A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nem kell emlékeztető!!!;-) Azóta is fájdítja a szívemet...de igazából nem tudom eldönteni, hogy a luigi-féle kis Faema, vagy ez tetszik-e jobban:-)...meg ugye, itt van nekem a Classic...de azért nagyonállat ez a vörös ördög!
Én a nyáron a Zabadak féle német rendelésnél kértem egy kilót a Hausbrandt HH-ból. 15-20 dekányi kisérletezgetés után feladtam. Valahogy sehogysem bírtam kihozni belőle értelmes dolgot. Lehet, hogy én bénáztam vele, de KV-val így még nem jártam. Nem volt rossz ízű, de olyan közepesnulla....Így gyorsan túladtam rajta:-).
Hát a csésze az több szempontból is botrányos: szerintem vékony és ronda, tényleg "menzás" a kinézete. Márkásnak márkás, Villeroy&Boch, de ez nem segít rajta.
Egyébk. a Villeroy&Boch által gyártott eszpresszóscsészék (és egyéb kávéscsészék) több felsőkategóriás/luxus oszták szállodában megtalálhatók, nagyon népszerűek, beteszem ide a képet, így néz ki. Na, ez aztán funkcionálisan is borzalmas (!), szinte megfoghatatlan, és papírvékony... Egyébk. 0,08l-es, itt van a gyártó honlapja http://www.villeroy-boch.com/index.php?id=2731&L=1&C=hu&artikel=1025251420
Nekem ezek a csészék nem tetszenek: nagy és örök kedvenceim a MoKambo, a Vergnano és a Manuel eszpresszós csészéi! Na, ezek A Csészék - nekem legalábbis ezek teszenek.
Sziasztok! Végre kipróbáltam a Marzocco 2-es szűrőjét a Brasiliámon, íme az eredmény! Teledaráltram, a rugós tamperral tömörítettem, és 28-30 mp. alatt jött le a képen látható szép, márványos csokis utóízű kávécsoda! Azért tud ám ez a gép valamit!! :-) A leendő vevője a 2 db. Marzocco, és 1 db. vakszűrőt is kapja az árban. Na meg egy gyönyörű, indiánvörös SiD által tuningolt és formába hozott gépet!
TVben ~ : D Retekklubbon ment de megy asszem a másikon is. Itt: http://www.omnia.hu/reklamgaleria kéne hogy legyen, de még nincs fent. Ellenben a 2006osban is van egy hasonló főző...
Tán egy hónappal ezelőtt, egy kávémániás barátommal jártam a Boscolóban - hát, egy ilyen patinás helyen, ráadásul 900 Ft-ért ilyen harmatos eszpresszóval előállni...minimál csészében...áááh. Szvsz ebben az esetben a díszes háttér nem mentség, inkább súlyosbító tényező!
Tényleg: ha valaki tud tuti kávézót Pesten, ne titkolja el:-) Az utóbbi néhány alkalommal sajnos, az egyik kedvencem, a Pozsonyi úti Grissini is kritikán alul teljesített...Mint megtudtam, tulajváltás volt, s a súlyos minőségromlás ennek az "eredménye":-(
"talán ha kicsit jobban elmélyedek Andrew értékelésében adok még egy esélyt."
Az a helyzet, hogy nagyon sok múlik a baristán is. Pl. az V. ker-ben van a Bank Center, ott van a földszinten egy Manuel kávézó. Ha a tulajdonos készíti a kávét, szinte mindig jó, ha a helyettese (alkalmazott?), akkor már távolról sem mondható tökéletesnek... Ki érti ezt? Pedig látszatra mindkettő ugyanúgy csinálja, megvan a tamperelés, a darálás soha nem egészen "friss" (értem ezalatt azt, hogy nem a karba őrőlnek), és mégis...!
Toyotas, ha csak a kávéra koncentrálok, akkor nyilván "csak a kávé miatt" nem érdemes a New York Kávézót választani. Ár/érték arányról csak a kávéra összpontosítva nem érdemes beszélni ebben az esetben, mert egyértelmű.
De tagadhatatlan, hogy a helynek, a New York Kávézónak (sajnos ma Boscolo Hotel) van egy patetikus és egyszerre meghitt hangulata akkor is, ha csupán árnyéka régi önmagának. Mert ez a kávézó egykor mindenkié volt, bárki bemehetett; ma pedig biztonsági őrré züllött pincérek és pincérnők csapnak rá az emberre már a bejáratnál levő pultnál és asztalhoz kísérnek. Ezt írtam is, hogy nagyon nem tetszett, túl merevnek és katonásnak tűnt ez a "vendégfogadás" (méltatlan a New York múltjához, olvassátok el a Kávékorzón "A pesti kávéház mint a társasélet színtere" c. tanulmányt!!!).
Bevallom, engem kissé nosztalgikus élmények is kötnek a New Yorkhoz: úgy 15-18 évvel ezelőtt még egyetemi hallgató koromban rendszeresen jártam ide, meg az Astoriába kávézni, akkor még megfizethető volt mindekettő, még egy egyetemistának is... És mindkét helyen a régi, kissé kopott bútorzat is jobban tetszett, mint a mai, fényes...
De hogy milyen volt akkor a kávé, nem tudom, nem emlékszem, akkor még azt sem tudtam, hogy milyen kell legyen egy jó eszpresszó. Ma már tudom, hogy milyen kell legyen egy jó eszpresszó: de egy szép helyen, egy patinás, gazdag múltat felmutató kávézóban nem engedem, hogy annak értékét elhomályosítsa akár egy gyengébbre sikerült Fekete Leves sem...!
Én nem ismertem fel a Krupsot, de bevallom keveset is nézegettem ezt a masinát, valahogy soha nem lett a kedvencem. A reklám tényleg egyértelműen hosszú kávéra utal.
A New York kávéház nekem is életem nagy csalódásai közé tartozik. Alig vártam,hogy nyissanak: végre egy olasz tulajdonú kávés hely, ahol igazán nem kell spórolni semmivel...na majd itt aztán iszom! Őszintén szólva már nem is emlékszem milyen volt, csak megfogadtam, hogy többé....talán ha kicsit jobban elmélyedek Andrew értékelésében adok még egy esélyt....De ha már komolyabb összeget áldozok egy nem általam készitett nedűre, akkor azt hiszem inkább a Lukács cukrászda zöld Diemme-jét fogom megkóstolni... Üdv. toyotás
Igen, így jobb, Weinmaker le is cserélte. A térfogat: hát igaz, ebben igazad van, H_G! Én amennyire lojális tudok lenni a felhasznált kávé mennyiségét illetően (7-9 gramm, illetve 14-18 gramm, sőt, normális tulajdonos nem a kávén spórol, a Húgom is szállodaigazgatóként nem 7, hanem 9 grammal számol-számoltat el eszpresszóként, a duplánál duplája!, igaz ez nem itt, hanem Ausztriában van sajnos...), annyira nem szeretem, ha a lefőzési időt (25-30 sec.) ill. az eszpresszó kívánatos térfogatát (30 ml, ill. 60 ml) nem tartják...!
Ha valaki hosszabb eszpresszót kér, akkor is (főleg egy olasz tulajdonban levő cég esetén!) 30 ml-re kellene készíteni a kávét, legfeljebb a déli (olasz) szokásoknak megfelelően kis kancsóban forróvizet adni mellé, hogy a vendég hígíthassa, ha akarja...
Ez esetben a felszolgált (szimplaként felszolgált) eszpresszó 40 és 50 ml között lehetett. De: bárha mindenhol, ahol Budapesten eszpresszót készítenek és szolgálnak fel, csak ennyi hiányosság vagy hiba lenne, mint a New York Kávéházban...!
Jut eszembe, a DE-nek meg a Krups ügyvédei dugjanak le a torkán valami emberes kártérítési összeget, amiért az Omnia reklámban egy XP4020-ast mutatnak, és fémkancsóból jól láthatóen nem a Krups-szal lefőzött crematlan sz@rt reklámoznak kávéként. ~ : (
Jóvan az ;). Ott van asszem, hogy megkeverés után (a kép címe), de úgy is látszik azon a képen amikor kihozták, hogy milyen volt.
Még annyit fűznék az egészhez, hogy a másikat kritizálni könnyű, el kell menni, és írni egy jobb (netán pontosabb értékelést mutató) tesztet. Mindenki előtt ott van a lehetőség, én csak örülnék, minél több színvonalas tesztnek.
Ráadásul nekem nagyon tetszett a körítés is, ahogy andrew picit bemutatta a hátteret is.
A teszteknél is jelentős módosítást történt, a tesztelők nem tudják, hogy melyik kávét isszák (azon kívül, hogy a márkát igen), mert sem árat, sem pedig típust nem kapnak, csak a teszt után.
Szóval nekem inkább minden tiszteletem andrew-é, illetve azé aki veszi a fáradtságot, elmegy, fotóz, tesztel, leírja...stb.
Nem tagadom, a hely is számít, hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. De kit nem befolyásolna? Ha a Blahán az aluljáróban egy automatából kaptam volna ezt a kávét (ez automatából kizárt!), biztos nem ezt és nem így fogalmaznám meg... Úgy gondolom, ezen nem kell csodálkozni. Tehát bizonyos mértékben igenis számít az is, hogy hol isszuk meg az adott kávét..., most a pillanatnyi hanguéat jelentőségéről nem szólok:-))
Weinmaker, viszont lehet, hogy az "eredeti" képet kéne feltenni, mármint szétveretlen cremával, és nem a megkeverés utánit... Mert azért ez is számít... Ami most a honlapon van, azt jól összebarmoltam, egy percig kevergettem, azután lett ilyen:-))
Az az érdekes, hogy tkp. egyetértek azzal amit írsz. Adhattam vona kevesebb pontot is, de úgy érzem, az igazságtalan lett volna. Ha a maximumhoz viszonyítom (mármint a maximálisan adható pontszámhoz) akkor viszont úgy érezm, reálisan értékeltem.
A Kávékorzón levő kép a kávéról jelentős, többszöri alapos megkeverés után -- direkt csináltam!:-)) -- készült. Szét akartam verni a krémet, de nem sikerült. Előtte, tehát kevergetés előtt így nézett ki a kávé (ld. alább). Habár a testessége -- mint azt írtam is -- hiányzott, javára írtam, hogy 100% arabica létére szép cremája volt, a lefőzés korrekt, finom, szelíd, vajas-karamellás, enyhén citrusos jellet is mutató kávé volt, ami akkor este nagyon jól esett. A barista frissen darált, tömörített, a felszolgálás korrekt volt. Ezért kapott ilyen "sok" pontot...
DE: H_G, ha azt kérdezed, hogy a New York Kávézó elvárható (!!!) színvonalát elérte-e a felszolgált kávé, akkor egyértelmű válaszom az, hogy NEM! Ezért kapott csak annyi pontot, amennyit.