Én mondjuk tisztában vagyok vele ki az a Fűszeres Eszter, olvastam pár bejegyzését, receptjét.
De nem lehetne ott lezárni a témát, hogy van a kósernek egy vallásból következő jelentése, és van egy köznyelvivé vált, ami nagyjából annyit tesz, hogy tiszta, eredeti, szennyeződésmentes. Mikor-melyik.
Zsidó vallásúaknak az első jelentés az érdekes, a nem zsidóknak többnyire csak egy minőségi jelző.
A nagyon regen vasarolt so (40+ ev) olyan kemeny volt mint egy tegla... olyan formaju is volt. Lehamoztam rola a csomagolo papirt, es lereszeltem... na az amig tartott a so nem allt ossze.. aztan kesobb jott a nem csomosodo so... kitalaltak a trukkot :)).
"hogy minden só kóser, ezért a név parasztvakítás"
Ugyanitt olvastunk, és ennyire nem ugyanazt?? Amennyire én megértettem, természettől minden só kóser, de ha a tisztítás-csomagolás során még adnak hozzá vmi adalékanyagot, pl. jódot vagy csomósodásgátlót, akkor elveszti a kóserségét. Márpedig nagyon gyakran adnak! Tehát a név az adalékmentes sóra alkalmazva egyáltalán nem parasztvakítás, lényeges információt közöl az ortodoxoknak.
Nem azt idézted, hogy ez igazából nem is kóser, hanem kóserező (húst kóserré tevő) só, azaz van létjogosultsága a nevének, hanem azt, hogy minden só kóser, ezért a név parasztvakítás. És mivel én sem tudok semmit - a létezésén kívül - Fűszeres Eszterről, gondolom mások is vannak így vele
De igazából engem messze, messze nem érdekelt ennyire bármilyen só. :)
Vannak receptek amikben a so meghatarozott... pl ha kenyeret sutok... receptek nagyon sokszor meghatarozzak... amikor csak so-bors, akkor nem hasznalok merot, csak az ujjaimmal - ezert is hasznalok nagyobb szemcseju sot.
Ilyen cup-szetem nekem is van az amerikai receptekhez. De hát a són mit mérnék, az eleve legtöbbször úgy van feltüntetve a receptekben, hogy.... só, bors. Alul is sózok általában mindent, ez azért van, mert nagyon nem szeretem, ha valami sós, és a pont tutit persze nem tudom eltalálni.
Mivel itt kanallal es cseszevel mernek - azokat hasznalom en is a dobozokban... a sot kiveve :)). Azt csak akkor merem, ha recept utan fozok vagy sutok - es akkor merni kell... de akkor nem csak a sot. Igy aztan...
Lisztet, cukrot, rizst pl mindig merek, van az edenyben csesze, a lisztben 1 cseszenyi, a rizsnel fel, a cukornal negyed :)).
(a dobozokat nem szoktam utana tolteni - hagyom kiurulni, es elmosom, meroeszkozzel egyutt)
Pont így. Mivel a fél pajzsmirigyem már odavan, nem kockáztatok egy újabb nyakfelmetszést, így jódozottat használunk. És kis fűszerkanalakat használok, sóhoz is:
Meg kell nézni, mit vesz az ember. Mi általában jódozott sót használunk (vakteszten senki nem mondaná meg az ízéről, hogy jódozott), pácolni, kolbászba, szalámiba meg a jódozatlant. A sótartóban meg van egy kiskanál, ezzel mérem a főzéshez, nem kell kézzel "érezni".