Keresés

Részletes keresés

fenycsoarmatura Creative Commons License 2004.03.23 0 0 1759
Hello!

Kovetkezo a problema a munkahelyen. A cegnel 3 muszakban dolgozunk. Eddig nincs is gond, viszont a 5+2 es beosztast megvaltoztattak valamilyen folyamatos muszak neven 6+2 re es 4 muszakra ,ahhol az egyik muszak pihen.
Most elvarjak az uj beosztas szerint ,hogy hetvegen is bejarjunk (ha a beosztas ugy kivanja -es altalaban igen) ,de fizetesben ez nem valtozik. Kerdesem megtehetik ezt ? Megtehetik -e ,hogy koteleznek a hetvegere mindenfele terites nelkul ,sima hetkoznapi fizetesert ? Eddig ha bejartunk hetvegen azt tuloranak vettek dupla penzert es en donthettem el.

Elore is kosz.

eksön_ Creative Commons License 2004.03.23 0 0 1758
A béremelés az Mt. szerint nem kötelező. Hacsak nincs előírva a munakszerződésedbe vagy a kollektív szerződésben, akor nem jár. Így csak a diszkrimináció tilalmára hivatkozva tudnál keresetet indítani, de az kivédhető azzal, hogy új vagy még a munakörödbe, és így nem adnak, ez jogos indok. Neked kellett volna az új munakört magasabb fizetéssel elvállalnod, és teljeskörűen tájékozódni a feltételekről.

A prémiumra úgyszintén igaz, hogy nem kötelező, de a prémiumfeltételeket egyértelműen közölnuük kellett volna előre, és ha azok teljesültak, úgy adniuk kell, akár időarányosan is. Az az érzésem, hogy az előző helyeden a te prémiumodat is kiosztották másoknak, mivel azt általában a bérkeret %-ban határozzák meg. javaslom, hogy fordulj közvetlenül az országos személyzeti vagy munakügyi igazgatóhoz, (sokszor a gazdasági igazgató felle ezért) és írd le a sérelmeidet. nyilván a helyi vezetők nem akarnbak segíteni, mivel ők már kiosztották a prémiumodat másnak, meg a béremeléskerezed is.

Előzmény: ImpalaSacher (1757)
ImpalaSacher Creative Commons License 2004.03.22 0 0 1757
Sziasztok!

A tanácsotokat, véleményeteket kérem.
Már majdnem négy éve dolgozom egy országos cégnél, ebből három és fél évet egy vidéki fiókban, majd áthelyezéssel (én kértem)négy hónapja Budapestre kerültem. A cégnél minden évben van fizetésemelés és évente kétszer (dec. és április) jutalom. Ez fix dolog, mindíg mindenkinek jár. Szerencsétlen módon decemberben kerültem a bp-i helyre így a vidéken már nem kaptam jutalmat, bp-en pedig még nem, mind a két helyen a főnökeim egymásra mutogattak, hogy azt még-már onnan kellett volna kapnom. Ezt még lenyeltem. Most jelezték azonban a kollégáim, hogy itt, a jelenlegi helyemen az a szokás, hogy az újak egy évig nem kapnak sem fizetésemelést, sem jutalmat. Ezt én nagyon jogtalannak tartom, hiszen nem most jöttem a céghez dolgozni, hanem majdnem négy éve, ide áthelyezéssel kerültem, nem az utcáról és nyilván megfelelően dolgozhatok, ha eddig nem bocsátottak el és erre a munkakörre is alkalmasnak találtattam. A pláne az egészben az, hogy a munkakörömből adódóan le lehet kérdezni egy tevékenység statisztikát, amiből látszik, hogy ki mennyit dolgozott az adott időszakban és itt az is látszik, hogy én sokkal többet mind némelyek. Tehát még ez sem lehetne indok.
Amikor a jelenlegi főnököm az itteni munkábaállásom elött behívott elbeszélgetésre, nem közölte velem ezeket a "helyi sajátosságokat". Ez azért is gusztustalan, mert akkor nem jövök ide. Nyilván ezt ő is gondolta.
A kérdésem az, hogy törvénytelen-e a béremelés és a jutalom ilyenmód történő megvonása és ha teszem azt igen, szerintetek érdemes-e "ugrálnom" vagy sem.
Előre is köszönöm a hozzászólásotokat.
Sziasztok. IS.

eksön_ Creative Commons License 2004.03.22 0 0 1756
"A hatályos Munkatörvény szerint ez bűncselekmény" - Ez ugye nem állja meg a helyét, mivel az Mt. csak munkajogi szabályokat tartalmaz, ezért bcs-ket semmiképpen nem rendez. Az máés kérdés, hogy a bér ki nem fizetése bizonyos körülmények között sikkasztás lehet.

A tanácsom, hogy pereld be. Nem kell különösebben félend, erre építemnek, megfélemlítés, bizonytalanságban tartás, stb. A Keresetbe meg bele kell foglalni, az utcán való találkozást, és fenyegetést, amit kissé fel is tupírozhatsz, hátha így már zsarolásnak fog kinézni, ami megint csak bűncselekmény.

Előzmény: tündi_bündi (1754)
eksön_ Creative Commons License 2004.03.22 0 0 1755
Nem atanuk számától, hanem bizonyítékok minőségétől függ. Keress egy jó munakjogászt, és vele építsétek fel a stratégiát.
Előzmény: glezz (1753)
tündi_bündi Creative Commons License 2004.03.21 0 0 1754
ismét itt vagyok
ma összefutottam a volt főnökkel,és ő támadt nekem,hogy mit képzelek magamrólhogy milyen leveleket irogatok
a levélben részletezve volt a ledolgozott munkaidő é a következővel volt befelyezve
" Megjegyzem elég tisztességtelen magatartásra vall, munkavállaló megdolgozott munkabérét nem kifizetni. A hatályos Munkatörvény szerint ez bűncselekmény. Kérem munkabérem 8 napon belül címemre postázni szíveskedjék.Budapest, 2004-02-10 "

és még én vagyok a pofátlan

fél óráig remegtem ettől a kehségtől,és arcátlanságtól,ugyanakkor hajt a "bosszú vágy" de erősen,viszont félek,h afeljelentem,vagy beperelem, mert ő tudja a címem.

azóta van egy igazi munkahelyem, nagyon szeretem,igazi munkahely,jo csapat,jo főnökök--remélem nem kiabálom el--de a határtalan arcátlanság nagyon felháborított,és ha nem is hiányzik az a pénz( hülyeség-hiányzik-megdolgoztam érte) valamilyen módon beakarom hajtani
tanács? bár tényleg félek

glezz Creative Commons License 2004.03.21 0 0 1753
Köszi a tanácst!

Megpróbálunk mindent, csak az a baj, hogy nagyon sokan féltik az állásukat, ezért nem mernek semmit tenni.(érthető módon)
Hány tanuval kellene rendelkeznem?

Előzmény: glezz (1751)
eksön_ Creative Commons License 2004.03.21 0 0 1752
Ügyvéd, bizonyítékgyüjtés, aztán per. legcélszerűbb volna ha páran összefognátok. Ez már nem csak munakjogi jogsértések sorozata, (ami egyébként munkavállói rendkívüli felmondásra, és ezzel nagyöszegű kártérítésre, végkielégítésre, stb.) ad alapot, de a kényszerítés miatt esteleges büntetőfeljelentésre is. Valószínleg lesz ott még adóügyi jogsértés is, tehát ha beindul a gőzhenger, akkor az APEH-nál a éa munakügyi felügyeletnél is tegyetke feljelentést, persze a pert se feledjétek.

Valószínűleg pár hét alatt elegendő bizonyíték gyűlhet össze, keressetek egy ügyvédet, aki otthon van a munakjogban, aztán hajrá.

Úgy szabadulhatsz meg az iylen tetű munakhelytől, hogy még nagy összeget is kénytelen lesz fizetni, plusz el lesz még egy darabig a hatóságokkal.

Előzmény: glezz (1751)
glezz Creative Commons License 2004.03.20 0 0 1751
Sziasztok!

Az én munkahelyemen a munkaidőn kívül is kötelezően kell maradni napi 1-2 órát ingyen, ha nem teszi meg az ember, akkor először jön a prémium megvonás (ami tudomásom szerint a munka minősége után kéne, hogy járjon, nem a letöltött órák után) aztán ha ezután sem marad az ember, akkor kirúgással fenyegetik, sőt van néhány ember is akit mondvacsinált okokkal „közös megegyezéssel” el is távolítottak
Van néhány kollégám is akivel szemben nem tudtak semmilyen indokot találni, őket megpróbálták ellehetetleníteni, Ők most maradnak tovább (persze minden túlóra fizetés nélkül), de van olyan is aki betegállományban van most már jó néhány hónapja.(Ő sem tudja mit csináljon)
Mit tudok tenni ilyen esetben?
Én dolgozni szeretnék, de nem mindegy milyen áron!!!
Ja és a legszebb, hogy az én munkahelyem nem egy Bt, hanem egy Rt, ahol nem 10-20 ember dolgozik…

Aki tud tanácsot adni segítsen
Köszi,

eksön_ Creative Commons License 2004.03.19 0 0 1750
A célszerű az, ha beadja a felmondásást szabályosan, amikor akarja ( a felmondási idő minimum 30 nap - a munakviszojny hosszától függ). A felmondásba írja bele, hogy közös megyezést javasol a munakviszony megszűnésére x időpontban, ha ezt a munkáltató elfogadja, akkor a felmondása érvénytelen.

ha a fizetését időben nem adnák ki, perelje be őket érte, valszeg egy tárgyaláson meghnyeri az üyget és mehet a végrehajtóhoz.

Előzmény: conSalves (1749)
conSalves Creative Commons License 2004.03.19 0 0 1749
Sziasztok!

A barátnőm április elején fel szeretne mondani a melóhelyén. Valamennyire képben vagyok a témában, de érdekelne a véleményetek, hogy még mire kell figyelni.
Fél éve dolgozik ott, az időarányosan járó szabadságain túl még két napot is kivett. Milyen lehetőségei vannak arra, hogy április elején elmehessen a cégtől? Gondolom az lenne a jó, ha most megbeszélné a főnökkel, hogy mikor akar elmenni s közös megegyezés lenne belőle. Ha nem jön össze, akkor viszont most kellene beadnia a felmondását (amire 1 hónap a felmondási idő), nem?
Lehet, hogy a fizetéssel is problémák lehetnek (sajna ettől a főnöktől kitellik). Ebben az esetben milyen lehetőségek vannak?

eksön_ Creative Commons License 2004.03.19 0 0 1748
Milyen konverziós költséget? Ki az a bolond, aki olyan helyen vált, ahol konverziós költséget számolnak még fel?

Ekkora tételnél még az árfolyam nyereség/veszteség is jelentéktelen. Én semmiféle problémát nem látok. Aki futott már náluk, annak 4500 Ft, aki nem annak meg 50 EUR (~12800 Ft).

Előzmény: bibercalmero (1744)
Elm Creative Commons License 2004.03.19 0 0 1747
Nem. Ez eddig volt igy - ahogy mindenhol mashol is a vilagban -, most ez az uj, hogy magyaroknak is. Kulonben az is normalis mashol, hogy a hazaiaknak a hazai penzben joval olcsobb, mint a kulfoldieknek az euros ar. De itt ezt akarjak a magyarokkal is kifizettetni.
Előzmény: bibercalmero (1746)
bibercalmero Creative Commons License 2004.03.19 0 0 1746
Nem lehet, hogy kulfoldieknek euro, belfoldieknek ft?
Előzmény: Elm (1745)
Elm Creative Commons License 2004.03.19 0 0 1745
Nem hinnem, vagy nem tudom, de nem kis smucig ceg. Konkretan a budapest sportirodarol van szo, es futoverseny a szolgaltatas. Kitalaltak, hogy a nagyobb versenyeikre csak az nevezhet forintban, aki vagy mult evben futott naluk, vagy most mashova is benevez - szoval valamifele arukapcsolas fele.
De a mokas igazabol nem is az euro, hiszen odaadom en nekik abban, ha ez a maniajuk. A vicces az, hogy 4500Ft aki ftban nevezhet, de 50 euro annak, aki erre nem jogosult. Ami nem egy korrekt atvaltasi szam...

Tudom, nem kotelezo elindulni, tehat elvileg kerhetik tolem hrivnyaban is, legfeljebb nem megyek, de akkor is, nem tul baratsagos ez a megkotes (az arukapcsolasrol, atvaltasrol mar nem is beszelve)...

Előzmény: bibercalmero (1744)
bibercalmero Creative Commons License 2004.03.19 0 0 1744
:-) Szep kitero valasz. :-)
En ugy latom az egy kis smucig ceg, aki ki a karja vinni a penzet, de massal fizetteti meg a nem kis konverzios koltseget.
Előzmény: eksön_ (1743)
eksön_ Creative Commons License 2004.03.18 0 0 1743
Szabad pénznemválasztás van, így magánfelek között mind a megállapodás, mind a kiegyenlítés lehetséges külföldi pénznemben.
Előzmény: Elm (1742)
Elm Creative Commons License 2004.03.18 0 0 1742
off
ekson,

bocs, hogy itt offolok, de lenne egy kerdesem, is itt vagy a legtobbszor (ahogy latom): egy magyar rendezvenyszervezo (ceg), Magyarorszagon tartando rendezvenyere magyar allampolgarokat kotelezhet-e arra, hogy a nevezesi dijat euroban fizesse? Maganrendezveny ugyan, de a hivatalos fizetoeszkoz nalunk meg ugy tudom a forint...

Előzmény: eksön_ (1740)
eszti néni Creative Commons License 2004.03.18 0 0 1741
köszönöm
Előzmény: eksön_ (1740)
eksön_ Creative Commons License 2004.03.17 0 0 1740
35 nap
Előzmény: eszti néni (1739)
eszti néni Creative Commons License 2004.03.17 0 0 1739
négy és fél év után mennyi?
Előzmény: eksön_ (1738)
eksön_ Creative Commons License 2004.03.17 0 0 1738
Függ a munkaviszony hosszától, és a felét nem kell ledolgozni.
Előzmény: eszti néni (1737)
eszti néni Creative Commons License 2004.03.17 0 0 1737
Székutas, Eksön, köszönöm a válaszokat!

ez a pereskedés... nem igazán a műfajom. persze a legtöbb ember ilyen, azért is mernek ilyet csinálni.

tényleg, ha már a felmondási időről van szó, ha a munkáltató mond fel, mennyi a felmondási idő (30 nap???)? ilyenkor függ-e attól, hány éve tart a munkaviszony? és, ha igaz, a felét nem is kell ledolgozni?

bocsánat, ez a kérdés már biztos sokszor felmerült, de nincs idő visszalapozni)

előre is köszönöm,
sziasztok

eszti néni

eksön_ Creative Commons License 2004.03.17 0 0 1736
Elég valószínűtlen, hogy aláírtás egy kollektív szerződést, mivel azt a munkáltató és a szakszervezet köti. Ettől függetlenül, ha van kollektív szerződés, és az úgy rendelkezik, hogy a felmondási idő két hónap, és ettől eltérő rendelekezés nincs a munkaszerződésedben, akkor ennyi a felmondási idő, amit ha a munkaválló mond fel le kell tölteni teljes egészében, ha a munkáltató, akkor felére fell kell meneteni a munkavállalót.
Előzmény: Ribizli Beni (1735)
Ribizli Beni Creative Commons License 2004.03.16 0 0 1735
Igazából a lényeg az , ha aláírtam egy kollektív szerződést, 2 hónapos felmondási idővel.
E cég a próbaidő lejárta után kötelezhet e mindkét hónap letöltésére vagy csak a felével rendelkezik.

Előzmény: Ribizli Beni (1734)
Ribizli Beni Creative Commons License 2004.03.16 0 0 1734
Lehet hogy már volt téma de ha nem muszály nem olvasok végig ilyen sok hozzászólást.
A munaktörvénykönyv 92.paragrafus érdekelne pontosan a felmondási idővel kapcsolatban.
Kérném a segítséget, ezt hol találhatom meg vagy mit mond ki a törvény pontosan.

Előre is köszi!

Üdv mindenkinek!

RB

eksön_ Creative Commons License 2004.03.15 0 0 1733
Azonnal be kell perelni. Egy percig sem szabad várni.
Előzmény: eszti néni (1731)
székkutas Creative Commons License 2004.03.14 0 0 1732
Nehéz ügy Eszti néni! Mert hiába ad alapot az MT. emiatt a rendkívüli felmondásra, mit kezdesz vele, ha nem lesz munkahelyed. Ez a mai világ, ami a kisember kiszolgáltatottságát illeti, már csak ilyen. A békés egyezkedésen kívül nincs más ötletem.
Ám, ha ez a céged végét jelenti és nem csak átmeneti likviditási problémáról van szó, akkor mielőbb tedd meg a jogi lépéseket. (Rendkívüli felmondás +kártérítési igény) Erre az ügyre a Munkaügyi Bíróság az illetékes. (és a pereskedés illetékmentes)
Előzmény: eszti néni (1731)
eszti néni Creative Commons License 2004.03.14 0 0 1731
Sziasztok!

Mit lehet akkor tenni, ha a dolgozó váratlanul, mindenféle előzetes bejelentés nélkül a havi fizetése 60%-át kapja meg (ráadásul azt sem 10-én, hanem 11-én)? (azaz véletlenül tudtuk meg, hogy 10-én délután utalják át a 60%-ot, és még "ki is kaptunk", kb. így: "örüljünk ennek is, etiópiában éheznek".)

Ha jól tudom, a Munka törvénykönyve szerint az előző havi fizetés teljes összegét a köv. hónap 10-éig kell kifizetni, átutalni a munkavállalónak - ez így van?

Aztán megkaptuk a fizetési papírokat, és azon persze a teljes összeg szerepelt az "átutalás" rovatban. Egyelőre csak egy homályos ígéretet kaptunk, hogy a maradékot talán a jövő hét vége felé utalják, ami azért nem nagyon biztató.

(munkahelyem egyébként egy kb. 100-150 főt foglalkoztató magáncég - ahol azért ugyanúgy érvényes a munka törvénykönyve)

mit lehet ilyenkor tenni? (túl azon, hogy azóta 60%-osan dolgozom :)

az esetleges válaszokat előre is köszönöm,

eszti néni

messengerina Creative Commons License 2004.03.13 0 0 1730
Egy kérdés ismét.
Anyukám közalkalmazott kb 30 éve egy egészségügyi intézménynél. 30 év alatt csak munkaköri leírást kapott, munkaszerződése nincs. Khömm.
Ellenben a munkaköri leírásba szeretné a kedves intézet belevenni, hogy el kellene vállalnia az esti műszakot. Anyukámnak javallottam, hogy ne írja alá. Kérjen munkaszerződést amiben rögzítik a feltételeket. (Egyébként nem tudom miért kekeckednek, ha anyu kb 3-4 hónap múlva nyugdíjba megy. Vagy lehet, hogy épp ezért?)
Szerintem ilyen nincs és jogellenes, mivel a munkáltató és munkavállaló közt a munkaszerződésben foglalatak az irányadók. A munkaköri leírás pedig =/= a munkaszerződéssel.
Tehát ha nem írja alá - nem tehetnek semmit.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!