Ugye 3 napig kórházban voltunk, összejött a sok tej(kinek mi a sok, esetemben 8 liter), 63 fokon 30 percig tartottam. Aztán csináltam belőle egy natur gomolyát.
Már akkor is gondoltam, hogy nem lesz jó, mert valószínű a tej sokáig állt, hát így is lett. Marhára savanyú az íze, nem baj kutyakaja lesz...
Amúgy továbbra is közdök a gumibugyi ellen...
Már kapnak zöldet rendesen az állatok, és van íze a tejnek. Tegnap megcsináltam a 30 fokon egy órás alvasztásos sajtot, ebből az ízesebb tejből, meglátjuk, hogy milyen lesz...
Amit kedden készítettem azt meg bepróbáltam a melegvízzel, hát törött, szakadt mindent csinált, csak szálat nem lehetett belőle húzni.
Megvolt a leválsztás is, és a zöldtől azért már jobban tejelnek, úgyhogy már az esti- reggeli fejésből tudok sajtozni.
Az érleléshez a 90 körüli páratartalmat, és a 10-14 fokot hogy biztositanád?
Milyen sajtot készítettél eddig?
A BL1 Brevibaktérium, felszin szinező és tipikus ízkialakító, házi körülmények közt nincs szükség a camembert gyártásához, elég ami a börödről rámegy. Ez érlelő, nem tejsavbaktérium.
Camembert sajtot szeretnék készíteni. Van ebben tapasztalata valakinek? Vagy bármilyen anyaga a készítés módjáról? Keresem az erre megfelelő tejsavbaktériumot, kinéztem a BL1 -es kúltúrát, azt írták, hogy az erre megfelelő. Amit viszont nem találok sehol:
Nem tudtam csütörtökön megkérdezni, mert a gyerekkel kórházban voltunk (és csak tegnap engedtek haza minket)....
Egyébként nem értem, de valamit tutira nem jól csinálok, a két hetes sajtomon megint narancssárga, kék, zöld meg mindenféle foltok voltak. jól meghámoztam, és belül nem volt büdös, és rossz sem. Ez miért van? Amikor már jól megszáradt a felülete, becsomagoltam folpakkba és be a hűtőbe. Gondolkodtam, a múltkor nem csomagoltam be, de akkor is "színes" lett.
két hétig borban érleltem sajtokat. pár napja vettem ki őket. jelenleg pincében érnek falapon. enyhén nyálkássá vált a felületük, és finom, homogén, fehér penész fedte be.
mire kell figyelnem az érlelés folyamán, milyen jegyek alapján lehet megállapítani, hogy 'kész'? kell-e egyáltalán pl. forgatni?
Inkubátornak most leharcolt minihűtőt vagy fagyasztót keresek, abba tennék egy digitális termosztátot, egy melegítőszálat és egy ventillátort. Gyakorlatilag ezen az elven működött az a papagáj-inkubátor is, ami tavaly volt nálunk kölcsönbe. Hanem szerintem a sima melegítéshez tényleg elegendő lesz egy ilyen melegvizes dolog, ha a fazék aljába teszek valami távtartót.
Tényleg szépek... Egyre biztosabb vagyok benne, hogy itt minálunk a penész miatt nem alszik meg a tej. Ugye, mondtad is, hogy olyat még nem láttál, hogy egy nap alatt elkezd a teteje penészedni, hát nálunk mégis. Fenébe, ezzel nem tudok mit kezdeni. :S Kivéve, ha üvegben zárom le a beoltott tejet, a joghurthoz hasonlóan, de azt nem tudom újramelegíteni, ki kellene öntenem fazékba...
Amúgy isteni finom kecskesajtos rántott húst készítettem, kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz, mert a családban van olyan aki nem bírja az ízét.. de nem volt reklamáció.
Sziasztok! Csináltunk kecskesajtot. 1,5 napi tejet gyüjtöttük össze. 28 órát hagytuk savanyodni, de a melegvízes próba nem akart sikerülni. Nem volt nyújtható. Összeállt, de rögösen széttört amikor húzni próbáltuk. Az első próbát 18. órában csináltuk, akkor is ugyanolyan volt. Ami aggaszt még, hogy a tetején lett egy repedés. Kendőben csöpögtettük, elég erősen kinyomtuk belőle a savót és ezután megfordítottuk. Lehet, hogy ezért? 750 g-os lett 5,5 l tejből. Most a sófürdőben van 4 órát. Este kivesszük és holnap este megbontjuk. Csináltunk képet: