Keresés

Részletes keresés

ketyo61 Creative Commons License 2019.02.08 0 0 47585

kb. :-)

 

Fustolt csulkot megfozom es a leveben fozom meg a kaposztat. Persze a csulok is megy bele a toltelekbe aprora vagva. 

Előzmény: nagypapi51 (47583)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.02.08 0 0 47584

Azt hiszem, vasárnap du. főzök egy kocsonyát, két napi vacsora gondja letudva + bónuszként körömpörkölt is lesz.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2019.02.08 0 0 47583

kb. töltött káposzta

 

Előzmény: Boszorka (47582)
Boszorka Creative Commons License 2019.02.08 0 0 47582

Az meg mi???

Előzmény: ketyo61 (47581)
ketyo61 Creative Commons License 2019.02.07 0 0 47581

Holnap szárma van tervben. 

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.07 0 0 47580

Holnap vadgulyás, szarvaslábszárból.

Olgy1 Creative Commons License 2019.02.07 0 0 47579

Én a csülök pörköltre mennék.

Előzmény: nagypapi51 (47568)
Boszorka Creative Commons License 2019.02.06 0 0 47578

Ma oldalas volt, sült krumpli és cékla. Holnap még messze van, majd remélhetőleg megálmodom reggelre.

ZsuR Creative Commons License 2019.02.06 0 0 47577

:))

Előzmény: Törölt nick (47576)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.06 0 0 47576

nem fulladt ki :D

Előzmény: nagypapi51 (47568)
beetee Creative Commons License 2019.02.06 0 0 47575

Én mondjuk tisztában vagyok vele ki az a Fűszeres Eszter, olvastam pár bejegyzését, receptjét.

 

De nem lehetne ott lezárni a témát, hogy van a kósernek egy vallásból következő jelentése, és van egy köznyelvivé vált, ami nagyjából annyit tesz, hogy tiszta, eredeti, szennyeződésmentes. Mikor-melyik.

Zsidó vallásúaknak az első jelentés az érdekes, a nem zsidóknak többnyire csak egy minőségi jelző.

Előzmény: Caipi (47571)
Caipi Creative Commons License 2019.02.06 0 1 47574

DE most ezt miért nekem mondod? Mondd Fűszeres Eszternek. :) 

Előzmény: H_G (47572)
ZsuR Creative Commons License 2019.02.06 0 0 47573

A nagyon regen vasarolt so (40+ ev) olyan kemeny volt mint egy tegla... olyan formaju is volt.  Lehamoztam rola a csomagolo papirt, es lereszeltem... na az amig tartott a so nem allt ossze.. aztan kesobb jott a nem csomosodo so... kitalaltak a trukkot :)).

Előzmény: H_G (47572)
H_G Creative Commons License 2019.02.06 0 1 47572

"hogy minden só kóser, ezért a név parasztvakítás"

 

Ugyanitt olvastunk, és ennyire nem ugyanazt?? Amennyire én megértettem, természettől minden só kóser, de ha a tisztítás-csomagolás során még adnak hozzá vmi adalékanyagot, pl. jódot vagy csomósodásgátlót, akkor elveszti a kóserségét. Márpedig nagyon gyakran adnak! Tehát a név az adalékmentes sóra alkalmazva egyáltalán nem parasztvakítás, lényeges információt közöl az ortodoxoknak.

 

 

Előzmény: Caipi (47571)
Caipi Creative Commons License 2019.02.06 0 0 47571

Nem azt idézted, hogy ez igazából nem is kóser, hanem kóserező (húst kóserré tevő) só, azaz van létjogosultsága a nevének, hanem azt, hogy minden só kóser, ezért a név parasztvakítás. És mivel én sem tudok semmit - a létezésén kívül - Fűszeres Eszterről, gondolom mások is vannak így vele

De igazából engem messze, messze nem érdekelt ennyire bármilyen só. :) 

Előzmény: Ariane_40 (47570)
Ariane_40 Creative Commons License 2019.02.06 0 0 47570

Szerintem ugyanezt írta a köztudottan zsidó konyhát vivő Fűszeres Eszter is, akitől idéztem.

 

 

Előzmény: Caipi (47553)
Caipi Creative Commons License 2019.02.06 0 0 47569

PÉntektől mennék! :) 

Előzmény: nagypapi51 (47568)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.02.06 0 0 47568

No, ha kifulladt a só-show, főzzünk is:

holnap csülökpörkölt, tarhonya, uborkasaláta,

pénteken kolbászos krumplileves, mákosguba.

Szombaton a lyány szül.napja nálunk; paradicsomleves,  neki, és a halimádóknak bőrén sült lazac,

sajtmártás, sült brokkoli, többieknek paprikás csirke, nokedli, csemegeuborka, kókuszos süti.

Vasárnap majd csak eszünk vmit... :)

 

 

ZsuR Creative Commons License 2019.02.06 0 0 47567

Vannak receptek amikben a so meghatarozott... pl ha kenyeret sutok... receptek nagyon sokszor meghatarozzak... amikor csak so-bors, akkor nem hasznalok merot, csak az ujjaimmal - ezert is hasznalok nagyobb szemcseju sot.

Előzmény: Caipi (47566)
Caipi Creative Commons License 2019.02.06 0 0 47566

Ilyen cup-szetem nekem is van az amerikai receptekhez. De hát a són mit mérnék, az eleve legtöbbször úgy van feltüntetve a receptekben, hogy.... só, bors. Alul is sózok általában mindent, ez azért van, mert nagyon nem szeretem, ha valami sós, és a pont tutit persze nem tudom eltalálni.

Előzmény: ZsuR (47565)
ZsuR Creative Commons License 2019.02.05 -1 0 47565

Mivel itt kanallal es cseszevel mernek - azokat hasznalom en is a dobozokban... a sot kiveve :)).  Azt csak akkor merem, ha recept utan fozok vagy sutok - es akkor merni kell... de akkor nem csak a sot.  Igy aztan... 

Lisztet, cukrot, rizst pl mindig merek, van az edenyben csesze, a lisztben 1 cseszenyi, a rizsnel fel, a cukornal negyed :)).

 

 

(a dobozokat nem szoktam utana tolteni - hagyom kiurulni, es elmosom, meroeszkozzel egyutt)

Előzmény: Vének Tanácsa TM (47563)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.05 0 0 47564

:)

Előzmény: beetee (47562)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2019.02.05 0 0 47563

Pont így. Mivel a fél pajzsmirigyem már odavan, nem kockáztatok egy újabb nyakfelmetszést, így jódozottat használunk. És kis fűszerkanalakat használok, sóhoz is: 

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (47558)
beetee Creative Commons License 2019.02.05 0 0 47562

Ááá.. az egész sót sem érdemel.

Előzmény: Törölt nick (47561)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.05 0 0 47561

tengeren innen, tengeren túl

sóról szóló vita dúl

Előzmény: öreg_néne_b (47546)
Boszorka Creative Commons License 2019.02.05 0 0 47560

Nálam is egy plasztik kiskanál van, mióta elkezdtem főzni.Soha eszembe nem jutna kézzel csipegetni.

Előzmény: öreg_néne_b (47558)
Caipi Creative Commons License 2019.02.05 0 0 47559

Én csak fordítottam. :) 

Előzmény: nagypapi51 (47557)
öreg_néne_b Creative Commons License 2019.02.05 0 0 47558

Meg kell nézni, mit vesz az ember. Mi általában jódozott sót használunk (vakteszten senki nem mondaná meg az ízéről, hogy jódozott), pácolni, kolbászba, szalámiba meg a jódozatlant. 
A sótartóban meg van egy kiskanál, ezzel mérem a főzéshez, nem kell kézzel "érezni".

Előzmény: nagypapi51 (47555)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.02.05 0 0 47557

Pedig elég, ha beütöd, "jódozott asztali só" és megnézed a képeket.

Gondolom, a boltban sem csukott szemmel vásárolsz... :)

Előzmény: Caipi (47556)
Caipi Creative Commons License 2019.02.05 0 0 47556

Részemről passz, ezt még itthon sem figyeltem, nemhogy más országokban. :) 

Előzmény: nagypapi51 (47555)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!