A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
nem, elvileg nem lenne szabad neki. meg folpackba is bele volt tekerve ugyebar.
en az egycseszes marzoccoban huztam le 9gramm es a speci 41mm-es tamperrel elso fozes volt ebbol a kavebol a daralot sem allitottam es kivalo lett megis.......
Igen, saját termés, de lehetett volna jobb is. A következők majd jobbak lesznek, jobb lesz a gép is amivel fogok fotózni, ez a mostani benti felvételekhet nem ideális.
nalam pedig nagyon brutal crema volt es a cukor is allt rajta , nem sullyedt el.
akkor lehet tomoritesi gond volt mert a daralohoz nem nyultam miota neked daraltam belole vagy az egycseszes marzoccommal tudok mar ilyen jol kavet fozni :) :) :) (jahh es fel lett avatva a 41mm-es tamper is thanks to andrew7 kollega:)
Lehet, hogy megválok a Gaggia Babymtől, pár napon belül kiderül. Szerintem nagyon jó gép, az egyetlen dolog, ami miatt megtarthatom, hogy inkább ezt tartom meg és a jóval drágább Venust adom el. Az viszont kilógna az általad megadott sávból.
mas : probaltad vmelyik kavet uram? en reggel a kapucziner velencei gondolasok kavet ittam es brutalisan jo :) :) olyan crema volt, hogy a cukrot 2 kilos sullyal kellett letaszitani a kaveba :) izre is nagyon kellemes, jol eltalalt blend. es igen olcso is :) ha jarsz Gyorben elotte szolsz ? :) :) :) :) :) :) :)
"adott tipusbol sok sok eltero meretu lelheto fel - hibas nyomminta(k) miatt."
Szoktam nézni a diszkóveri tévén a hogyan készül? sorozatot, ott úgy muatatták, az ilyesféle alu (?) forgástesteket nem "nyomják" hanem befogják egy esztergaszerű gépbe, megforgatják, majd egy munkás egyszerű szerszámokkal a kívánt formára nyomja-húzza az anyagot úgy mint a fazekas az agyagkorsót. Nagy lámpatesteket, konyhai edényeket oly könnyedén formáztak a dolgozók mint fazekas a puha agyagot. Közben kicsit méreget is, odailleszti a forma negatív sablonját, de gondolom az ezredik darab után már eléggé érzésre megy a gyártás. Az aluminium ilyen könnyen kezelhető, az én krómacél saecó szűrőm biztosan nem így készül, a marzoccót meg nem tudom milyen anyagú, de a fenti jelenséget el tudom képzelni mint hibaforrást.
ha eredeti lenne es nem utangyartott tenyleg (amit elhihetunk Szilagyi urnak) akkor viszont Marzocco gyartoja monnyyyonle. ennyi rossz szurot meg nem lattunk. nagy elteresek vannak ami egy jo gyartosorrol-jo ontomintarol nem lenne szabad lekeruljon
A Nespresso jó kávét ad, ha el tudod viselni, hogy nincs nagy választék (6-8 koffeines és kb. 2 mentes). Nagy előnye (már akinek az), hogy iszonyat pici gépek is vannak a rendszerhez.
El kell, hogy keserítselek, ez nem utángyártott, oda is van írva, hogy original. Mellesleg Szilágyi Úr végtelenül készséges és segítőkész volt, ami majd kiderül a cikkből is.
ahh. na ezt orommel varom. mert az utangyartott szurokkel gond van mint az ki is derult a sok sok eltero meretubol ami megfordul az expolygon boltjaban.
nem normalis dolog, hogy 1 adott tipusbol sok sok eltero meretu lelheto fel - hibas nyomminta(k) miatt.
Ez igaz. A PID egy komplex eszköz, mégha oly kis dobozba is van besüllyesztve. Meglesz az, csak idő kérdése. Most kicsit Silviázni fogok, úgy látom ma kihozzák... :-)
Roppant érdekes. Netán fényképes cikk is lehetne belőle.
Egy külföldi oldalon (tán éppen az amerikai pid-árus oldalon?) éppen az ilyen kezdeti túllövés kivédésére ajánlották a PID-et. Ott autóval példálóztak, ami a kereszteződésbe érve pont ott kezd el fékezni ezért túlszalad és bukta van. A PID-del meg már a kereszteződés előtt elkezd szépen fokozatosan fékezni, és így a kereszteződés előtt lágyan megáll és nem fut túl.
A barkácsolók külső érzékelő fölszerelései meg sztem kényszerből vannak, mert nincs nekik olyan alkalmas vakfuratuk mint neked.
"ezzel pont a gyors hőkövetést veszítem el"
Gyanítom minden tapaszalat nélkül, hogy ha egy perc helyett másfél percre nő a felfűtési időd azzal nem veszítesz túl sokat.
ez minden gépre igaz, hogy a fűtőelemnek van egyfajta tehetetlensége, ami miatt a melegedés még folytatódik a thermosztát kapcsolásától számított kb 15-30s-ig.
szerintem mindegy, hogy betekered-e a szondát vagy csak a felszínre rögzíted, úgyis csak viszonyszámnak használod a kapott hőmérsékleti értéket.
Az átadás előtt bontotam meg a két kilós csomagot közvetlenül mielőtt elindultam, azzal biztos nincs gond, legalábbis az a pár óra nem vehet ki belőle ennyit. A zacskók sértetlenek voltak látszólag. 6-os gyüjtőfóliában figyeltek, mindegyiknek egyformának kell lennie.
Mondta is ügyfél, hogy ő is muszlim ám születésileg. Mondom, akkor meg hogy is van ez a csülök amit letoltunk? Mire ő: milyen csülök? végül is szerintem ez hal:)
a hit a lényeg, ha halnak hiszed, OK a csülök is:)
egyébként valami narancsos cuccban főtt a csülök, érdekes, és nagyon rendben volt.
Ma a Resu tanácsai és segítsége után, miután amúgy is darabjaira szedtem a TX-560-at, szórakoztam a PID-del, de egyelőre nem beépítési célból, csak a működésre voltam kíváncsi.
Egyre kevésbé hiszem, hogy a thermoblokkos gépekbe ez beszerelhető, illetve, hogy kell-e.
A következő a szitu:
Van ugye a gyári thermokapcsoló, aminek a működését figyeltem úgy, hogy a K-hőérzékelőt belegyömöszöltem a thermoblokk közepén található, nem használatos lyukba.
Baromi jó így a hőátadás, és az előlapon lévő zöld pilácsot figyelve (Ha kigyullad, akkor elérte az üzemi hőfokot) azt tapasztaltam, hogy kb. 1 perc alatt felfűt teljesen a thermoblokk, és ez igaz is. a PID (ami itt most csak hőmérő volt) azt mutatta, hogy 1 perc után a blokk 110 fokos lett, itt kikapcsolt a thermokapcsoló, viszont a blokk tovább melegedett és 118-nál stabilizálódott. Itt elkezdett hűlni, a zöld glimm 94 foknál aludt ki, itt kapcsolt be a fűtés ismét.
Én ebből azt látom, hogy a thermoblokknál lehet csökkenteni a kapcsoló hiszterézisét, de a hőmérséklet kezdeti túllövését csak egy precízen beállított PID értékkel lehet korrigálni, és ha jól sejtem ezzel pont a gyors hőkövetést veszítem el, bár itt olyan gyors minden mint a szélvész.
Szóval nem adom fel, de kezdek megrendülni.
Resu nyugtass meg, hogy érdemes ezzel tökölni. tudok ezen a túllövésen finomítani?
Kérdés, hogy az érzékelő besüllyesztése a thermoblokk belsejébe előnyös-e, mert mindenki a külső felületen szokta az ilyesmit elhelyezni. Ez a lyuk viszont vakfurat ugyan de belóg a blokk közepébe.
ertem, ok. megprobalom 1-2 napon belul. jelenleg mas van bent a daraloban 1-2 fozetre valo :) koszi az infokat , kivancsi vagyok milyen lesz mert korabban mindenki nagyon dicserte.