Na, egy ilyen teljesen elég is volna nekem, hungarocell doboz. Ebbe könnyen szerelhetek termosztátot, beleteszek egy hűtőpárnát meg egy kis ventillátort, és mehet a joghurtgyártás. :) Ha mutattad is, épp nem láttam, de ezek szerint a metróban lehet kapni? Mennyibe kerül? Huh, egyszer el kellene jutni oda is.
Hát főleg így, hogy csak pár kecskénk van. Azért tavalyelőtt naponta négy kiló sajtot készítettem, most többnaponta fogok egyet. :)
Egyébként azt olvastátok már, hogy a kalcium-kloridot szokták a só kiegészítésére is használni? Állítólag még kevésbé is káros, mint a nátrium-klorid, de teljesen nem helyettesítheti, mert nem elég jó az íze. És megkóstoltam egy kis vízben, tényleg nem túl jó. :)
Most is próbáltam, de szintén úgy jártam, mint reggel. Mérgemben a felszeletetlt sajtot beledobtam a sólébe, majd megeszem.
Én is gondoltam rá, hogy hideg van idebent, 18-19 fok. Csak ilyenkor az a rossz, ha befűtök, akkor állandóan nyitva vannak az ablakok, mert olyan meleg lesz. Ha nem fűtök be, meg hideg van a sajtnak. Keresnem kell, valami dobozos megoldást. Asszem szólok az anyósnak, hogy nézzen körül a nagykerbe doboz után.
Amúgy a parenyica alapsajtjának jó ez a recept (amit leírtam), vagy próbáljak mást?
Beírtam ide bal oldalra a keresőbe, és találtam más leírást is.
Holnap körülnézek ph csík után, gondolom a gyógyszertárban van, meg lehet, hogy megveszem azt a nagy kiszerelésű kalcium- kloridot....
Hát meg nem romlik. :) Idővel lesz hőmérő is, meg savfok-mérő, de most a kalcium-kloridra sikerült rávennem édesanyámat, ez volt a legolcsóbb szükséges tétel, 1200 Ft körül volt az Azúr vegyszerboltban.
(De nem tudom, mikor, mert most a Tigáz ránk fog verni egy 600 ezer Ft-os büntetést buherált gázóra miatt. 6 évvel ezelőtt költözött el apán tőlünk, de előtte még egyik évben visszatekertette, és most meg cserélték az órát és feltűnt, majd szívunk miatta... Egyelőre nem tudjuk, mit adunk el, hogy ne a házat árverezzék. A tucat kecskénket kevesebb, mint a feléért sikerült értékesíteni, igaz, legalább ősszel, de ez nekünk hatalmas pénz.)
2,5 liter tehéntejből készítettem. Még itt találtam valahol egy receptet, 36 fokon 30 perc, és 20 perc alatt a formába. Ma reggelig csöpögött. Felvágtam, a víz 70 fokos, és nyuviskoltam, forgattam a két fakanál között, de csak nem akart elnyúlni. Törött, szakadt, meg már tiszta gumi íze lett. Amikor felvágtam egy kicsit nyálkás volt, talán még maradt benne savó, most várok egy kicsit, aztán délután megpróbálom a maradékból. Ha akkor sem sikerül....., brühü, miért vagyok ilyen béna?:((((
A kecsketej, az alacsonyabb cukor, magasabb zsírtartalom és a hosszú baktericid fázis (meg még ki tudja, mi miatt) nem olyan ideális táptalaj a tejsav baktériumoknak számára, mint a tehéntej.
Egy pár ötlet a megindításhoz:
1.Meleg környezet : Én hungarocell dobozt, befötes üvegben melegvízzel felfütöm, így tartja a höt.
(a sajt is itt csöpög a formában)
2.Anyakultúrát készítek, gyorsabban dolgozik mint a CHN, pontosabban lehet vele dolgozni, 5-6 napig használható.
(1l tejet felforralni, lehűteni 25 fokra. 6-8 szem CHN, alvasztás,(20-25 fokon) nem megvárni a savókiválást,összekeverni, hűtöben tartani. Akár sajthoz, akár túróhoz 1%
3.63 fok 30 perc is segíthet
4. pH mérő nagy segítség, ha tutira akarsz menni.
Segítségével kitaláltam egy "kecskepannit", 3* reprodukáltam ugyanazt, tehát működik.
Tegnap este készült, lágysajt, ez ma már fogyasztható sajt.
A víz hőmérsékletét mértem, mindig 71-69°C között volt, legalább 5x megcsináltam a próbát, először a 19. órában, de mindig ugyanilyen szétmállós volt... az a baj, hogy azt nem figyeltem, hogy fényes-e...
Amikor tehéntejből csináltuk a sajtot, egyből jó volt a próba, és csak az utóbbi két kecsketejes kísérletnél nem akart összejönni... Az a fura, hogy a tehénsajt 16-18 óra alatt kisavanyodott(és úgyanúgy csináltuk mint a kecskét, csak a beoltási hőmérséklet különbözött), ezért az első kecskesajtnál készítéskor is a 16. órában csináltuk az első próbát, és egészen a 26.-ig ismételgettük, és akkor sem volt jó, így inkább besóztuk, mert nem tudtuk, hogy mi is lehet a baj...
Szóval nem tudom, nem hiszem, hogy 16 óra alatt túlsavanyodna, de azt gondolnám, hogy 26 óra alatt már jónak kéne lennie...csak a gond, hogy nem érek hozzá annyira...Ezért kértem segítséget :)
Lehet, hogy a tejjel van a gond?
Vagy ilyen nagy különbség lehet a tehén és a kecske kisavanyodási ideje között...és a kecskesajtot tovább kellene hagynom savanyodni?
Mindenesetre köszönöm a választ! Remélem majd azért csakcsak összejön a dolog :)
Azt szeretném kérdezni, hogy ha a melegvizes próbánál a sajt összeáll elsőre, de nem nyújtható, és nemis szakad...inkább szétmállik, akkor túlsavanyodott, vagy még nem jó..?
A sófürdő biztos, hogy elég tömény, azzal szerintem nincs gond. A sófürdő után is eresztett némi levet. Kecskesajt volt és huszonpár órát savanyodott. A próbát próbáltuk megcsinálni, de nem jött össze...
Akkor várom a további ötleteket. :) Köszönöm előre is a segítséget! :)