Keresés

Részletes keresés

genziana Creative Commons License 2011.05.02 0 0 4517

Ugye 3 napig kórházban voltunk, összejött a sok tej(kinek mi a sok, esetemben 8 liter), 63 fokon 30 percig tartottam. Aztán csináltam belőle egy natur gomolyát.

Már akkor is gondoltam, hogy nem lesz jó, mert valószínű a tej sokáig állt, hát így is lett. Marhára savanyú az íze, nem baj kutyakaja lesz...

Amúgy továbbra is közdök a gumibugyi ellen...

Már kapnak zöldet rendesen az állatok, és van íze a tejnek. Tegnap megcsináltam a 30 fokon egy órás alvasztásos sajtot, ebből az ízesebb tejből, meglátjuk, hogy milyen lesz...

Amit kedden készítettem azt meg bepróbáltam a melegvízzel, hát törött, szakadt mindent csinált, csak szálat nem lehetett belőle húzni.

Megvolt a leválsztás is, és a zöldtől azért már jobban tejelnek, úgyhogy már az esti- reggeli fejésből tudok sajtozni.

Most majd egy kicsit visszaolvasgatok....

genziana Creative Commons License 2011.05.02 0 0 4516

Huh ezek nagyon gusztamuszták!

Ügyes vagy!

Te kevered a két tejet, vagy külön sajt kecskéből, meg külön sajt tenénből?

 

 

Előzmény: L.Myke (4509)
elefada Creative Commons License 2011.05.01 0 0 4515

Az érleléshez a 90 körüli páratartalmat, és a 10-14 fokot hogy biztositanád?

Milyen sajtot készítettél eddig?

A BL1  Brevibaktérium, felszin szinező és tipikus ízkialakító, házi körülmények közt nincs szükség a camembert gyártásához, elég ami a börödről rámegy. Ez érlelő, nem tejsavbaktérium.

Érlelönek elég a PCA 1

Én CHN 22 kultúrával készítettem.

 

Előzmény: euzsolt (4511)
elefada Creative Commons License 2011.05.01 0 0 4514

Csersavasabb.

Szerintem rosz fele indult.

Egyiket tedd csap alá, mosd le, kend át sós vízzel, száritsd le, másikat hagyd úgy.

Aztán írj, hogy hova jutott.

 

Előzmény: kobaiasi (4510)
elefada Creative Commons License 2011.05.01 0 0 4513

Csuda guszták  a sajtocskák, tetszik ez a tradicionális gomolya formázás.:-)))

Előzmény: L.Myke (4509)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.01 0 0 4512

PC TT 033. Mosonmagyaróváron rendelhető.

 Penicillium candidum

Előzmény: euzsolt (4511)
euzsolt Creative Commons License 2011.05.01 0 0 4511

Sziasztok!

 

Camembert sajtot szeretnék készíteni. Van ebben tapasztalata valakinek? Vagy bármilyen anyaga a készítés módjáról? Keresem az erre megfelelő tejsavbaktériumot, kinéztem a BL1 -es kúltúrát, azt írták, hogy az erre megfelelő. Amit viszont nem találok sehol:

 

 

- Penicillium candidum

 

 

Köszi ;) mindenkinek!

kobaiasi Creative Commons License 2011.05.01 0 0 4510

Megkóstoltam, sajtszerűek, bár a vörösboros kissé savanyúbb-savasabb.

Ugye ezt a ' nyálákát ' nem kell lemosni?

 

Előzmény: elefada (4506)
L.Myke Creative Commons License 2011.05.01 0 0 4509

Csütörtökön sajtoztunk :) Nagyon finomak lettek :D

Néhány kép:

 

  4 liter kecsketej + 13,5 l tehéntej :)

 

  Sózás..

 

  Kész lettek :)

 

  Fokhagymás

 

  Snidlinges

 

  Lilahagymás

 

  Kolbászos

 

  Tarkaborsos

 

A kecskesajtot pedig érleljük. Ha egy lefedett edényben, nedves rongyba csomagolva lerakom a pincébe, és néha forgatom, az úgy jó lesz? :)

elefada Creative Commons License 2011.04.30 0 0 4507

Valószinű, hogy még levet eresztett.

Ellenórizd a becsomagoltat is pár naponként, ha szűkséges, sós vízzel kezeld.

Előzmény: genziana (4505)
elefada Creative Commons License 2011.04.30 0 0 4506

Forgatni  minden sajtot kell.

Szerintem  a nyálkát a fehérjebomlás okozza.

Kostold meg, ha jó irányba ment, már sajtosodik.

 

Előzmény: kobaiasi (4504)
genziana Creative Commons License 2011.04.30 0 0 4505

Nem tudtam csütörtökön megkérdezni, mert a gyerekkel kórházban voltunk (és csak tegnap engedtek haza minket)....

 

Egyébként nem értem, de valamit tutira nem jól csinálok, a két hetes sajtomon megint narancssárga, kék, zöld meg mindenféle foltok voltak. jól meghámoztam, és belül nem volt büdös, és rossz sem. Ez miért van? Amikor már jól megszáradt a felülete, becsomagoltam folpakkba és be a hűtőbe. Gondolkodtam, a múltkor nem csomagoltam be, de akkor is "színes" lett.

De mi lehet az oka?

kobaiasi Creative Commons License 2011.04.28 0 0 4504

sziasztok!

két hétig borban érleltem sajtokat. pár napja vettem ki őket. jelenleg pincében érnek falapon. enyhén nyálkássá vált a felületük, és finom, homogén, fehér penész fedte be.

mire kell figyelnem az érlelés folyamán, milyen jegyek alapján lehet megállapítani, hogy 'kész'? kell-e egyáltalán pl. forgatni?

kösz.

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.27 0 0 4503

Inkubátornak most leharcolt minihűtőt vagy fagyasztót keresek, abba tennék egy digitális termosztátot, egy melegítőszálat és egy ventillátort. Gyakorlatilag ezen az elven működött az a papagáj-inkubátor is, ami tavaly volt nálunk kölcsönbe. Hanem szerintem a sima melegítéshez tényleg elegendő lesz egy ilyen melegvizes dolog, ha a fazék aljába teszek valami távtartót.

Előzmény: Törölt nick (4500)
elefada Creative Commons License 2011.04.27 0 0 4502

Zseni.:-D

Előzmény: Törölt nick (4500)
elefada Creative Commons License 2011.04.27 0 0 4501

Akkor csináld oltósan, krémtúrónak. Isteni.

Altatáshoz a hömérsékletet biztosíthatod, mint a beföttnek, dunsztban.

Előzmény: Törölt nick (4497)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.27 0 0 4499

Majd bűvészkedem, ha kicsit melegebb is lesz... :) Míg éjjel lemegy 20 alá a lakásban, addig inkább nem.

Előzmény: Törölt nick (4498)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.26 0 0 4497

Tényleg szépek... Egyre biztosabb vagyok benne, hogy itt minálunk a penész miatt nem alszik meg a tej. Ugye, mondtad is, hogy olyat még nem láttál, hogy egy nap alatt elkezd a teteje penészedni, hát nálunk mégis. Fenébe, ezzel nem tudok mit kezdeni. :S Kivéve, ha üvegben zárom le a beoltott tejet, a joghurthoz hasonlóan, de azt nem tudom újramelegíteni, ki kellene öntenem fazékba...

Előzmény: elefada (4496)
elefada Creative Commons License 2011.04.26 0 0 4496

Kicsi oltós, nagyobb savanyú alvasztású, nem rögös, de nagyon fincsi.

Változtattam az oltóson, 30 fokon oltom, nagyon szépen kidobja a savót.

Előzmény: genziana (4493)
elefada Creative Commons License 2011.04.26 0 0 4495

Nem! Sajtkészítéshez már nem lesz jó.

Frissen fagyasztva süti, palacsinta készítéshez felhasználható, de fözésnél grízes lesz.

Feleslegból túró, krémsajt, sajt fagyasztható, károsodás nélkül.

 

Előzmény: L.Myke (4494)
L.Myke Creative Commons License 2011.04.26 0 0 4494

Helló Mindenki!

Lenne egy kérdésem. Ha a tejet lefagyasztom, utána még lehet belőle sajtot csinálni? Vagy ez teljes képtelenség?

Csak ennyi lenne... Köszi a válaszokat előre is!

Jóéjt!

genziana Creative Commons License 2011.04.26 0 0 4493

Ez a túrós ügy nem hagy nyugodni..

Csütörtökön pofátlan módon rá fogok kérdezni.

 

Amúgy isteni finom kecskesajtos rántott húst készítettem, kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz, mert a családban van olyan aki nem bírja az ízét.. de nem volt reklamáció.

 

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.25 0 0 4490

Áh, ha ma nem evett, annak holnap kell jelentkeznie, szóval inkább rákaptak.

Előzmény: Törölt nick (4489)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.25 0 0 4488

Uh, de irigyellek... Itt még hetekig nem lesz normál mennyiségű tej :S

Ha sótlan, akkor még beáztathatod kicsit sós vízbe, nem lesz semmi baja.

Előzmény: L.Myke (4487)
L.Myke Creative Commons License 2011.04.25 0 0 4487

Megkezdtük a kecskesajtot :) Kicsit sótlan maradt...de nekünk ízlik :) Első próbálkozásnak nem rossz :)

 



Boldog Húsvétot Mindenkinek! :D

elefada Creative Commons License 2011.04.24 0 0 4485

Ülepítsd.

Alja lefolyóba, tej 63 fok 30 perc, s bármit készíthetsz vele.

Persze csak ha az üledéken veszed észre, hogy valami nem kerek.

Vérágas,vagy rózsaszin kukaesélyes.

Előzmény: Törölt nick (4482)
L.Myke Creative Commons License 2011.04.24 0 0 4484

Sziasztok! Csináltunk kecskesajtot. 1,5 napi tejet gyüjtöttük össze. 28 órát hagytuk savanyodni, de a melegvízes próba nem akart sikerülni. Nem volt nyújtható. Összeállt, de rögösen széttört amikor húzni próbáltuk. Az első próbát 18. órában csináltuk, akkor is ugyanolyan volt. Ami aggaszt még, hogy a tetején lett egy repedés. Kendőben csöpögtettük, elég erősen kinyomtuk belőle a savót és ezután megfordítottuk. Lehet, hogy ezért? 750 g-os lett 5,5 l tejből. Most a sófürdőben van 4 órát. Este kivesszük és holnap este megbontjuk. Csináltunk képet:

 

genziana Creative Commons License 2011.04.24 0 0 4483

BOLDOG NYUSZIT MINDENKINEK!

elefada Creative Commons License 2011.04.23 0 0 4481

A szuperek  szépséghibája.

Előzmény: elefada (4480)
elefada Creative Commons License 2011.04.23 0 0 4480

Igen, vér van a tejben.

Eurofil gél tögyinfuzió.

Nem antibiotikum, elvileg adható lenne a kicsik alatt is, feltéve ha biztosítani tudod, hogy a három nap alatt azt ne szopják.

Dolgozol, nálad ez nem megoldható.

Mást nem tehetsz, csontra fejed azt a felet, akár helyre is jöhet.

Ha nem, választás után infuzió.

Előzmény: Törölt nick (4475)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!