Megvan még a tájékoztató, abban nincs benne. Minden csomagban is egy kicsit más mennyiség van súlyra, azt hiszem. No mindegy, marad 10, szerintem anyi volt. :D
Namost. Csinálnék sajtot, de elfelejtettem, hogy hány gramm vajkultúra volt a 2000 U-s adagban. :DDD Ehh... talán 10. Ha jól rémlik, pont tíz, meg is lepődtem rajta... de nem biztos. :D
Nem ez volt a legelső próbálkozás, de valószínű a tej minősége volt más, ezért nem csapódott ki az előírt mennyiségtől, és így ment bele a több ecet...
Ha valakinek azért még lenne tippje az ecetíz eltüntetésére, szóljon! :) Most elfeleztem, és próbálkozom az egyik felével, a másikat pihentetem-érlelem, hátha... (Vagy sajtsaláta-recepteket keresek, amibe felhasználhatom. :))) Természetesen, ha jutok valamire, azt is megosztom.
Tavaly nagyon sokat olvasgattam ezt a fórumot visszafelé, és a kis füzetembe írtam ki egy krémsajt receptet. Nem tudom, hogy kinek a hsz-a volt, de leírom.
10 l tejhez:
2 l-t 26 fokra melegíteni, kultúrát tenni bele, vagy ennek hiányában 5%, azaz 0,5 l élőflórás tejföllel elkeverni. Kb. 2 órát állni hagyni, majd összekeverni a maradék 8 l tejjel.
20- 22 fokon oltani az alapsajt oltójának 10%- val, vagyis (10l tej/ 1,7 ml oltó), 0,17 ml oltó kell bele (ez 2-3 csepp). Lefedjük, 18- 20 órát szobahőmérsékleten tartjuk. Akkor jó, ha egy pici savó feljön a tetejére. Egy evőkanállal leszedni a tetején képződött réteget.. Lyukacsos formába rétegesen kimerjük. Ha kissé megszilárdult, akkor többször forgatni. Szobahőn 1 napig csöpögtetni. Utolsó forgatásnál sózás, vagy megszórhatjuk fűszerekkel. Hűtőben tartani.
Én még sosem csináltam meg, de tervezem, hogy nekiugrok...
Nekem is azt mondták, hogy burítsak bele 1,5 -2 dl ecetet.
Olyan rossze lett, hogy még a kutyák se ették meg.
Felforralod a tejet, teszel bele sót (én egy teáskanállal szoktam), aztán egy mércébe öntesz ecetet, szépen lassan elkeded csurgatni, de csak óvatosan és picit. Jól megkevered, ha nem áll össze kis göböcskékbe egy kicsit megint csurgatsz hozzá. Ha összeáll kis göböcskékbe, és kivállik a savó, akkor már nem kell hozzá több. Szoktam várni addig, míg kézmelegre hül, kiöntöm szürőbe, lecsöpög és kész. Amúgy én lazából 20%- os ecetet használtam.
Én így készítettem, de bizonyára vannak olyanok akik másképp, ahány ház annyi szokás.
Próbálkozz, és sok sikert.
Amúgy szerintem az ecetes ízt már nem nagyon tudod kivenni belőle.
Sürgős segítségeteket szeretném kérni, mert látom, itt már nagy rutinnal megy a sajtkészítés.
Az itt talált recept alapján készítettünk sajtot, és sajnos az egyiket túleceteztük, a sajton is érződik az ecet íze. Mivel lehet ezt vajon kijavítani? Ha hagyom érlelődni, "kimegy"-e belőle, vagy egy sófürdő, esetleg valami más segíthet-e? ...vagy inkább kuka?
Valószinű, hogy sok volt a szodabikarbona, túl lugos lett az elegy.
L.Myke tett fel egy házi leirást, az közel jó, csak nekem kevesebb szódabikarbona kellett hozzá (bemértem).
Szájbarágosom nincs, majd télen, a fagyóból kivett túróból kicentizzük, akkor úgysem tudunk sajtolni.
Csodálkoztam is, hogy miért pont most akarsz ömleszteni, tejdömping idején.
Krémsajt: x mennyiségű fris tej 20% felmelegíted 19-20 fokra, bekultúrázod az össz mennyiségre járó kulturával.3-4 óra mulva ez a tej már nem édes , még nem savanyu (pH 6,2körül).
Felmelegíted az addig hűtóben tartott 80%-ot 19-20 fokra és a kettöt összeöntöd. Beoltod pl:5l 4 csepp 10l 8csepp oltóval. kb 5 óra után már alvad, de várd ki, míg savanykás nem lesz, s egy kis savó szivárog a tetejére.
Elejétöl kb 14-16 ó
Én úgy csepegtetem, hogy egy nagy edényre sajtruhát feszítek, s vékony rétegben rálapátolom. Fél nap után, mikor már szinte teljesen kicsópógótt, átfordítom.
Ha formázható, keményet akarok, 2 napig csepegtetem, hűtöben.
Teljesen sima lesz az állaga, nem grízes, s kevésbé savanyubb, mint a túró.
Ha az állaga már jó, 1 kg-hoz 2 mokkáskanál sóval átgyurom, s lehet natur vagy zöldfüszerezni.
Ez oké, az enyém se "mekeg". De csináltam már, úgymond kéthetes "érlelt" sajtot, és érezni lehetett rajta a kecske ízt no nem volt mekegős de kecske volt). De mégis....... valahol a szádban csak érzed, hogy kecske.
Vagy lehet, hogy csak én érzem meg?
Bizonyára nem tudod, én itt már leírtam, hogy a tejet én megiszom, de csak kávéval, kakóval. A sajtot..., csak nagyon nagyon keveset fogyasztok belőle. Nem vagyok nagyon tejes, és akiknek már vittem sajtot, megkérdezték, hogy hogyan tudok úgy ilyen finom sajtot csinálni, hogy meg sem kóstolom. Nem tehetek róla, nekem egy liter tej elég lenne egy hétig....:))
Mondjuk az is az igazsághoz tartozik, hogy többet fogyasztok, mint tavaly, de meg sem közelítem az a mennyiséget amit a kiscsaládom elfogyaszt...
Most volt nála friss sajt is, a múltkor nem volt, csak érlelt.
Vitték tőle a tejet, a sajtot, a túrót.
Lehetett kóstolni is.
Megkóstoltam a friss sajtját semmi íz, az érlelt natúr sajtját is semmi íz, ittam egy korty tejet is semmi íz.
Mondtam neki, hogy hihetetlen, hogy a túrója milyen szép rögös (tudom, hogy ez bunkóság, de nem akartm elárulni neki, hogy egy picike fogalmam van a dolgokról), mert én is szoktam néha házi túrót készíteni. Azt mondta annyi a titka, hogy más hőfokon kell melegíteni.
Az én véleményem:
1. Mennyi az a hőfok? ha nem lehet kecskéből rögöset készíteni.
2. Miért nem volt legalább egy icike picike kecske íze az általa kínált áruknak? ha nem is etetik zölddel a kecsókat, akkor is egy picinek lennie kell(ene).
3. Az érlelt sajtja abszolút ízetlen volt(lehet, hogy hülye vagyok, de az érleltbe már érezni kellene).
4. Vagy ez az egész a vadkapitalizmusról szól, hogy bármit fel lehet etetni az emberekkel.
5. Én ezt egy hatalmas csalásnak érzem- tartom.
6. Nem azt sajnálom, hogy eladja, hanem, hogy átverés szaga van a dolognak. (komolyan kiabálni szerettem volna, hogy emberek hahó vegyétek már észre a különbséget a kecske és a tehén között. De szerintem a mai kor emberének már annyira el van nyomva az ízérzéke, hogy fogalma sincs a különbségekről.)
Még egyszer hangsúlyozom ez az én véleményem........ de mindenesetre nagyon bánt és dühít ez a dolog.
Tegnap délután jutott csak arra időm, hogy sajtoljak.
Szóval, volt 6,1 liter (ez a reggeli, meg az esti, de lesz ez még több is mert még 3 lányomat nem választottam le) tejem. Felmelegítettem 32 fokra, egy pohárba mertem ki belőle tejet, és hát fogalmam sincs, hogy mennyi kultúrát tettem bele, de legközelebb lemérem a preciziós mérleggel. Úgy kb. 8-9 göböcske volt.
Aztán fedőt rá, és beraktam a sütőbe (a sütőt egyetlen percre kapcsoltam be 35 fokra), fél óra múlva kivettem, csoda jól tartotta a hőt. Aztán bele az oltó, aztán megint vissza a sütőbe, kb. 30 perc múlva ránéztem, és nagyon jól, májasan megtört. Felvágtam, megmértem 32 fokos volt a töret, és az első keverésre, olyan gyönyörűen adta le a savót, hogy csak ámultam, és bámultam.
Ugye volt már szó arról, hogy az alvadék felvágásától a szürőig kb. fél óra. Na ezt én rendszerint túlléptem, mert sok volt a savóm a töretbe. Hát most nem, irtó jól leadta, aztán jól lecsöpögtettem, és kevertem bele petrezselymet, meg fokhagymát. Beleraktam a szürőbe. Egy rácsot raktam a hütőtáskába, arra rá a formát, meg egy forróvízzel töltött üveget.
Este, kicseréltem a vízet az üvegben, olyan 23-24 fok volt a táskában, a hőmérőm szerint.
A tetejét nem mertem teljesen lezárni, nehogy a levegőtlenség miatt tönkremenjen. Egy kupakot raktam alá, hogy legyen egy kis rés, és a levegőt ne zárjam el.
17 órát volt benn, kivettem, kiraktam, most hül a sólevem.
Most ez a mérő egyenlőre nem fér bele a keretbe.....
Amúgy most dobtam ki a kutyáknak egy sajtot.
Sima natur gomolya volt, de nyálkás, büdi.
Van a hűtőben 4 "guriga" sajt, de mindegyik alatt- fölött papírtörlő van, most cseréltem, de hamar elázik.
Namost itt gondolkodtam, vagy nem jól dolgozom ki a töretet, vagy az össze- vissza hőmérséklettől van.
Egyenlőre annyit tudok tenni, amig várom, hogy alvadjon a sajt, addig berakom a sütőbe, és beállítom a hőmérsékletet. A kész sajtot, pedig hűtőtáskában csepegtetem.
Vagy megvárom a jó időt...........
Vagy feladom az egészet, mert nem vagyok hozzá "tehetséges"................... de ez nem történik meg, nem azért küzdöttem eddig, hogy feladjam, és igenis meg tudom csinálni!!!!!
Na, egy ilyen teljesen elég is volna nekem, hungarocell doboz. Ebbe könnyen szerelhetek termosztátot, beleteszek egy hűtőpárnát meg egy kis ventillátort, és mehet a joghurtgyártás. :) Ha mutattad is, épp nem láttam, de ezek szerint a metróban lehet kapni? Mennyibe kerül? Huh, egyszer el kellene jutni oda is.
Hát főleg így, hogy csak pár kecskénk van. Azért tavalyelőtt naponta négy kiló sajtot készítettem, most többnaponta fogok egyet. :)
Egyébként azt olvastátok már, hogy a kalcium-kloridot szokták a só kiegészítésére is használni? Állítólag még kevésbé is káros, mint a nátrium-klorid, de teljesen nem helyettesítheti, mert nem elég jó az íze. És megkóstoltam egy kis vízben, tényleg nem túl jó. :)