Keresés

Részletes keresés

Flex Creative Commons License 2002.09.16 0 0 446
Emberek!

Adott egy tarsashazi lakas, benne egy furdoszoba, abban meg egy lampa. Namarmost ez a lampa par napja elkezdett nem vilagitani. Pontositok: vilagit, de csak ha a kapcsolot legalabb 100-szor fel-lekapcsolom, neha egy kicsit kigyullad, de az esetek tobbsegeben nem, aztan ha egyszer kigyullad akkor eg addig amig le nem kapcsolom.
A kapcsoloval nincs gond, mert kicsereltem, de egy masikkal is ugyanez a helyzet. A mai nappal mar a sok fel-lekapcsolgatas sem segit, meg csak fel sem gyullad.

Amit tudni kell: par honapja a regi villanyvezetekhalozat ki lett cserelve, de csak a frekventalt helyeken, pl konyha es furdoszoba dugaljai es lampavezetekei. A bekapcsoloszal viszont nem lett kicserelve, az meg mindig a regi aluminiumvezetek.
Persze tudom hogy mit mondotok, hogy a vezetek eltorott, elszakadt, ezzel tisztaban vagyok.

Ami a kerdesem: hogyan mukodik a bekapcsoloszal egy lampa eseteben? En ugy kepzelem el kapcsolo nelkul, hogy jon a lampahoz ket drot, egyiken jon a fazis, masikon a 0, ezt bekotjuk a lampaba, es az vilagit, mivel a fazis felol a 0 fele megy az aram. Ha ebbe a kepbe jon egy kapcsolo, akkor egy szal "valahogy" megszakitja ezt a kort es ha bekapcsolt allapotaban van a kapcsolo akkor eg a lampa.
Ki lehet-e valahogy cserelni a bekapcsoloszalat? Lehet-e utolag esetleg kabelcsatornaban elvinni a lampahoz egyet? Vagy tul naiv vagyok? Nem ertem igazan a kapcsolo mukodeset, foleg hogy a kapcsolonal osszesen 4!! szal van, ezek kozul ketto ossze van kotve szigeteloszalaggal, ketto pedig a kapcsolo ket oldalaba megy be. Ez nekem tul sok szal ahhoz hogy egy egyszeru lampat feloltson :) Azt senki se ajanlja hogy a ket hete lefestett falat vessem ki :)

Szecső Creative Commons License 2002.09.09 0 0 445
Szia

Valószinüleg szolgalmi jog van a vezetékre. Javaslom először a szomszéddal egyeztessél, a ház miatt amugy is kell, és együtt menjetek el az ELMÜ-höz.
Az áthelyezés nem olcsó dolog. Ha az utcára kell átheléyezni akkor egy milla is lehet a költség. Ha a telkeden bellül akkor "csak" a negyede, ötöde.

Szecső

Előzmény: Ildi65 (444)
Ildi65 Creative Commons License 2002.09.08 0 0 444
Sziasztok!

Nem tudja valaki, hogy a telkunkon ativelo villanyvezeteket, ami a szomszed hazat latja el arammal, de folottunk megy keresztben, hogyan lehetne eltetetni, ui. a tervezett hazunk gerincmagassaga miatt a vezetek utban van. Csak nem tudjuk, hogy az ELMU-hoz menjunk, vagy a szomszedot szolitsuk fel, hogy takaritsa el a vezeteket a telkunk folul.

Tudtok segiteni?
Koszi

Advantech Creative Commons License 2002.08.22 0 0 443
Talaltam egy villamossagi boltot a 13. keruletben, a Vaci utrol nyilo (azt hiszem) Veso utcaban, a Dozsa Gyorgy ut es az Arpad hid kozott. (Van mellette egy nagyon jo festek es egyeb vegyi dolgokat arusito raktaruzlet. Szerintem egesz olcso.)

A.

Előzmény: Advantech (425)
FAQtyA Creative Commons License 2002.07.15 0 0 442
Ok koszi, akkor majd megmerem, ha a muszerem tudja.

Es mas valaki nemtomja?

Előzmény: CyberShot (441)
CyberShot Creative Commons License 2002.07.15 0 0 441
A fűtőbetétnél kéne 100%-ra kizárni a hibát. Ha van Mohm-ot is mérő műszered, akkor meg kellene a fűtőbetét vezetéke és a test közti ellenállást mérni. Ha ez 20 MOhm felett van, akkor jó, ha kisebb, akkor folyhat minimális áram emiatt.

Ha ez okés, akkor nem tom.....

Előzmény: FAQtyA (440)
FAQtyA Creative Commons License 2002.07.15 0 0 440
Sziasztok!

CyberShot, DeadFox! Koszi, hogy segitetek!

Es akkor most merre keresgeljek? En is arra gondoltam, hogy esetleg a normalis uzemallapot is okozhat ilyet, de akkor most mit csinaljak, mert pont a nyamvadt villanybojler miatt szeretnek beiktatni FI-t!

Udv!

FAQtyA

DeadFox Creative Commons License 2002.07.15 0 0 439
A FI érzékeli a villanybojler hibáját, mág ha csak milliamperek is azok. Bojlert nézd át.
CyberShot Creative Commons License 2002.07.15 0 0 438
Nem lehet, hogy az anód működése miatt? Elvileg közben áram folyik a védővezetőben. (Vagy nem?:)
Előzmény: FAQtyA (437)
FAQtyA Creative Commons License 2002.07.14 0 0 437
Sziasztok!

FI kapcsolo telepitese kozben merultek fel problemaim, kerlek segitsetek, ha tudtok!

Egy volt honvedsegi lakasban probaltam telepiteni egy FI kapcsolot. A dobozban isszonyú kaosz, de sebaj! Mindezzel egyidoben a villanybojler tisztitasat is elvegeztem. Amig a bojler nem volt a rendszerbe kotve addig nem volt semmi gond, de amikor rakapcsoltam a bojlert is, allandoan leverte a FI-t. Ha kiszedtem az aramkorbol a FI-t minden siman ment!

Most mi a gond? Lehet, hogy a FI tul erzekeny (300 mA), vagy a bojlerben nem stimmel valami?

Van valakinek tapasztalat ez ugyben?

Koszi!

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.10 0 0 436
koszonom!

en is nyaralok (=szerelek)

a kismegszakitok a villanyora folott laknak. egyebkent nagyon jo otletet tetszett adni igy (mar csak meg azt kell kitalalnom, hogy eroszakoljam bele a dolgot a szukosse valo dobozba... lehet, hogy csinalok egy nagyobb dobozt? why not?)

Előzmény: Szecső (435)
Szecső Creative Commons License 2002.07.10 0 0 435
Szia

Ha a kismegszkitók a villanyora mellet laknának az lenne a legjobb. De gondolom ennyi munkát nem ér az egész.

Átmeneti megoldásnak megteszi egy partvisnyél is. Az egyik végén megfelelő bevágással. Ezzel a földröl is kapcsolgatható a kismegszakító.

Ha a villanyóra szekrénybe befér két megszakító akkor azt javasolnám, hogy tegyél be egyet a közös köröknek és ide a 2-es körét.

Fali elosztó: Biztos létezik, de márkát, tipust nem tudok. Az eladó biztos tudja a boltban + rá van irva az áramerösség.
Alternativ megoldás: Veszel megfelelő számú falra szerelhető aljzatot és egy táblára felszereled őket. Lehet cifrázni kapcsolókkal (pl egy kapcsoló, 3 aljzat).

Szecső

ps. Nyaralni mentem

Előzmény: Törölt nick (429)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.10 0 0 434
Ha valaki profi majd erre jár, nézzem rá a 432-re. Thnx!
Előzmény: Törölt nick (429)
DeadFox Creative Commons License 2002.07.10 0 0 433
"Erről vajon a panelházak tervezői és kivitelezői tudtak? Bár mondjuk a fal szükség esetén kivéshető (de mire meg vagy, addigra garantált az öri-hari a teljes házlakó népességel). Mondjuk, a parketta alatt átlósan vagy cikkcakkban vezetett kábel sem egy utolsó ötlet... "

Mindenről tudtak, csak öket nem érdekelte. Ettől függetlenül ha egy háború elött épült épületben megtalálod fali dobozokat, akkor ott abszolult biztos lehetsz a viszintes és függőleges vezetésben. Kivéve ha valaki utólag alkotott benne valamit.

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.09 0 0 432
Egyébként vannak rendes figurák is az elmünél. pl. érdekes módon a szerelőikben sokkal több az empátia, az emberiesség, a humánum (hú, micsoda szavak), mint az aktatologató bürokratáikban...

boltban egyébként a volt VSZM melletti boltot preferálom. már csak érzelmi alapon is.

Előzmény: DeadFox (427)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.09 0 0 431
OFF
"TILOS a falban átlóban vezetéket elhelyezni"

Erről vajon a panelházak tervezői és kivitelezői tudtak? Bár mondjuk a fal szükség esetén kivéshető (de mire meg vagy, addigra garantált az öri-hari a teljes házlakó népességel). Mondjuk, a parketta alatt átlósan vagy cikkcakkban vezetett kábel sem egy utolsó ötlet...

egyébként az emberi figyeletlenség elleni védekezés a legnehezebb. én is fúrtam már be úgy szekrénytartót egyszer, hogy jó 5 perccel később, már a tipli bepüfölése is megvolt és javában csavaroztam vert ki a jeges veríték a felismeréstől: cca. 3-4 mm-re hibáztam el a vezetéket...

Előzmény: DeadFox (430)
DeadFox Creative Commons License 2002.07.09 0 0 430
vincentboy

nagyon durva leszek..
az elektromosműveket az óráig érdekli a szabvány, utána a te elképzeléseidet kell realizálnod, gyakorlatilag az ajánlat a vezeték elhelyezése terén az esetleges emberi marhaságokat próbálja kikerülni.
Alapvetően ott ajánlja a vezeték elhelyezését ahol a legkisebb a valószinüsége annak, hogy belefúrjanak vagy szeget verjenek bele. Azaz a plafon és a padló közelében helyezi el a gerinc hálózatott, erről minden esetben derékszögben a lehető legrövidebb uton halad a kapcsoló vagy a fogysztási helyhez.
TILOS a falban átlóban vezetéket elhelyezni, valamint olyan falszelvényben melyben vizvezeték van, a víz vezeték alatt. (ebben csak az az érdekes, hogy a felettem lakó a vizet ettől még nyugodtan rám engedheti)

Előzmény: vincentboy (428)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.09 0 0 429
no urak, a hétvégén szereltem. kismegszakító táblája kicserélve. kiderült, a két kismegszakítóból az egyik a teljes "szerszámkamrát" látja el (1. áramkör) úgy totálisan a másik pedig _egy_ _szem_ konnektort a pincében (2. áramkör) - de a pincelámpa az 1-es körről megy...

na most ezzel kapcsolatban jönne a kérdés. úgy egy jó fél éve éve beszereltem a pincébe néhány ventillátort, mérsékelendő a szigetelési hiányosságokat. most ezeket manuálisan kapcsolgattam mikor ott voltam, de ezeket szívesen ráraknám erre a 2-es számú körre. de az kellene, hogy ez a kettes sorszámú kör felkapcsolt maradjon mindig, akkor is, ha az 1 (10A), 3(16A),4(16A),5(20A) (mert már ilyenek is vannak, ez a hétvége terméke) kör le van kapcsolva, hogy egy kis időkapcoslóval meg lehessen automatizálni a ventillátorokat. csakhogy ugye a körök megszakítói egy kismegszakító dobozban ülnek jó magasan, amihez minimum létra kell. tehát az lenne a cél, hogy az 1,3,4,5 kör a 2-től(6A) függetlenül lekapcsolható legyen, de ne kelljen a se létrát hurcolászni mindig, se az 1,3,4,5 kismegszakítót kapcsolgatni. eddig ugye le lett csapva az óra, de ez most nem járható út.

mi a szabályos (vagy szabályosközeli) megoldás tehát: egy főkapcsoló (vmi típusszámot vagy valamit tudtok mondani, mit kérjek?) az 1,3,4,5 körökhöz a kismegszakító előtt/után? vagy pl. egy újabb kismegszakító, amire fűzödnek fel az 1,3,4,5 körök, ergó lenne egy A kör, amin van az 1,3,4,5 és egy B, ami = 2-es. Vagy valami egészen más? Az egészet még fűszerezi az, hogy vajon bekapcsolva hagyható-e a villanyóra állandóra (mikor ugye nincs ott az ember) -- villámveszély!

lenne még egy kérdés: létezik-e 20-(25) A-t is bíró fali elosztó? Ha igen, milyen néven fut?

Nagy-nagy köszönet az eddigi segítségetekért!

vincentboy Creative Commons License 2002.07.08 0 0 428
Szevasztok!

Egy pár kérdésem lenne. A nyaralóban szeretném átépíteni a vill rendszert mert egy rakás ... Régi alu vezeték sodorva, meg ilyen apróságok. Szóval milyen előírások vannak ilyen témákra. Úgy tudom megvan határozva, hogy milyen magasan legyen a csatorna, meg hány falon mehet? Szóval kéne néhány hasznos infó a szabványokról.

Köszi a segítséget.

DeadFox Creative Commons License 2002.07.08 0 0 427
GIS

...Aha..így már azért olcsóbb....

Bolt, a multkor találtam

Üllői út Nagykörút kereszteződése (volt Kilián laktanya) Üllői úti oldalon a nagykapun keresztül át az udvaron Kisker-Nagyker Ramovil üzlet, jól felszerelve és szerintem megfizethető

Előzmény: Törölt nick (424)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.05 0 0 426
csak kicsit odébb, de hogy van-e, az persze nem tudom. a koszos(ez most szó szerint igaz!) dezső téren van egy bolt, szoktam oda járni, efféle apróság szokott lenni.

de ott most intézményesített közlekedési káosz van

Előzmény: Advantech (425)
Advantech Creative Commons License 2002.07.05 0 0 425
Sziasztok!

Lusta vagyok gyalog korbenezni, ezert itt kerdezek:o))).

Lehet-e valahol olyan izzofoglalatot (a nagyobbikat, azt hiszem 27-es) kapni, amelyiknek a kulso palastjan van menet a lampabura rogzitesere? Tudtok villanyszerelo boltot mondani a Korut menten, vagy a BME kornyeken?

A.

Törölt nick Creative Commons License 2002.07.05 0 0 424
Ácsi!

A (412)-ből nem derült ki, de én régóta "vadászok" az Érdi központra és két éve (vagy három?) benn van a kérelmem a felbővítésre. A csere kapcsán erősen vertem a tamtamdobot, panaszkönyvet kértem stb, erre föl - mit ad isten - addig kutakodtak hogy megtalálták a felbővítési kérelmemről a bejegyzést (beadva még az őskorban a camponai ügyfélszolgálaton), ami szerintük rég meg is történt - ezért nem szóltak volna nekem? :O)). Hát én meg közöltem, hogy sajna nem, és most prompt kérem azt a kis könyvecskét, maradjon már nyoma ennek a felhasználóbarát intézkedésnek. De valahogy a panaszkönyvbe írkálást sehol sem szeretik.

Ergo kéretik öntudatos állampolgárnak lenni, enélkül sose marad abba a hivatalok packázása!

Így aztán a 25 A-re való csere az óracserével megtörtént, hála legyen a magasságosnak. Fizetni nem kellett ezért extra, mert egyrészt 25 A-ig nem kell (utána viszont valami húzós tételek vannak, ha jól értettem, amperenként ugrál a díj!!!), másrészt mert most ugye a fél hegyoldal óráját lecserélték (de lehet, hogy az egészet). Így most összekombinálta az elmü végre a kettőt, s nem azonosra cserélték az órán levő bejövő 10-es biztosítékot, hanem 25-ösre, (hiszen a régi óra is ment volna 25-ig, csak a bejövő biztosítéka volt 10-es vagy 6-os - az óra utáni kismegszakítók meg csak hatosok voltak).)

Szerettem volna rávenni az elmüs szerelőt, hogy "egyezzünk meg" és ha már úgyis itt van hivatalból, cserélje ki maszekban a kismegszakítókat is, de nem volt rá hajlandó. Ez végül is így jogszerű is, nincs kivetnivaló benne.

Ja és egy hasznos tanács így utólag:
aki teheti, ne a kirendeltégbe menjen be ügyet intézni, hanem a területi központi ügyfélszolgálatra. És ha máshogy nem megy, ha elszakadni látszik a cérna, akkor verni az asztalt, hogy ne packázzanak az idők végezetéig.

U.I.: mit gondolnak az urak, most meg ki akar órát cserélni? A VÍZMŰVEK. Már előre félek..

Előzmény: DeadFox (423)
DeadFox Creative Commons License 2002.07.05 0 0 423
GIS

nem szemtelenkedem, de 16A -ig még csak eltudom képzelni a dolgot, de 6A bejövő óra biztositékot átcseréltetted 25A-ra órával együtt? mennyit fizettél a bővítésért? mert ha nem, akkor mit fog az a 25A-s csínálni?

Előzmény: Törölt nick (422)
Törölt nick Creative Commons License 2002.07.04 0 0 422
no, már csak egy jó boltot kell találnom. egy 10-est, egy 25-öst és két 16-ost kell vennem, meg a két utóbbihoz megfelelelő erősségű kábelt
ló2 Creative Commons License 2002.06.27 0 0 421
"C" karakterisztikájút kérj!
Előzmény: Törölt nick (420)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.27 0 0 420
honnan ismerszik meg,hogy tényleg a lassút adják a boltban?
Előzmény: Herr X (418)
Szecső Creative Commons License 2002.06.12 0 0 419
Szia,

Akkor neked jó az egyszerű mechanikus is, mint ami az elektromos melegítőkőn látható. Ezek képessek kapcsolgatni a 2kW-os melegítőket és nem tul drágák. Nézz be egy-két villamosági boltba, biztossan találsz egyet.

A kismegszkítóknál a mechanikai szerelés szokott különbözni. Ha ezt sikerült kitalálni, akkor már nemnagy büvészet felrakni és bekötni.

Szecső

Előzmény: Törölt nick (417)
Herr X Creative Commons License 2002.06.12 0 0 418
A fő kismegszakiító legyen lassú. (Nehogy a főmegszkítót csapja le először.)

Villanymotorhoz (mosógép, porszívó stb.) is lassú kell a nagy indítóáram-felvétel miatt. Mikróhoz is jobb a lassú.

A többihez legyen gyors.

Előzmény: Törölt nick (416)
Törölt nick Creative Commons License 2002.06.11 0 0 417
az jó lenne. most őszi időben nekem kell megsaccolni, hogy az olajradiátor éjjel-hajnalban mikor kezdjen el fűteni a csöpp helyiségben (tök vékony fal, szerszámkamra kategória a la 70-es évek "kössük le a népet hétvégén kapálással nehogy politizáljon") és ezt egy szimpla időkapcsolóval oldom most meg. de ez macerás, mert nem biztos, hogy jó a sacimetria - a termosztát ezt megoldaná.
Előzmény: Szecső (415)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!