A kecsketej, az alacsonyabb cukor, magasabb zsírtartalom és a hosszú baktericid fázis (meg még ki tudja, mi miatt) nem olyan ideális táptalaj a tejsav baktériumoknak számára, mint a tehéntej.
Egy pár ötlet a megindításhoz:
1.Meleg környezet : Én hungarocell dobozt, befötes üvegben melegvízzel felfütöm, így tartja a höt.
(a sajt is itt csöpög a formában)
2.Anyakultúrát készítek, gyorsabban dolgozik mint a CHN, pontosabban lehet vele dolgozni, 5-6 napig használható.
(1l tejet felforralni, lehűteni 25 fokra. 6-8 szem CHN, alvasztás,(20-25 fokon) nem megvárni a savókiválást,összekeverni, hűtöben tartani. Akár sajthoz, akár túróhoz 1%
3.63 fok 30 perc is segíthet
4. pH mérő nagy segítség, ha tutira akarsz menni.
Segítségével kitaláltam egy "kecskepannit", 3* reprodukáltam ugyanazt, tehát működik.
Tegnap este készült, lágysajt, ez ma már fogyasztható sajt.
A víz hőmérsékletét mértem, mindig 71-69°C között volt, legalább 5x megcsináltam a próbát, először a 19. órában, de mindig ugyanilyen szétmállós volt... az a baj, hogy azt nem figyeltem, hogy fényes-e...
Amikor tehéntejből csináltuk a sajtot, egyből jó volt a próba, és csak az utóbbi két kecsketejes kísérletnél nem akart összejönni... Az a fura, hogy a tehénsajt 16-18 óra alatt kisavanyodott(és úgyanúgy csináltuk mint a kecskét, csak a beoltási hőmérséklet különbözött), ezért az első kecskesajtnál készítéskor is a 16. órában csináltuk az első próbát, és egészen a 26.-ig ismételgettük, és akkor sem volt jó, így inkább besóztuk, mert nem tudtuk, hogy mi is lehet a baj...
Szóval nem tudom, nem hiszem, hogy 16 óra alatt túlsavanyodna, de azt gondolnám, hogy 26 óra alatt már jónak kéne lennie...csak a gond, hogy nem érek hozzá annyira...Ezért kértem segítséget :)
Lehet, hogy a tejjel van a gond?
Vagy ilyen nagy különbség lehet a tehén és a kecske kisavanyodási ideje között...és a kecskesajtot tovább kellene hagynom savanyodni?
Mindenesetre köszönöm a választ! Remélem majd azért csakcsak összejön a dolog :)
Azt szeretném kérdezni, hogy ha a melegvizes próbánál a sajt összeáll elsőre, de nem nyújtható, és nemis szakad...inkább szétmállik, akkor túlsavanyodott, vagy még nem jó..?
A sófürdő biztos, hogy elég tömény, azzal szerintem nincs gond. A sófürdő után is eresztett némi levet. Kecskesajt volt és huszonpár órát savanyodott. A próbát próbáltuk megcsinálni, de nem jött össze...
Akkor várom a további ötleteket. :) Köszönöm előre is a segítséget! :)
Mindig kultúrázom. Amikor otthon vagyok CHN-22-vel, amikor barátnőmnél csináljuk, akkor élőflórás joghurttal. Nem minden esetben lesz nálam sem lyukacsos. Igazából örülnék neki, ha az lenne. :)
Ennél a sajtnál a CHN-22-őt használtam.
Most csepeg a következő kecskesajt, ha készen lesz, arról is teszek képet. Most élőflórás joghurtot használtam kultúrának.
Ezek nem szabályos lyukak, szóval szerintem semmi rendkívüli nincs benne. Minden lakásban kicsit más a sajt. :) Én pl. akkor örülök nagyon, mikor lyuk nélküli, vagy alig-lyukas sajtot sikerül csinálnom, azt lehet a legjobban szelni.
Legutóbbi sajtkészítésnél nálam is 60 °C-on jelent meg a "bőr" a tetején. Mindjárt erőt veszek magamon és nekiállok a kecskesajtnak. 6 liter tejből fog készülni. Az előzőt érlelem. Majd hoztom a képeket. További szép napot! :)
Van "ovi", de csak míg bent vannak. Este nyolctól délelőtt tízig. :) Tavaly voltak kisbakok, akiket már egyáltalán nem vittünk ki legelni a második-harmadik hónap után, néhány nap alatt elcsöndesedtek, ha a többiek is bent voltak. De mikor a nagyok kivonultak a legelőre, és ők egyedül maradtak bent öten, akkor indult az éktelen sírás órákig, hiába adtam nekik a frissen kaszált füvet. És ez így ment hónapokon keresztül, míg mindet el nem tudtuk adni. (Pár hónap után még visszaeresztettük őket, hátha nem kapnak már vissza az anyjuk tőgyére, de bizony hogy azt tették. :D) Egyrészt azt tapasztaltam, hogy növekedésben némileg lemaradtak a legelő lányoktól - pedig mindig bőven adtam nekik a kaszálékot -, márpedig akiket idén tejelésre tartunk meg, azokkal ezt nem kockáztathatom. Másrészt a szomszéd olyan szinten megorrolt ránk emiatt, hogy többet ilyet nem szeretnénk, mert jobban megkeseríti az életünket, mint a pár liter tej mínusz.
Egyébként egyszer egy év után eresztettünk vissza egy lyányt az anyjához, mikor annak már új kicsije volt, és mégis rácuppant. :D Sőt, ezek itt az unokáikat is szoptatják, mi sem természetesebb! Ilyen családias kecskéink vannak nekünk. :D
______________
Hanem tegnapról maradt 2,5 liter tej, ma is lesz vagy 3-3,5 liter, ebből már kellene valamit kezdeni. Hogy is van a hőmérő nélküli termizálás - ha bőrözik, az van 60 fok körül?
Ha meg tudod oldani készíts gidaovit. Mi most csináltunk egyet. Tök jól megvannak együtt a gidák, sírnak- sírnak de csak pár napig. Aztán kénytelenek arra rájönni, hogy mi a szitu. Mi egy kis etetőbe rakunk be zöldet, amiből jól bekajálnak, azán meg kinyúlnak aluszkázni, és nagyon szépen nőnek.
Az én szomszédom is beszólt, hogy nyikognak, de igazából nem érdekel....
Miért volnék ezért negatív? :D Szerintem tárgyilagosan kérdeztem. Inkább csak szeretem a maximumot kihozni mindenből.
Hát pont a legeltetés miatt nem lehet őket különzárni nappalra. Napi 9-10 órát legelnek az erdőben. Így kora tavasztól késő őszig gyakorlatilag semmibe nem kerülnek a fejenkénti 400-500 gramm abrakon kívül. Ráadásul a szomszéd sem tolerálná, hogy hónapokig itt bőgjenek a gyerekek nappal, míg a többiek kint legelnek - mert azt csinálnák.
Azt reméltem, van itt valakinek valami praktikája rá, valamilyen mechanikus szopásgátló. :) Azt tudom, hogy teheneknek létezik, de vajon kecskére mit lehetne ráapplikálni? De még agyalok rajta, és ha sikerül valamit elérni, majd megmutatom.
Vajon mit tehetnék, hogy a ~3 hónapos kiskecskék ne szopják az anyjukat, ha együtt legelnek? Azért ez vagy 2 liter mínusz naponta. Mikor az össz várható tej napi 7 liter, az nem kevés. Míg sokan volak, azt mondtam, belefér, csak jót tesz a gyereknek, erősebb lesz, de most, mikor csak 2 anya tejel (egy üresen maradt, talán túl fiatal volt még...) azért ez így nem járja. :S
Ugye 3 napig kórházban voltunk, összejött a sok tej(kinek mi a sok, esetemben 8 liter), 63 fokon 30 percig tartottam. Aztán csináltam belőle egy natur gomolyát.
Már akkor is gondoltam, hogy nem lesz jó, mert valószínű a tej sokáig állt, hát így is lett. Marhára savanyú az íze, nem baj kutyakaja lesz...
Amúgy továbbra is közdök a gumibugyi ellen...
Már kapnak zöldet rendesen az állatok, és van íze a tejnek. Tegnap megcsináltam a 30 fokon egy órás alvasztásos sajtot, ebből az ízesebb tejből, meglátjuk, hogy milyen lesz...
Amit kedden készítettem azt meg bepróbáltam a melegvízzel, hát törött, szakadt mindent csinált, csak szálat nem lehetett belőle húzni.
Megvolt a leválsztás is, és a zöldtől azért már jobban tejelnek, úgyhogy már az esti- reggeli fejésből tudok sajtozni.
Az érleléshez a 90 körüli páratartalmat, és a 10-14 fokot hogy biztositanád?
Milyen sajtot készítettél eddig?
A BL1 Brevibaktérium, felszin szinező és tipikus ízkialakító, házi körülmények közt nincs szükség a camembert gyártásához, elég ami a börödről rámegy. Ez érlelő, nem tejsavbaktérium.