Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2016.08.24 0 0 2476

bele akartam írni, csak kimaradt: eléggé friss volt az anyag amikor le lett festve. nemcsak hogy savas, hanem friss is. otthagytam egy darabot a fűrész asztalán, másnapra feketére marta az öntöttvasat. szóval a lepereg részben tuti az miatt volt hogy még a helyén száradt sokat. bízom benne a mostani tartósabb festés lesz.

Előzmény: zohlihka (2475)
zohlihka Creative Commons License 2016.08.24 0 0 2475

Hm érdekes, lepergésre nem számítottam volna, akácon még rajta van nálam, lehet a tölgy mégis kényesebb.

Az a bosszantó, hogy nem új keletű a dolog, nem most találták fel a tölgyfát, és ennyire nincsenek képben a szaktanácsadók, hogy csípőből mondjanak valami egyértelműt.

 

Maradok az akácnál, de akácot sem egyszerű felkutatni, Baranyában 1-2 hely van ahol van gatter és vágnak ilyet, amúgy csak webshop, de volt olyan hely, ahol 400.000 FT-ot mondtak az akác deszka m3-ére... WTF? :)) Azok biztos nem akarták eladni..

Előzmény: halaloszto (2473)
Vappali Creative Commons License 2016.08.24 0 0 2474

Valszeg ez marad.

Előzmény: örökmozgó3 (2467)
halaloszto Creative Commons License 2016.08.24 0 0 2473

nekem a teraszkorlát tölgy. benne voltam amiben te, hogy senki nem tud semmit ajánlani kültérre keményfára, pláne tölgyre. ráadásul gyorsan kellett döntenem nagyon. rákentem a milesi xgt-t, pedig mondták hogy az kifejezetten fenyőre való. két év alatt a napos oldalon kezdett kicsit peregni, de csak néhol és kicsit. most nyáron át lett csiszolva, és kapott még egy réteget ugyanabból. kíváncsi vagyok nagyon milyen marad. ha 2-3 évente a napos oldalt át kell kenni, kibírom.

 

Vajk

Előzmény: zohlihka (2471)
zohlihka Creative Commons License 2016.08.24 0 0 2472

Mi a kert fenti részébe raktunk betonoszlopot simán földbe kb 60-70cm mélyre bedöngölve 2.5 méterenként, előzetesen talajfúróval kifurtuk egy pár óra alatt a kellő számú lukat.

Erre raktunk fonott vadhálót, elég masszív, egy kutya biztos nem tud rajta átmenni, ha csak nem ássa át magát alatta vagy nem ugrik át felette. :)

 

Ha hosszú távon a beton/vas oszlop mellett döntesz akkor ha betonba teszed azért az stabilabb mintha csak földben lenne.

De nekem speciel ez nem tetszik, a kertet kerítettük ezzel a vadak elől.

utcafrontra én zsaluzóval kirakott betonozott kerítésben gondolkoznék, vagy szinterezett kovácsolt vas táblákkal, vagy deszkával.

 

Minden pénztárca és esztétika kérdése. :)

 

Amiben egy szaki ismerősöm segített az a szintezés volt, a többit ha van affinitása hozzá az embernek meg tudja csinálni.

 

Egy kicsit spórolósabb lehet ha utcafrontra csinálsz rendes kerítés alapot 50-70cm mélyen, talaj szint felett zsaluzóelem kibetonozva és beleszúrva bizonyos közönként egy horganyzott cső, mint kerítésoszlop, rá egy drótfonat aztán jólvan.

 

Később van lehetőség ezt tovább gondoloni, hogy a csövekre oszlopzsalut húzol és raksz egy szép mezőt bele, a korábban említett kovácsolt vasból vagy deszkából.

 

 

Mivel sok lehetőség van azt javaslom írd össze mi mennyibe kerül, mi az amit te megtudsz csinálni, mi az igény, és az alapján már látod mi az amit szeretnél pénztárca függvényében.

Előzmény: kda_ép (2470)
zohlihka Creative Commons License 2016.08.24 0 0 2471

Szeretnék megosztani egy storyt.

Kerítés építésben vagyunk, eldöntöttük, hogy fa deszkákat rögzítünk fel.

Először akácban gondolkodtunk, majd tölgy került szóba, mert lényegesen olcsóbban jött volna ki, elkezdtem festékeket keresni.

Vagy 12 különböző helyet hívtam fel, hogy milyen anyagot válasszak, amely megfelelő védelmet adhat a fának éveken keresztül, kb 10 más-mást mondott.

 

Én a Milesi vizes vékonylazúrját választottam volna, de nem számoltam a tölgy esetleges csersav tartalmával.

Erre elvileg náluk van egy csersavmegkötő impregnáló, de a központban azt mondták hogy az sem lesz jó, mert nem tudja annyira lezárni a fát.

Valamint hogy felejtsem el a keményfát kerítéshez, mert nem épülnek olyan szinten be ezek az anyagok mint a fenyőbe, ez mondjuk tény, de a mondat első fele?

 

Hogy? Mindenhol a keményfát favorizálják időjárásnak közvetlen kitett felületeknél

 

Amúgy kentem már vizes vékony Milesit akácra, 2 éve semmi különös nem látszik rajta.

Tegyük félre a Milesit.

 

Akkor a következő helyen hallottam, hogy a vizes bázisú eleve nem jó választás tölgyre, merthogy a víz kihozza a csersavat, oldószeressel próbálkozzak.

Pl. Trilak Lazurán, ez elvileg 2 az 1 -ben jó lehet rá.

 

Utána következő helyen vastaglazúrt említenek 4 rétegben... hagyjuk már, közvetlen esőnek UV-nak kitett elemeknél már az elején biztos voltam benne, hogy a vastaglazúr nem lehet hosszútávon jó megoldás.

 

Akkor jöttek a faolajok, fénylakkok, ...

 

Mindenesetre lemondtam a tölgyről, akác melett maradok.

Jelenleg ott tartok, hogy a Trilak Lazurán oldószeres vékonylazúrját venném rá, kérném aki hozzáértő erősítsen meg benne, vagy ha tudna jobb anyagot akácra ne tartsa magában. :)

 

Köszi előre is.

kda_ép Creative Commons License 2016.08.24 0 0 2470

Az nem zavar, ha belátnak építkezés közben, így takarni nem kell. Azon gondolkodom még, hogy érdemes végig egy alapot csinálnom, vagy elég ha az oszlopokat lebetonozom? Ez főleg a kutya miatt kérdés.

Előzmény: zohlihka (2469)
zohlihka Creative Commons License 2016.08.24 0 0 2469

Szia!

 

Ha építési területről van szó és nincs bent semmi, szerintem beton oszlop, (ezt lehet használtan is felkutatni neten ha van) és drótfonat vagy vadháló, ami elérhető árban lenne.

1"-os horganyzott cső drágábbra jön ki, sima csövet meg csiszolni/festeni kell, de ez is alternatíva.

Ha nem szeretnéd hogy belássanak az építkezés alatt a kerítésre rögzíthető árnyákoló/szélfogó háló.

 

A 3D kerítéstábla mit takar a pontheggesztett horganyzott esetleg porfestett hálót? Szerintem egy vagyon, de ha van rá keret, rád van bízva.

 

 

Egyik telepítése sem ördöngös, youtubeon is van pár video, utóbbinál a táblákhoz tartozó oszlopoknál megvannak a tábla rögzítési pontjai, amelyet a megfelelő rögzítő "kapoccsal" felfogat az ember, sarkoknál 45 fokban megtámasztani, illetve ahol kapu van.

 

 

 

 

Előzmény: kda_ép (2468)
kda_ép Creative Commons License 2016.08.23 0 0 2468

Sziasztok,

 

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy egy 1410 m2 es telkemet mivel érdemes körbe kerítenem. 16 méter széles, és 90 méter hosszú. Csak bal oldalon van szomszéd, így oda nem szükséges építenem. Ami fontos, hogy az építkezést tavasszal kezdjük, és az utca fronti részt csak ideiglenesen kellene lekeríteni, és a jövőben szeretnénk kutyát/kutyákat.

 

Kértem egy ajánlatot egy cégtől, és ők egy "3D kerítéstábla horg. 2500x1720mm, 60x200 4mm" kerítést ajánlottak.

 

Ha szerintetek jó ez az típus, akkor abban segítsetek kérlek, hogy ezt hogy kell telepíteni, mert ilyet még soha nem csináltam.

 

Köszi

örökmozgó3 Creative Commons License 2016.08.22 0 0 2467

Az a véleményem, hogy egy vagy több műkő készítőtől ( sírköves) kérjél be ajánlatot. Az elkészíti az általad soroltakat és fel is ragassza.

Előzmény: Vappali (2465)
mng Creative Commons License 2016.08.22 0 0 2466

sziasztok

 

drótkerítésemet szeretném lecserélni. kb 2 méterenként vannak jelenleg lebetonozva a zárt szelvények amin a kerítésdrót volt. Ehhez fogunk keresztvasakat hegeszteni, arra pedig trapézlemezt. Viszont szeretnék egy beton sávalapot alulra. Kérdésem, hogy milyen mélynek kellene lennie? 1 sor zsalukővel érdemes? Tartó funkciója tehát gyakorlatilag nincs, csak inkább esztétikai és, hogy jól zárjon alul.

köszönöm

Vappali Creative Commons License 2016.08.21 0 0 2465

Sziasztok!

Kerítésem a képen látható fehér mésztéglából épült. Szeretnék az oszlopokra, illetve a közök lábazatára fedlapot tenni. Azt mivel lenne érdemes felragasztani ami erős és fagyálló? 

Sajna a közök csak 12 cm. vastagok, egy sor tégla van felrakva. A legtöbb fedlap meg nagyon széles ehhez képest legalábbis. Így jó lenne az stabil ragasztás. 

A vasakat most újítottuk fel, csiszolás, festés.

 

gaaj Creative Commons License 2016.08.12 0 0 2464

Sziasztok.

Visszaolvastam a témában, de nem láttam határozott választ abban a kérdésben, hogy műgyantás vakolat alá, hogyan érdemes levakolni pl egy téglakerítés lábazatát. Szívem szerint rátennék először 2cm zártcellásat, de erre nincs lehetőség, mert akkor a fedlap vízorrának lőttek. Tehát előtte valamivel be kéne húznom csak vékonyan. Mi az, ami nem dobja le majd a műgyantást? Fagyálló flex csemperagasztóra gondoltam én...de nagyon nem tudtam magam meggyőzni még róla, hogy működni fog.

Kérem, segítsen, aki tapasztalatból tud, vagy tutira tudja :)

Köszi

Pompiere Creative Commons License 2016.08.07 0 0 2463

Olvass vissza! Én is elég sok mindent leírtam már itt a zsaluköves kerítésépítés mikéntjéről.

Előzmény: lacam83 (2462)
lacam83 Creative Commons License 2016.08.06 0 0 2462

Sziasztok

 

Szeretnénk új kapukat a ház elé. Egyelőre csak a kapuk s nem az egész kerítés..a régire illesztéssel most még nem foglalkoznék. Majd akkor lesz hegesztve valahogy. Most csak a kapukat raknánk be. 

A probléma: soha, semmilyen formában nem foglalkoztam még kapu/kerítés építéssel.

Amit szeretnék: zsaluköves oszlopok, OBIs kovácsoltvas jellegű kiskapuval és egy kétszárnyú nagykapuval.

E méteres kaput néztem, 160cm-es magassággal.

 

Tudtok valami "oszlop építés kezdőknek" leírást?

 

Amit néztem:

A 3 méteres kapu oszlop távolsága ha jóltudom 307cm-nek kell lennie

A kiskapu oszlopainak mekkora ráhagyás kell? 

Azért kérdezem, mert a zsalukő méretét kell hogy kitaláljam. A jelenlegi kapum 2x170es, 4cmre nyúlik ki a tengely az oszlopból...vagyis 2x4cm, itt az oszloptáv 348cm. Oszlopokat kidönteném és kapná az újakat.

Mennyire mélyen kell kezdeni? 2-3 zsalukő elég a föld szintje alá? Vasaláskor 6os betonvas a zsalukő mind a 4 sarkába? (kb 180 magas oszlopot gondoltam..a kapu 160 magas, nem is tudom...talán 10-15cm-el emelném el a földtől...nem tudom van-e erre valami szabály)

 

Ilyen alap kérdésekre jó lenne valami leírás.

Kőművest nem hívnánk...elégsokmindent megoldottunk magunk. Elszántság és betonkeverő az van.

Annyi még, hogy építenék rá automata kapunyitót. 10 cm-nél nem tenném beljebb a kapu zsanér részét az oszlop belső falától...a kapu maga nem nehéz így valószínüleg nem lehet gond ha nem a zsalukő közepére illeszteném a kaput.

 

Előre is köszönöm a segítséget.

Teaway Creative Commons License 2016.07.30 0 0 2461

Én ugyanazzal fugáztam, amivel ragasztottam.

Előzmény: zohlihka (2460)
zohlihka Creative Commons License 2016.07.30 0 0 2460

Üdvözlet! 

 

Csináltunk egy kerítést itthon, Leier beton fedlap került a zsaluzo tetejére, mivel szokás ezt fugázni? 

Hallottam UV stabil szürke szikikonról, valaki flex csemperagasztoval csinálja, de elvileg van a murexin nak kő/beton fugázója balamint a botament nek kisebb kiszerelésben. 

Azt nem ertem, hogy a padlóburkolatoknal használatos Mapei fugázó nem jó erre a célra?  Mert azt konkretan nem ajánlották meg? 

 

Előre is köszi. 👍 

halaloszto Creative Commons License 2016.07.05 0 0 2459

szerintem fél centi elég. ha tudod ferdére vágatni a szélét, az a tuti. dagadni a fél centi elég lesz. a másik szempont hogy ne tartsa ott a vizet.

 

Vajk

Előzmény: fede941 (2458)
fede941 Creative Commons License 2016.07.05 0 0 2458

bocsi még1: minimális távolság lécek között (vízszintesen vannak). fél centi elég? köszi!

Előzmény: halaloszto (2457)
halaloszto Creative Commons License 2016.07.04 0 0 2457

sokkal többet is.

Előzmény: fede941 (2456)
fede941 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 2456

horganyzott jó lesz? gondolom 4-5 évet kibír az is.

Előzmény: halaloszto (2455)
halaloszto Creative Commons License 2016.07.04 0 0 2455

szerintem elég az önmetsző. az önfúró az elég szívás. én úgy csinálnám hogy felszorítózom, kifúrom, és megy a csavar. és nem érdemes nagyon megszorítani, mert az első esős héten beletépi a fejét.

 

Vajk

Előzmény: fede941 (2453)
fede941 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 2454

6 mm et akartam írni

Előzmény: fede941 (2453)
fede941 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 2453

ez érdekes, köszi.

szóval egy 6 m vastag csavar középre és kész.

önmetsző is jó vagy kapupánt kell mindenképp ami a hátulról rögzül a zártszelény túloldalára.

még azt sem tudom eldönteni, hogy elég e horganyzott vagy inoxat vegyek. köszi a segítséget.

Előzmény: halaloszto (2452)
halaloszto Creative Commons License 2016.07.04 0 0 2452

legalább hatosat.

 

az élén a gyűrűkből látod merre fog kunkorodni. ha akar, mindenképpen kunkorodni fog, az ellen egy csavar kevés. vagy elhasítja magát, vagy letépi a csavar fejét. kunkorodás ellen a hátán be szokták hornyolni kb 50% mélyen. 

 

ha ilyenek az élén az évgyűrűk: ((( akkor a jobb oldala lesz domború ha szárad. ide kellenek a hornyok. persze mozog mindkét fele, ahogy szárad meg ázik de a hornyok segítenek egyenesnek maradni. 

 

 

https://www.google.com/search?q=fa+zsugorod%C3%A1sa&espv=2&biw=1680&bih=965&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwihnuzrg9rNAhXlI8AKHf0EAfQQ_AUICSgE#imgrc=PFFgUINrxWMbCM%3A

 

Az alsó a tied, a húrmetszésű.

Előzmény: fede941 (2451)
fede941 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 2451

a 6-t úgy értem, hogy a két szélén és középen (1,25-nél) alul és felül 1-1 csavar. a zárt gondolom így, hogy ne kunkorodjon vissza a két élénél. Te milyen csavart tennél amúgy?

Előzmény: halaloszto (2450)
halaloszto Creative Commons License 2016.07.04 0 0 2450

és abba akarsz az oszlopnál három csavart tenni? én egyet tennék, de komolyabbat. az a deszka sokat fog mozogni széltében, vastagságban, és hosszban is. hosszban nem gond, kicsit szétnyomja meg összehúzza az oszlopokat. de széltében ha két csavar van, akkor azokat fogja izomból feszíteni. 

 

Vajk

Előzmény: fede941 (2449)
fede941 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 2449

14,5 cm széles.

Előzmény: halaloszto (2448)
halaloszto Creative Commons License 2016.07.04 0 0 2448

milyen széles a deszka??

 

próbálnám elkerülni hogy egymás mellett két csavar legyen, mert széltében fog dagadni és eltépheti.

Előzmény: fede941 (2447)
fede941 Creative Commons License 2016.07.04 0 0 2447

sziasztok. milyen csaver ajánlott 2 cm-es vörösfenyő deszkához, ha vízszintesen lesznek rögzítve 4*4 cm-es zártszelvény oszlopokhoz, 3 ponton. A deszka 2,5 m hosszú, tehát 6 ponton lesz megfogva. 4,8*50 es önfúró lemezcsavar vagy más?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!