Ha meg tudod oldani készíts gidaovit. Mi most csináltunk egyet. Tök jól megvannak együtt a gidák, sírnak- sírnak de csak pár napig. Aztán kénytelenek arra rájönni, hogy mi a szitu. Mi egy kis etetőbe rakunk be zöldet, amiből jól bekajálnak, azán meg kinyúlnak aluszkázni, és nagyon szépen nőnek.
Az én szomszédom is beszólt, hogy nyikognak, de igazából nem érdekel....
Miért volnék ezért negatív? :D Szerintem tárgyilagosan kérdeztem. Inkább csak szeretem a maximumot kihozni mindenből.
Hát pont a legeltetés miatt nem lehet őket különzárni nappalra. Napi 9-10 órát legelnek az erdőben. Így kora tavasztól késő őszig gyakorlatilag semmibe nem kerülnek a fejenkénti 400-500 gramm abrakon kívül. Ráadásul a szomszéd sem tolerálná, hogy hónapokig itt bőgjenek a gyerekek nappal, míg a többiek kint legelnek - mert azt csinálnák.
Azt reméltem, van itt valakinek valami praktikája rá, valamilyen mechanikus szopásgátló. :) Azt tudom, hogy teheneknek létezik, de vajon kecskére mit lehetne ráapplikálni? De még agyalok rajta, és ha sikerül valamit elérni, majd megmutatom.
Vajon mit tehetnék, hogy a ~3 hónapos kiskecskék ne szopják az anyjukat, ha együtt legelnek? Azért ez vagy 2 liter mínusz naponta. Mikor az össz várható tej napi 7 liter, az nem kevés. Míg sokan volak, azt mondtam, belefér, csak jót tesz a gyereknek, erősebb lesz, de most, mikor csak 2 anya tejel (egy üresen maradt, talán túl fiatal volt még...) azért ez így nem járja. :S
Ugye 3 napig kórházban voltunk, összejött a sok tej(kinek mi a sok, esetemben 8 liter), 63 fokon 30 percig tartottam. Aztán csináltam belőle egy natur gomolyát.
Már akkor is gondoltam, hogy nem lesz jó, mert valószínű a tej sokáig állt, hát így is lett. Marhára savanyú az íze, nem baj kutyakaja lesz...
Amúgy továbbra is közdök a gumibugyi ellen...
Már kapnak zöldet rendesen az állatok, és van íze a tejnek. Tegnap megcsináltam a 30 fokon egy órás alvasztásos sajtot, ebből az ízesebb tejből, meglátjuk, hogy milyen lesz...
Amit kedden készítettem azt meg bepróbáltam a melegvízzel, hát törött, szakadt mindent csinált, csak szálat nem lehetett belőle húzni.
Megvolt a leválsztás is, és a zöldtől azért már jobban tejelnek, úgyhogy már az esti- reggeli fejésből tudok sajtozni.
Az érleléshez a 90 körüli páratartalmat, és a 10-14 fokot hogy biztositanád?
Milyen sajtot készítettél eddig?
A BL1 Brevibaktérium, felszin szinező és tipikus ízkialakító, házi körülmények közt nincs szükség a camembert gyártásához, elég ami a börödről rámegy. Ez érlelő, nem tejsavbaktérium.
Camembert sajtot szeretnék készíteni. Van ebben tapasztalata valakinek? Vagy bármilyen anyaga a készítés módjáról? Keresem az erre megfelelő tejsavbaktériumot, kinéztem a BL1 -es kúltúrát, azt írták, hogy az erre megfelelő. Amit viszont nem találok sehol:
Nem tudtam csütörtökön megkérdezni, mert a gyerekkel kórházban voltunk (és csak tegnap engedtek haza minket)....
Egyébként nem értem, de valamit tutira nem jól csinálok, a két hetes sajtomon megint narancssárga, kék, zöld meg mindenféle foltok voltak. jól meghámoztam, és belül nem volt büdös, és rossz sem. Ez miért van? Amikor már jól megszáradt a felülete, becsomagoltam folpakkba és be a hűtőbe. Gondolkodtam, a múltkor nem csomagoltam be, de akkor is "színes" lett.
két hétig borban érleltem sajtokat. pár napja vettem ki őket. jelenleg pincében érnek falapon. enyhén nyálkássá vált a felületük, és finom, homogén, fehér penész fedte be.
mire kell figyelnem az érlelés folyamán, milyen jegyek alapján lehet megállapítani, hogy 'kész'? kell-e egyáltalán pl. forgatni?
Inkubátornak most leharcolt minihűtőt vagy fagyasztót keresek, abba tennék egy digitális termosztátot, egy melegítőszálat és egy ventillátort. Gyakorlatilag ezen az elven működött az a papagáj-inkubátor is, ami tavaly volt nálunk kölcsönbe. Hanem szerintem a sima melegítéshez tényleg elegendő lesz egy ilyen melegvizes dolog, ha a fazék aljába teszek valami távtartót.
Tényleg szépek... Egyre biztosabb vagyok benne, hogy itt minálunk a penész miatt nem alszik meg a tej. Ugye, mondtad is, hogy olyat még nem láttál, hogy egy nap alatt elkezd a teteje penészedni, hát nálunk mégis. Fenébe, ezzel nem tudok mit kezdeni. :S Kivéve, ha üvegben zárom le a beoltott tejet, a joghurthoz hasonlóan, de azt nem tudom újramelegíteni, ki kellene öntenem fazékba...
Amúgy isteni finom kecskesajtos rántott húst készítettem, kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz, mert a családban van olyan aki nem bírja az ízét.. de nem volt reklamáció.