Camembert sajtot szeretnék készíteni. Van ebben tapasztalata valakinek? Vagy bármilyen anyaga a készítés módjáról? Keresem az erre megfelelő tejsavbaktériumot, kinéztem a BL1 -es kúltúrát, azt írták, hogy az erre megfelelő. Amit viszont nem találok sehol:
Nem tudtam csütörtökön megkérdezni, mert a gyerekkel kórházban voltunk (és csak tegnap engedtek haza minket)....
Egyébként nem értem, de valamit tutira nem jól csinálok, a két hetes sajtomon megint narancssárga, kék, zöld meg mindenféle foltok voltak. jól meghámoztam, és belül nem volt büdös, és rossz sem. Ez miért van? Amikor már jól megszáradt a felülete, becsomagoltam folpakkba és be a hűtőbe. Gondolkodtam, a múltkor nem csomagoltam be, de akkor is "színes" lett.
két hétig borban érleltem sajtokat. pár napja vettem ki őket. jelenleg pincében érnek falapon. enyhén nyálkássá vált a felületük, és finom, homogén, fehér penész fedte be.
mire kell figyelnem az érlelés folyamán, milyen jegyek alapján lehet megállapítani, hogy 'kész'? kell-e egyáltalán pl. forgatni?
Inkubátornak most leharcolt minihűtőt vagy fagyasztót keresek, abba tennék egy digitális termosztátot, egy melegítőszálat és egy ventillátort. Gyakorlatilag ezen az elven működött az a papagáj-inkubátor is, ami tavaly volt nálunk kölcsönbe. Hanem szerintem a sima melegítéshez tényleg elegendő lesz egy ilyen melegvizes dolog, ha a fazék aljába teszek valami távtartót.
Tényleg szépek... Egyre biztosabb vagyok benne, hogy itt minálunk a penész miatt nem alszik meg a tej. Ugye, mondtad is, hogy olyat még nem láttál, hogy egy nap alatt elkezd a teteje penészedni, hát nálunk mégis. Fenébe, ezzel nem tudok mit kezdeni. :S Kivéve, ha üvegben zárom le a beoltott tejet, a joghurthoz hasonlóan, de azt nem tudom újramelegíteni, ki kellene öntenem fazékba...
Amúgy isteni finom kecskesajtos rántott húst készítettem, kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz, mert a családban van olyan aki nem bírja az ízét.. de nem volt reklamáció.
Sziasztok! Csináltunk kecskesajtot. 1,5 napi tejet gyüjtöttük össze. 28 órát hagytuk savanyodni, de a melegvízes próba nem akart sikerülni. Nem volt nyújtható. Összeállt, de rögösen széttört amikor húzni próbáltuk. Az első próbát 18. órában csináltuk, akkor is ugyanolyan volt. Ami aggaszt még, hogy a tetején lett egy repedés. Kendőben csöpögtettük, elég erősen kinyomtuk belőle a savót és ezután megfordítottuk. Lehet, hogy ezért? 750 g-os lett 5,5 l tejből. Most a sófürdőben van 4 órát. Este kivesszük és holnap este megbontjuk. Csináltunk képet:
Azt mondtad, hogy amit fejsz, azt nem szopják, nem? Egyébként pedig több féle tőgyinfúzió van... Ez antibiotikum, ha probiotikumot eszel mellé (pl. probiotikus joghurt, elvileg nem lehet baj. Aztán a gyakorlat más kérdés, persze.
A feszükő tőgy, vagy csak a hirtelen tejtermelés is kiválthatja, ha hajlamos rá. De egy erős ütés is, amit nem feltétlen látsz.
Hát az bizony gyulladás, kérj az állatorvostól tőgyinfúziót. Alapos fejés után kell fölnyomni és elmasszírozni a tőgyben, néhányszor ismételve. Az élelmezés-egészségügyi határideje legtöbbször 3 nap, szóval addig kell, míg nem ti isszátok. Egyszer lopnod kellene egy kis tejet a másik tőgyfélből is, megnézni, hogy azzal van-e gond, bár valószínűleg csak az gyulladt be, amit ritkán fejsz. Addig is, míg meggyógyul, ha tudod, fejd ki háromszor is, mert a feszülő tőgy nem kedvez.