Most volt nála friss sajt is, a múltkor nem volt, csak érlelt.
Vitték tőle a tejet, a sajtot, a túrót.
Lehetett kóstolni is.
Megkóstoltam a friss sajtját semmi íz, az érlelt natúr sajtját is semmi íz, ittam egy korty tejet is semmi íz.
Mondtam neki, hogy hihetetlen, hogy a túrója milyen szép rögös (tudom, hogy ez bunkóság, de nem akartm elárulni neki, hogy egy picike fogalmam van a dolgokról), mert én is szoktam néha házi túrót készíteni. Azt mondta annyi a titka, hogy más hőfokon kell melegíteni.
Az én véleményem:
1. Mennyi az a hőfok? ha nem lehet kecskéből rögöset készíteni.
2. Miért nem volt legalább egy icike picike kecske íze az általa kínált áruknak? ha nem is etetik zölddel a kecsókat, akkor is egy picinek lennie kell(ene).
3. Az érlelt sajtja abszolút ízetlen volt(lehet, hogy hülye vagyok, de az érleltbe már érezni kellene).
4. Vagy ez az egész a vadkapitalizmusról szól, hogy bármit fel lehet etetni az emberekkel.
5. Én ezt egy hatalmas csalásnak érzem- tartom.
6. Nem azt sajnálom, hogy eladja, hanem, hogy átverés szaga van a dolognak. (komolyan kiabálni szerettem volna, hogy emberek hahó vegyétek már észre a különbséget a kecske és a tehén között. De szerintem a mai kor emberének már annyira el van nyomva az ízérzéke, hogy fogalma sincs a különbségekről.)
Még egyszer hangsúlyozom ez az én véleményem........ de mindenesetre nagyon bánt és dühít ez a dolog.
Tegnap délután jutott csak arra időm, hogy sajtoljak.
Szóval, volt 6,1 liter (ez a reggeli, meg az esti, de lesz ez még több is mert még 3 lányomat nem választottam le) tejem. Felmelegítettem 32 fokra, egy pohárba mertem ki belőle tejet, és hát fogalmam sincs, hogy mennyi kultúrát tettem bele, de legközelebb lemérem a preciziós mérleggel. Úgy kb. 8-9 göböcske volt.
Aztán fedőt rá, és beraktam a sütőbe (a sütőt egyetlen percre kapcsoltam be 35 fokra), fél óra múlva kivettem, csoda jól tartotta a hőt. Aztán bele az oltó, aztán megint vissza a sütőbe, kb. 30 perc múlva ránéztem, és nagyon jól, májasan megtört. Felvágtam, megmértem 32 fokos volt a töret, és az első keverésre, olyan gyönyörűen adta le a savót, hogy csak ámultam, és bámultam.
Ugye volt már szó arról, hogy az alvadék felvágásától a szürőig kb. fél óra. Na ezt én rendszerint túlléptem, mert sok volt a savóm a töretbe. Hát most nem, irtó jól leadta, aztán jól lecsöpögtettem, és kevertem bele petrezselymet, meg fokhagymát. Beleraktam a szürőbe. Egy rácsot raktam a hütőtáskába, arra rá a formát, meg egy forróvízzel töltött üveget.
Este, kicseréltem a vízet az üvegben, olyan 23-24 fok volt a táskában, a hőmérőm szerint.
A tetejét nem mertem teljesen lezárni, nehogy a levegőtlenség miatt tönkremenjen. Egy kupakot raktam alá, hogy legyen egy kis rés, és a levegőt ne zárjam el.
17 órát volt benn, kivettem, kiraktam, most hül a sólevem.
Most ez a mérő egyenlőre nem fér bele a keretbe.....
Amúgy most dobtam ki a kutyáknak egy sajtot.
Sima natur gomolya volt, de nyálkás, büdi.
Van a hűtőben 4 "guriga" sajt, de mindegyik alatt- fölött papírtörlő van, most cseréltem, de hamar elázik.
Namost itt gondolkodtam, vagy nem jól dolgozom ki a töretet, vagy az össze- vissza hőmérséklettől van.
Egyenlőre annyit tudok tenni, amig várom, hogy alvadjon a sajt, addig berakom a sütőbe, és beállítom a hőmérsékletet. A kész sajtot, pedig hűtőtáskában csepegtetem.
Vagy megvárom a jó időt...........
Vagy feladom az egészet, mert nem vagyok hozzá "tehetséges"................... de ez nem történik meg, nem azért küzdöttem eddig, hogy feladjam, és igenis meg tudom csinálni!!!!!
Na, egy ilyen teljesen elég is volna nekem, hungarocell doboz. Ebbe könnyen szerelhetek termosztátot, beleteszek egy hűtőpárnát meg egy kis ventillátort, és mehet a joghurtgyártás. :) Ha mutattad is, épp nem láttam, de ezek szerint a metróban lehet kapni? Mennyibe kerül? Huh, egyszer el kellene jutni oda is.
Hát főleg így, hogy csak pár kecskénk van. Azért tavalyelőtt naponta négy kiló sajtot készítettem, most többnaponta fogok egyet. :)
Egyébként azt olvastátok már, hogy a kalcium-kloridot szokták a só kiegészítésére is használni? Állítólag még kevésbé is káros, mint a nátrium-klorid, de teljesen nem helyettesítheti, mert nem elég jó az íze. És megkóstoltam egy kis vízben, tényleg nem túl jó. :)
Most is próbáltam, de szintén úgy jártam, mint reggel. Mérgemben a felszeletetlt sajtot beledobtam a sólébe, majd megeszem.
Én is gondoltam rá, hogy hideg van idebent, 18-19 fok. Csak ilyenkor az a rossz, ha befűtök, akkor állandóan nyitva vannak az ablakok, mert olyan meleg lesz. Ha nem fűtök be, meg hideg van a sajtnak. Keresnem kell, valami dobozos megoldást. Asszem szólok az anyósnak, hogy nézzen körül a nagykerbe doboz után.
Amúgy a parenyica alapsajtjának jó ez a recept (amit leírtam), vagy próbáljak mást?
Beírtam ide bal oldalra a keresőbe, és találtam más leírást is.
Holnap körülnézek ph csík után, gondolom a gyógyszertárban van, meg lehet, hogy megveszem azt a nagy kiszerelésű kalcium- kloridot....
Hát meg nem romlik. :) Idővel lesz hőmérő is, meg savfok-mérő, de most a kalcium-kloridra sikerült rávennem édesanyámat, ez volt a legolcsóbb szükséges tétel, 1200 Ft körül volt az Azúr vegyszerboltban.
(De nem tudom, mikor, mert most a Tigáz ránk fog verni egy 600 ezer Ft-os büntetést buherált gázóra miatt. 6 évvel ezelőtt költözött el apán tőlünk, de előtte még egyik évben visszatekertette, és most meg cserélték az órát és feltűnt, majd szívunk miatta... Egyelőre nem tudjuk, mit adunk el, hogy ne a házat árverezzék. A tucat kecskénket kevesebb, mint a feléért sikerült értékesíteni, igaz, legalább ősszel, de ez nekünk hatalmas pénz.)
2,5 liter tehéntejből készítettem. Még itt találtam valahol egy receptet, 36 fokon 30 perc, és 20 perc alatt a formába. Ma reggelig csöpögött. Felvágtam, a víz 70 fokos, és nyuviskoltam, forgattam a két fakanál között, de csak nem akart elnyúlni. Törött, szakadt, meg már tiszta gumi íze lett. Amikor felvágtam egy kicsit nyálkás volt, talán még maradt benne savó, most várok egy kicsit, aztán délután megpróbálom a maradékból. Ha akkor sem sikerül....., brühü, miért vagyok ilyen béna?:((((