Keresés

Részletes keresés

szőri Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37218
Jajj, ez az én Classicom????
Előzmény: SiD- (37216)
SiD- Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37217

Ja, vettem a teszveszen Dremel-t, úgyhogy ezentúl ki tudok majd csiszolni mindenféle kis zugot is. ;)

 

SiD- Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37216

a napokban beszúrt randa Gaggia bojlerrel itt tartok most:

 

 

blaze73 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37215
igen, ezt en is nagyon birom :)

a felsoszurorol alig alig jon le egy kis kave

a ketcseszesnel nem ez a helyzet :)
jo kis szuro ez ! :)
Előzmény: andrew7 (37205)
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37214
Mázlistaaaa:-))
:-)) De ne frusztráljuk itt a többieket, mert aztán mindenki rohan az Expolygonhoz Marzocco-szűrőért, és Szilágyi úr pánikrohamot kap:-)) Biztos rémálmában is azt látja, hogy a fórumtagok tolómérővel és reszelővel kergetik.

Ha így haladunk, aztán mindenki olyan gépet fog venni, hogy "Marzocco-szűrő kompatíbilis". Lassan eljutunk oda, hogy nemcsak a darlóhoz vesszük a gépet, hanem a Marzocco szűrőhöz is:-)) Nem is akkora hülyeség.

Hmmm, ezek szerint dicső aranykor vár a Gaggiákra, Rancilio Silviákra, az Isomac Venusokra, a Nuova Simonellikre és a Pasquini gépekre:-))
Előzmény: pepppeee (37213)
pepppeee Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37213
Nekem mázlim volt és a dupla is felment a fejre :)
De hogy az egycsészés is így remekel...huhh...előbb utóbb benevezek én is egy 41-es tamperre is, de egyelőre asszem a műanyaggal játszadozom, egyelőre így is műkszik, ahogy látom :)
Előzmény: andrew7 (37211)
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37212
De ha nem használsz cukrot, honnan tudod, hogy megtartja-e a krém a cukrot:-0 :-))))!!!
Akkor is keverd meg, és nézd meg, összezárul-e rendesen a krém.
Előzmény: pepppeee (37210)
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37211
"Most már én is ki merem jelenteni, hogy ez nem véletlen, valóban baromi jó az egycsészés szűrő :D"

Bizony hogy nem véletlen!
Gratula!
Üdv. a Marzocco-szűrő-fan, ill. Marzocco-szűrő-mán(iások) klubjában:-))
Tolómérő, reszelő előny;-)) Na, ez csak vicc volt.
Előzmény: pepppeee (37206)
pepppeee Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37210
Nem nagyon szoktam cukorral inni, csak hébe-hóba :)
Előzmény: andrew7 (37209)
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37209
Hát a cukorot fel kell oldani, nem? És hogy nézzem meg, hogy összezárul-e a crema, rendesen tapad-e vagy sem, ha nem keverem meg előtte, hmmm? ;-))
Előzmény: pepppeee (37207)
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37208
"(mennyi pénzből jött ki kb a 41-es fém tamper?)"

Attól függ, hogy alu vagy acél. Az alu valamivel olcsóbb. Az acél/inox 3500. illetve inkább 4000- 4200 körül jön ki, mert azt még lakkozni kell, impregnálni a nyelet. Blaze és én narancssárga pácolólakkot használtunk több rétegben (ez jól beszívódik) és utána egy fényes/vagy matt (ízlés kérdése) zárólakkot.

Előzmény: pepppeee (37206)
pepppeee Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37207
Néztem egy La Pavoni videot, ahol a tag a végén megkeverte a kávét, mondván, hogy így keverednek össze az olajok, ízek...Erről mik a vélemények? Keverni, vagy nem keverni?
pepppeee Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37206
Most már én is ki merem jelenteni, hogy ez nem véletlen, valóban baromi jó az egycsészés szűrő :D

Statisztikám:
3/3 alkalommal
7-8gramm kávéból
25 mp
30ml
műanyag tamper kisebbik felével

Szóval nemrossz-nemrossz :D


(mennyi pénzből jött ki kb a 41-es fém tamper?)
Előzmény: andrew7 (37204)
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37205
"Es a pogacsa is szepen, egyben pottyan ki."

Blaze73, milyen igazad van! Nekem is ez tetszik, és az, hogy mivel a tömörített kávé felszíne az egycsészés Marzocco-szűrőben kicsit mélyebben van, és kisebb a felülete (a kétcsészéshez képest), jóval kevesebb koszt csinál, és alig kell a gépet tisztítani:-)) A felsőszűrő sem koszolódik, a tömítéshez pedig hozzá sem ér a kávézacc:-)) Azért ez is jó, nem?;-))
Előzmény: blaze73 (37203)
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37204
Igen,

a Marzocco egycsészés szűrő kifejezetten a 41 mm-es tamperral működik jól!
Sajnos nem jó a "szabványos" 47 mm-es tamper. Persze azzal is lehet tömöríteni, de nem lehet kellő erővel "koncentrálni" és "ellenőrizni" a tömörítést, mert az egycsészés Marzocco szűrőnek van egy padszerű része (ld. kép), ami "körülveszi a "cilinderszerű" részt, amibe bele kell tömöríteni a kávét. (Ha az ember 47-es tamperrel tömörít, ez a padszerű rész visszafogja a tampert, és azt okozza, hogy 7 gramm kávét szinte lehetetlen, 9 grammot éppenhogy' lehet tömöríteni..., tehát még 9 gramm esetén sem a legjobb...!) Egyébként nem kell nagyon lenyomni a tampert, de fontos, hogy meglegyen a kellő tömörség: a 41 mm-es tamperrel a 7 gr kávé már tömöríthető és ha akarjuk, belefér 9 gramm kávé is tömörítve az adott részbe (a "cilinderbe")...

Lefotóztam, mert egy cikket írok róla a Kávékorzóra, itt egyértelműen látszik a Marzocco egycsészés szűrő "anatómiája", a 41-es tamper használatának módja és indoka, valamint a tömörítés "folyamata" és "eredménye". Nézzük meg figyelmesen a képeket, és kiderül, hogy a 41 mm-es tampernek semmi "titokzatossága" nincs, egyszerűen ehhez a szűrőhöz ez illik... Mint említettem, az eredmény egyértelműen rendkívül jó, mert itt a kétcsészés szűrők anatómiája van arányosan "lekicsinyítve", kitúnően lehet tömöríteni a kávét, megfelelő magasságú és felületű a tömörített kávéoszlop, jó a kioldódás, és ez az "oka" a szűrő jó teljesítményének:

1234
Előzmény: DJG (37199)
blaze73 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37203
Igen, igy van.
Es a pogacsa is szepen, egyben pottyan ki.
Ebbol is lathato, hogy jol "dolgoztunk"-e a kaveval :)
Előzmény: andrew7 (37202)
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37202
"Jo tamperral, odafigyelessel ez az egycseszes Marzocco szuro isteni kavet produkal."

Hát ha itt valaki, akkor én tényleg nagyon "egycsészés-szkeptikus" voltam, de ez a Marzocco egycsészés és a 41 mm-es tamper egyértemű választ adott. A "cilinder"-szerű részbe tömörített, pontosabban kitűnően tömöríthető kávé úgy "viselkedik", mint egy arányosan kicsinyített kétcsészés szűrő. Így, hogy nem az oldala "lankás", hanem egyenesfaú, jól tömöríthető a kávé, nincs alámosás, kitűnő a kioldódás...
Előzmény: blaze73 (37201)
blaze73 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37201
En reggel "jartam" igy egy szinten 1oo% arabica kaveval. (Don Cortez)

Egyszemelyes Marzocco szuro - daralon nem allitottam es a hozza illo/valo 41mm-es tamperrel tomoritve kb szinten 8 grammbol nagyon szep kremes espresso kave jott le olyan 29-30 mp alatt.
Izre is kivalo lett, es a crema vastag es meglepoen tartos volt 1oo% arabica ellenere.
Jo tamperral, odafigyelessel ez az egycseszes Marzocco szuro isteni kavet produkal.
Előzmény: andrew7 (37198)
blaze73 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37200
igen, azzal nagyon az.

ehhez tenyleg kell a 41mm-es tamper.

csak ugy lehet normalis, jo kavet lehuzni vele.
egyebkent csak szenvedes es nem idealis a vegeredmeny.
Előzmény: DJG (37199)
DJG Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37199
Az egycsészés tehát reménytelen hagyományos, a normálissal egyező méretű tamperral?
Előzmény: andrew7 (37198)
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37198
Az imént hozott egy kollegám Illy-t, elkészítettem a Gaggia Pure gépemmel, egész jó lett. Nem a kedvenc, de iható:-)) 100%-os "arabica-volta" ellenére szép krém lett rajta. Az a helyzet, hogy nagyon-nagyon jó ez a Marzocco egycsészsés szűrő, főleg így, a 41 mm-es tamperrel használva tuti az eredmény! Most meg vagyok elégedve, mert darálóállítgatás nélkül, szépen 25-30 másodperc között folyik le úgy az egycsészsés-, mint a kétcsészsés-szűrőből a kávé, és mindekettő nagyon jó. Lassan átállok én is az egycsészés Marzocco-ra, főleg akkor, ha csak én kávézom, mert a kétcsészés (főleg nagyarányú robusztás) ristrettóimtól kicsit besokkkkalltam:-))

Íme az egycsészés Marzocco-szűrő a tömörített 8 gramm kávával, és az "eredmény":

12
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37197
"ki kell ismerned silviat"

Igen, ez bölcs tanács:
a Gaggia, a Silvia, a Venus és társaik csak személyes ismeretség után hajlandók jó kávét készíteni, de akkor nagyon-nagyon jókat, és mindig! Nyilván, ha jó a kávé és friss az őrlemény;-))
Előzmény: blaze73 (37195)
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37196
"nem tudom expolygon mit ker a bottomless portafilter-ert"

Az Expolygonnál forgalmazott "bottomless portafilter"-ek nagyjából annyiba kerülnek, mint egy ott vásárolható, "normál", "ipari" méretű szűrőtartó kar.
Pl. a Gaggiához vásárolható Expolygonos bottomless portafilter 5500.- Ft kürüli áron van. Fontos, hogy előtte meg kell rendelni, mert a gyártó szállítja, és mivel nincs rá gyakori igény, csak akkor kapható, ha megrendelik. Én azt láttam, hogy általában Gaggiához szokott lenni megrendelés nélkül is, de biztos, ami biztos, inkább kérdezzünk rá pl. a Silvia esetén telefonon...
Előzmény: blaze73 (37195)
blaze73 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37195
ertem, ok.

szokni kell egymast akkor.
ki kell ismerned silviat ill javaslom a kulfoldi forumokat, teszteket olvasgatni : ott eleg sok dolog le volt irva.

lehet mar lattad de ez eleg hasznos lehet :
http://www.coffeekid.com/archived/rancilio/cheatsilvia

nem tudom expolygon mit ker a bottomless portafilter-ert, kulfoldi oldalakon neztem es nem volt tul olcso...
Előzmény: peppino (37192)
andrew7 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37194
Expolygonnál. Megrendelésre szállítják (bottomless PF).
Előzmény: peppino (37193)
peppino Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37193

Agyam eldobom ezen a fórumon...

 

Szal bottomless PF-t hol kapni Mo.-on? nem tudja valaki? nem akarok nekiállni, de lehet, hogy az lesz.

Előzmény: peppino (37192)
peppino Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37192

Barátkozunk. Sok időnk most nincs egymásra, a reggeli két kávé nem sok mindenre enged következteni. Szörfölni fogok a napokban, de hát azért adjatok még egy kis időt.

 

Capuccino-t sokkal jobban tudtam a TX-560-al... :-( de nem adom fel.

 

Bottomless

Előzmény: blaze73 (37191)
blaze73 Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37191
beteg :)

a te silviad hogyan teljesit?
baratkoztok meg? :)

egy ket foto, video johet batran shot-okrol :)
Előzmény: peppino (37190)
peppino Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37190
DJG Creative Commons License 2008.11.12 0 0 37189
Parancs, értettem!
Előzmény: jobog (37188)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!