznék rá. Ha csak simán szétszórom mondjuk a granulált tyúxart, az más, mert az lassabban szívódik fel, az elején még nitrogént is von el a környezettől. De pont ezért nem alkalmas gyors tápanyag-utánpótlásra.

 

Szóval - ahogy te is írod - a műtrágya sem ördögtől való, ezért csak keveset kell belőle használni, én is felhívtam erre a figyelmet. Nem kell hetente meg folyamatosan, csak ha észrevesszük a hiánytüneteket.

Előzmény: -balu28- (13171)
-balu28- Creative Commons License 2014.07.03 0 0 13171

Ha permetezünk és műtrágyázunk, a piacon is megvehetjük, olcsóbban. :) Az is permetes és műtrágyás. Nem-e az lenne a cél, hogy egészségesebbet állítsunk elő? Még ha hobbiból is? Ha kimegyünk a kertbe, ne az utolsó permetezés óta eltelt napokat kelljen számolni, hanem leszedjük a paradicsomot ami megtetszik és hamm bekapjuk?

 

Félreértés ne essék, mindenki úgy termel, ahogy jónak látja, olyan anyagokat (mű- vagy természetes) használ, amilyet akar. Csak egy kicsit belezavarodtam, amikor olvastalak a mikro- és makroanyagokról, nitrogénről és társairól. Én megpróbálom ezek nélkül (persze egy Volldünger vagy Wuxal sem ördögtől való, de most inkább áztatott tyúxarral próbálkozom, nyúltrágyás mulcsozással, és mindig mással, hogy ne kelljen, vagy minél kevesebbet kelljen vegyszerhez nyúlni). És persze én is a permetszerekhez folyamodom, ha azt szeretném, hogy paradicsomtermésem legyen - nem extra sok, csak hogy egyáltalán legyen, és ne vigye el valamiféle gomba az első hónapban. De ez a mesterséges mikro- és makroelempótlás olyan számomra, mint amikor az emberek mesterséges vitaminokkal tömik magukat, mert természetes úton már képtelenek magukhoz venni, a multis/piacos zöldséggel-gyümölccsel viszont a rengeteg mérget beviszik a szervezetükbe. Amikor amiatt mérgelődöm a boltban, hogy miért nem lehet normális sót kapni - se nem jódozottat, se nem csomósodásgátlóval, ferro-cianiddal kezeltet - azt azért teszem, mert köszönöm, de nem kérem ezeket az anyagokat, nincs szükségem rájuk, miért akarják belém tömni. Gyerekkorom óta allergiás vagyok, tavasztól-őszig taknyom-nyálam egybefolyt. Néhány éve, mióta nem (vagy alig) veszek a boltban kész- és félkész termékeket (vegetát sem), nátrium-glutamátot sem, az allergiás időszakom kb. 2*2 hétre tehető, az is gyógyszer nélkül kibírható.

Előzmény: anegytech1 (13169)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.07.03 0 0 13170

koktélparadicsom, mert az nő magról magától; se permetezni, se trágyázni nem szükséges

Előzmény: anegytech1 (13169)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 13169

Beetee-vel én is nagyjából egyetértek, és szerintem elég világos volt, hogy én sem a többlettermésért permetezek, hanem növényvédelem céljából. Vagyis majdnem minden növényemen megjelentek a hiánytünetek. Fel sem merült, hogy nem teremne a paradicsom az említett műtrágyák nélkül :). De amúgy látható, hogy egy fórumtársnak próbáltam segíteni, akinek szintén növényvédelem miatt van szüksége trágyára.

 

Annyiban nem értek egyet, hogy a hobbijára általában költ az ember. Én vagy tízezret elköltöttem marhatrágyára tavasszal, és a kert felére sem volt elég, a gombaölő és egyéb permetszerekről ne is beszéljünk. Ráadásul nincs kútvíz, szóval ivóvízzel öntözök (meg persze gyűjtöm az esővizet, de az mindig hamar elfogy). Azért csinálom és azért költök rá, mert élvezem, nem azért mert megéri :).

 

Érdekes lenne megnézni, hogy melyik az a zöldség, aminek a kiskerti termesztése szerves- és műtrágyázással, öntözéssel, permetezéssel olcsóbban jön ki, mint ha piacon megvenné az ember.

Előzmény: -balu28- (13168)
-balu28- Creative Commons License 2014.07.03 0 0 13168

A kérdésem költői volt, és hasonlóképpen gondoljuk a választ. :)

Előzmény: beetee (13166)
alfi13 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 13167

Pár éve megismerkedtem egy biokertészel és sok okos dologra megtanított. Nem használ szerves trágyát és műtrágyát sem mégis bőségesen terem a kertje és nincsenek kalcium hiányos növényei. A módszer a következő csak a termést viszi ki a kertből. A zöldségek levelét szárát bekomposztálja és a környéken levő összes zöld hulladékot begyűjti füvet faágakat leveleket minden szomszéd örül hogy elviszi a hulladékot és csak csodálkoznak hogy náluk nem terem szinte semmi a szomszédnak meg virul a kertje.

Itt megnézhetitek a kertet: http://kedvescimbora.extra.hu/

 

Azóta én is megpróbálom az Ő módszerével gazdálkodni kb 3 éve és már mutatkoznak a biztató jelek a kertemben.

beetee Creative Commons License 2014.07.03 0 0 13166

Dehogynem.

Nem akarok vitát generálni, de amíg nekem a hobbim a kert és nem ebből élek meg, nem vagyok hajlandó plusz ezreket költeni pár kiló többlet-termésért, hacsak nem tényleges probléma merül fel. Gondolok itt növényvédelemre, vagy tápanyag-egyensúly súlyos borulására.

Ha meg ebből élnék, akkor rendes számításokat végeznék, hogy a pluszként adagolt mű- és szerves trágyákra fordított összeg megtérül-e.

 

Előzmény: -balu28- (13162)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 13165

Szia! Igen, ez jónak tűnik, részben meg is válaszoltad a balu28-nak feltett kérdésemet.:)

 

Bár ebben is van nitrogén (itt a felsorolásban nem írja, de a linken, amit megnyitok, ott írja), és elég valószínű is, hogy van benne, de elvileg elég kevés. Mikroelemekben sem bővelkedik nagyon, szóval szerintem ezt lehet kicsit gyakrabban alkalmazni, mondjuk hetente egyszer. Sajnos erre a szerre nem bukkantam a kutakodás közben, pedig lehet, hogy inkább ezt vettem volna :). Főleg, hogy Ca is van benne, ilyet nem is találtam szervesben, de még komplex műtrágyában sem.

Előzmény: em_laci (13163)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.03 0 0 13164

Attól függ, mire gondolsz pontosan :). Mert nem, enélkül a rengeteg makro- és mikroelem nélkül nem terem a paradicsom. Úgy látom, itt is van pár ember, akinek van kalciumhiányos parija és nem termő parija a sok szerves trágya ellenére is. De kimondottan ezek a szerek természetesen nem kellenek, lehet másfélét is választani.

 

Nem szeretnék belemenni megint a műtrágya - szerves trágya vitába, mert már leírtam, hogy ha nem muszáj, akkor nem érdemes műtrágyát használni, de kis mértékben szükség lehet rá. Jelenleg az összes paprikám kalciumhiányban szenved, kérdés, hogy ezt milyen módon tudnám megoldani műtrágyák nélkül? Ja, egyébként rendszeresen szórom el az összetört-darált tojáshéjat, de ez enyhén szólva kevés és kérdéses is, hogy mennyi szívódik fel belőle.

 

A cukkinik alá tövenként kb 25L marhatrágyát forgattam, ennek ellenére már tápanyaghiány tüneteit mutatják. A kukorica is, pedig kb 5nm-re forgattam be négy 50L-es marhatrágyát és granulált lótrágyát is kapott egy kilós dobozzal.

 

Homokos a talajom, így a világ összes szerves trágyája nem elég (de, talán az elég lenne). Sajnos muszáj néha használnom műtrágyát, de amint írtam, kimondottan nitrogénmentes verziót választottam, mert pont abból nincs hiány.És most ne azt gondold, hogy beszereztem ezt a pár műtrágyát és mostantól naponta öntöm rájuk, hanem kb kétszer fogok nekik adni belőle, és ennyi. Pár évig elég lesz.

 

Az ázalékkal és a vásárolható folyékony szerves trágyákkal is az a bajom, hogy jelenleg már nem akarok nitrogént adni a pariknak, mert a termésben felhalmozódó nitrogén nem egészséges, még akkor sem, ha csalánléből szívódik fel. De ha tudsz nekem olyan szerves lomtrágyát ajánlani, ami teli van mikroelemekkel és nitrogénmentes is, akkor nagyon fogok örülni, és meg is köszönöm. :)

 

 

Előzmény: -balu28- (13162)
em_laci Creative Commons License 2014.07.03 0 0 13163

Eltűnt az egész hozzászólásom, ismét óriási gratula a Zindexnek :/

Akkor rövidebben:

Ismét köszönöm a részletes választ! :)

 

Voltam ma gazdaboltban, nem volt az említett Vitaflóra, de ajánlott helyette a srác HUMUS® FW-t

http://users.atw.hu/mezogazdi/termek/folyadek/index.html

Szervesanyag.............17,0 m/m% legalább
Sűrűsége...................1,07 kg/dm3
Huminsav tartalom....12,0 m/m% legalább
K2O tartalom.............5,0 m/m% legalább
Ca tartalom...............0,5 m/m% legalább
Mg tartalom..............0,05 m/m% legalább
Fe tartalom...............0,10 m/m% legalább
Mn tartalom..............0,001 m/m% legalább
Zn tartalom..............0,0005 m/m% legalább

 

Ez elvileg jó lehet, ugye?

3 tő bogyós parink van, a többi virágzik, illetve még erősödik.

 

A kicsiről már négyet "befaltunk"! :D

 

Előzmény: anegytech1 (13161)
-balu28- Creative Commons License 2014.07.02 0 0 13162

Enélkül a rengeteg anyag nélkül nem teremnek a paradicsomok?

Előzmény: anegytech1 (13161)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 13161

Szia!

 

Szia! Én is most vettem ilyen Vitaflora eper tápot, tényleg nagyon ajánlják, de én kertész tanácsára mégsem fogom most használni. A lényeg, hogy ezt csak terméskötődésig érdemes használni, mert ha már vannak bogyók a parin, illetve már kezd érni, akkor nem ajánlotta a nitrogén használatát, mert felhalmozódik a termésben, ami egészségtelen.

 

Itt írtam egy elég részletes beszámolót a műtrágyákról:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9108176&la=129777862

 

A lényeg, hogy terméséréskor már inkább nitrogénmentes trágyát érdemes adni, ebből a Zöld arany micro-t találtam, de csak webshopban. Kalciumból, ami nagyon jó a parinak is, a Demisol Ca savas-at vettem, ez is N-mentes.

 

A kérdés persze az, hogy mi a baja a pariknak? Mert a kérdésedben nem írtál hiánytünetekről, csak arról, hogy teli vannak hajtással és virággal a parik. Akkor mi a gond?

 

Ha csak megelőzésképpen kondicionálónak szánod a lombtrágyát, és még csak virágzási fázisban vannak, akkor mehet rá a Vitaflora eper-táp, emellett én adnám nekik a Demisol Ca savasat is. A vitaflorát ilyenkor hetente egyszer adhatod, de ha már nőnek a bogyók, akkor hagyd abba a használatát. A kalciumot utána is adhatod, de ezt elég két-három hetente, kivéve ha egyértelmű Ca-hiány van. De a használati útmutatókat érdemes elolvasni. Esetleg a Zöld Arany microt lehet még, de azt is csak egyszer-kétszer, szóval kérdés, hogy mennyit akarsz rá áldozni.

 

A Vitaflora helyett még jó lehet a Zöld Arany energia, de elég hasonlóak.

 

A lényeg, hogy nitrogént csak terméskötődésig adj, utána nem érdemes. Sőt, ha most sem látsz kimondottan nitrogénhiányos tüneteket, akkor én már most is csak a Zöld arany microt adnám vagy más nitrogénmentes csak mikroelemeket tartalmazó szert, és kalciumot.

Előzmény: em_laci (13159)
GAZFICKÓ-48 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 13160

Laci, a Skypon már megtaláltalak a sok hasonló nevű között, és be is jelöltelek.  Gyere oda!

 

Előzmény: Frint (13125)
em_laci Creative Commons License 2014.07.01 0 0 13159

Köszönöm a részletes választ! Itt be kell avatkozni még időben.

Van valakinek tapasztalata Vitaflóra Zöldség és eper tápról?

Csak jót írnak róla mindenhol és paradicsomra erősen ajánlják...

Előzmény: anegytech1 (13157)
kopjáss Creative Commons License 2014.07.01 0 0 13158

Talajhiba is lehet. Ismered a kerted előéletét? Só, vegyianyag, cement, stb. nem borult ki valamikor?

Előzmény: Vacak5 (13147)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 13157

Ha hirtelen beavatkozásra van szükség, akkor egyértelműen a műtrágya javasolható, vagy esetleg bio szerves tápoldat (ázalék esetleg) lombtrágya formájában, mivel ezek szinte azonnal hasznosulnak. Az őszi vagy tavaszi trágyázás alkalmával szerves trágyát és zöldtrágyát érdemes beásni, ezeknek a hatása fokozatos, ezért azonnali tápanyagpótlásra nem alkalmasak, de a műtrágyákkal ellentétben javítják a talaj szerkezetét is.

 

A műtrágyák gyakori használatának köszönhetően felhalmozódhatnak a különböző sók a talajban, ezért kiskerti termesztésnél a szerves trágyát kell előnyben részesíteni, a műtrágyákat pedig csak kiegészítő jelleggel használni, ha szükséges. Tehát ha észreveszed, hogy valamilyen tápanyaghiányos tüneteket produkál a növény, akkor egy műtrágyás permetezés azonnali segítséget nyújt.

 

Vannak persze, akik elvből kerülik a műtrágyákat, pl ökológiai termesztésben tilos is a használatuk, ezért ezt mindenki maga dönti el, hogy használ-e vagy sem. Én nem zárkózom el a használatuktól, de nem viszem túlzásba.

Előzmény: em_laci (13156)
em_laci Creative Commons License 2014.07.01 0 0 13156

Kedves Paradicsom Barátok!

Trágyázással kapcsolatos segítséget/tanácsot kérnék Tőletek.

Igen rossz minőségű a föld a kertünkben (Bp. II. ker. társasház hátsó kert),

ezért palánta kiültetés előtt 2 zsák érett marhatrágyát kevertem a földhöz.

Szépen be is indultak (az egyik paradicsom fa már méter fölött van), rengeteg

virággal, hajtással vannak tele. Több helyen olvastam, hogy a tyúktrágya

granulátumot javasolják, máshol komplex műtrágyát (lejjebb volt ez is, az is).

Mitől függ, hogy melyiket érdemes?

Előre is köszönöm!

L

Mariska néni Creative Commons License 2014.07.01 0 0 13155

Jó, majd jelentkezem a címedért:)

Előzmény: Törölt nick (13150)
Lunni Creative Commons License 2014.07.01 0 0 13154

Szerintem a növényeknek mindenki örül :) amikor a lakótelepről jöttek hozzánk barátok a gyerekeiket alig lehetett kiszedni a borsó közul, annyira élvezték, nem is ettek mást csak azt :)

Adtam nekik egy szép tő Kaliforniai paprikat, azt nevelgettek az ablakban vegetnemero lelkesedessel, 1-2 szem lett is rajta nekik. De anyumeknal is virít mindig pár tő paradicsom a teraszon, szóval ha van csereped ultethetsz bele bármit, annak örülni fognak :)

 

Nálam a patiszonok nincsenek túl jó állapotban, nem palantaztam elő őket az a baj...nem is nagyon nőnek... Bár most hogy megtapoztam őket és már epitgetem sunyiban a komposzt dombot kezdenek visszazoldulni a novenyeim :)

Előzmény: Andrea555 (13143)
anegytech1 Creative Commons License 2014.07.01 0 0 13153

Szerintem is a legalapvetőbb probléma a tápanyaghiány, de itt szerintem sokféléből hiány van. Alapból nitrogénhiány is látszik, de kén, magnézium kálium és foszforhiány is lehet, meg még ezer másik. Szóval kezdetben én egy lombtrágyázást javasolnék komplex műtrágyával, fontos, hogy mikroelemekben is gazdag legyen a készítmény. Emellett rendszeres öntözés persze. Mivel elég terület van a parik között, én megpróbálkoznék beásni vagy bekapálni valamilyen érett szerves trágyát is. Lehet kapni granulátum formában is, ezt jól bekapálni a parik közé és úgy öntözni. De ennek a hasznosulása hosszabb időt vesz igénybe.

 

A lombtrágyázással egy időben lehet rá küldeni gombaölőt is. Én fújnék rá championt vagy más rezes permetet (de ezt csak hűvösben szabad, mert melegben perzselhet), Thiovit jetet is adnék hozzá, mert az meg lisztharmatra jó. Ja és a nagyon fertőzött leveleket meg érdemes eltávolítani, mert azok már nem fognak kizöldülni. A legjobb ezeket rögtön kukába vágni vagy elégetni, nehogy fertőzzenek.

 

Előzmény: Vacak5 (13147)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.01 0 0 13152

ottofon 2014.06.30 10:17:25 ©
13128

http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1186198

Ezt ismeritek? Jó kis összefoglaló a tápanyaghiányok jellemzõirõl.

 

Bocs kollega de ez ideillik.

 

Tehát lehet, hogy gomba telepek is vannak de lehet, hogy ez csak következmény a legyengült palánták miatt. Mindenféle hiánytünetnek felelnek meg a képek , hasonlítsd össze a linkben mutatottakkal. 

 

Mikor volt ez a föld rendesen megtrágyázva????

Előzmény: Vacak5 (13147)
TINTUS Creative Commons License 2014.07.01 0 0 13151

Köszi, lementettem ! :)

Előzmény: ottofon (13128)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.30 0 0 13150

Mariska, gondolj rám is a magokkal, csak pár darabot kérnék. Bár a paradicsom nem könnyen fajzik el, nekem sikerült a paprika alakút valami egészen mássá alakítanom. Csak nő, nő, már nagyobb, mint a Schott lugas, termése alig van, az is ahány annyiféle. Az eredeti magomból van még egy kevés, de 2010-es, így nem tudom, jövőre kikelne-e. 

Előzmény: Mariska néni (13131)
URobi76 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 13149

Gombabetegség támadta meg! A penésztelepek jól kivehetőek a levélen!

Ha öntözöl akkor lehetőleg a leveleket ne érje,és azért néha ütemezz be gombaölőszeres permetezéseket!

Előzmény: Vacak5 (13147)
URobi76 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 13148

Itt nézz körül:

 

 

http://www.edenkert.hu/novenydoktor/novenyvedelem/paradicsom-gyakori-betegsegei/4096/

 

 

A paradicsomaidat,permetezd meg(amistar vagy ridomil gold wp-vel,de én tennék hozzá egy kis Joker 77wp,vagy champion 50 wp-t is(ez az utolosó kettő azonos hatóanyagú)

A nagyon fertőzött töveket pedig távolítsd el!!!Vannak még megmenthetők azokról a beteg leveleket szedd le.

 

Előzmény: Vacak5 (13147)
Vacak5 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 13147

Képek a paradicsomaimról:

 

Előzmény: Vacak5 (13145)
martinland Creative Commons License 2014.06.30 0 0 13146

Stipped Stuffer a legvalószínűbb. 

Előzmény: Andrea555 (13132)
Vacak5 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 13145

Kedves Kertbarátok!

A paradicsomomnak valami baja van, de nem igazán tudom, hogy mi (mert kezdő kertész vagyok :D ); ezért szeretném a segítségeteket kérni. Szerintetek mi lehet ez? Gomba vagy csak a klíma?

Előre is köszönöm

zsebi41 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 13144

Ne búsulj, mivel nem egy korosztály vagyunk neked még bőven van időd okosodásra.

 

Nekem paprikáim vannak cserépbe, a tulipán, és a csili nagyon szépen fejlődnek a csilin már volt 2 érett, a tulipán virágzik.

 

 

 

       

 

 

           csili                                          tulipán

Előzmény: Andrea555 (13143)
Andrea555 Creative Commons License 2014.06.30 0 0 13143

Nos ,nem tudom.Igazán talán egyik sem. De majdcsak érnek most már és akkor talán egyszerűbb lesz. Green Zebra tuti nem,az volt már és nagyon nem ilyen.Ráadásul az nem is ízlik nekünk.

 

A hellyel én még most is hadilábon állok,és még ilyenkorra sem leszek okos Veled ellentétben Zsebi. Még most is nézegetem,hogy ide vajon beférne e még ez vagy az....

Lunni ,egyik nap nagyon eszembe voltál. Maradt jó pár számomra különlegesebb fajtájú patiszon palántám amit már akárhogy is nézegettem nem tudtam sehová sem bepasszírozni,így maradtak a nagy cserepek. De ez az elajándékozás,nagyon jó ötlet.Mit szólnának,ha beállítanék vendégségbe egy hatalmas, cserépben virító patiszonokkal.Legalább is remélem ilyenek lesznek.

Előzmény: beetee (13141)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!