Amúgy isteni finom kecskesajtos rántott húst készítettem, kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz, mert a családban van olyan aki nem bírja az ízét.. de nem volt reklamáció.
Sziasztok! Csináltunk kecskesajtot. 1,5 napi tejet gyüjtöttük össze. 28 órát hagytuk savanyodni, de a melegvízes próba nem akart sikerülni. Nem volt nyújtható. Összeállt, de rögösen széttört amikor húzni próbáltuk. Az első próbát 18. órában csináltuk, akkor is ugyanolyan volt. Ami aggaszt még, hogy a tetején lett egy repedés. Kendőben csöpögtettük, elég erősen kinyomtuk belőle a savót és ezután megfordítottuk. Lehet, hogy ezért? 750 g-os lett 5,5 l tejből. Most a sófürdőben van 4 órát. Este kivesszük és holnap este megbontjuk. Csináltunk képet:
Azt mondtad, hogy amit fejsz, azt nem szopják, nem? Egyébként pedig több féle tőgyinfúzió van... Ez antibiotikum, ha probiotikumot eszel mellé (pl. probiotikus joghurt, elvileg nem lehet baj. Aztán a gyakorlat más kérdés, persze.
A feszükő tőgy, vagy csak a hirtelen tejtermelés is kiválthatja, ha hajlamos rá. De egy erős ütés is, amit nem feltétlen látsz.
Hát az bizony gyulladás, kérj az állatorvostól tőgyinfúziót. Alapos fejés után kell fölnyomni és elmasszírozni a tőgyben, néhányszor ismételve. Az élelmezés-egészségügyi határideje legtöbbször 3 nap, szóval addig kell, míg nem ti isszátok. Egyszer lopnod kellene egy kis tejet a másik tőgyfélből is, megnézni, hogy azzal van-e gond, bár valószínűleg csak az gyulladt be, amit ritkán fejsz. Addig is, míg meggyógyul, ha tudod, fejd ki háromszor is, mert a feszülő tőgy nem kedvez.
Napi 2 liter a kiskecskék mellett? Te jó ég, hatliteres kecskéd van, vagy mi? :D A négyliteres Bogiból egy cseppet sem tudtam már az első héten sem nyerni két gyerkőc mellett.
Hogy bármilyen ételt készítsek belőle, nyilván egyéb alapanyagok is kellenek. Nekem meg van néhány tojás, tíz kiló rizs, meg 150 kiló tönkölybúza. A snidlingen kívül még a zöldségek sem teremnek igazán a kertben. :) (Amúgy meg borzalmas szakács vagyok. :D) De nem baj, enynit még megisznak a gyerekek...
Köszönöm, de szerinted megalszik 14-16 fokban? (Este talán kevesebb is, nem tudom, én kabátban szoktam fázni. Mivel nincs semmi hőszigetelésünk, ha nem gyújtok be a sparheltbe, kb. olyan idő van bent, mint kint, csak pár fokkal több.) Szerintem csak állna és megbuggyanna.
A gondom azonban leszállt, úgy tűnik, a nagy "tejéhezés" után a napi 1,7 liter magától elfogy, elkészítenem sem kell. A kistesóim rájárnak. :) Én nem iszom natur tejet, de kenyérbe és mindenféle sült dologhoz jól jön.
PL: Gyűjtsd 3 napig. Harmadik nap este melegítsd fel , de ne forrpontig,.. mikor elkezd börözödni 60 fele jár... kicsit feljebb. Tartsd itt 20-30 percet.
Hűtsd le, adj hozzá fél-egy dl élöflórás tejfölt, s letakarva altasd. Ha nem akarod kimelegíteni, adj hozzá 2 csepp oltót.
Másnap csak csöpögtetned kell.
Ha kimelegíted, addíg míg meleg, nem forró ( termál víz hó)
Gondolkodtam, hogy készítek aludttejet (vagy ilyen kefirízű aludttejszerűséget, ami nálam a tejből képződik a normál aludttej helyett), de még túl hideg va hozzá szerintem.
Gondolkodtam, hogy készítek joghurtot, de nincs még inkubátorom.
Készíthetnék sajtot, de nincs joghurt hozzá, kultúrának, anélkül szinte mindig lyukas/kólis, pláne ha a hűtőben gyűjtöm napokig. És nincs normális hőmérőm sem, amivel termizálhatnám, az örökség tartozások egyenlítése utáni maradéka elment a házi malomra.
Jó volna tejszínt csinálni, aztán esetleg vajat, de az antik Alfa-Laval szeparátorhoz még mindig nincs meg maradéktalanul a belső dob.