Könyvespolc revízió zajlik, találtam egy "Wiener Küche im Kriege" 1942-es szakácskönyvet, nem érdekel? Ha latin betűs lenne, érteném, de gót az istenadta. :(
A májasukat nem ismerem, azt a budafoki piacon szerzem be a töpörtyűvel együtt, egy táborfalvai termelő standjáról. A tbálinti Auchan előterében nyílt nemrég a Kamra java nevű kis üzlet, az kifejezetten békési holmikat árul, a kolbászuk átlagos, a szalonnájuk viszont kitűnő, kakastaréjnak, és túrós csuszára is az eddig legjobb.
Mi Knyihár Bosnyák térnél lévő "Csabai Kolbászháznak" nevezett üzletében vásároltunk (az elnevezés megtévesztő, amikor mentünk, azt hittük, hogy többfajta csabai kolbászt is lehet itt kapni, de nem, csak Knyihár), nem rossz, de nekem a májasuk és a vastagkolbászuk annyira nem ízlett, utóbbiból a Békési vagy a Szilágyi-féle jobban bejön.
Viszont az kétségtelen, hogy a békési kolbászosok közül Knyihárnak legjobb a marketingje, nagyon nyomul a médiában (a múlt héten háromszor is hallottam a Kossuthon a húsvéti sonka kapcsán) és szerintem ilyen üzlete a békési kolbászosok közül csak neki van Pesten.
a habanerokat csumazas utan tepsiben sutottem, majd fetaval toltottem. egy keves olivat kakukkfuvel futtatam meg, raontottem, majd extra szuz olivaval toltottem fel szinultig.
Este beáztattam a sonkát (Knyihár-féle bőrös kötözött comb) délután megfőzöm, a végén belekerülnek a tojások is 5 percre, így a sárgájuk közepesen kemény lesz.
Vöröslencse levest csináltam( azaz dahlt), sok friss gyömbérrel, curryvel, római köménnyel, borssal, fokhagymával. A legvégén belevágtam egy egész mandarint. Valami isteni lett:))
Én vajból kevés világos rántást készítek, felöntöm vizzel és bele teszem a spárga alsó részét, esetleg egy pici leveskocka darabkát is, valamint sót és kevés cukrot. Mikor gondolom, hogy megfőtt bele rakom a fejeket is egy pár percre. A végén 2 dl. tejszint összekeverek egy tojás sárgájával és rászedem a levest. Ha van, akkor petrezselymet szórok rá. Nálam ennyi, a legtovább a pucolás tart, mert kizárólag fehér spárgából csinálom.
Egyébként Berlin.
Holnap ha nem lesz se hó se szélvihar, elmegyünk valahova enni, mert még ötletem sincs semmire.
Én a spárgakrémleveshez megfőzöm a spárgát( a fejét nem). Amikor megfőtt összeturmixolom, majd belerakok kb. 1-11/2 dl tejszínben elkevert 1 evőkanál lisztet. Bors, só, és semmi más. Tálalás előtt a meleg levesbe beleszórom a fejeket, és úgy 5 perc alatt készre főzöm. Eddig még senki sem reklamált!
Holnapra brassóit csináltam. Már csak a krumplit kell megsütnöm hozzá.
A mai túrógombócom igazán jól sikerült!
25 dkg túró, 2 tojás, 2 dkg vaj és 3 csapott evőkanál gríz. Próbájátok ki! Ha kicsit folyós lenne( mert hogy túrója válogatja), akkor kell egy kicsit több gríz bele. A gombócokat jó sok porcukros tejfölben forgatom meg, na meg természetesen a megadott mennyiség háromszorosával dolgoztam:))
ma spargakremleves keszult. nezegettem a recepteket, aztan ezt hoztam ossze: zoldspargat kalsszikus modszerrel kettevalasztottam (meghajlit, ahol eltorik onnan felfele nem fas). a fagyobol kiugasztottam egy doboz libalevest, amiben az also, fas renszeket megfoztem zamatgyarapitas gyanant. egy serpenyoben olivan hagymat, fokhagymat piritottam, majd a spargak felso reszet beletettem egy kis hamozott, darabolt burgonyaval egyetemben. feherbors, so ment ra. azert kimentettem 6-8 rugyet betetnek. egy keves levet atszedtem a serpenyobe, azon paroltam tovabb a spargakat. kesobb atmertem a maradek huslevest a serpenyobe, es foztem meg egy keveset. kozben a bimbokat, es a ma szedett pusztai kucsmagombacsikokat sonkacsikokkal egyetemben megsutottem. egy doboz tejfolt pici liszttel kikevertem, hozzaadtam a leveshez. leturmixoltam, majd belekevertem a piritott alkatreszeket es egy csokor petrezselymet vagtam ra, talaltam. az enyemre reszeltem egy keves parmezant is. nem rontotta el.
konkluzio: ha jobban szeretned erezni a sparga kituno izet, akkor hagyd ki a sonkacsikokat es a parmezant. igazabol szerintem magaban adja ki az izet. lesz meg folytatas.
Azt azért nem gondolod komolyan, hogy házhoz szállíttatok 5 darab tetrapak szószt, különösen, hogy van másik. Mire minden honnan vissza jövünk, kb. vége lesz a spárga szezonnak. Viszont Brandenburgban rengeteg a spárga és az étlapokon szinte ki se lehet kerülni.:-)
Töltött tököt főzök a fiamnak, nekünk holnapra halászlé és túrógombóc. De azért csinálta csupa idei zöldségből egy zöldséglevest, és beleraktam a híres, nevezetes májgombócomat:))
Szerintem itthon is kapható, mert pár hónapja hozott nekem a kollégám, hogy próbáljam ki. De nekem jobban bejön az a TETRAPAK-os, amit a Culinarisban szoktam venni. (Mondjuk sosem önmagában használom, hanem ételbe belefele.)