A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
nalam pedig el tudnak tomodni. eppen tegnap neztem. nem veszesen de volt par hely ahol el volt tomodve es tisztitast igenyelt ott komolyabban, hogy az eltomodes megszunjon.
igen, en sem a gyari felsoszurot hasznalom hanem ezt a "professional" tipust.
nekem is feltunt, hogy igen hajlamos az eltomodesre. ugy latom 2 hetente le fogom szedni es tisztitom. mert rendesen el tud tomodni. a viz kifolyasabol is lattam a minap, hogy "valami nincsen rendben"
Néhány napja a szokásos Tersonet-kúra előtt/után lefotóztam a Classic felsőszűrőjét és vízterítőjét (csak akkor elfelejtettem ide berakni). Látszik, hogy a felsőszűrő - az Expolygonnál kapható, Andrew ajánlotta - ugyan piszkos, de a lyukak tiszták, a gyári változattól eltérően nem hajlamosak az eltömődésre.
Mázlistaaaa:-)) :-)) De ne frusztráljuk itt a többieket, mert aztán mindenki rohan az Expolygonhoz Marzocco-szűrőért, és Szilágyi úr pánikrohamot kap:-)) Biztos rémálmában is azt látja, hogy a fórumtagok tolómérővel és reszelővel kergetik.
Ha így haladunk, aztán mindenki olyan gépet fog venni, hogy "Marzocco-szűrő kompatíbilis". Lassan eljutunk oda, hogy nemcsak a darlóhoz vesszük a gépet, hanem a Marzocco szűrőhöz is:-)) Nem is akkora hülyeség.
Hmmm, ezek szerint dicső aranykor vár a Gaggiákra, Rancilio Silviákra, az Isomac Venusokra, a Nuova Simonellikre és a Pasquini gépekre:-))
Nekem mázlim volt és a dupla is felment a fejre :) De hogy az egycsészés is így remekel...huhh...előbb utóbb benevezek én is egy 41-es tamperre is, de egyelőre asszem a műanyaggal játszadozom, egyelőre így is műkszik, ahogy látom :)
De ha nem használsz cukrot, honnan tudod, hogy megtartja-e a krém a cukrot:-0 :-))))!!! Akkor is keverd meg, és nézd meg, összezárul-e rendesen a krém.
"Most már én is ki merem jelenteni, hogy ez nem véletlen, valóban baromi jó az egycsészés szűrő :D"
Bizony hogy nem véletlen! Gratula! Üdv. a Marzocco-szűrő-fan, ill. Marzocco-szűrő-mán(iások) klubjában:-)) Tolómérő, reszelő előny;-)) Na, ez csak vicc volt.
Attól függ, hogy alu vagy acél. Az alu valamivel olcsóbb. Az acél/inox 3500. illetve inkább 4000- 4200 körül jön ki, mert azt még lakkozni kell, impregnálni a nyelet. Blaze és én narancssárga pácolólakkot használtunk több rétegben (ez jól beszívódik) és utána egy fényes/vagy matt (ízlés kérdése) zárólakkot.
Néztem egy La Pavoni videot, ahol a tag a végén megkeverte a kávét, mondván, hogy így keverednek össze az olajok, ízek...Erről mik a vélemények? Keverni, vagy nem keverni?
Blaze73, milyen igazad van! Nekem is ez tetszik, és az, hogy mivel a tömörített kávé felszíne az egycsészés Marzocco-szűrőben kicsit mélyebben van, és kisebb a felülete (a kétcsészéshez képest), jóval kevesebb koszt csinál, és alig kell a gépet tisztítani:-)) A felsőszűrő sem koszolódik, a tömítéshez pedig hozzá sem ér a kávézacc:-)) Azért ez is jó, nem?;-))
a Marzocco egycsészés szűrő kifejezetten a 41 mm-es tamperral működik jól! Sajnos nem jó a "szabványos" 47 mm-es tamper. Persze azzal is lehet tömöríteni, de nem lehet kellő erővel "koncentrálni" és "ellenőrizni" a tömörítést, mert az egycsészés Marzocco szűrőnek van egy padszerű része (ld. kép), ami "körülveszi a "cilinderszerű" részt, amibe bele kell tömöríteni a kávét. (Ha az ember 47-es tamperrel tömörít, ez a padszerű rész visszafogja a tampert, és azt okozza, hogy 7 gramm kávét szinte lehetetlen, 9 grammot éppenhogy' lehet tömöríteni..., tehát még 9 gramm esetén sem a legjobb...!) Egyébként nem kell nagyon lenyomni a tampert, de fontos, hogy meglegyen a kellő tömörség: a 41 mm-es tamperrel a 7 gr kávé már tömöríthető és ha akarjuk, belefér 9 gramm kávé is tömörítve az adott részbe (a "cilinderbe")...
Lefotóztam, mert egy cikket írok róla a Kávékorzóra, itt egyértelműen látszik a Marzocco egycsészés szűrő "anatómiája", a 41-es tamper használatának módja és indoka, valamint a tömörítés "folyamata" és "eredménye". Nézzük meg figyelmesen a képeket, és kiderül, hogy a 41 mm-es tampernek semmi "titokzatossága" nincs, egyszerűen ehhez a szűrőhöz ez illik... Mint említettem, az eredmény egyértelműen rendkívül jó, mert itt a kétcsészés szűrők anatómiája van arányosan "lekicsinyítve", kitúnően lehet tömöríteni a kávét, megfelelő magasságú és felületű a tömörített kávéoszlop, jó a kioldódás, és ez az "oka" a szűrő jó teljesítményének:
"Jo tamperral, odafigyelessel ez az egycseszes Marzocco szuro isteni kavet produkal."
Hát ha itt valaki, akkor én tényleg nagyon "egycsészés-szkeptikus" voltam, de ez a Marzocco egycsészés és a 41 mm-es tamper egyértemű választ adott. A "cilinder"-szerű részbe tömörített, pontosabban kitűnően tömöríthető kávé úgy "viselkedik", mint egy arányosan kicsinyített kétcsészés szűrő. Így, hogy nem az oldala "lankás", hanem egyenesfaú, jól tömöríthető a kávé, nincs alámosás, kitűnő a kioldódás...
En reggel "jartam" igy egy szinten 1oo% arabica kaveval. (Don Cortez)
Egyszemelyes Marzocco szuro - daralon nem allitottam es a hozza illo/valo 41mm-es tamperrel tomoritve kb szinten 8 grammbol nagyon szep kremes espresso kave jott le olyan 29-30 mp alatt. Izre is kivalo lett, es a crema vastag es meglepoen tartos volt 1oo% arabica ellenere. Jo tamperral, odafigyelessel ez az egycseszes Marzocco szuro isteni kavet produkal.